24 часа   стр. 7


Младите лекари, започнали платена от държавата специализация, ще сключват още в началото й предварителен договор с болница, в която след това ще трябва да работят 3 години. Тази промяна разписа здравното министерство в наредбата за специализациите след настояване на младите лекари. Условието те да остават на работа в България, ако държавата плаща за обучението им, бе част от промени в наредбата, приети през лятото. Според тези правила специализантите щяха да бъдат служебно разпределяни в болници из страната.

Младите лекари обаче поискаха да се Младите лекари с договор за работа още в началото на специализацията

Йоана РУСЕВА

въведат предварителните договори, а не да чакат жребий в края на специализацията. Предварителният договор може да бъде както с базата, където ще е обучението им, така и с друга болница, одобрена от МЗ. Вече ще има и критерии за прием на специализанти – среден успех от следването и държавните изпити; оценки по учебните дисциплини, най-близки до специалността, за която се кандидатства; резултат от проверка на знанията по специалността и др.

Темата за подобряване на условията за специализация у нас бе акцент и на тазгодишната церемония на кампанията на „24 часа“ „Лекарите, на които вярваме“. На нея за първи път бяха отличени млади и доказали се специализанти, избрали да останат в България. В дискусия те споделиха своите искания, за да останат тук – не високото заплащане, а по-добри условия на труд и колегиални ментори, които да ги обучават.

Грипните ваксини в Пловдив свършиха

Джипитата в тревога, безплатните инжекции за възрастните няма да стигнат

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа   стр. 20


Още преди да е започнала кампанията за имунизация срещу грип в Пловдив, ваксините свършиха. Във фармацевтичната мрежа в града са останали единични бройки. От Регионалната здравна инспекция признаха, че 150-те препарата, които имали в наличност, се изчерпали. Търсили по складовете, но отговорът бил, че няма.

„Пациентите предпочитат да си закупят инжекцията от нас, защото е на по-ниска цена, а поставянето й е безплатно“, обясни началникът на „Противоепидемичен контрол“ д-р Милена

Панайотова. Тя уточни, че пловдивчани могат и сами да си донесат препарата в имунизационния кабинет, но трябва да е съхраняван при подходящи условия.

По думите й липсата на противогрипни ваксини е обезпокоително, тъй като трябва да се сложат най-късно до края на ноември, за да има време за изработване на антитела. За децата, възрастните и хронично болните инжекцията е препоръчителна. Според специалистите именно в тези групи грипът протича най-тежко. Заради усложнения от болестта няколко души починаха в Пловдив м.г. Тогава лечебните заведения бяха пълни и връщаха болни. В един от случаите жена от кв. „Кючук Париж“ издъхна в дома си, след като отказали да я хоспитализират.

„През този сезон ще циркулират 4 грипни щама, затова и ваксините са четиривалентни. За първи път т.г. хората над 65 г. ще могат да се имунизират без пари при личните си лекари“, уточни д-р Панайотова.

Джипитата в Пловдив твърдят, че все още не са получили ваксините. Притеснени са, че количествата ще са ограничени и няма да стигнат за всички пациенти над 65 г.

Проверяват смъртта на 11 -месечно бебе в МБАЛ – Разград

Според лекарите детето е имало увреждания и пропуски в имунизационния календар

Красимир КРУМОВ

Монитор  стр. 7


Експерти на Регионалната здравна инспекция са влезли във вторник предиобед в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и са извършили проверка във връзка със смъртта на 11-месечно момченце, съобщи пред „Монитор“ изпълнителният директор на здравното заведение д-р Гечо Жеков. По нареждане на РЗИ окончателните резултатите от проверката ще бъдат оповестени след около 2 седмици, едва след като излязат и резултатите от аутопсията на малкия пациент.

За кончината на детето, което е било пациент на здравното заведение съобщи в профила си във Фейсбук майка му Йоана Николова

По думите на жената на 15 септември малкият Павел вдигнал температура – 39 градуса. Закарали го в спешно отделение, приели го в педиатрията с диагноза пневмония. На 21 септември детето започнало да повръща, имало и диария. Майката твърди, че докторката, чието име не се споменава, го изписала, без да се направи снимка на дробовете. Препратила родителите в Спешно отделение, за да вземат направление за инфекциозно, а там Павел починал три дни по-късно. Жената твърди, че е епикризата от детското отделение е било записано че няма придружаващи заболявания, докато от инфекциозното вписали, че е с двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток и анемия.

Четири дни по-късно била съставена нова епикриза, с допълнено придружаващо заболяване – синдром на Рей. „Как и кой реши, че детето ми има някакви заболявания и синдром на Рей, при положение че аутопсията все още не е излязла окончателно. И ако ги е имало, защо никой доктор не ми каза“ – пише във Фейсбук опечалената майка.

Извършена е проверка от РЗИ, направихме и вътрешна такава, има много спекулации, но ще коментираме случая едва след като имаме окончателните резултати от аутопсионния материал, коментира д-р Гечо Жеков.

Аутопсията е била извършена от доцент от Варна, от лекуващата лекарка са снети обяснения. „Лечението е проведено, детето е лекувано както трябва, но е имало увреждане, не са му били правени нужните имунизации, касае се и за аденовирусна инфекция“ – допълни ръководителят на здравното заведение.

Медсестрите избират заплата плюс бонуси или твърди 900 лева

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 7


Медицинските сестри са принудени да избират между заплата плюс бонуси или твърди 900 лева месечно. Това стана ясно от изявление на д-р Христо Пелев, директор на карловската болница, където специалистите по здравни грижи от две отделения подадоха оставки.

Предложените им варианти са два – стартова заплата от 800- 850 лв., възнаграждение от 900 лв. за старшите сестри и допълнително материално стимулиране според това, което са работили. Другият е според колективния трудов договор, да се дадат на всички по 900 лв. и нищо повече. Това поясни д-р Пелев и припомни, че КТД за тази година все още не е подписан от Националното сдружение на общините, тъй като няма пари.

Медицинските сестри ще имат среща с директора и здравната комисия на общинския съвет в Карлово в сряда.

Държавни болници дават до 74% от общите си разходи за заплати на работещите в тях лекари, сестри и санитари, а в повечето за това перо отиват над половината от парите им. Това показват отчети за последните 3 месеца, които Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница. Доказва се, че в 46 от тях, което прави 70%, разходите за заплати са между 51 и 74 на сто.

През месец юни здравният министър Кирил Ананиев подготви методика, според която да се сформират разходите на болниците за работещите в тях. Тя беше изготвена спешно, след като медицински сестри излязоха на протест.

ТЕЛК лиши момче с тежък аутизъм от чужда помощ и пенсия

Диана ВАРНИКОВА

Монитор  стр. 7


Пазарджишката ТЕЛК е отказала право на асистент и парична помощ на 16-годишно момче от Велинград с тежка форма на аутизъм. Това съобщи майката на младежа Петя Цопанова. Според комисията тийнейджърът е с 80% трайно намалена работоспособност, но няма право на асистент и парична помощ. Според близките му обаче това решение е абсурдно, защото момчето не може да се грижи за себе си.

От експертната лекарска комисия отказват коментар, но изпратиха писмено становище, в което се посочва, че момчето вече е на 16 г. и случаят трябва да се преразгледа от психиатър, за да се установи дали наистина има нужда от чужда помощ. Семейството ще обжалва това решение, но докато се произнесе

Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), остават без финансова помощ от държавата.

„Той самостоятелно не може да съществува. И навън, и вкъщи сме непрекъснато заедно, защото проявява автоагресия“, споделя с мъка майка му Петя Цопанова. Тя не работи, за да може да се грижи за сина си. Пари у дома носи само бащата.

BG абсурди

Монитор  стр. 10


Свикнали сме на какви ли не абсурди. Но когато става дума за здраве, и то на дете, наистина стигаме до нелепи ситуации. Пореден такъв случай – пазарджишката ТЕЛК е отказала право на асистент и парична помощ на 16-годишно момче с тежка форма на аутизъм. А детето няма как да се грижи само за себе си и е необходимо родителите му да са неотлъчно до него (виж стр. 7). Експертите решили, че казусът трябва да се преразгледа от психиатър. Само че до следващото произнасяне на комисията семейството остава без финансова подкрепа от държавата. Чували сме за какви ли не абсурдни решения. Ясно е, че при такива тежки диагнози няма как да очакваме състоянието на един човек или дете да се подобри. И тук излиза на преден план и въпросът за морала – може ли да оставиш на произвола на съдбата един детски живот. Кой ще отговаря за това момче, ако и двамата родители работят? Родители, които не могат да си позволят да плащат на помощник. Ясно е, че дори и решението на комисията да не се промени, майката няма да изостави собственото си дете и въпреки нищетата няма да може да започне работа. Но на каква цена?

Доц. Стоянка Черкезова, Институт за изследване на населението и човека при БАН:

Скрининги могат да намалят с 30% преждевременната смърт

Сърдечносъдовите и онкозаболяванията са сред водещите причини за умиране в средна възраст

Стела МАРИНОВА

Монитор  стр. 11


– Доц. Черкезова, по какъв начин ще се промени структурата на населението следващите го дини?

– В момента населението над 65-годишна възраст е около 21%. След десет години ще бъде 25%, а през 2040 г. – 28%. Когато хората над 65-годишна възраст са над 15% от населението, се счита, че то вече е остаряло и е влязло в етап от развитието си, в който се изисква трансформация на социалните условия. Те трябва да са ориентирани повече към обслужване на възрастната група от населението, защото тя е достигнала критично висок дял. В България сме в този период от около 1996 г. и днес имаме достатъчно насищане. Към 2030-а нарастването на населението от тази възрастова група ще стане по-интензивно.

– Какво трябва да се предприеме, за да се трансформират услугите?

– Предложили сме набор от мерки, насочени към преодоляване на дългосрочната криза. Най-важна е създаването на фонд за дългосрочни грижи. Най-удобният момент за това е, когато има стабилен растеж в икономиката. Последните години той обаче е колеблив и сега може би не е най-подходящото време.

– Кога най-късно трябва да се случи това?

– Крайният момент, в който можем да създадем и да заработи такъв фонд, е най-късно до 5-6 години. Причината е, че до 2030-2035 г. трябва да са приключили основните реформи в повечето социални системи по адаптиране към остаряването на населението. Тогава ще са най-големите пикове във възрастта между 50- и 70-годишните и от там започва интензивното нарастване на населението над 65-годишна възраст.

– С какви темпове ще се случва това?

– Много бързо. В момента на всеки 100 души в трудоспособна възраст се падат по малко над 30 души в надтрудоспособна. През 2030 г. те ще са 39. Децата под 15 г. пък ще бъдат много по-малко, отколкото възрастните над 65 г. Затова ние трябва да преобразим системата на здравеопазването, социалните услуги и всички останали, така че да отговорим на нуждите на тези хора, тъй като ще стават все повече. Затова е необходима по-качествена дългосрочна грижа. Това означава да бъдат осигурени социални и здравни услуги за хора със здравословни проблеми или такива в напреднала възраст, които се нуждаят от помощ, тъй като не могат да се справят сами в ежедневието. В момента най-често тя се осигурява вътре в семейството. С остаряването на населението обаче ще става все по-трудно хората, които се грижат за свои близки, да остават вкъщи. Те ще бъдат много по-нужни на пазара на труда, защото по-малкото трудово заети ще трябва да издържат нарастващия брой неработещи. Затова политиките трябва да съдействат тези хора да излязат на пазара на труда и да работят по специалността си и съобразно тяхната квалификация, защото така ще могат да бъдат по-полезни за икономиката. Професионалистите трябва да поемат грижата за хората, които не могат сами. Наше проучване показа, че те най-често разчитат на помощ от семейството. В момента тези, които са заявили, че се нуждаят и предпочитат професионална грижа, са малко под 211 хил. души и това е минималното изискване спрямо публичните политики. Около 120 хил. души, които са заявили необходимост от грижа, не получават такава никъде, дори и в семейството.

– На какво се дължи това?

– В различни години държавният бюджет или оперативните програми покриват между 10% и 20% от необходимия минимум на дългосрочните грижи. Палиативните грижи, които също спадат към дългосрочните, са малка част от този микс. Когато се създаде основата на пакета от грижи, успоредно с това трябва да бъдат доизграждани интегрирани системи, които да включват и предоставят социални, здравни и всякакви услуги, от които има нужда човек в подобно състояние. Искам да подчертая, че хора с увреждания и хора, които имат нужда от дългосрочна грижа, са две различни понятия. Нашите изследвания показаха категорично, че системата, която в момента е изградена за хората с увреждания, не може да послужи на тази за дългосрочни грижи и трябва да бъде създадена нова. Частично подобна система съществува, но тя е разпокъсана. Има отделни здравни или социални услуги и би следвало всички наши мерки да са насочени към подпомагане на семействата, към създаването на възможности хората да избират между различни видове услуги.

– Казахте, че децата също ще намаляват. Какво сочат данните?

– Децата под 14-годишна възраст в момента в България са 14%, а през 2030-а ще бъдат 13,7%. През 2040-а ще бъдат 13%. Намалява слабо делът на децата, но това е, защото всички групи намаляват, но при децата това става по-бързо, отколкото при останалите групи. Намалява и делът на населението, което е между 15 и 64 години.

– Детската смъртност е една от причините за това. Намаляла ли е или е нараснала през последните години?

– Анализите показват в момента, че детската смъртност е най-ниска в България, откакто е започнало нейното отчитане. Това е положителна тенденция и ние имаме възможност и потенциал за допълнителното й намаляване. По последни данни детската смъртност е 5,8 на хиляда промила, но все още е около два пъти по-висока спрямо средната за Европа.

– Какви мерки предлагате, за да се продължи тази тенденция?

– Предложенията ни в областта намаляване на детската смъртност са съсредоточени в рамките на системата здравеопазване. Сред мерките е прилагането на различни видове скрининги, които могат да се правят за бременните и за децата. Те трябва да са достъпни за абсолютно всички, без значение здравноосигурителния им статус. Много съществено е връщането на патронажната грижа. Това са сестри, които могат да обикалят и подпомагат младите майки и бременните жени още преди раждането, да създават култура в населението. Нашата идея е да бъдат създадени самостоятелни практики на патронажните сестри и всяка от тях да може да работи с един или няколко лекаря едновременно, както един личен лекар или гинеколог може да работи с няколко патронажни сестри. Предвидили сме и създаване на електронна система за връзка между тях, какви средства трябва да се осигурят за нея. Необходима е и ясна регламентация на взаимоотношенията, правата и задълженията на лекарите и патронажните сестри в този модел. Предлагаме и бонификация за сестрите, които работят при понеблагоприятни условия – в квартали с по-висок процент на безработица, ниско образование на населението или пък в отдалечени планински и селски райони. Има такива села с висока раждаемост, но там не получават необходимата грижа.

– Тези мерки приложими ли са и към останалата част от населението?

– Във всяка възрастова група причините за умиране са различни. Затова трябва да се подхожда различно спрямо възрастовите групи. Ако в борбата с детската смъртност имаме постигнати добри резултати, то в преждевременната смъртност това не е така. Анализите на преждевременната смъртност (на населението между 35- и 65-годишна възраст) показват, че ако нещата се запазят, можем да очакваме, че до 2040 г. смъртността ще остане същата. За да постигнем по-добър ефект, са необходими повече превенция и по-малко последващо лечение. На първо място трябва да се започне от преразпределение на наличните средства на НЗОК и на Министерство на здравеопазването в посока повече профилактика и повече превенция. Предложили сме конкретни пакети от скрининги за хора с различен профил и възрастови групи. Изследванията показват, че ако въведем тези скрининги, имаме шанс още до три години след това да постигнем 30% спад на смъртността по определени причини за смърт в тези възрастови групи. Това веднага ще внесе промяна в рамките на демографската система. Те ще се правят от лекари общопрактикуващи и от специалисти, като голяма част от тях са насочени към превенция на сърдечносъдовите и онкозаболяванията, които са сред водещите причини за смърт в средна възраст.

– Какви други предложения имате?

– Въпреки че хората започнаха да се грижат повече за себе си, често има оплакване и от страна на лекарите, и от тези, които разработват политиките, че хората са немарливи по отношение на здравето си. Затова едно от предложенията ни е те да ходят редовно на профилактични прегледи. От тях обаче има смисъл само ако съществува необходимият пакет от дейности, които да ги профилактират. Освен скринингите това са и някои елементарни медицински дейности, които може да прави личният лекар, но не се практикуват и не се заплащат от НЗОК.

Необходимо е да има и регламентирано достатъчно време за извършване на прегледите от личните лекари и от специалистите с предвидено също и адекватно заплащане спрямо това време. Осигуряване на достатъчен брой направления за специализирана медицинска помощ също е сред предложените мерки. Възможността за прехвърляне на едни дейности към други понякога може да не се използва, защото изборът на дейност може да е продиктуван от цената, по която се заплаща. Например необходимо е да има достатъчно направления за цитонамазка от женски полови органи за рак на шийката на матката, които да не са насочени единствено към жените на 30 г. (или които навършват 30 г. през съответната година). Трябва да има преразпределение на средствата. Това се отнася и до финансирането от здравното министерство. За хроничните незаразни болести имаме изключително малък дял предвидени средства за профилактика и превенция -1,7% от бюджета на МЗ, което е крайно недостатъчно.

11-месечно бебе почина в разградската болница

Медиците се оправдават с пропуски при имунизациите на новороденото

Красимир КРУМОВ

Телеграф  стр. 7


Момченце, на 11 месеца, е починало в разградската болница, майката твърди, че това е станало заради лекарска грешка и немарливост.

Медиците пък се оправдават, че новороденото имало увреждания и пропуски в имунизационния календар. Експерти на Регионалната здравна инспекция са влезли във вторник в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и са извършили проверка, потвърди пред „Телеграф“ изпълнителният директор на болницата д-р Гечо Жеков.

По нареждане на РЗИ окончателните резултатите от проверката ще бъдат оповестени след две седмици, едва след като излязат и резултатите от аутопсията на починалия малък пациент.

Пневмония

За кончината на детето сигнализира Фейсбук майка му Йоана Николова. По думите на жената на 15 септември т. г. малкият Павел вдигнал температура – 39 градуса. Закарали го в спешното отделение, приели го в педиатрията с диагноза пневмония. На 21 септември детето започнало да повръща, имало и диария. Майката твърди, че докторката, чието име не се споменава, го изписала, без да се направи снимка на дробовете. Препратила родителите в Спешно отделение, за да вземат направление за „Инфекциозно“, а там Павел починал три дни по-късно. Жената твърди, че в епикризата от детското отделение е било записано, че няма придружаващи заболявания, докато от „Инфекциозно“ вписали, че е с двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток и анемия.

Синдром

Четири дни по-късно била съставена нова епикриза, с допълнено придружаващо заболяване синдром на Рей. „Как и кой реши, че детето ми има някакви заболявания и синдром на Рей, при положение че аутопсията все още не е излязла окончателно. И ако ги е имало, защо никой доктор не ми каза“, пише във Фейсбук опечалената майка. „Извършена е проверка от РЗИ, направихме и вътрешна проверка, има много спекулации, но ще коментираме случая едва след като имаме окончателните резултати от аутопсионния материал“, коментира д-р Жеков. Аутопсията е била извършена от доцент от Варна, от лекуващата лекарка са снети обяснения. „Лечението е проведено, детето е лекувано както трябва, но е имало увреждане, не са му били правени нужните имунизации, касае се и за аденовирусна инфекция“, допълни ръководителят на здравното заведение.

Прозрачно разследване за всяка детска смърт

Телеграф  стр. 12


МОМЧЕНЦЕ. НА 11 МЕСЕЦА, е починало в разградската болница (виж стр. 7).

При всяка такава трагична история има две мнения. Това на опечалените родители, които смятат, че не е направено всичко за детето им, и това на лекарите, които казват, че са направили всичко по силите си. Каква е истината може да каже само проверката, която още не е приключила. При такива случаи разследването трябва да е максимално прозрачно, за да не остава съмнение в обществото, че дори когато е имало откровена немарливост, лекарите не биват наказвани за грешките си, тъй като дали е имало такива могат, да се произнесат само техни колеги. А гарван гарвану око не вади, нали… Защото зад понятието „немарливо отношение“ понякога се крие отнет без време детски живот и преобърнати завинаги съдби. От друга страна, трябва да се знае и че едно дете може да си отиде от пневмония, вследствие на усложнение на вирус и затова не бива да се винят лекарите, защото те не са Господ.

Затова няма нужда от генерализации, а от чиста обективна истина за всеки конкретен случай.

Болница на село дава най-много за персонал

Телеграф  стр. 18


Болница на село дава най-много от парите си за персонал.

Това показват финансовите отчети на лечебните заведения, които бяха публикувани на сайта на здравното министерство. Оказва се, че Специализираната болница за рехабилитация в Марикостиново отделя най-много за заплати – цели 75% от парите си. Най-малко за персонал пък дава столичната инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“ – 12%. Що се отнася до броя на лекарите, логично на първо място е най-голямата болница у нас – пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“. Тя е и с най-много приходи и най-голям брой преминали болни. За половин година лечебното заведение е заработило над 72 млн. лева. Разходите пък са в размер на малко над 67 млн., което означава печалба от почти пет милиона. „Св. Георги“ обаче има борчове. В столицата с най-много приходи е „Пирогов“. Данните показват още, че във всички лечебни заведения има увеличение в разходите за персонал през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на 2019 г. Средният разход за един болен се оказва най-скъп в столичните „Св. Екатерина“ и Инфекциозна болница.

Слагат охрана и камери на наркоманите

Телеграф  стр. 17


Жива охрана и денонощно видеонаблюдение осигурява здравното министерство за болница „Св. Анна“ където вече ще се лекуват наркоманите.

Преместването на метадоновата програма предизвика недоволство сред жителите на столичния квартал „Младост 1“, които вчера излязоха на протест. Те се страхуват за сигурността и безопасността си, тъй като бившата Окръжна болница се намира в близост до жилищни блокове. От здравното министерство обаче увериха, че това е временна мярка докато не се намери подходящо място за лечението на наркозависимите. Освен охрана и камери, ведомството е наредило входът на УМБАЛ „Св. Анна“, който се намира откъм бл. 18 на жилищния квартал, да бъде затворен. Също така, след проведени срещи с органите на реда, министерството има уверенията на 7-мо РПУ, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.

Слагат охрана и камери на наркоманите

Здравно: Местим метадоновата програма в „Св. Анна“ временно

Телеграф  стр. 18


Жива охрана и денонощно видеонаблюдение осигурява здравното министерство за болница „Св. Анна“, където вече ще се лекуват наркоманите.

Преместването на метадоновата програма предизвика недоволство сред жителите на столичния квартал „Младост 1“, които вчера излязоха на протест. Те се страхуват за сигурността и безопасността си, тъй като бившата Окръжна болница се намира в близост до» жилищни блокове. От здравното министерство обаче увериха, че това е временна мярка докато не се намери подходящо място за лечението на наркозависимите.

Мерки

Освен охрана и камери, ведомството е наредило входът на УМБАЛ „Св. Анна“, който се намира откъм бл. 18 на жилищния квартал, да бъде затворен. Също така, след проведени срещи с органите на реда, министерството има уверенията на 7-мо РПУ, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района. „Министерството на здравеопазването обръща внимание, че на територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото. Програмата на територията на Окръжна болница е с работно време до 14 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти“, съобщиха още от ведомството. По техни данни за периода от съществуването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

МЯСТО

От здравното министерство изтъкнаха още, че пациентите включени в метадоновата програма имат право на адекватна медицинска помощ. „Това за хора със семейства, деца и с постоянна работа“, обясниха от МЗ. До преместването се стигна, след изтичане на договора между Столична община и здравното ведомство. Преди това в продължение на години Центърът за лечение на наркомании се помещаваше в сграда на ул. „Пиротска“, собственост на общината. Сега обаче е планирано там да бъде изградено детско лечебно заведение. Междувременно постоянно място за лечението на наркозависимите все още няма.

МВР се сдоби с 2 модерни линейки

Телеграф  стр. 18


Две нови линейки с модерно медицинско оборудване получи Медицинския институт на МВР.

Те са дарение от Мисията на Международната организация по миграция, съобщиха от ведомството. Така се подкрепят усилията от страна на България за осигуряване на подходящи условия за здравно обслужване и достъп до специализирана медицинска помощ на мигрантите, отбеляза вътрешният министър

Младен Маринов. „Дарението е израз на изграденото в годините стабилно сътрудничество между МВР и организацията и осигурява на екипите на Медицинския институт по-висока мобилност и възможност за бърза реакция в отговорната им задача – спасяване на човешки животи“, каза още Маринов. Представителят на MOM за България Радослав Стаменов пък пожела на лекарите да им се налага да използват по-рядко линейките.

Младите лекари сами избират къде да работят

Телеграф  стр. 18


Лекарите специализанти, чието обучение плаща държавата, сами ще избират къде да работят в продължение натри години след приключване на специализацията си.

Това предвижда изменение и допълнение на Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Младите медици предварително ще имат яснота за местата, на които ще могат да работят след специализирането си.

Кандидатите за специализация ще се осведомяват за свободни длъжности за специализанти в страната в максимално кратък срок – на интернет портал за специализанти, а до създаването му това ще бъде възможно на интернет страницата на МЗ. Ако млад лекар прекъсне обучението си без уважителна причина или не положи успешно държавен изпит в нормативно определения срок, ще връща предоставената субсидия, предвижда още проектът. Връщане на субсидията се предвижда и за лечебното заведение, ако обучението е прекратено преждевременно.

Безплатни прегледи през октомври

Телеграф  стр. 18


Безплатни прегледи за различни заболявания организират болници в страната.

Два дни дерматолозите от ВМА ще преглеждат за доброкачествени и злокачествени образувания. Безплатните консултации са планирани за 2 и 3 октомври между 10 и 13 ч, в кабинет 218, разположен на втория етаж на Поликлиниката. За целта е необходимо предварително записване на телефони 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 8 и 14 ч. Друга столична болница Александровска отваря врати за безплатен очен скрининг за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Прегледите ще се извършват в консултативния кабинет на Клиниката по очни болести (4 етаж) в периода 7-11 октомври от 13,30 до 17,00 ч. Нужно е предварително записване на тел. 02/9230 295. През целия месец октомври са предвидени и редица кампании свързани с рака на гърдата. Десетки болници ще се включват и с безплатни прегледи.

Д-р Николай Недев: Бъдете нащрек при майка и леля с рак на гърдата

Биопсия трябва да се прави преди премахване на бучката

Телеграф  стр. 19


Кой е той:

• Д-р Николай Недев е ръководител на Отделението по лъчелечение и радиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост

• Специализирал е радиационна онкология в Университета на Кейптаун и Groote Schuur Hospital в Южна Африка

• Развил е първата програма с модулиране на дозата (IMRT) в Нова Зеландия

• Член и един от основателите на Австралийско – Новозеландската асоциация за лечение на тумори на глава и шия

– Д-р Недев, октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Присъда ли е тази диагноза?

– Не, не е присъда. Една от основните цели на модерното комплексно лечение е излекуване на жените с рак на гърдата. И това е цел, която се постига при много от пациентките.

– Какво включва това модерно лечение и изобщо как се подхожда след откриване на заболяването?

– При 90-95% от жените се подхожда към операция, при която се отстранява или туморната бучка с малка част от здравата тъкан около нея, или понякога цялата гърда. След това идва допълнителното лечение. То е превантивно като целта е да се намали шанса за рецидив. С други думи – да предотврати това ракът да порасне отново в гърдата или да се появи в друга част от тялото, ако вече е изпратил микрометастази в белия дроб, черния дроб, костите и т.н. При някои напреднали случаи или при агресивни форми на рак се налага размерът на тумора да бъде намален с химиотерапия или хормонотерапия преди операцията.

– Каква е ролята на лъчетерапията?

– Да предотврати локалния рецидив, тоест ракът да не се появи отново в гърдата или, ако тя е премахната – в гръдната стена. За предотвратяване на системните рецидиви, т.е ракът да засегне друга част от тялото, се използ- ват химиотерапия, хормоноте- ^ рапия и понякога таргетна терапия. Така че това са два различни типа лечение – локална адювантна терапия, каквато е лъчетерапията, и системна адювантна терапия, където попадат останалите подходи.

– Говорейки си за рак на гърдата не можем да изключим фактора наследственост. Трябва ли младите жени, които имат майки или баби с тази диагноза, да започнат по-рано с профилактичните прегледи?

Ракът на гърдата се среща често. 1 от 8 жени ще чуе тази диагноза за себе си. В този смисъл не е нещо необичайно човек да има майка или баба с рак на гърдата. Ако в семейството има един пряк роднина с тази диагноза, това не повишава значително риска за рак на гърдата. Но ако има двама преки роднини, например майка и леля, рискът се увеличава драматично. Както и ако са майка, баба и леля. Това категорично е предпоставка за по-ранно включване в скринингова програма.

Обикновено се препоръчва първият преглед да е 10 години преди възрастта, на която е бил най-младият от роднините по време на неговото диагностициране.

Например, ако майката го е развила на 50, дъщерята трябва да започне с прегледите на около 40 г.

– Къде се намира България в борбата с рака на гърдата?

– Всъщност в България много неща са направени добре – адювантното лечение е едно от тях. Имаме на разположение повечето от медикаментите, които се използват в момента по света, с някои много скъпи изключения. Лъчелечението също е на доста високо ниво.

– А има ли такива, които не са?

За съжаление, да. На първо място е диагностиката. Българската жена разбира, че има рак на гърдата едва когато се появи „бучка“ в гърдата. Ние нямаме реален подход за диагностициране на ранните промени в гърдите. За целта е необходима скринингова система, която тук все още е много фрагментирана, а когато говорим за ранна диагностика на рака на гърдата, без нея не може. В повечето страни скрининговите програми са насочени към жените след 45-50-годишна възраст.

– Извън поставянето на диагнозата, има ли друг момент в подхода и лечението, който трябва да се подобри у нас?

– Един от основните проблеми в България е, че се отива директно към премахване на самата бучка за диагноза. Това не е световна практика и в това отношение българските жени са ощетени. Защото премахването само на бучката не е онкологична операция. За целта се изисква и премахването на определено количество здрава тъкан около самата бучка. И ако това не се направи, след това се налага много по-голяма операция, за да се извади и част от околната здрава тъкан. Затова по света биопсията се прави нормално с режеща игла преди да се премине към изваждане на бучката.

– Това означава ли, че някои пациентки се подлагат на повторна операция, когато резултатът от биопсията покаже злокачествено образувание?

– В общи линии да, като тази повторна операция обхваща и подмишечната ямка. Защото ракът на гърдата има тенденцията да метастазира, като въвлича лимфните възли от тази област. За съжаление, в България практиката е тези лимфни възли просто да се премахват с операция, наречена „аксиларна дисекция“. Ако те са въвлечени от рака, със сигурност трябва да бъдат премахнати. Ако обаче не са – това не е необходимо. А в България се прави на практика на всички пациентки.

– Как се разбира дали лимфните възли са засегнати?

– Има процедура, наречена биопсия на сентинелен лимфен възел. При нея се изважда само един лимфен възел и обикновено това е първият възел, който се въвлича в метастатичния процес.

– Той е един определен, така ли?

– Не, за да се идентифицира трябва да инжектираме много малко количество радиоактивна субстанция както и синьо багрило в гърдата, които след това се оттичат в лимфните възли. След това с гамакамера можем да намерим къде точно е този радиоактивен и син на цвят лимфен възел и да вземем само него, за да го изследваме. Ако се окаже, че не съдържа туморни клетки, това означава, че няма необходимост да се прави голямата операция на подмишницата, от която всъщност произлизат много от следоперативните проблеми при рака на гърдата. Например изтръпване на вътрешната част на мишницата или лимфедем на ръката, който от своя страна я прави много по-предразположена към инфекции. Така че, ако е възможно да извадим само този сентинелен лимфен възел и изследването покаже, че той не е въвлечен от рака, сме спестили на пациентката значителни проблеми в бъдеще.

– И то не се прави в България?

– Прави се, но е много спорадично и не е истинска част от стандартното лечение.

– Означава ли това, че подходът е по-радикален, което не винаги е необходимо?

– Може и така да се каже. При малките тумори например, стандартната операция се нарича лампектомия – изваждане на бучката с около сантиметър здрава тъкан. В България много често се прави квадрантектомия, която предполага премахването на 1/4 от гърдата и води до много по-голяма деформация. В същото време броят на мастектомиите, тоест, премахването на цялата гърда, е доста висок.

Мастектомия се опитваме да избягваме – гърдата, с която една жена е родена, е най-добрата гърда, която тя някога ще има.

Реконструкцията е възможна и се прави, но тя в никакъв случай не връща гърдата, която е отстранена хирургично.

– Вие развивате иновативна техника за лъчелечение на лява гърда. Защо точно лява?

– При лъчетерапията се облъчва тази част от гръдната стена, върху която стои или е стояла гърдата. Обикновено в обсега на лъчите попада малка част от белия дроб. Когато лъчетерапията е на лява гърда, в обхвата на терапевтичното поле попада и част от сърцето. Това е предпоставка за един от основните дългосрочни проблеми на лъчелечението – жените могат да развият проблеми със сърцето 10-15-20 г. след завършване на терапията. В миналото това не беше истински проблем, защото преживяемостта тогава беше 3 до 10 г. след поставяне на диагнозата.

Както вече говорихме, с модерното лечение много от пациентките всъщност са излекувани. Те имат пред себе си 20, 30, 40 години.

Това дава достатъчно време за развитие на странични ефекти на лечението като сърдечносъдови заболявания. Така че дозата, която даваме на сърцето при лъчелечение на лява гърда, е основен акцент в модерната лъчетерапия.

– А как намалявате облъчването на сърцето?

– Това, което прилагаме в нашето отделение, е лъчелечение с дълбоко поемане на въздух и задържане на дишането. При дълбоко вдишване част от белия дроб се измества и избутва сърцето назад, което намалява почти наполовина дозата, която сърцето получава при облъчването. За целта лъчелечението се провежда само, докато в белия дроб има достатъчно въздух. Самата терапия е около минута, но обикновено жените поемат въздух за 14-20 секунди, което е достатъчно, за да дадем част от лечението. След това машината се изключва, пациентът издиша и поема отново въздух като лъчетерапията продължава. В голяма степен този процес е автоматизиран. За последните 3 г. сме приложили горния подход на над 200 пациентки.

***

Съвети от специалиста

Не чакайте появата на симптоми. Профилактиката е изключително важна.

Още след започването на полов живот трябва да се направи първата цитонамазка.

Когато навършат 45 години жените трябва да погледнат на гърдите си сериозно дори и да нямат никакви проблеми или оплаквания. Това е времето за първата мамография.

След това скринингови мамограми трябва да се извършват на всеки 2 години до навършване на 70-годишна възраст.

Съживяват 5000 сърца

Спасители върнаха към живот турист с инфаркт в Банско

Райна Харапампиева

Телеграф  стр. 17


Поне 5000 спрели сърца могат се съживят с дефибрилатор в първите минути.

Около 10 000 наши сънародници умират годишно от внезапна сърдечна смърт. Това показва стряскащата статистика, цитирана от БЧК. Според специалисти по оказване на първа помощ с бърза намеса и дефибрилатори вероятно половината от тези хора биха могли да бъдат спасени. „Голям процент от случаите на сърдечен арест настъпват в присъствието на други хора и ако те помогнат в първите 3-5 минути, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%“, обяснява директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

В момента у нас има пет устройства, като едно е на разположение на Планинската спасителна служба. С него спасихме турист в Банско, каза пред „Здравен Телеграф“ шефът на ПСС Емил Нешев.

Съживяват 5000 сърца

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 20-21


Сърцата на поне 5000 българи могат да бъдат спасени с дефибрилатор в първите три минути.

Около 10 000 наши сънародници умират годишно от внезапна сърдечна смърт. Това показва стряскащата статистика, цитирана от генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. Според специалисти по оказване на първа помощ със светкавична намеса и използване на дефибрилатори вероятно половината от тези българи биха могли да бъдат спасени. „Голям процент от случаите на сърдечен арест настъпват в присъствието на други хора и ако околните помогнат в първите 3-5 минути, шансът пострадалият да оцелее е 50-80 процента“, обяснява проф. Гигов.

Реакция

Общо в Европа и САЩ загиват 700 000 души, като внезапната сърдечна смърт е третата водеща причина за загуба на живот.

Бързата реакция не винаги е достатъчна. Важна е и апаратурата, която трябва да е наблизо. Затова БЧК, представители на болници, полиция и законодателна власт започнаха кампания по въвеждане на мобилни дефибрилатори на важни обществени места. В момента у нас има само пет такива устройства. Три от тях са на разположение на Планинската спасителна служба, един е в БЧК, а другият във физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Годишно средно оказваме помощ на около 2500 туристи в планините. При нас работят 530 спасители, като почти всички са обучени за работа с такива дефибрилатори. Няколко пъти ни се е налагало на практика да ги използваме“, каза пред „Здравен Телеграф“ директорът на ПСС към

Българския червен кръст Емил Нешев.

На Банско имаме и спасен човешки живот, допълни той. Инцидентът се случил през зимата, в района на ски зоните. Туристът получил инфаркт, спасителите използвали дефибрилатор и го върнали към живот. Емил Нешев обяснява, че това са уреди, разрешени за използване и от немедицински лица. С тях могат да боравят и случайни минувачи, дори без да са минали специално обучение. Изключите лно са лесни за употреба, категоричен е шефът на планинските спасители. Дефибрилаторът има три команди на български език и ни казва какво да направим. Няма как да се сбърка и мястото, където се поставя. Уредът сам си мери пулс и кръвно и преценява дали да използва електрошок. Проблемът обаче е, че все още той не е законово регламентиран.

Обучение

Предстои устройствата у нас да станат много повече. Такива може да има близо до летища, училища, молове и други места, където се събират много хора. Ще ги има и в полицейски коли. А представителите на реда ще минат обучение за работа с дефибрилатори. „Ще търсим варианти за промяна на нормативната уредба, така че тези устройства да бъдат достъпни и по този начин да се спасява човешки живот“, обеща на дискусията в БЧК Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента. „Цифрите сочат, че в България имаме проблем с този вид смъртност, която може да бъде преодоляна. Вярвам, че с общите ни усилия можем да влезем в позитивната европейска статистика , допълни тя.

***

Кръчмите в Унгария с апарати за реанимация

Мобилни дефибрилатори има на много места по света. В Канада например подобни устройства са поставени на обществени места и благодарение на кампании населението преминава през обучение как да ги ползва. В Унгария пък апаратурата е налична на места като барове и кръчми, а дори в малките населени места се провежда обучение как да бъдат използвани дефибрилаторите. Във Великобритания пък ги има близо до училища.

***

ТЕХНИКИ ЗА ПЪРВА ПОМОЩ

Обдишване уста в уста

•/ Отведете главата на пострадалия назад и повдигнете брадичката му.

•/ Поставете едната си ръка на челото на пострадалия. Притиснете ноздрите му с вашия палец и показалец.

С другата си ръка поддържайте брадичката повдигната, давайки възможност на устата да бъде отворена.

^ Дишайте нормално. Наведете се напред и поставете устните си около цялата уста на пострадалия. Внимавайте да не излиза въздух от никъде.

%/ Вдухвайте въздух в устата равномерно, като същевременно следете дали се повдига гръдният кош. Всяко вдухване трябва да е с продължителност около 1 секунда.

%/ Придържайте главата наклонена назад, а брадичката повдигната нагоре. Повдигайте главата си, за да проверите дали гръдната стена спада по време на издишването.

%/ Поемете отново въздух и направете второто вдухване.

•/ Двете вдухвания не трябва да отнемат повече от 5 секунди заедно.

***

Извънгръдни притискания

Уверете се, че пострадалият е легнал по гръб върху твърда повърхност.

Коленичете до него и по-точно до рамото му.

^ Поставете дланта на едната от ръцете си на средата на гърдите на пострадалия.

✓ Поставете дланта на другата ръка върху другата и сплетете пръстите си.

Повдигнете пръстите си нагоре, за да се избегне оказването на натиск върху ребрата. Натискайте върху горната част на корема или долната част на гръдната кост.

^ Уверете се, че раменете ви са разположени точно над гърдите на пострадалия. Натискайте най-малко 5 см (максимум 6 см) надолу върху гръдната кост с изпънати ръце.

✓ Направете 30 извънгръдни притискания, с честота 100 притискания в минута.

Продължете с 2 обдишвания уста в уста.

|/ Продължавайте да правите 30 притискания на гръдния кош и след това на свой ред 2 обдишвания уста в уста, не спирайте за проверка.

Продължавайте да реанимирате, докато пристигне професионална помощ и поеме реанимацията.

***

Държим го далеч от метални накити

Автоматичните външни дефибрилатори (АВД) използват електрошок, за да коригират нарушения сърдечния ритъм. Ако това се направи бързо, той може да бъде възстановен. Според специалистите по първа помощ АВД не са заместители на извънгръдните притискания и обдишването. В случай че се наложи да го използваме, трябва да подсушим гръдната стена на пострадалия, ако е влажна, преди да се прикачат електродите. Ако пострадалият е с пейсмейкър, не бива да се поставят електродите върху устройството. Те се слагат само на едната страна или под пейсмейкъра, който можем да разпознаем, тъй като се вижда като подкожна подутина. Електродите на дефибрилатора трябва да се държат далеч от всякакви метални накити.

***

Мъжете по-застрашени

Сърдечният арест или внезапна сърдечна смърт е състояние, което настъпва мълниеносно. Случва се както при хора, страдащи от сърце, така и при напълно здрави. Най-често покосява възрастните между 45-75 години, като статистиката показва, че по-застрашени са мъжете. Голяма част от случаите на внезапна сърдечна смърт възникват при пациенти със структурни аномалии на сърцето, като най-често това е миокардният инфаркт и ремоделирането на сърцето след инфаркт. По-рядко сърдечен арест може да настъпи при пациенти без очевидни структурни промени на сърцето.

Акедемик Богдан Петрунов: Чести бронхити са аларма за слаб имунитет

Подкрепете организма преди грипния сезон

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 23


Есента настъпва и носи със себе си коктейл от вируси. В офиса, метрото или магазина все по-често чуваме кашлящи хора заради увеличаващите се респираторни инфекции. Те са особено стряскащи за всеки родител на малко дете. Причината е, че малчуганите са далеч по-податливи заради своята все още крехка имунна система. Вирусите обаче не подбират по пол и възраст, така че всички ние сме застрашени от тях. Как да разберем дали естествените защитни сили на организма ни са отслабени и как да подготвим имунната система за предстоящия грипен сезон, полезни съвети дава водещият имунолог и алерголог академик Богдан Петрунов от Центъра по заразни и паразитни болести.

Честите инфекции на дихателната система дават основание да се потърси помощ от имунолог, за да се види какво е състоянието на естествените защитни сили на организма.

Повтарящата се борба със заболявания като бронхити, трахеобронхити, ринити и отити, често се дължи на понижена реактивност на имунната система. В този случай тя се нуждае от помощ, за да се справи с атаката на вируси и инфекции.

Задължително на лекар при упорита кашлица

Ако детето прави бронхити през две седмици, често повишава температурата, ако има повтаряща се упорита кашлица, това навява на мисълта, че то има нужда от засилване от имунитета с оглед преодоляване на бактериалните инфекции. Това е особено важно за малките, които посещават ясли и детски градини, тъй като те са в постоянен контакт с вируси и бактерии и много лесно си предават инфекции. Затова, когато тези заболявания се повтарят често, особено при малки деца, е необходимо да се направи консултация с педиатър и ако трябва, той ще насочи към имунолог, за да се види състоянието на имунната система. Това е важно, особено сега, преди предстоящия есенно-зимен сезон, защото този тип инфекции на дихателната система се увеличават. Те са не само бактериални, но и вирусни.

Не пренебрегвайте баналните инфекции Профилактиката на този тип банални заболявания е добре да започне от рано, за да се предотврати тяхното разпространение. Хремата, бронхитът и дори ангината могат да преминат сравнително бързо, но понякога инфекцията може да се задълбочи и да се стигне до развитие на една бронхопневмония, което е сериозно заболяване. За децата, които страдат от бронхиална астма , е много важно да се види състоянието на имунната система. Това става в кръвни изследвания. Такива могат да се направят в Националния център по заразни и паразитни болести, в клиниката по имунология на Алексадровска болница и частни лаборатории.

Доверете се на имуностимулаторите Дори възрастните и малчуганите, които не боледуват толкова често, е важно да подсилят имунната си система с по-продължително прием на стимулиращи средства, които са съвсем безопасни. Има такива на пазара, които са българско производство. Те спокойно могат да се вземат, за да може човек да предотврати развитието на една настъпваща инфекция. Препаратът Респивакс например, който представлява полибактериален имуностимулатор, е утвърден на пазара у нас повече от 30 години. Той се изнася на много места по света, включително САЩ и Мексико. Най-добрата схема за профилактика е да се взема четири поредни месеца – пие се двадесет дни и десет се почива. Най-подходящо е това да се случи през ноември, декември, януари и февруари. Спокойно могат да се приемат и други имуностимулатори. Има десетки варианти на пазара, ако са с доказано действие и са произведени по най-добрите изисквания на фармацифтичната индустрия, спокойно могат да бъдат използвани

Ваксинирайте се против грип

Много важна е комбинацията на имуностимулатор с протовгрипната ваксина.

Това е най-доброто съчетание за защита, защото ваксината действа директно срещу определения грипен вирус, а имуностимулатора засилва общо резистетността на организма към инфекции. Имунизацията срещу грип е особено важна за малките деца и за хората над 65 години. Тази година здравното министерство е закупило по-голямо количество ваксини, а на желаещите в рисковата група на възрастните тя ще бъде поставена безплатно.

***

10% от хората не реагират на ваксините

Около 10 % от хората изобщо не изграждат или много трудно изграждат имунитет, вьпреки поставянето на ваксини. Това са така наречените слаби имунологични респондери. Много пъти се говори за алергичните реакции и имунизациите. Тогава родителите казват, че когато детето прояви някаква непоносимост, то трябва да го освободим от ваксина. Това е една абсолютно погрешна теория. Всяко дете спокойно може да бъде имунизирано, ако в момента на приема на ваксината не е в тежко състояние – има тежък пристъп на бронхиална астма или има анафилактична алергична реакция, категоричен е акад. Петрунов. „Ако детето има едно алергично заболяване, което е лекувано и е под контрол със съответните лекарства, няма никакви противопоказания то да бъде имунизирано, като се подготви. Най-малко 5 до 7 дни преди ваксинацията, детето трябва да приема антиалергичен препарат, като това се случва и в деня на поставянето на инжекцията и 5-6 дни след това. За да може да се създаде, както ние казваме, един чадър“, обяснява специалистът. Според него няма по-велики постижения на медицината от ваксините и антибиотиците. „Ако тях ги нямаше, човечеството нямаше да бъде 7-8 милиарда, а 4-5 милиарда“, казва още той.

Хората с увреждания останаха излъгани от програмата за достъпна среда

Само 55 души успяха да се вместят в скандално кратките срокове на социалното министерство, половината от тях – в Бургас

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 1, 2


Очаквано хората в повечето общини у нас останаха излъгани от програмата за достъпна среда и лична мобилност, по която социалното министерство обещаваше между 10 и 100 хил. лв. за поставяне на рампа и асансьор в жилището на хора в инвалидни колички. За нея има отпуснати от бюджета 1.7 млн. лв., но ведомството на Бисер Петков постави невъзможно кратък срок на нуждаещите се и на практика обрече на провал програмата. Решението му бе особено скандално, като се има предвид, че то подложи на тормоз и допълнителни разходи хора със затруднена мобилност и ниски доходи, за които и без това обикалянето на институции е ходене по мъките.

Едва 55 души в цялата страна са успели да подадат в срок проектни предложения, показва справка, предоставена от министерството на в. „Сега“. 208 души са получили от местните социални служби писма за подкрепа, като от тях 188 са за преустройство на жилищната среда. 133 от кандидатите обаче са се спънали в изискванията и не са успели да стигнат до проектно предложение. За лична мобилност са успели да кандидатстват едва седем души.

30 от одобрените общо 55 за цялата страна проектни предложения са на бургазлии, установи „Сега“. Още при старта на програмата кметът Димитър Николов, който е кандидат за нов мандат, се ангажира с привличането на възможно най-голям ресурс чрез бързи и координирани действия и приоритетно разглеждане на инвестиционни проекти. От една страна, това е пример как администрацията може да е в услуга на хората, но от друга, поражда съмнения, че националната програма се използва за предизборна кампания на ГЕРБ.

По новата национална програма хора с мобилни затруднения могат да кандидатстват по две направления – за достъпност на жилищните сгради (изграждане на рампи и асансьори) и за осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване на лек автомобил и придобиване на шофьорска книжка. Въпреки че се финансира от бюджет 2019 г., проектът на програмата бе готов едва в средата на годината, а кандидатстването бе отворено в края на август със срок за подаване на документи до 30 септември. Така за 40 дни потенциалните бенефициенти трябваше да се разходят до социалната служба за писмо за подкрепа, да намерят проектант, който да им изготви инвестиционен проект, да получат разрешително за строеж от общината, да направят и количествено-стойностна сметка и с още куп документи да подадат всичко това в МТСП.

„Хората, до които програмата стигна при нас, се броят на пръстите на едната ръка. Само двама души се обърнаха към нас за консултация, но повече не се върнаха. Вероятно не са успели да се справят с кратките срокове и множеството документи. Надяваме се, че тази програма ще бъде отворена отново догодина, защото потенциалните кандидати са много. Само по механизма за лична помощ в момента имаме 177 души, хора с тежки увреждания, на инвалидни колички, вероятно немалка част от тях също се нуждаят от преустройство на жилищата си, като се има предвид какво е строителството ни“, каза за „Сега“ Катя Петрова, началник отдел „Социални дейности“ в община Русе.

В община Габрово пък не е постъпило нито едно искане за съдействие при изготвянето на проектно предложение, не е издадено и нито едно разрешително за строеж. Община Гоце Делчев също отбеляза катастрофални резултати – нито едно подадено проектно предложение при около 50 души в безпомощно състояние, ако се вземе предвид броят на кандидатствалите за асистентска подкрепа. С едно одобрено проектно предложение, получило виза за изграждане на рампа отчете края на кампанията община Враца. Към главния архитект на общината са отправени две запитвания, но хората не са стигнали до финалната права. Едно лице пък е направило запитване по компонент 2.

***

НЕДОПУСТИМО

„Законовите срокове за одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешения за строеж или разрешения за поставяне на съответствие по ЗУТ надхвърлят дадения 40-дневен срок за набиране на проектни предложения. Само за получаване на разрешението за строеж например са необходими 52 дни. В изискването за предоставяне на решение на общото събрание на етажната собственост пък има противоречие със ЗУТ, където няма изискване за такова решение за изграждане или поставяне на съоръжение за достъпна среда. Писах до Агенцията за хора с увреждания и до Съюза на инвалидите, но получих отговор, че програмата е минала през обществено обсъждане, а в проекта са отразени всички предложения. А тези, които не успеят да подадат в срок проектните си предложения, ще могат да го направят догодина. Само че на нас всеки пропуснат ден ни коства страшно много“, коментира пред „Сега“ арх. Дечка Димитрова, майка на дете с увреждания.

От социалното министерство обясниха още при старта на програмата, че кратките срокове са съобразени с редица дейности като оценяване на проектните предложения, класиране и пр. За всичко това чиновниците си отпуснаха два месеца – до края на ноември, когато трябва да се сключат договорите. C други думи -бюрократичният комфорт бе осигурен за сметка на тормоза над гражданите.

Вместо ръст на заплатите, сестрите пак получиха обещание

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2


„Ние търсим устойчиви решения, казваме в Колективния трудов договор какво се е съгласила държавата и е определила какви пари да вземат медицинските специалисти. Казваме пътя, по който това може да се случи и вървим крачка по крачка това да стане в България. Мисля, че ще успеем“, заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод оставките на сестри в две болници. Молби за напускане подадоха всички специалисти по здравни грижи от реанимацията в „Токуда“ и в две отделения в болницата в Карлово. „Ако в Карлово приемат, че ще имат по 950 лв. заплата, това означава, че трябва да увеличат така или иначе приходите на лечебното заведение. А това ще се случи с новия рамков договор и с новия бюджет, където ще има повече пари за болнична по-мощ“, обяви Пенков. Догодина идеята била ръстът на парите за болници да не е за повече преминали случаи, „да има един оборот безкраен, а да се увеличат цените, които плаща НЗОК за всеки болничен случай. Така че, тази разлика по увеличението да отиде като заплата на хората“, каза Пенков.

Пенков припомни, че има два варианта за ръст на възнагражденията в Карлово. Единият е заплатата да се вдигне до определените по колективния трудов договор 950 лв., а другият да се увеличи заплатата с по-малко – 100 лв., но да имат по-голямо допълнително стимулиране. Освен това директорът на болницата, който в понеделник се е срещнал със здравния министър Кирил Ананиев, е декларирал, че „хората са си изтеглили оставките“.

***

РЕАКЦИЯ

„Вариантът с увеличение на заплатите ни със 100 лв. и ДМС, когато и ако има такава възможност, не ни устройва. В момента моето основно възнаграждение като старша сестра на Детско отделение е 730 лв. Със 100 лв. увеличение тя ще достигне 830 лв. Това допълнително материално стимулиране също не ни устройва, защото то е непостоянна сума, която може да варира. ДМС не е стабилен доход, то е свързано с изплащане на клинични пътеки, отчетена дейност и т.н. Вторият вариант, който ние поискахме от управителя на болницата, е 950 лв. заплата за всички и ДМС при възможност. Докато не видим такова споразумение и не го подпишем, няма да оттеглим молбите си за напускане“, обяви пред clinica.bg Даниела Икимова, старша сестра в детското отделение в болницата в Карлово.

Специализантите държавна поръчка ще остават в болницата, където са учили

Здравното министерство отново промени регламента, по който медиците ще се издължават на държавата за получената подкрепа

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Поредни промени в реда, по който лекарите, получили специалност с държавна субсидия, ще се „издължават“ на държавата, предлага здравното министерство. Основната идея е МЗ да плаща на учебните бази за обучение на медици в дефицитни специалности, за да се компенсира недостигът, а срещу това лекарят да е длъжен да остане да работи у нас за 3 години. Къде точно обаче да става това, е предмет на нова поправка в нормативната уредба.

В сега действащата наредба, приета през лятото, „е предвидено специализантите, за които е изплащана държавна субсидия, след придобиването на специалност да могат да избират лечебни заведения, области или общини, определени от министъра на здравеопазването, в които ще са длъжни да работят по придобитата специалност за срок от три години“. Посоченият ред обаче води до несигурност за специализантите, тъй като при започване на обучението си те не знаят къде ще работят след придобиването на специалност, отбелязват сега от МЗ. Затова новото предложение, отразяващо и искането на самите лекари, е „при започване на специализация на място, финансирано от държавата, те предварително да знаят къде ще трябва да работят след приключването й – а именно в лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало държавна субсидия“.

Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това задължение, съответната страна ще възстановява изплатената субсидия. Поправката няма да важи за специализанти в заварено положение – те ще могат да избират сред лечебни заведения, определени от министъра на здравеопазването, в които ще са длъжни да работят за срок от три години. Това беше и първоначалната идея на МЗ – лекарите да останат да работят там, където са учили, но впоследствие тя беше променена, а сега отново е актуална. Субсидията за специализантите държавна поръчка е поне две минимални работни заплати плюс осигуровки.

Рак и диабет открива предварително ново изследване

Диагностиката е на злокачествени заболявания, склероза, ревматоиден артирт и др.

Елена ПОПОВА

Труд   стр. 3


Злокачествени заболявания, склероза, инфекции, автоимунен хепатит, цироза, някои форми на захарен диабет, ревматоиден артрит, болест на Хашимото. Това са само някои от автоимунните заболявания, които вече могат да бъдат не само прецизно диагностицирани у нас, но и открити преди да се проявят. България е една от 14-те държави в света, които могат да извършат такова изследване. Това стана ясно от изнесени данни по време на световния научен форум в Дрезден, посветен на диагностиката на автоимунните заболявания. Страната ни е въвела иновативен подход за разчитане на изследванията на автоимунни състояния. Докато при останалите методи резултатите се получават само под формата на цифри, тук крайният резултат, освен тях, включва и образи, които дават много повече информация на лекарите за състоянието на пациента. Именно този подход се прилага в Лабораторията по клинична имунология на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и вече се използва широко в Клиниката по ревматология на университетското лечебно заведение.

Иновативният подход на практика представлява специално анализиране на теста за определяне на антинуклеарни антитела, при което се откриват специфични антитела (антинуклеарните антитела -ANA) в организма на пациента, които са предизвикали или ще предизвикат автоимунно заболяване. Получените от изследването образи са групирани в 29 типа. В зависимост от това от кой тип са антителата, лекарите добиват предсатва и за потенциалното заболяване.

Тъй като ANA не са специфични само за едно заболяване, на базата на получените образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги къде конкретно да насочат търсенето си. Подходът може да се използва не само за диагностика, но и за превенция на автоимунните заболявания.

***

ПРОФ. Д0БР0СЛАВ КЮРКЧИЕВ: Новият подход е революционен

„Това е нов подход, революционен, който върши повече работа в диагностиката и дава повече информация. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ подходът е въведен още преди две години. Той беше предложен от нас, като най-голямата лаборатория в България, ангажирана в диагностиката на ревматични автоимунни заболявания и беше възприет и от останалите колеги, като Българската асоциация по клинична имунология го прие като национален консенсус. Въпреки това, доколкото ми е известно, на този етап се използва само в нашата болница. За използването му е необходима специална подготовка от лекарите“. Това посочи проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

***

Организмът атакува собствените си структури

При автоимунните заболявания организмът атакува собствените си структури, възприемайки ги за чужди. Тестът ANA (антинуклеарните антитела) е за основни антитела, насочени към собствените тъкани на тялото на пациента. Заболяванията, при които могат да се установят ANA, включват: ревматоиден артрит, системен лупус, системна склероза, различните видове васкулити, склеродермия, дерматомиозит, полимиозит, синдром на Сьогрен, тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза и др.

Над половината от парите на болниците отиват за заплати

Най-много за пациенти харчат „Св. Екатерина“ и Инфекциозната

Аида ПАНИКЯН

Дума   стр. 2


Средно между 50 и 60% от приходите на държавните болници отиват за заплати. Това става ясно от публикуваните на сайта на МЗ финансови отчети на болниците с над 50% държавно участие. Има обаче и болници, в които парите за персонал са по-малко. Например в инфекциозната СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ 12% от приходите отиват за заплати, в УМБАЛ „Св.Марина“ във Варна – 39%, УСБАЛ по онкология ЕАД – 27%. В същото време в СБР МАРИКОСТИНОВО например за заплати отиват 74% от приходите на болницата. Все пак ръстът на заплатите не е много голям в сравнение със същия период на 2018 г. С малко по-високи заплати могат да се похвалят работещите в „Пирогов“, „Св. Анна“ в София (бившата Окръжна болница), софийската „Св. Иван Рилски“, пловдивската „Св. Георги“, университетските в Плевен и Варна, както и в болниците в Габрово, Кърджали, Пазарджик, Разград.

Най-големи се приходите на „Пирогов“. От НЗОК спешният институт е получил над 30,1 млн. лв. за първото полугодие, а от МЗ – 12,3 млн. Разходите са над 42,4 млн. лв., с което болницата е на плюс с около 500 хил. лв. За персонал отиват 58% от приходите. Просрочените задължения на „Пирогов“ са 12,4 млн. лв., „Александровска“ е с 11.4 млн. Университетската „Св. Георги“ в Пловдив има 10,1 млн. лв. просрочени задължения, приходите й са над 72 млн. лв. за първите 6 месеца на годината, а разходите – 67 млн. лв. „Св. Екатерина“, Инфекциозна болница, Педиатрията са без просрочени задължения. Без дългове е и „Св. Иван Рилски“, чиито бивш директор д-р Дечо Дечев в момента е управител на НЗОК. Голяма част от приходите на болницата отиват за скъпи медицински изделия за неврохирургичните операции.

На всичките около 400 болници, които имат договор с касата, НЗОК е изплатила през първото тримесечие почти 481 млн. лв., а през второто – близо 501 млн. лв.

За лечението на пациент болниците харчат средно до 4500 лв. В Инфекциозна болница например за пациент се харчат 3993 лв., а в „Св. Екатерина“ – 4608 лв.

50 практики обучават джипита

Аида ПАНИКЯН

Дума   стр. 4


Едва в 50 лекарски практики в страната обучават общопрактикуващи лекари, като всеки от тях има право на трима специализанти. Това означава, че най-много 150 семейни лекари годишно може да завършват. Това стана ясно по време на XI научна среща – обучение на Сдружението на обучителите и изследователите в България по обща медицина, посветена на проблемите на пациентите с кардиологични заболявания.

Средната възраст на общопрактикуващите лекари у нас е 53 г., а за т.г. 66 млади лекари са записали специализация по обща медицина. От съсловието прогнозират, че до 10 години страната ще остане с много малко джипита. Според студентката по медицина в IV курс Петя Конакчиева още от студентската скамейка се насажда у младите медици неглижираност към специалността, независимо че тя е обширна и изисква широки медицински познания.

По време на форума специалистите споделиха проблемите от различно естество, като наблегнаха на недостатъчната координация между отделните институции, включени в обучението. Според последните изменения в наредбата за специализациите общопрактикуващият лекар и специализантът са в трудово-правни отношения, т.е. специализантите трябва да бъдат наети от общопрактикуващия лекар, който трябва да плаща заплата, застраховка гражданска отговорност и пр.

МНОГОТО ЧЕТЕНЕ НЕ Е НА ХУБАВО

Славяна МАНОЛОВА

Жълт Труд  стр. 2


Както всяка есен, с наближаването на грипа и другите инфекции се подхвана темата за ваксините. Ама не само за противогрипните, а изобщо. То нещата май тръгнаха точно отпротивогрипните, които пресолиха манджата и дойдоха в повече специално на българина, който и до днес не вярва, че грипът е сериозна болест, от която може да умре. Но пък и Световната здравна организация взе да спуска едни планове… като в тоталитарните времена – 75% ваксинално покритие срещу грип при хората в напреднала възраст. Опитите да се налагат каквито и да било норми веднага замирисват на заигравка с фармацевтичната индустрия, а ние, както знаете, сме бедни, но честни. Да не вярваш…

За сведение, у нас в последните години против грип с препоръчителната, т.е. срешу заплащане, ваксина се имунизират между 2 и 3 процента от населението, в Западна Европа – между 60 и 70 процента. Дори извоюваните с мъка безплатни ваксини за хората над 65 години у нас, които ще се прилагат от тази есен, няма да повдигнат съществено мизерния ни процент, защото мнозина просто няма да си ги поставят. Но пък знае ли човек, щом като е на аванта…

Плановете на СЗО бяха и заразата от морбили да бъде изкоренена в Европа още през 2015 г, ама виждате какво стана. Шарката не само не изчезна, ами случаите се увеличават. Проверки в различните държави установиха, че има много пропуски в поставянето на задължителната и безплатна ваксина, а някои лекари направо са излъгали, че са я сложили. Причините са наи-различни – отказ на родителите, невъзможност да бъдат открити децата, незаинтересованост на ОПЛ-тата. В резултат се наложиха извънредни имунизационни кампании. Въпреки това през юни болните от морбили у нас бяха 930, през август -1140… Над 80% от заразените са неимунизирани деца. С други думи, морбили се завърна, особено в нашата част на Европа, както и дифтерията и коклюшът в бившите съветски републики.

Ще видим как стои и въпросът с полиомиелита – той трябваше да бъде изкоренен като цяло от лицето на Земята още през не знам коя си година. Засега продължава да е проблем най-вече в Афганистан, Пакистан, Нигерия, Сирия, но знае ли се къде ще се появи при настъпилото масово преселение на народите! Единственото, което успокоява в случая, е все още високият имунизационен обхват в цивилизованите държави. Докога обаче ще издържи той?

Утехата на здравните власти е, че когато ваксините се поставят още преди детето да напусне родилния дом, ваксиналното покритие е над 90%. Лошото настъпва след това, когато трябва да се правят реимунизации. А напоследък все повече родители отказват да ваксинират децата си още в родилния дом. Тази година до момента в София отказите са 159. За съжаление повечето са начетени хора, ако могат да се нарекат така получаващите информация предимно от интернет форумите. Те са убедени, че ваксините са вредни и никога няма да приемат, че някое дете има например наследствено заболяване, а не е увредено в резултат на ваксина. Дано не им се наложи заради многото четене да гледат деца в инвалидни колички!

България с две европейски награди за млади изследователи

Жълт Труд  стр. 10


Две награди спечелиха българските участници на Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS 2019 г., на който България беше домакин за пръв път. Звездин Бесарабов, който създаде блокчейн приложение за по-достъпно разработване и използване на изкуствен интелект, получи възможност да участва в Младежкото научно експо в Люксембург. Разработката му беше избрана заради предприемаческата й насоченост. Андрей Гиздов ще бъде специален гост на събитие, организирано от Съвместния научно-изследователски център. На конкурса младежът се представи с проект на алгоритъм за оценка на степента на зарастване на костните шевове, които може да се използва в антропологията и патоанатомията.

Лауреати на европейското състезание, в което се включиха представители на 40 държави, станаха ирландецът Адам Кели, датчанинът Магнус Одерсхеде, германците Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг, както и американците Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя. Те получиха по 7000 евро от Европейската комисия, а наградите им бяха връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Адам Кели впечатли журито с проект за оптимизиране на симулацията на квантовите схеми. Магнус Одерсхеде представи нов вид геометрия на върха на крилата на самолетите, която е с повече предимства от използваните в момента. Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг предложиха „ховърборд“ – устройство, позволяващо стабилна магнитна левитация над метална плоча благодарение на четири въртящи се магнитни диска. Проектът им вече е достатъчно напреднал и е възможно в близко бъдеще двамата да направят заявка за патент. Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя идентифицират протеин CCDC11. С него може да се създадат нови терапии срещу вируса на ХИВ. Протеинът липсва в повечето тъкани на човек в зряла възраст, но играе роля при разпространението на ХИВ.

Геронтологът Алексей Москальов: Скоро ще имаме хапче против стареене

С доста прости намеси в работата на гените може чувствително да бъде продължен човешкият живот, твърди руският учен

Ели КИРИЛОВА

Жълт Труд  стр. 34


Геронтологът Алексей Москальов ръководи лабораторията по генетика на стареенето и продължителността на живота в Московския физико-технически институт. Роден е на 5 ноември 1976 г. Доктор на биологическите науки. Автор на повече от 80 научни статии и книги в областта на генетиката и стареенето. Неговите изследвания са в областта на гено терапията. Става дума за внасянето в организма на човека на променена ДНК, с която позитивни те резултати не закъсняват. Новите гени влизат в организма през кожата – с инжекции или мазила. Според експерти появата на подобни лекарства за масова употреба може да се очаква до 5-10 години. Неотдавна Алексей Москальов публикува книга против стареенето, която вече се продава в Русия. Той дава практически съвети на хората как да бъдат живи, здрави и бодри до 120-годишна възраст. На тази тема е и разговорът с Алексей Москальов, публикуван в „Комсомольская правда“.

– Защо смятате, че стареенето може да бъде победено?

– Един от най-разпространените митове, на които човечеството робува, е че стареенето и смъртта са предопределени в нашите гени. Защото, видите ли, те били нужни на човечеството, за да се освобождава жизнено пространство за новите поколения. Истината е, че за еволюцията е важно организмът да стигне полова зрелост и да произведе потомство. След като това се случи, започва така нареченият постгаранционен период на живота. На природата й е все едно колко ще преживеят родителите, след като са създали и възпитали наследници. Затова от гледна точка на еволюцията няма никакви прегради за значително продължение на живота.

– Можете ли да обясните разбираемо на хората предпоставката за стареене?

– След като човек излезе от възрастта, в която е способен да има деца, той става безразличен за еволюцията. Следват пробойни в различните защитни системи на организма. Това е стареенето и свързаните с него недъзи – диабет, рак, сърдечни заболявания, Алцхаймер. Тоест стареенето само по себе си не е норма, а страничен ефект, породен от безразличието на природата към постгаранционния период от живота. Болест, която трябва просто да бъде предотвратявана.

– И все пак повечето хора смятат, че да живееш до 100 в добра кондиция си е чиста фантастика.

– Експериментите показват, че с доста прости намеси в работата на гените може чувствително да бъде продължен човешкият живот. Изследователите вече успяха да продължат живота на лабораторните червеи нематоди 10 пъти, на плодовите мухи – два пъти, на мишките -1,7 пъти. А има и други технологии. Например клетъчната терапия и създаването на изкуствени органи, които да заменят естествените, износените.

– Ще доживеем ли да видим в ръцете си таблетка против стареене?

– Вече се знае, че някои лекарства, които се предписват за определени болести, забавят стареенето. Естествено, нужни са сериозни клинични изследвания и изпитания върху животни и хора. Те вече се правят, но времето работи срещу нас. Затова написах книга за стареенето – за да може всеки индивидуално да работи срещу собственото си стареене. За да го забави! През 1935 г. изследователят от Корнуелския университет Клайв Маккей публикува статия за свое научно откритие – лабораторни мишки, държани на строга диета, тоест подложени на оскъдно хранене, живеят два пъти повече от другите мишки, които са хранени редовно. Този феномен се наблюдава при твърде много живи същества – от клетките на дрождите до приматите, т. е. до нашите отци маймуните! Калоричността на храненето трябва да се снижава, например ако дневно поглъщаме 2000 калории, то трябва да ги снижим на 1400.

– Но с хора такива изследвания не са провеждани?

– Човекът за разлика от опитните животни живее много по-дълго. Затова да се проведе подобен експеримент е трудно. Но организмите на приматите много приличат на човешките, така че можем да се досетим какъв ще е ефектът на една такава диета върху нас самите. В този смисъл вече се знаят много неща – например, че диетата има лечебен ефект като намаляване на риска от рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Знае се и друго – при жестока диета страдат репродуктивните функции. Затова вместо да орежеш всичко от дневното си меню, орежи само тези продукти, които ускоряват стареенето. И залегни на онези, които са полезни от гледна точка на възрастта. Например мононенаситените мастни киселини. Те снижават риска от сърдечно-съдови заболявания, депресии, болестта на Алцхаймер, както и от някои видове рак. Съдържат се в растителните мазнини – зехтин, авокадо. Знае се и огромната полза от Омега 3 киселините в някои видове северни риби – скумрия, херинга, риба тон, пъстърва, сьомга. Ако три пъти в седмицата ядеш такава риба, получаваш в организма си необходимата доза омега 3 киселини. Естествено с тях не бива да се злоупотребява. Защото те много бързо се окисляват в клетките на нашия организъм и предизвикват повреди на ниво ДНК, което създава предпоставки за рак.

– Казват, че белтъкът бил полезен за спиране на стареенето?

– Хранене с пълноценни белтъчини е необходимо за ръста и за половата зрелост. А в зрялата възраст, когато организмът вече се е обособил, по-нататъшният растеж само ускорява стареенето. Ако орежем белтъчините от храната, клетките ще губят по-малко ресурс за растеж, ще се концентрират върху защитата на организма, противопоставянето срещу стреса, инфекциите. И стареенето ще се забави. В САЩ бе проведено многогодишно изследване под ръководството на npoqbecop Уолтър Лонго – темата бе как особеностите на храненето влияят на продължителността на живота. Стана ясно, че във възрастовата група 50-65 години всекидневната употреба на белтъчини – месо и млечни продукти, увеличава риска от рак 4 пъти и със 75% повишава общата смъртност. Аз например не ям месо повече от един път седмично, а млечни продукти – само сирене, при това на празник.

Д-р Дениз Бакалов: Повишеното окосмяване при жените говори за хормонални нарушения

Заболявания на хипофизата, щитовидната жлеза или надбъбреците разбъркват менструалния цикъл

Феодорина ЛЯСКОВА

Жълт Труд  стр. 35


Повишеното окосмяване на необичайни места при жените и намаляването му при мъжете, както и лющеща се кожа, витилиго, чупещи се нокти и опадане на косата, акне може да са външна проява на хормонални нарушения. Всички те са повод за консултация с ендокринолог.

И най-малките промени в нивата на хормоните влияят на състоянието и тургура на кожата. Понижената функция на щитовидната жлеза (по-често при жените и понякога при мъжете) води до суха, студена, лющеща се кожа и до намаляване на окосмяването на подмишниците, например. При напредналите фази на хипофункция на щитовидната жлеза се стига дори до намаляване окосмяването на веждите и окапване на косъмчетата в крайните им участъци, обяснява д-р Дениз Бакалов, асистент в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска“.

При младите жени понякога се появява повишено окосмяване над горната устна, по брадата, между гърдите, по гърба, по вътрешната страна на бедрата. Една от най- честите причини за това са поликистозни яйчници, при които се наблюдава свръхпроизводство на андрогени – мъжки полови хормони от яйчников произход. В резултат се нарушава цикличността на менструацията, а менструалните цикли може да са с обилно кървене, но без отделяне на зряла яйцеклетка. Т. е. забременяването е невъзможно.

При жените, ако има хипоили хиперфункция на щитовидната жлеза, са възможни нарушения в менструалния цикъл. При хиперфункция менструалният цикъл може да се скъси, но да е по-обилен. При хипофункция е обратно – интервалите се удължават, а количеството на менструалното кървене намалява. Тиреоидитът на Хашимото (автоимунно заболяване) засяга до 10% от женското население и в крайните фази води до хипофункция на щитовидната жлеза. Обикновено едно автоимунно заболяване се съчетава с друго – например витилиго или оплешивяване (тотално или локално).

Всякакъв тип заболявания на хипофизата, щитовидната жлеза или надбъбреците могат да причинят нарушния в менструалния цикъл. При вродената надбъбречна корова хиперплазия например (по-рядко заболяване), има свръхпроизводство на мъжки полови хормони от надбъбреците, а резултатът е свръхокосмяване при младите жени. Възможно е фигурите им да наедреят, раменете им да станат по-широки, дори клиторът им да се увеличи. И понеже при тях мъжките полови хормони доминират, те не могат да забременеят.

Акнето също се появява при свръхпроизводство на мъжки полови хормони, които са причина за прекомерно омазняване на кожата. В напреднали случаи е възможно оплешивяване от мъжки тип, но при жени.

Свръхпроизводството на пролактин от хипофизата пък при жените води до секреция от гърдите, разреждане на менструацията или изчезването й. При мъжете предизвиква напълняване, намаляване на окосмяването, отслабване на либидото и еректилна дисфункция.

Почти 75% от българите имат недостиг от витамин Д

За здравината на костите, космите, ноктите, кожата се „грижи“ витамин Д, който на практика е хормон, напомня д-р Бакалов. Около 80% от количеството му в организма се синтезира в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи. 20% се усвоява чрез храната – риба, яйца, гъби, мляко, млечни продукти, тахан. Почти 75% от българското население има недостиг от витамин Д. Рискови групи са хората с диабет, възрастните и жените в менопауза с намалена костна плътност или вече развита остеопороза. Ето защо е добре в слънчевите зимни дни те да излагат на слънце откритите части на тялото си поне по 30 минути от 12 до 16 часа. Друг вариант е да приемат витамин Д на капки – по 2 (1000 единици) за профилактика и по 4 (2000 единици) при дефицит. Цоказаио е, че при косопад, суха лющеща се кожа и чупещи се нокти поради дефицит на витамин Д, след като той се компенсира, изчезват и кожните проблеми.

Бял пръстен около зеницата на окото е белег за висок холестерол

Мастните образувания по клепачите и около очите (ксантелазми) са от нарушена обмяна на холестерола. „Добре е хората с фамилна хиперхолестеролемия да се изследват. Вече има нови биологични лекарства за това заболяване, съветва д-р Бакалов. – Това са инжекционни форми, които се прилагат веднъж или два пъти месечно и понижават нивото на холестерола до приемливи стойности, за разлика от досегашните медикаменти. Това лечение се заплаща напълно от НЗОК и е безплатно за пациентите.“

Друг белег за това заболяване е бял пръстен около зеницата на окото, който се забелязва особено при по-възрастни хора. Рискът тези пациенти да развият съдов инцидент е голям.

Кафявите петна по кожата често са свързани с бременността

Те са типични за бъдещите майки и се дължат на „полуделите“ хормони, което е характерно за бременността. Дължат се на хормони от собствените жлези и на такива от плацентата. При по-чувствителна кожа петната могат да останат и след раждането. Добре е жените да използват козметика със защитен фактор за лицето и нежните зони по тялото. Петната може да са свързани и с повишени нива на меланоцитостимулиращ хормон.

При нарушения в нивата на билирубина, който се произвежда от черния дроб и е част от жлъчния сок и жлъчните пътища, също може да се появят кафяви петна. Ако е нарушен метаболизмът на жлъчните сокове, тогава са възможни тъмни петна по кожата или те да се съчетаят с пожълтяването й. Ако процесът е по-дълготраен, случва се кожата още повече да потъмнее. Може да се получи и при хроничен хепатит и вече развита цироза.

При недостатъчност на хипофизни хормони или при намалена функция на хипофизната жлеза се получава алабастрено бяла и восъчна кожа на лицето с фини бръчки около очите – „тип пачи крак“. Това се дължи на недостатъчност на меланоцитостимулиращия хормон (част от хипофизните хормони).

Колцентър записва часове за преглед денонощно

Жълт Труд  стр. 36


Медицински колцентър приема обаждания на пациенти от цялата страна 24 часа в денонощието. Той се нарича „Консенто“ и на него може да се записва както час за преглед, така и да се обработват неотложни случаи, които се насочват към подходящ медицински център.

Услугата е единствена по рода си у нас. За нея вече са абонирани близо 50 лични лекари и болници в страната. Това заявиха на форум, организиран от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Целта на форума бе да очертае пред лекарите, бизнеса, неправителствения сектор и държавата проблемите пред електронното здравеопазване и да покаже добри е-решения.

Платформата за онлайн запазване на час Superdoc се използва вече от 1300 лекари и е с четвърт милион потребители. 160 000 от тях са намерили своя нов лекар чрез дигиталното решение.

Онлайн услугата FindMeCure помага на пациентите да намерят своята терапия. „95% от клиничните изследвания се провалят поради липса на желаещи пациенти; само 10% от лекарите в света участват в такива проучвания“, заяви Мая Златанова, създател на платформата. За 2 години FindMeCure е помогнала на 200 000 пациенти в цял свят да намерят своето клинично изследване.

По проект за ранно диагностициране на рак на гърдата с помощта на технологиите и доказани методи за оценка на риска работи софтуерната компания Sqilline. Според д-р Радослав Мангълджиев, началник на отделение по медицинска онкология към СБАЛОЗ в София, дигитализацията дава възможност за индивидуално лечение на онкоболните.

Росен Русинов даде за пример онлайн информационната система „Консенто“ за пациенти, чрез която хората запазват час за себе си и за своето семейство, следят графиците на лекарите, знаят кога са били на преглед и кога трябва да проведат следващия, правят телефонни, видео или писмени консултации, създават здравен профил на себе си и близките, имат достъп до електронно здравно досие, с историята на всичките си контакти с организацията и лекаря – обаждания, посещения, консултации, съобщения и др.

Всички тези данни при това се съхраняват в защитен „облак“. В платформата вече има над 120 000 пациентски профила, направени са над 8000 консултации и 250 000 телефонни разговора.

Даниела Дариткова от Комисията по здравеопазване към Народното събрание определи въвеждането на електронен болничен лист като успех, а успоредното съхраняване на някои видове информация на хартиен носител – като „дигитализация по български“. Тя призова от темата за здравеопазването да не се прави политика, а да „правим политики за здравеопазването“.

Форумът „От болнеолечение към здравеопазване чрез дигитализация“ беше открит от Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария. Той беше част от седмицата „Иновации за здраве“, организирана от Посолството на Швейцария и Българо-швейцарската търговска камара.

Ученици дариха монитори вместо букети

Жълт Труд  стр. 36


Педиатричното отделение на „Пирогов“ вече има 2 нови монитора за проследяване на жизнените функции – ЕКГ, кръвно налягане и сатурация (кислородно насищане на кръвта). Това се случи благодарение на ученици от 20-о основно училище „Тодор Минков“ в София. Те избраха да не подарят цветя на своите учители за първия учебен ден тази година, а вместо това да съберат пари за добра кауза. Децата се спряха на идеята да помогнат на други деца, които са пациенти на „Пирогов“. Учениците успяха да съберат 5450 лева. С тази сума те купиха двата специализирани монитора.

Дарението прие лично началникът на Отделение по педиатрия д-р Ирен Цочева.

Безплатни изследвания за кардиоренален синдром

Жълт Труд  стр. 36


Информационна кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“ започна в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на сърцето.

Между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност. При заболяване на единия може да се предаде вредно влияние и на другия. Кардиореналният синдром представлява състояние, при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди с рязко влошаване на прогнозата.

По този повод УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ обяви безплатни нефрологични и кардиологични прегледи. Нефрологичните са до 4 октомври (вкл.) между 14 и 16 ч. в Клиниката по нефрология, ет. 4. Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33.

Кардиологичните прегледи ще са от 7 до 11 октомври (вкл.), между 14 и 16 ч. в кабинет 27, ет. 2. Записванията стават на тел. 0887 412 629. Пациентите трябва да носят със себе си резултати от изследвания, имащи отношение към заболяване на сърцето или на бъбреците, които са им правени до момента. Не се изисква направление.

С възрастта на всеки 10 години бъбречната функция отпада с около 10%. Този процес започва около 40-годишна възраст като над 75 г. само 10% от хората имат напълно нормално функциониращи бъбреци. Проблемът е, че голяма част от тези пациенти нямат никакви симптоми и дори не подозират, че са изложени на повишен риск за развитие и на сърдечна недостатъчност.

„КРС е усложняващо обстоятелство при лечението на единия или другия орган. Например при сърдечна недостатъчност е много по-трудно тя да се компенсира, когато има и бъбречна недостатъчност. За съжаление досега съвременната медицина не обръщаше сериозно внимание на връзката между тези две състояния“, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, който е един от най-големите специалисти в България в областта на кардиореналния синдром.

При хора с установен КРС, особено ако са възрастни, някои диагностични процедури като компютърната томография, част от ангиографските изследвания, поставянето на стентове, кардиохирургичните операции, дори най-обикновен грип, който протича с повръщане и разстройство, могат да влошат състоянието им. „Затова е важно те да бъдат диагностицирани навреме и да се има предвид едно такова усложнение“, пояснява доц. Кундурджиев, който освен специалност по нефрология, има такива по кардиология и вътрешни болести.

01.10.2019

Национални телевизии

11-месечно бебе почина в разградската болница Св. Иван Рилски

БНТ, Новини в 23:00 часа


11-месечно бебе почина в разградската болница Св. Иван Рилски. Според майката причината за смъртта му е лекарска небрежност. Детето е прието в педиатричното отделение с пневмония, но не са му направени допълнителни изследвания, въпреки че лекарите са знаели, че детето е родено в осмия месец. По-късно е настанено в инфекциозното отделение, където е починало. От болницата коментираха, че смъртта на детето най-вероятно е следствие на настъпили от вируса усложнения, довели до увреждания на органите му. Регионалната здравна инспекция прави проверка по случая.

На 7 октомври КНСБ и съсловни организации ще излязат на протест в защита на искането на медицинските работници

БНТ, Новини в 12.00 часа


На 7 октомври КНСБ и съсловни организации ще излязат на протест в защита на искането на медицинските работници за по-добро заплащане на труда им. От КНСБ уточниха, че на този протест ще посочат какво очакват от законодателната и изпълнителната власт с цел решаване на проблема със заплащането на медицинските специалисти. Едно от нещата, за които настояват е правилата на МЗ по отношение на заплащането, заложени в колективния трудов договор да важат за всички болнични заведения, а не само за някои.

Д-р Иван Кокалов: Там е казано, че този колективен трудов договор важи за страните, които са го подписали, тоест всички, държавата в лицето на МЗ, защото то също се явява работодател на определени лечебни заведения, работодателските организации, които са го подписали и синдикатите, където ги има. Там този договор е задължителен. На другите места той остава препоръчителен. И поради тази причина едно от нещата, което искаме е да преподпишем тези неща в колективния трудов договор и да искаме неговото разпростиране.

Интервю с д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ

БНТ  Денят започва


Резюме: Д-р Иван Кокалов, заместник-председател на КНСБ, каза в студиото на БНТ, че колективните оставки в карловската болница са логични, тъй като не е спазена минималната начална заплата от 950 лева, която е разписана в колективния трудов договор.

Минимум 950 лева начална заплата за професионалистите в здравните грижи е нещо, което е посочено в колективния трудов договор. Затова от КНСБ подкрепят протеста.

„Този протест е съвсем логичен, тъй като е насочен към изпълнението на колективния трудов договор в здравеопазването, който съм подписал“, каза д-р Иван Кокалов.

На 7 октомври ще се проведе митинг на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, здравната федерация на КНСБ, очаква се и Българският лекарски съюз да се включи.

„Да посочим какво точно трябва да се направи от законодателната и изпълнителната власт, за да се отпуши този проблем, за да спрат тези спонтанни, но съвсем логични протести“, така аргументира решението за митинга доктор Кокалов.

Жители на столичния квартал „Младост“ протестират заради преместването на метадоновата програма от ул. „Пиротска“ в болница „Св. Анна“

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Жители на столичния квартал „Младост“ протестират заради преместването на метадоновата програма от ул. „Пиротска“ в болница „Св. Анна“. Според живеещите в района, мястото на програмата не е в болницата. По думите им в градинките вече имало шишенца от метадон, както и разбити коли и мазета. От здравното министерство отговориха, че преместването на програмата е временно, в търсене на подходящото място.Подробностите от Карина Караньотова.

Репортер: Преместването се наложи, след като договорът за сградата на „Пиротска“ №117 изтече и общината реши там да направи детско лечебно заведение. Сега хората от блок 18 в „Младост“ са недоволни, че пациентите, които се лекуват с метадон, са в техния квартал.

Елена Николова: Не е мястото до детските градини и до училищата. Мисля, че има по-адекватни решения.

Цветанка Борисова: Ние нямаме нищо спрямо тях, въпросът е, че се правят безредици, правят се мизерии, извършват се кражби, случпена кола, откраднат касетофон, трагично е, те са хора, които плашат самите деца.

Репортер: Днес вратата откъм блок 18 е заключена и така ще остане, но и това не удовлетворява жителите на района. Те показаха шишета от метадон, намерени в близките градинки и донесени от децата им и се заканиха, че ще продължат с протестите, докато центърът не се премести. От Министерството на здравеопазването напомниха, че това не са наркомани, а пациенти, които се лекуват от зависимостта и подкрепата на обществото е важна. Това е мнението и на Росен Попов, който е създал мрежата на хората в България употребяващи субстанции.

Росен Попов: Те си взимат метадона и си заминават, ако има някакви проблеми с малък процент от хората, които не се справят, да се решат. Иначе с това местене какво правим, те не са пешки тези хора.

Репортер: След като стана ясно, че общината си взима обратно сградата на „Пиротска“ №117, беше предложено метадоновата програма да бъде преместена в квартал „Банишора“, но и там имаше протести и сега от здравното министерство все още са в търсене на подходящо място.

Все повече жени чуват диагнозата рак на гърдата

БТВ, Новини в 19.00 часа


Все повече жени чуват диагнозата рак на гърдата. Случаите се увеличават не само в България, а и по света. Октомври е месецът за борба с болестта. Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените. По данни на СЗО за 2018 г. над 2 млн. представителки на нежни пол научават, че са болни. Жертвите на заболяването са над 600 хил. за същата година. У нас новите случаи всяка година са над 4000, а над 1000 губят битката за живот. И все пак ранното откритият рак на гърдата е лечим. Успех има в над 98% от случаите.

Репортер: Една от 8 жени е застрашена от рак на гърдата. През 2002 г. Вера е на 40. Майка на две деца, без фамилна обремененост. Напипва бучка, която се оказва рак в напреднал стадий.

Вера Николова: Преживяемостта като статистика беше 5 години. Това те шокира. Аз като майка на 2 деца исках да ги видя пораснали, реализирали се.

Репортер: Вера иска да предаде опита на други жени, които сега започват лечението си. От 5 години е част от фондация „Една от осем“.

Вера Николова: Жената излизайки след операция е неориентирана какво следва след това.

Репортер: Обикновено това е само началото. Лекарите наблюдават, че все повече българки ходят на профилактичен преглед, но достъпът до медицинска помощ не е равномерен в цялата страна.

Младен Младенов: Затова все още имаме закъсняване в диагнозата на някои жени и това донякъде ни отделя от европейската практика.

Репортер: Данните за заболеваемостта в България от 6 години са непълни. Заради административни неуредици не всички болници изпращат справки в раковия регистър.

Здравка Валерианова: Едни пращат, други не пращат. Никой не заплаща за тази дейност. Никой не контролира тази дейност.

Репортер: От здравното министерство коментираха, че са в протест на изграждане на Национална здравна информационна система и предстои да сключат договор с изпълнителя, спечелил обществената поръчка. Дотогава проблемът остава. Вера съветва жените като нея да не се предават.

Кампания призовава за профилактика на рака на гърдата

bTV  Тази сутрин


Резюме: Български личности от спорта, киното, телевизията и медицината се обединиха в кампанията „Ракът на гърдата е невидим. Прегледай се!”. В световен мащаб над 2 млн. жени годишно получават диагнозата рак на гърдата.

Един от посланиците на кампанията е актрисата и телевизионен водещ Диана Любенова. За „Тази сутрин” тя обясни, че е изключително важно жените да преминават през профилактика, защото ако болестта бъде открита в ранен стадий, тя може да бъде лечима.

„Подценяваме рака на гърдата, защото когато ни грабне всекидневието, не си даваме сметка, че докато се грижим за останалите, не поглеждаме себе си”, допълни актрисата.

По думите й много жени не се преглеждат заради страх или притеснения да не получат лоши новини.

Хирургът д-р Деян Атанасов подчерта, че често неглижираме проблема и нямаме вътрешния навик да се грижим за здравето си. Лекарят също смята, че изпитваме страх от заболяването и заради това не се подлагаме на профилактика.

Хирургът е на мнение, че профилактичният преглед е единственият начин, чрез който можем да проверим дали имаме заболяване. Според него веднъж в годишно е недостатъчно да се преглеждаме.

„Това е болестта, която взима най-много жертви сред жените в световен мащаб. Все по-често имаме случаи на заболели от рак на гърдата”, допълни още Атанасов.

Според Международната агенция за проучване на рака над 2 млн. жени получават страшната диагноза, а 620 хил. губят борбата със заболяването всяка година. В България годишно заболяват около 4 хил. българки, от които над 1300 загиват.

По повод Световния ден за борба с рака на гърдата – 19 октомври, лекари на МБАЛ „Надежда” ще извършват безплатни прегледи между 14 и 19 октомври.

На 14 и 19 октомври доброволците на фондация „Една от 8” ще ви очакват в МБАЛ „Надежда” на специалния информационен кът за жени, които са се слъскали с диагнозата, за техните близки, за всички, които искат да разберат повече за заболяването и за това, как можем да подкрепят, хората, които се борят с рака на гърдата.

Мирела Демирева, Мария Илиева, Нора Шопова, Ирмена Чичикова, Диляна Флорентин и Станислава Айви са „посланици на надеждата”, които приеха като лична кауза нуждата от превенция на най-разпространеното онкологично заболяване при жените.

Заболеваемостта в България е 276,3 на 10 000 жени. През последните десетилетия всяка година диагностицираните от рак на гърдата се увеличават с 1,8 %. Възрастовата граница при новодиагностицираните пациентки непрекъснато се понижава.

С карцином на млечната жлеза често са млади жени до 25 годишна възраст. Медицината вече е в състояние не само да запази техния живот при ранна диагностика, но и да съхрани репродуктивните им възможности, така че след химио и лъчетерапия да могат да станат майки и да живеят пълноценно.

Освен това болница „Надежда” ще е домакин на специална фотоизложба с автор Диляна Флорентин.

Експерти на кампанията са едни от най-изтъкнатите медицински специалисти в България: проф. д-р Константа Тимчева – ръководител на клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда”, д-р Георги Стаменов – специалист по репродуктивна медицина, д-р Деян Атанасов – водещ хирург в областта на рака на гърдата, д-р Настя Ненова – специалист по образна диагностика.

В този час втори за деня протест срещу преместването на Националния център по наркомании в кв. „Младост“

БТВ, Новини в 19.00 часа


В този час втори за деня протест срещу преместването на Националния център по наркомании в кв. „Младост“. Какви са притесненията на хората и каква е обстановката на протеста – ще ни каже сега Кристина Налбантова.

Репортер: Намираме се в кв. „Младост“. Точно до мен е новият Център по наркомании, който съвсем доскоро се намираше на ул. „Пиротска“. Новината за преместването му тогава предизвика напрежение, а днес предизвика притеснение сред родителите. Причината: живеещите около него се притесняват, защото той е само на няколко метра от жилищните сгради. Съвсем наблизо има и детски градини, и няколко училища.

След като не успяват да намерят подходяща общинска сграда, от МЗ местят центъра на терен, който е тяхна собственост – в двора на болница „Св. Анна“. От здравното ведомство обясниха, че това е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата.

-Постоянно обикалят хора, които са неадекватни. Това е намерено ето тук. Не смея дори да го пипна. И не е едно, това е системно.

Владимир Николов: Това не е наше шише. Някой от вас го е донесъл. Ние такова нещо нямаме.

Репортер: Според директора на болницата за лечение на наркомании липсва състрадание и солидарност към борещите се със зависимости.

Владимир Николов: Става въпрос за болни хора. И да използваме някаква болка и страдание, да се отнасяме така с тях, извинявайте… какво е това?

Репортер: Хората от квартала са притеснени за децата си. Според тях има по-подходящи места за лечение на зависимите. От МЗ уверяват, че са взети всички мерки за сигурността на хората. Осигурена е жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. От днес и входът към жилищния квартал ще бъде затворен. А пациентите ще влизат през двора на болницата.

Петър Пашев: Може ли да кажем нещо ние? Министерството ни затри тука, не сме искали да дойдем.

-Не сме против вас. Просто казваме, че не е това мястото. Пожелаваме ви успех в лечението.

Петър Пашев: Благодаря ви. Тук не ни е мястото в никакъв случай. МЗ носи най-голямата вина, защото ни изхвърлиха като мръсни котки, пречиме на хората, които…вие също нямате нищо против.

Репортер: В района ще има и засилено полицейско наблюдение.

Пореден протест в столичния кв. Младост

БТВ, Новини в 12.00 часа


Пореден протест в столичния кв. Младост. Този път причината е преместването на Центъра по наркомании на метри от домовете на хората. Подробностите от Леда Цветкова.

Леда Цветкова: Здравейте. След като преди няколко месеца стана ясно, че Центъра по наркомании трябва да напусне старата си сграда на улица Пиротска, и това предизвика сериозно напрежение между работещите специалисти и Министерство на здравеопазването, днес напрежение отново има. Този път обаче от жителите на Младост 1. А причината е мястото, на което ще се помещава центърът, който буквално преди няколко дни е отворил врати. Ето това е центърът, той обаче се намира на метри от входовете и домовете на жителите на Младост 1. В района има няколко десетки площадки, детски градини и училища.

След като не успяват да намерят подходяща общинска сграда, от МЗ местят центъра на терен, който е тяхна собственост – в двора на болница „Св. Анна“. От здравното ведомство обясниха, че това е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата.

– Постоянно обикалят хора, които са неадекватни. Това е намерено ето тук. Не смея дори да го пипна. И не е едно, това е системно.

Владимир Николов: Това не е наше шише. Някой от вас го е донесъл. Ние такова нещо нямаме.

Според директора на болницата за лечение на наркомании липсва състрадание и солидарност към борещите се със зависимости.

Д-р Владимир Николов: Става въпрос за болни хора. И да използваме някаква болка и страдание, да се отнасяме така с тях, извинявайте… какво е това?

– Никой от нас не напада тези хора и не е против тяхното оздравяване и интегриране. Разбираме необходимостта от това. Но проблемът е съвсем друг.

Хората от квартала са притеснени за децата си. Според тях има по-подходящи места за лечение на зависимите. Оказва се, такова е мнението и на самите пациенти.

Петър Пашев: Може ли да кажем нещо ние? Министерството ни затри тука, не сме искали да дойдем.

– Не сме против вас. Просто казваме, че не е това мястото. Пожелаваме ви успех в лечението.

Петър Пашев: Благодаря ви. Тук не ни е мястото в никакъв случай. МЗ носи най-голямата вина, защото ни изхвърлиха като мръсни котки, да пречиме на хората, които. Вие също нямате нищо против.

Според тях, преди да бъде преместен центърът, е трябвало да се допитат до хората, които живеят в близост.

Леда Цветкова: Недоволството на жителите от квартала ще продължи и довечера, когато отново ще се съберат на протест.

Водещ: Леда Цветкова за недоволството в кв. Младост.

Протест срещу клиника за наркозависими в „Младост”

bTV  Тази сутрин


Резюме: Жителите на столичния квартал „Младост“ излязоха на протест заради обявяването на Център по наркомании, който ще бъде в района им. Клиниката се мести от старото си място на ул. „Пиротска”.

За „Тази сутрин” гражданите обясниха, че изпитват огромни притеснения за своите деца, тъй като центърът за наркозависими е на метри от техните входове и градинки. Освен това в близост има детски градини и училища.

Родителите подчертаха, че са забранили на своите деца да минават близо до клиниката. Освен това местните споделиха, че са ставали свидетели на разбити автомобили и мазета.

Въпреки това жителите са напълно наясно и разбират необходимостта наркозависимите да се лекуват, но смятат, че Столична община е взела решението да построи центъра в „Младост” без съгласието и консултацията на живущите в близост.

Според тях има по-удобни места в София, където могат да бъдат настанени пациентите.

Директорът на държавната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм д-р Владимир Николов обясни, че се чувства омерзен от случващото се, тъй като според него липсва състрадание и солидарност към борещите се със зависимости.

Световен месец за борба с рака на гърдата

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: В България броят на диагностицираните жени с рак на гърдата продължава да е висок. 4000 жени годишно научават за диагнозата, а над 1200 от тях не успяват да се справят с болестта. По този повод болница „Надежда” организира безплатни консултации в периода между 14 и 18 октомври. Прегледите в болницата ще бъдат безплатни и за тях може да се запише всеки.

„Всяко едно заболяване, дори и онкологичните, които звучат като смъртна присъда, не са такава, ако бъдат хванати навреме. В България липсва превенцията. Ние сме такъв тип хора, че когато нещо ни заболи, ни хваща страх да отидем на лекар и хората много рядко посещават медик навреме, а не когато е прекалено късно. Моят апел към всички жени през този месец е да се прегледат”, каза синоптикът на NOVA Нора Шопова.

„Когато почувстват нещо, вече е малко късно. Нашият стремеж е да диагностицираме рака на гърдата, колкото се може по-рано, преди да са се появили симптоми. Призовавам всяка жена да подхожда отговорно към себе си и близките си. Да се ходи на профилактични прегледи, дори без симптоми”, посочи специалистът по образна диагностика в МБАЛ „Надежда” Настя Ненова.

„За мен това е голяма кауза. След загубата на майка си се стремях да бъда радетел точно на тази кауза. Всички ние винаги оставяме нещата за последно и се надяваме, че ще ни се размине. Аз лично ходя на профилактични прегледи абсолютно редовно два пъти в годината, без страх. Смятам, че негативните статистики могат да бъдат променени”, допълни актрисата Ирмена Чичикова.

Десетки жители на столичния Младост на бунт срещу преместването на Националния център по наркомании в квартала

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Десетки жители на столичния Младост на бунт срещу преместването на Националния център по наркомании в квартала. По думите им, откакто центърът е в района, намират на детските площадки опаковки от метадон, а дори използвани спринцовки.

За преместването на центъра родители и община разбират от един от директорите на детските градини в квартала.

Мария Грозева: Изключително съм притеснена. Първо, не бяхме уведомени. Както виждате, дори няма надпис каква е тази сграда.

– В петък по сигнал на една от детските градини разположени в района.

Репортер: Не сте знаели предварително, не сте били уведомени от министерството?

– Не, нямахме уведомление.

Притеснени от внезапната поява на центъра, жители на квартала организират общо събрание, на което канят институциите. По думите им отскоро започнали и набези върху частната им собственост. Намирали и шишета метадон на детските площадки.

– Между блока и детската градина. За съжаление, двама. Единият повръщаше, а другият се боцкаше. Адски се притесних за децата си.

– Ето тук беше намерено. И което не е едно, не е единственото, а са доста. Просто ужас. Ето я колата, колата, откраднат й е касетофона. Задното стъкло е счупено и е откраднат касетофон. Не е само това. Има разбити мазета. Чука се вечерно време по прозорците на първия етаж.

– Никакво основание нямат защо да се страхуват. Били дрогирани. Не е вярно. Метадонът няма наркотичните свойства на хероина. Метадонът се използва само за лечение на хероиновозависими пациенти.

Недоволство има и сред пациентите на центъра. Петър Пашев е на лечение от 25 г.

Репортер: Вие мислите, че тук е мястото?

Петър Пашев: Не, абсолютно не. В никакъв случай. Тук не ни е мястото в никакъв случай. Министерство на здравеопазването носи най-голямата вина, защото ни изхвърлиха като мръсни котки да пречим на хората.

От Националния център по наркомании уверяват, че сградата е под постоянна охрана.

Д-р Владимир Николов: Камери виждате навсякъде. Ще ви покажа видеонаблюдението, го видяхте сигурно, като влизахте, видяхте как влизат през решетката, през въртящата се врата един по един. Стъклото е армирано. Видяхте метадонът се раздава тук.

Репортер: Има ли жива охрана тук в помещението? Това е охраната.

Д-р Владимир Николов: Да, 24 часа.

– Ще подадем доклад към Министерство на здравеопазването, прикрепени сигнали на гражданите, с което да помолим евентуално промяната на местоположението на центъра.

По думите на жителите на квартала недоволството им ще продължи до преместването на центъра далеч от домовете им.

В своя позиция от здравното министерство казват, че преместването на метадоновата програма е временна мярка до намирането на най-подходящото място. За спокойствието на живеещите в района има осигурена жива охрана и 24-часово видеонаблюдение.

Десетки жители на столичния Младост изразиха недоволството си срещу преместването на Националния център по наркомании в квартала

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Десетки жители на столичния Младост изразиха недоволството си срещу преместването на Националния център по наркомании в квартала. По думите им, откакто центърът е в района, родители и деца често намират на детските площадки опаковки от метадон, дори използвани спринцовки. С още информация за проблема, Василена Гръбчева.

Василена Гръбчева: От 18 септември Националния център по наркомании се помещава в сградата зад мен. Центърът се намира в двора на Окръжна болница в София и на метри от жилищен блок, три детски градини и две училища. Родителите на децата в района се притесняват, че кварталът би могъл да се превърне в свърталище на наркозависими.

За преместването на центъра родители и община разбират от един от директорите на детските градини в квартала.

Мария Грозева: Изключително съм притеснена. Първо, не бяхме уведомени. Както виждате, дори няма надпис каква е тази сграда.

– В петък по сигнал на една от детските градини разположени в района.

Репортер: Не сте знаели предварително, не сте били уведомени от министерството?

– Не, нямахме уведомление.

Притеснени от внезапната поява на центъра, жители на квартала организират общо събрание, на което канят институциите. По думите им отскоро започнали и набези върху частната им собственост. Намирали и шишета метадон на детските площадки.

– Между блока и детската градина. За съжаление, двама. Единият повръщаше, а другият се боцкаше. Адски се притесних за децата си.

– Ето тук беше намерено. И което не е едно, не е единственото, а са доста. Просто ужас. Ето я колата, колата, откраднат й е касетофона. Задното стъкло е счупено и е откраднат касетофон. Не е само това. Има разбити мазета. Чука се вечерно време по прозорците на първия етаж.

– Никакво основание нямат защо да се страхуват. Били дрогирани. Не е вярно. Метадонът няма наркотичните свойства на хероина. Метадонът се използва само за лечение на хероиновозависими пациенти.

Недоволство има и сред пациентите на центъра. Петър Пашев е на лечение от 25 г.

Репортер: Вие мислите, че тук е мястото?

Петър Пашев: Не, абсолютно не. В никакъв случай. Тук не ни е мястото в никакъв случай. Министерство на здравеопазването носи най-голямата вина, защото ни изхвърлиха като мръсни котки да пречим на хората.

От Националния център по наркомании уверяват, че сградата е под постоянна охрана.

Д-р Владимир Николов: Камери виждате навсякъде. Ще ви покажа видеонаблюдението, го видяхте сигурно, като влизахте, видяхте как влизат през решетката, през въртящата се врата един по един. Стъклото е армирано. Видяхте метадонът се раздава тук.

Репортер: Има ли жива охрана тук в помещението? Това е охраната.

Д-р Владимир Николов: Да, 24 часа.

– Ще подадем доклад към Министерство на здравеопазването, прикрепени сигнали на гражданите, с което да помолим евентуално промяната на местоположението на центъра.

По думите на жителите на квартала недоволството им ще продължи до преместването на центъра далеч от домовете им.

Преместиха Националния център по наркомании до училище и детска градина

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: Възмутени жители на квартал „Младост” се събират във вторник пред блок 18. Поводът е, че от около 20 дни в района се намира Националният център по наркомании, за което никой не ги е уведомил. Близо до клиниката има 3 детски градини и 2 училища. Родителите се притесняват, че мястото ще се превърне в свърталище на наркозависими.

„Нямаме нищо против тези хора да се лекуват, но мястото на центъра не е тук. Намираме шишенца от метадон. Разбиха кола и откраднаха радио. Има разбити мазета, чукат ни по прозорците. Никой не ни е питал от общината дали сме съгласни да бъде изграден този център”, заявиха в ефира на „Здравей, България” недоволните.

„Общината не беше уведомена. В петък получихме първия сигнал. Ще сигнализираме на Министерството на здравеопазването. Ще помолим центърът да бъде преместен”, каза и. д. кметът на „Младост” Мария Грозева.

По думите на директора на Националния център по наркомани д-р Владимир Николов протестът им е неоснователно.

Във вторник в 18.30 жителите на квартала отново ще се съберат, за да поискат преместване на центъра.

Национални радиа

Интервю със Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър

БНР  12+3


Резюме: „Новите случаи за рак на гърдата в България са малко над 4000 за 2018 г. Смъртните случаи са около 1400“. Това заяви пред БНР проф. Здравка Валерианова – директор на Националния раков регистър.

„Стандартизираната заболеваемост от рак на гърдата е по-ниска от тази в света и в Европа, но за съжаление стандартизираната смъртност е по-висока и от световната, и от европейската. За мен основната причина е липсата на организиран, масов скрининг за цялата страна. Тези профилактични прегледи, които се провеждат и заплащат от НЗОК – това не е скрининг, защото то не отговаря по условията, стандартите и изискванията за качествен скрининг в Европа и света. Това са профилактични прегледи, които са разписани в Националния рамков договор, заплащат се един път в годината при определени възрастови групи. Но какво се случва, колко жени се откриват в ранен стадий, къде се насочват за лечение, как са лекувани те, каква е преживяемостта при тях – никой не може да даде такава информация“, коментира тя в предаването „12+3“.

По думите ? опитът от другите страни показва, че такъв скрининг, за да има своята ефективност и за да бъде икономически изгоден, трябва да се провежда и да е отговорност на Министерството на здравеопазването и държавата.

Проф. Здравка Валерианова подчерта още, че България и Словакия са двете държави, които нямат Национална програма за борба с рака. У нас липсва също информационна система за лекарствените средства. Националният раков регистър пък е в колапс и пред самозакриване, подчерта специалистът.
Най-честото злокачествено заболяване в България през 2018 г. е ракът на простатата, следва ракът на белия дроб и дебелото и правото черво, посочи проф. Валерианова. При жените най-честото злокачествено заболяване е ракът на гърдата, следван от този на дебелото черво. Ракът, който се поддава много ефективно на скрининг и при който почти е намалена и заболеваемостта, и смъртността, е ракът на маточната шийка, добави още тя.

Интервю с проф. д-р Красимир Иванов, ректор

БНР, Нещо повече


Резюме: Медицинският университет – Варна е един от най-динамично развиващите се университети в страната. Това заяви пред БНР ректорът на висшето училище проф. д-р Красимир Иванов.

По думите му за първи път откакто съществува висше образование в България трима чужденци кандидатстват за едно място в българско висше училище, като в момента се обучават 1700 чуждестранни студенти от над 50 държави, основно европейски:

„Това че правим подбор на входа на университета е гаранция, че ще има качество и на изхода на университета, което е много важно. От българските студенти – 10 души кандидатстват за 1 място. Общо студентите са 6000“.

Проф. Иванов добави, че студентите намират реализация както в страната, така и в чужбина. Младите хора освен достойно заплащане, търсят кариерно развитие, искат да работят в модерни болници и да има уважение на обществото към техния труд, добави той. Ректорът изказа мнение, че са комплексни нещата, които трябва да се направят, за да може младите хора да бъдат задържани в България.

Проблемите в здравеопазването няма да се решат с магическа пръчка, подчерта проф. Иванов и добави, че е необходима цялостна стратегия.

Напрежение в кв. „Младост” заради преместването на центъра по наркомании.

БНР  12+3


Резюме: Напрежение в столичния квартал „Младост“. Поводът е преместването на Центъра по наркомании. Възмутени жители се събраха рано тази сутрин на протест и споделиха, че в района има 3 детски градини и 2 училища и се притесняват, че мястото, което е избрано за този център ще се превърне в свърталище на наркомани. Хората се зарекоха, че протестът им ще продължи тази вечер, а ако се наложи, всеки ден.

„Зрелостта на едно общество зависи от отношението на обществото към болните и страдащите хора“, каза в интервю за предаването „12+3“ д-р Владимир Николов – директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

Той успокои, че това не са наркомани, а хора, които се лекуват от зависимост:

„Това са млади хора, наши деца. Ние се борим за живота на всеки един от тях, а и те самите полагат страхотни усилия, за да се измъкнат от ада, в който живеят. Това не са опасни хора“.

Д-р Николов заяви, че довечера няма намерение да отиде на протеста, за да разговаря с хората. По думите му хората са зле настроение и не искат да чуят отсрещната страна.

Жители на столичния квартал „Младост” излязоха на протест тази сутрин заради обявения център по наркомании в района им

Дарик радио  


Жители на столичния квартал „Младост” излязоха на протест тази сутрин заради обявения център по наркомании в района им. Клиниката се мести от старото си място на ул. Пиротска. Пред БТВ хората от квартала обясниха, че изпитват огромни притеснения за своите деца, тъй като центърът за наркозависими е на метри от детски градини и училища. Те разказаха още, че са ставали свидетели на разбити автомобили и мазета. Въпреки това, те разбират необходимостта наркозависимите да се лекуват, но смятат, че СО е взела решението да построи центъра в „Младост”, без съгласие и консултация с живеещите в близост. Според тях има и по-удобни места в София, където могат да бъдат настанени пациентите. Директорът на държавната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм д-р Владимир Николов обаче обясни, че се чувствал омерзен от случващото се, тъй като според него липсва състрадание и солидарност към борещите се със зависимост.

Охрана и 24-часово наблюдение и видеонаблюдение ще пазят крилото от столичната болница „Св. Анна“

Дарик радио


Охрана и 24-часово наблюдение и видеонаблюдение ще пазят крилото от столичната болница „Св. Анна“, в което ще се помещава център за наркомании и алкохолизъм, съобщават от здравното министерство във връзка с недоволството на граждани и живеещи в близост до мястото, където ще се лекуват наркозависими. Местните са обезпокоени за сигурността си и за тази на децата си, тъй като в близост имало детски градини и училище. От министерството посочват, че изнасянето на центъра в „Св. Анна“ е временна мярка до намиране на най-подходящо за него място, в тази връзка от днес входът на болницата откъм близкия жилищен блок 18 е затворен. От ведомството имат уверение и на местното седмо полицейско управление за засилено наблюдение в района. В допълнение, здравните власти успокояват, че центъра ще работи до 2 следобед, което е в светлата част на денонощието. Данните на министерството показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми у нас броят на хероинозависимите е намалял почти 10 пъти.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 02.10.2019