Есенен вирус плъзна в София, Стара Загора и Пловдив

Болните се оплакват от хрема и болки в гърлото, но не е грип

24 часа   стр. 1


Вирусни взривове с хрема, кихане, възпаление и болки в гърлото пламнаха в София, Пловдив, Стара Загора, а вероятно и в други големи градове. Те обаче не се дължат на грип. Имаше такива подозрения, но изследвахме проби и не доказахме грипен вирус, съобщи микробиологът проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Подсмърчането и болките в гърлото се дължат на риновируси, които причиняват остри респираторни инфекции. Източник на заразата е болният, а вирусите се разпространяват с мръсните ръце или предмети. Инфекцията се развива бързо и се отдава на простуда, но студът няма отношение. Инкубационният период е 2-4 дни.

Щателното миене на ръцете, използването на мокри хигиенни кърпички с хлорхексидин, избягването на контакт с хора с признаци на хрема и настинка намаляват риска от заболяване.

Външно министерство и здравни инспекции ще дават стипендии на бъдещи чиновници

Назначават 1989 младежи в администрацията по програма на социалното министерство

24 часа   стр. 4


Министерството на външните работи и здравните инспекции в Кърджали, Силистра, Разград и Бургас ще плащат стипендии на студенти, които след това да започнат работа в институциите.

Това реши правителството в сряда, като одобри заявките на ведомствата.

Стипендиите не могат да надхвърлят 330 лв. на месец, а студентите ще трябва, след като завършат образованието си, да работят като чиновници поне три години.

Дефицитните специалности, за които ведомствата ще плащат стипендии, са информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, медицина, фармация, обществено здраве и здравни грижи.

1989 безработни младежи пък могат да започнат работа като чиновници по програмата на социалното министерство „Старт в кариерата“, обявиха от Агенцията по заетостта.

За да участват в програмата, младежите трябва да са не по-възрастни от 29 години и да са регистрирани в бюрата по труда. Те не трябва до този момент да са имали работа.

Назначението като чиновници ще е с продължителност 9 месеца, като целта е така младежите да натрупат стаж, с който впоследствие да могат да си намерят работа сами.

Документи на желаещите да работят като чиновници ще се приемат в бюрата по труда до 18 октомври. Младите хора ще бъдат пращани на работа в Народното събрание, администрациите на президента, Министерския съвет и омбудсмана на Република България, редица министерства, държавни, национални и изпълнителни агенции, комисии и др. Областни и общински администрации ще могат да предложат работни места за младите специалисти с висше образование в началото на 2020 г., обясниха от Агенцията по заетостта.

Правят биотехнологичен парк в София за здравни и фармацевтични изследвания

Търси се стратегически инвеститор за изграждането му

24 часа   стр. 5


Планираме изграждане на биотехнологичен парк и привличане на стратегически инвеститор в сферата на фармацията и здравните грижи. Това са две от задачите в програмата ми за развитие на София в следващите години. Това съобщи столичният кмет и кандидат за нов мандат на коалиция ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова на среща с екипа на компанията „Фармалекс“.

„Проектът за биотехнологичен парк е предложение, което идва от вас, и с подкрепата на компаниите от сектора ще успеем да го реализираме“, добави Фандъкова.

В биотехнологичния център ще се развива иновативна среда за изследвания и нови технологии в сферата на фармацията, биотехнологиите и здравните грижи.

„Фармалекс“ е българо-немска фирма, която наскоро разшири своята дейност в София, като отвори нов офис, в който работят химици, биолози и фармацевти. Част от младите хора, които работят за нея, са учили в чужбина, но атрактивните работни места и възможностите за реализация са ги мотивирали да се върнат в София.

Идеята за изграждането на биотехнологичен парк дошла преди.1 г., когато делегация на Фандъкова, представители на български компании и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции посетили биоцентъра на Виена. В комплекса там, създаден преди повече от 30 г., работят 1700 учени, сред които и 16 българи. В него има много фирми и стартъп компании в сферата на биотехнологиите. Заради големите открития, които се правят там, биоцентърът на Виена почти всяка година е носител на престижни световни награди в сферата на здравеопазването. Съчетанието на наука и предприемачество дава възможност веднага откритията, които са направени, да се приложат в ежедневието чрез нов продукт или услуга, обясни кандидатът за общински съветник и шеф на СОАПИ Владимир Данаилов.

Идеята е биотехнологичният парк в София да заработи по същата формула, като вече има инвеститори, готови да подкрепят изграждането на центъра. Според Данаилов биотехнологиите са следващото IT – сфера с висока добавена стойност, която ще развие още икономиката на София. СОАПИ има сключено и споразумение с биоклъстера, в който влизат 60 български компании.

Вируси тормозят с хрема и гърлобол София, Пловдив и Ст. Загора, но е грип

Срещу пикорнавирусите: миене на ръцете и кърпички с хлорхексидин

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа   стр. 6


Вирусни взривове с хрема, кихане, възпалено гърло, главоболие, умора в момента не се дължат на грип. Имаше такива подозрения от колеги инфекционисти, но изследвахме проби и не доказахме грипен вирус. Това съобщи микробиологът проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Подсмърчането и гърлоболът на големи групи от хора в София, Пловдив, Стара Загора, а вероятно и в други големи градове се дължи на риновируси, които причиняват остри респираторни инфекции.

Източник на заразата е болният човек.

Патогените са от вида пикорнавируси. Силно заразни са и се разпространяват по орално-фекален път, разговорно казано – с „мръсните“ ръце или предмети. След контакт с вируса, пипайки се по очите и носа, човек буквално доставя патогена в лигавиците. От този момент до симптомите минават не повече от 2-4 дни. Вирусът се умножава в цитоплазмата на заразените клетки и причинява дискомфорта в носа и гърлото.

Инфекцията се развива бързо и в ежедневието се определя като настинка или простуда, но не се дължи на студ, а на вируси

Характерни са за късното лято и преходния сезон към зимата.

Пикорнавирусите са наречени така заради малките си параметри и вида си – от pico и РНК. За тях се знае, че са голямо семейство, но с мегадребни размери

Щателното миене на ръцете, използване на мокри хигиенни кърпички и избягването на контакт с хора с признаци на хрема и настика намаляват риска от заболяване.

Важно предупреждение е, че причинителите на тези инфекции, които протичат грипоподобно, „не се боят“ от дезинфектанти на алкохолна основа. Подобна защита работи по време на грипните епидемии.

PHK-ови вируси, които нямат обвивка, са резистентни към спиртни дезинфектанти

Може и се препоръчва обаче да се използват мокри кърпички, които съдържат хлорхексидин в състава си, обясни проф. Кантарджиев.

От семейството на пикорнавирусите е и причинителят на детския паралич.

Силви Вартан пак дари апаратура за недоносени

Лекари от Пловдив благодарят с писмо на френската звезда

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа   стр. 28


Две реанимационни маси получи отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ от фондация „Силви Вартан за България“. Те са доставени, след като ръководството на болницата се обърнало с молба за помощ към благотворителната организация. Оттам веднага откликнали. Дарението е на стойност 56 000 лева.

„Оборудването е от изключителна важност за бебета, които се нуждаят от активни грижи. При нас постъпват за лечение деца от цялата Пловдивска област“, заяви началникът на отделението д-р Диана Аргирова.

Тя поясни, че с новата апаратура могат бързо да се извършват манипулации за стабилизиране и подобряване на състоянието на новородените. През неонатологията на болницата всяка година преминават около 1200 новородени. 15% от тях са с различна степен на недоносеност и тежат под килограм. Други са с отклонения в жизнените функции.

Фондацията на Силви Вартан не за първи път прави дарение в пловдивски болници. През 2004 г. тя достави кувьози за УМБАЛ „Св. Георги“ и дойде лично да се увери, че те се ползват. През 2012 г. известната френска изпълнителка, родена в България, осигури на отделението за недоносени в УМБАЛ „Пловдив“ лампа за интензивна фототерапия. Апаратът се ползва и до момента за лечение на бебета с т.нар. неонатонална жълтеница. Заболяването може да увреди нервната система на пеленачето, а чрез лампата това се предотвратява.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Пловдив“ д-р Аргир Аргиров е изпратил писмо до певицата, в което благодари за нейната съпричастност към най-малките пациенти.

ЛИПСВАТ 1500 СТУДЕНТИ

Телеграф  стр. 4-5


Близо 1500 са свободните места в университетите след старта на учебната година. Това показва проверка на „Телеграф“ сред висши учебни заведения в страната. Най-много незапълнени бройки има в икономическите специалности и тези по природни науки. 4752 първокурсници престъпиха прага на Софийския университет преди два дни. Записването на магистрите върви в момента, обясни Боряна Коларова, която отговаря за връзките с медиите в най-стария ВУЗ у нас. От там не коментираха колко са свободните места след последното класиране и заявиха, че учената година е започнала и университетът е пълен.

Класиране

Към края на август от Алма матер обаче пуснаха допълнителен прием за 1280 незаети места след вече приключилото класиране. От тях 800 бяха за специалности, субсидирани от държавата, а 480 за специалности срещу заплащане от страна на студентите. Най-много незапълнени бройки държавна поръчка имаше в специалността „Медицина“ – 30 места в редовна форма По над 20 студенти се търсеха и в специалностите „История“, „Статистика“, „Архивистика и документалистика“. УНСС запълни всичките си 3140 местата за държавна поръчка тази година. 2500 пък са приетите първокурсници в Техническия университет в София. От вуза заявиха, че поради сериозното обучение се случва някои студенти да срещат трудности и да не могат да си вземат част от изпитите, да прекъснат или да се запишат в частно учебно заведение. Около 100 са незаетите места в Бургаския свободен университет след последното класиране, съобщиха от вуза.

Оценка 3,50 от ДЗИ е най-ниската, с която се влиза в БСУ, сочат данните от последната статистика. Минималният бал важи най-вече за икономическите специалности, за които интересът е по-слаб. Най-големият наплив тази година е за педагогическите специалности – „Начална училищна педагогика“ и „Предучилищна педагогика“, съответно за тях се влиза с оценка от ДЗИ поне „добър 4.00“. Една от най-желаните специалности, за която минималният успех от ДЗИ е 4,50, е „Софтуерно инженерство“. Интересът към нея е свързан с програма, по която община Бургас финансира студентите и заплаща семестриалните им такси до 3-ти курс. В Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, известен повече като ВХТИ, учебната година стартира с около 80 незаети места. На последното трето класиране в университета са приети близо сто кандидат-студенти. Най-нисък е бил балът за техническите и химически специалности. Русенският университет „Ангел Кънчев“ залочна със 180 незаети места за първи курс, съобщиха за „Телеграф“ от висшето училище. Традиционно свободни позиции има в инженерните специалности, които и в предишни години се запълваха най-трудно. В Стара Загора пък приемът ще продължи и след началото на учебната година. Там чакат кандидат-студенти до днес. Бъдещите висшисти ще бъдат класирани по успех от държавните зрелостни изпити, за да бъдат попълнени незаетите 97 от общо 1257 места за първокурсници в различните специалности на старозагорския Тракийски университет. Няма да бъдат провеждани допълнителни изпити, категорична е проф. Гюрга Михайлова, зам.-ректор по учебната част, и припомня, че през миналата седмица на последните изпити са се явили само 37 кандидати.

Свободните места са в различни направления, основно в аграрните и социални специалности, като ситуацията е идентична с предходната учебна година. Около.40 на сто от приема е извършен на база дипломите от средното образование, за хуманната медицина балът при момчетата е паднал до 24, а при момичетата до 28. Няма приемани с оценки „слаб“ и „среден“. Над 300 места за първокурсници останаха незаети след третото класиране във Великотърновския университет. 314 са свободните места за редовно обучение и 39 незаети бройки има за задочници. Най-много са незаетите места в традиционно силните за ВУЗ-а филологии. В българска филология те са 27 за редовно и 6 за задочно обучение. Местата в ПУ „Паисий Хилендарски“ са заети почти до 100% – 3900 първокурсници, съобщиха от висшето учебно заведение. Има единични свободни места в специалностите с физика, математика, биология, но като цяло университетът е приел по-голям брой студенти от определения държавен прием. Следвайки политиката на МОН и заради големия интерес, ПУ е приел повече студенти в направленията „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“ и „Филология“. За тях висшето училище няма да получи субсидия от ресорното министерство и ще ги обучава само срещу годишната такса, която се плаща при т. нар. държавна поръчка.

***

15% избират чужди вузове

През тази учебна година около 15% от учениците, завършили средното си образование, продължават в чужди университети. Това обяви Николай Христанов от проекта „Световно образование“. В Холандия има ръст на кандидатите. Към момента 3126 са българските студенти, а през 2007 г. са се обучавали само 470. Новата такса за приема от 2020 г. ще е 2143 евро, като за студентите в първи курс ще е наполовина. Новост за Холандия е, че за специалността „Психология“ университетите започват да въвеждат селективен подбор на кандидатите и да ограничават приема. За някои инженерни специалности вече се изисква матура по математика от кандидатите. Дания и Швеция също привличат български кандидати, защото предлагат достъпно и безплатно образование – без такса за обучение за студенти от ЕС.

***

Режат специалности без кандидати

Заради липсата на достатъчно кандидати академичната година в някои университети започна със специалности по-малко. В Бургаския свободен университет без прием останаха „Публична администрация“ и „Компютърно моделиране“. С изключение на специалността „Право“, за която се държат изпити по български език и история, в останалите приемът е по документи и по-точно по оценките от държавните зрелостни изпити.

Статистици ни питат за здравето ни

Телеграф  стр. 6


Националният статистически институт започва провеждането на интервюта, свързани със здравето ни. Анкетирани ще бъдат 11 500 лица на възраст над 15 години от цялата страна.

Участниците са избрани на случаен принцип, което гарантира представителност на резултатите. Изследването „Европейско здравно интервю“ е с петгодишна периодичност и е включено в Националната статистическа програма за 2019 г. То се провежда в изпълнение на регламент, основан на Европейската система за здравни интервюта. Всички държави членки прилагат обща методология и хармонизиран въпросник, като по този начин се осигурява съпоставима информация за здравното състояние, ползването на здравни услуги, както и някои фактори, които са от решаващо значение за здравето на хората, съобщиха от НСИ. Интервютата у нас ще се провежда в периода октомври-декември. Всички 5050 домакинства, включени в проучването, ще бъдат посетени от обучени анкетьори. В рамките на проект „Пре-тестване на нови променливи за бъдещите вълни на Европейско здравно интервю“ съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия ще бъде събрана информация и за 1550 деца на възраст до 15 години.

СИВЛИ ВАРТАН С ДАРЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЕБЕТА

Нели КОЛЕВА

Телеграф  стр. 6


Две реанимационни маси получи отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ от фондация „Силви Вартан за България“, съобщиха от здравното заведение.

Реанимационните маси са от изключителна важност при първичната реанимация на новородените, уточниха оттам. „Дарението е на стойност

56 000 лв. и е много необходимо за ежедневната ни работа. В отделението постъпват за лечение деца от цяла Пловдивска област, много от тях имат проблеми и се нуждаят от интензивни грижи, за което служат дарените ни реанимационни маси“, каза началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Тя поясни, че така на бебето могат бързо и сигурно да се извършат много манипулации, които да го стабилизират и подобрят състоянието му. Наличието на съвременна високоспециализирана техника е важно за обслужването на новородените деца, защото им осигурява добър старт и високо качество на живот.

Рокери подаряват 5 тира медицинска техника

Иван ПЪРВАНОВ

Телеграф  стр. 6


Европейски рокери ще докарат пет тира с техника за болници, социални институции и услуги във Велико Търново.

Представители на асоциацията „Евро байкърс“ и българското „Чопър общество“ посетиха старата, столица вчера, с благородната кауза да подпомогнат с дарения нуждаещите се болни и стари хора. Европейските рокери поддържат контакти с над 1200 европейски болници и разполагат с възможност да предоставят болнична техника, оборудване и обзавеждане. През месец май 2020 г. във Велико Търново ще пристигнат пет тира с техника и оборудване, безвъзмездна помощ от мотористите. Идеята на дарителите е тези техни жестове да станат постоянни и да подпомогнат във времето колкото може повече институции и хора. Във Велико Търново гостите посетиха Център за психично здраве и някои от емблематичните забележителности на града и изразиха задоволството и очарованието си от излъчването и атмосферата на града.

Проверяват тъканните банки

Телеграф  стр. 6


Извънредни проверки на всички тъканни банки в страната нареди директорът на Изпълнителна агенция Медицински надзор Росен Иванов.

Причината е хаосът, който настъпи след новината, че една от големите тъканни банки у нас „Киро сейв“ е фалирала. Там генетичен материал на децата си съхраняват повече от 7500 български семейства. От ИАМН увериха, че няма опасност за пробите и те се съхраняват в полската банка за стволови клетки, на чийто сайт дори бяха публикувани разяснения на български език. В страната ни работят още 10 тъканни банки. Шест от тях съхраняват генетичния материал в България, а останалите в други държави. От здравното министерство съобщиха вчера, че във връзка с повишения обществен интерес към дейността на тъканиите банки те ще бъдат подробно инспектирани. Целта е да се провери дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки и на Медицинския стандарт. Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

Спипаха кандидат за общински съветник с крадени номера

Северина ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 10


Бившият директор на Общинската болница в Дупница Росен Тимчев бе хванат от полицията в Дупница да шофира автомобил с регистрационни номера за друго возило.

Мицубишито на дупничанина се оказало, че е с номера от обявен за откраднат автомобил в София и издирван в цялата страна. Образувано е досъдебно производство, а Тимчев ще трябва да обяснява пред съда, каква е връзката му с автомобила и номерата. При подобни нарушения наказанието е затвор до 1 г.. парична глоба и отнемане на книжката най-малко за 6 м. Тимчев. който е кандидат за съветник в дупнишкия парламент от Пряка Демокрация вече изтърпя две присъди – пробации и 200 часа общественополезен труд за фалшивата си диплома, с която на практика бе назначен за болничен управител, както и за фалшив документ, който бе представил.

5000 германци идват на СПА у нас

Телеграф  стр. 15


5000 германци може да дойдат догодина у нас за медицински спа туризъм.

Това стана съобщиха от Българския съюз по балнеология и спа туризъм, пред Блумбърг ТВ. От там обясниха, че тази възможност е благодарение на сътрудничеството си с Германо-българската индустриално-търговска камара. Според председателят на съюза по балнеология Сийка Кацарова сега трябва да се направи правилния маркетинг, така че германският гражданин, който има право на амбулаторна рехабилитация в български спа център, да избере нашата страна.

Кандидатът за столичен кмет Йорданка Фандъкова: София ще има Биотехнологичен парк

Търси се и стратегически инвеститор в сферата на фармацията

Труд   стр. 4


Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова планира изграждане на Биотехнологичен парк в столицата и привличане на стратегически инвеститор в сферата на фармацията и здравните грижи. „Това са две от задачите в програмата ми за развитие на София в следващите години“, съобщи кандидатът на ГЕРБ и СДС по време на среща с екипа на компанията „Фармалекс“. Целта е в този център да се развие иновативна среда за изследвания и нови технологии в сферата на фармацията, биотехнологиите и здравните грижи.

„За това говорихме с екипа на „Фармалекс“ – една от големите международни фирми в сферата на фармацията, която отвори нов офис в София“, каза Фандъкова. Част от екипа й от химици, биолози и фармацевти са млади българи, учили и работили в чужбина, но завърнали се в София заради добрите възможности за развитие. Фандъкова представи и проекта за Зеления ринг – линейни паркове и велоалеи по старата жп линия. Догодина може да започне реализацията на първия етап от гара „Пионер“ до „Слатина“.

Чрез клип във Фейсбук тя обяви и друг приоритет в програмата си – въвеждането на законодателни промени, с които да се ограничи презастрояването в София и да се защитят зелените площи. Според нея е нужен ефективен и строг контрол върху строителството. „Безкомпромисна съм със санкциите за некачествено строителство, но те не са достатъчни. Настоявам проектанти, надзорни и строителни фирми да носят и професионална отговорност при некачествена работа“, отбеляза Фандъкова.

Работи се и по наредба за градската среда, с която да се въведат ясни стандарти към всеки елемент от строителството на публични обекти в града. „Предлагаме увеличение на отстоянията при строеж на нови сгради в съществуващи жилищните комплекси.

Продължавам да настоявам Народното събрание да определи краен срок за приключване на реституцията -това ще спре измамите с такива имоти“, убедена е Фандъкова. Относно защитата на сградите паметници на културата тя предлага механизъм за реставрацията им при отказ на техните собственици да се грижат за тях.

Апаратура за над 1 млн. лв. в IV МБАЛ

Труд   стр. 4


Общо за последните 4 г. в IV МБАЛ в София е доставена нова медицинска техника за над 1,2 млн. лв. Част от нея е осигурена със средства по проект „Джесика“.

Освен това медицинска апаратура за близо 400 000 лв. е купена за нуждите на IV МБАЛ със средства, осигурени от Столична община. Тя бе представена вчера от изпълнителния директор на лечебното заведение доц. д-р Аркади Иванов пред зам.-кмета на София Дончо Барбалов и директора на дирекция „Здравеопазване“ към СО д-р Моника Чеуз. Съвременната апаратура е предназначена за диагностика и лечение на заболявания на млечната жлеза, онкологичните заболявания в областта на коремната хирургия, за диагностика и лечение на болести на отделителната система: простата, бъбреци, пикочен мехур. Купен е анестезиологичен апарат, както и система за мониториране на пациенти в Интензивен кардиологичен сектор.

Целта на инвестицията е да се повиши качеството и ефективността на лечението на пациентите, а общинската болница да бъде утвърдена като място за съвременна диагностика и лечение на социално значимите заболявания. Болницата се включва в скрининговите кампании на Столична община и организира безплатни профилактични прегледи.

25 модерни линейки ще се отзовават при спешност

Труд   стр. 5


Ключовете на 25 нови линейки ще бъдат връчени днес, 3 октомври, в столичната Александровска болница от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на изпълнителите на медицинска помощ. Возилата са закупени в изпълнение на проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, която е съфинансирана от ЕС.

Припомняме, че общата стойност на големия инвестиционен проект за спешна помощ е в размер на 163,8 млн. лв. Срокът за изпълнението му е 36 месеца – до 23 октомври 2021 г.

Проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология: Съгласих се да вляза в листата заради Фандъкова

Павлина ЖИВКОВА

Труд   стр. 10-11


С проф. Иво Петров разговорите винаги са интересни – независимо дали става въпрос за неговата специалност, или за несбъднатата реформа в здравеопазването. Този път разговорът е много по-различен. Той е за политика. Защото, изненадващо проф. Петров се оказа втори в листата за общински съветници на ГЕРБ в столицата, от гражданската квота.

Питаме го какви са мотивите му за влизане в политиката и как ще се отрази това на работата и пациентите му. Разбира се и този разговор не минава без въпроси за новите методи на лечение, за амбициите на водещите специалисти и петната, които се лепят на професията от недобросъвестни медици.

– Проф. Петров, защо един прекрасен специалист кардиолог изведнъж се запътва към политиката, която у нас е доста мръсен и опасен занаят?

– Според мен трябва да променим общественото мнение към политиката. Ако продължаваме да смятаме политиката за опасен и мръсен занаят, няма да имаме основания да делегираме права на политиците да правят каквото и да е било от наше име. Убеден съм, че над всички управленци трябва да има граждански контрол. Другият тънък момент е, че ние българите постоянно се надяваме, някой да дойде и да поправи нещата. Разчитаме на гърба ту на Русия, ту на Америка, ту на Германия, т.е. някой да ни защитава и да ни показва пътя. Според мен трябва да проявяваме повече национално достойнство и гордост. Да не забравяме, че така наречените лоши и мръсни политици, също са извадка от нас. Мисля, че нямаме право да ги наричаме така, ако ние самите не се ангажираме с осъждане и корекция на неправилните практики. Т.е. смятам, че всеки от нас трябва да бъде ангажиран. Не бих казал, че това е политика в чистия смисъл на думата, но съм убеден, че гражданите трябва да участват в политиките, които са навсякъде. Политики има в здравеопазването, в образованието, в социалната сфера…

– Не разбрах, кой ви изкуши да се насочите към политиката.

– Никой не ме е изкушил. То не е изкушение. Хората си мислят, че политиката е изкушение за придобиване на нещо. Според мен е точно обратното – става въпрос за огромен ангажимент, който е в полза на обществото.

– Кой ви покани в листата на ГЕРБ за общински съветници в столицата?

– Покани ме лично г-жа Фандъкова. Мисля, че това е основният мотив да се съглася. Защото аз изключително я уважавам и смятам, че тя е направила много за нашия град и то в много трудни условия.

– А вие познавате ли се с нея?

– Не я познавам лично и отблизо, но преди време се запознахме по друг повод и от контакта си с нея съм с изключително добри впечатления. Ако трябва да бъда честен, имам приятели, които са доста близко до нея и имат същите отзиви за нея. Един вид това потвърждава моето становище, че тя е много достоен човек.

– С какво конкретно можете да сте полезен на столичната община?

– Не мога да кажа точно с какво, тъй като нито съм бил общински съветник, нито познавам в конкретика проблемите на общината. Смятам че може да се направи много в областта на здравеопазването и конкретно в общинското здравеопазване. В тази сфера мога да помогна много. Има неща, които трябва да бъдат оптимизирани от гледна точка както на директното здравеопазване (т.е. оказването на медицинска помощ), така и на регистрацията на медицинските дейности. Крайно време е да се сложи началото на електронното здравеопазване и всеки един от нас да има електронна медицинска карта, в която да влязат всички данни от неговия досег със здравната система. Казах на г-жа Фандъкова, че София може да бъде обект на пилотен проект в областта на електронното здравеопазване и телемедицината, който ако се окаже успешен би могъл да се приложи и в национален мащаб.

– Не се ли притеснявате, че времето което ще посветите на общината, ще ви отнеме от вашите пациенти?

– Притеснява ме, разбира се. Условието, което поставих на г-жа Фандъкова беше да продължа да си изпълнявам професионалните задължения, т.е. колкото е възможно по-малко да бъда откъсван от ангажимента ми към пациентите. Не знам доколко ще се получи това, но ще се опитам да съвместявам двете неща.

– Как посрещнаха най-близките ви хора идеята да влезете в листата за общински съветници?

– С притеснение. Пожелаха ми успех, но не скриха опасенията си, че ще бъда още по-ангажиран. Последното най-вероятно ще бъде и основния мой личен проблем.

– В момента колко часа ви е работния ден?

– Десет. Дванайсет, зависи…

– Тенденцията каква е?

– Да стане към 16 часа. Но то и без ангажимента ми в политиката върви натам.

– В началото на седмицата се върнахте от САЩ, с какво бе свързано пътуването ви там?

-Участвах в най-големия конгрес по инвазивна кардиология. Имах участие на пет сесии, на две от които бях председател. За мое голямо съжаление тази година България беше много малко представена. Имаше няколко участия на четирима колеги. Винаги досега нашата делегация е била над 10 човека. Винаги съм казвал, че нашите постижения в областта на медицината не са малки и трябва да правим всичко възможно да ги показваме и на света. Защото иначе по никакъв начин няма да се появим на световната карта на медицинтата. И когато България не фигурира в статистиките и не фигурира в проучванията аз много се дразня. Правим всичко възможно и аз и моите колеги от професионалните дружества по кардиология и по интервенционална терапия това да се променя. На конгреса, от който се върнах бяха обявени едногодишните резултати на едно от големите проучвания в областта на стентирането на коронарни артерии и уточняването на постпроцедурната медикаментозна терапия. Сред над 20 страни участници България беше третата страна като брой включени пациенти и беше споменавана с изключително добро име.

– Вие получавали ли сте някога месечна заплата от 57 000 лв.?

– Ха, не, за съжаление. Но нека да уточним, че не съм съгласен лекарите да вземат мизерни заплати. Лекарите и медицинските сестри трябва да получават достойни заплати, но те не трябва да са резултат на спекулации и корупция или източване на системата, а трябва да са достоен отговор от страна на обществото спрямо положеното усилие и постигнатия резултат. Всичко опира до контрол на входа и на изхода. Т.е. всеки трябва да получава според това, което е дал на обществото.

– За съжаление, заплатата на един ваш колега заработена по недостоен и недопустим начин лепна петно върху гилдията ви,

– Това не е практика, а изключение. Във всички слоеве на нашия живот има изкривявания. И когато се строят пътища, и когато се правят инженерни или се усвояват европейски проекти, най-вероятно навсякъде има спекулации. Смятам, че нарушенията трябва да бъдат санкционирани подобаващо.

– Има ли с какво да се похвалите в болницата, правил ли сте скоро някоя уникална операция?

– Аз съм против клишетата. Против съм употребата на думата уникална. Привърженик съм на модерното здравеопазване и правим всичко възможно да се прилагат модерни методики. Ако трябва да бъда честен направихме и няколко уникални неща в световен мащаб. Но тези дни нещо супер уникално не сме правили, но редовно правим минимално инвазивни процедури, които се прилагат с доста добра успеваемост при много сложни пациенти. Това ни е основния акцент.

Искам да подчертая, че ако в България не се прилагат иновативните и уникални технологии, това би имало негативен ефект – както върху потенциалните пациенти, така и върху системата на здравеопазването.

– За пациентите, ясно, но със системата не разбирам каква е връзката.

– Бидейки част от европейската система на здравеопазване, ако тези иновативни методики не се прилагат, и не се въвеждат на време, а за съжаление има опозиция по темата…

– Защо има опозиция?

– Първо, защото има ревност от някои хора, които не искат да се въвеждат методики, които те не владеят -един вид искат да си останат старите „класически“ методи. Една част от модерните методики, разбира се, са и твърде скъпи. Ако трябва да бъдем честни фаркмакоикономическия анализ на тези модерни методики винаги е в полза на тяхното приложение, тъй като спестяват болничен престой, спестяват рехоспитализации, подобряват прогнозата на пациента. Специално в нашата област ще спомена ендоваскуларнуте методики за лечение на клапни заболявания, за лечение структурни малфорации, за лечение на аневризми. Ако не въвеждаме новите методики, пациентите търсят лечение чрез тези методи в болници извън страната, като за лечението в чужбина нашата НЗОК плаща два пъти повече, колкото ако те са приложени в България. Така че, аз продължавам да смятам, че новите авангардни методики трябва да бъдат въвеждани навреме.

– Какво означава въвеждане навреме?

– Когато влязат в клиничните ръководства на европейското дружество, те трябва да бъдат максимално бързо въведени и в България.

– Има ли нови методики в областта на кардиологията с чието въвеждане изоставаме?

– Има, разбира се. В областта на кардиологията все още минимално инвазивното имплантиране на аортна клапа не е с тази индикация и рутинна приложимост, която е на европейско ниво и в Америка. За съжаление за митралната клапа инвазивните методики въобще не са въведени. Там може да се прави пластика на митралната клапа, чрез която се избягва оперативно лечение. Подчертавам, че се трябва да се прилага при пациенти, които са показни, т.е. това са пациенти, при които съществува много висок оперативен риск и които са анатомично подходящи за тази интервенция.В областта на лечението на аневризмите и дисекациите също има методики, които не са достатъчно широко застъпени и не са напълно реимбурсирани, т.е. на пациентите се налага да доплащат. Ако може това доплащане да е по-малко, би било по-добре.

– Има ли вече медицински туризъм в България? Направи ни впечатление, че има доста чужденци, чакащи в болницата.

– При нас идват пациенти от чужбина, но това би трябвало да стане държавна политика. България има потенциал. Имаме достатъчно болници и много достъпна система на здравеопазването, имаме и добри специалисти. Трябва да се повиши доверието в системата и да се повишат стандартите чрез лицензиране. Т.е. болницате, които биха могли да претендират да бъдат обекти на медицински туризъм трябва да покрият международни стандарти за качество и предвидимост на медицинската услуга, и да бъдат сертифицирани. Още преди 6-7 г. Сити клиник направи акредитация по JCI – това е най-високата акредитация, след това онкологичната болница и „Токуда“ в нашата група получиха същата акредитация. Има няколко болници, които са сертифицирани по ISO. Най-често, самите организации, които се занимават със сертифициране заявяват на сайтовете си сертифицираните болници. Чувствам се леко обиден, когато видя колко е развит медицинския туризъм в страни като Пакистан, Тайланд, Индия и др. подобни, за които всички знаем, че не са на върха на медицинските постижения, но в същото време разчитат на стабилен медицински туризъм. Знаем и че много българи продължават да пътуват до Турция по различни поводи – операции на очи, онкология, ин витро,трансплантации… В съседна Турция медицинският туризъм е целенасочена държавна политика. Там много от колегите целенасочено са изпращани да специализират в Англия, САЩ, с ангажимента да се върнат. Какво пречи ние да направим същото?

– Какво пречи?

– Добър въпрос. Може би трябва да има финансиране. Пречи много и липсата на информация. Има много европейски програми и вместо те да стоят завоалирани е добре те да бъдат активно промотирани както от професионалните дружества, така и от здравните институции. И това ще бъде един от мотивите и една от стратегиите повече от колегите да се задържат в България. Защото една от причините много медици да напускат страната, освен ниското заплащане е и липсата на перспектива за развитие.

– Ще си вземете ли отпуск за предизборната кампания?

– Не, разбира се. Това е безумно, немислимо. Ще ме взривят две групи – едната е групата на сърдити пациенти, а другата е групата на сърдита администрация.

***

Нашият гост

Завършил е медицина през 1992 г. в МУ-София, а след това и „Здравен мениджмънт“. Преминал е обучение по стрес ЕхоКГ във Висбаден, Германия, по Инвазивна кардиология и радиология в Института по Кардиология и Сърдечно-съдова хирургия към фондация фавалоро, Буенос Айрес. Между 1992 и 2006 г. д-р Петров работи в болница „Св. Екатерина“. През ноември 2006 г. е поканен да оглави Кардиологичното отделение на МБАЛ „Токуда“. От 2010 г. проф. Иво Петров е началник на клиниката по Кардиология в Аджибадем Сити Клиник и национален консултанат по Инвазивна кардиология. От април 2018 г. е избран за професор към катедра вътрешни болести на Мф на СУ „Св. Климент Охридски“.

Отпада изискването за копие от ТЕЛК

ПРИ ОБЯВЯВАНЕ НА ГОДИШНИТЕ ДОХОДИ

Труд   стр. 15


При подаване на годишните данъчни декларации за доходите няма да се изисква прилагане на копие на решение на ТЕЛК, за да се ползват данъчните облекчения за хора с намалена работоспособност, както и за деца с увреждания, предвиждат промените. Към декларациите няма да се изисква и прилагане на копия от документи за направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, фирмите пък няма да подават в НАП справки за изплатени от тях награди до 100 лв. фирмите без дейност също ще бъдат облекчени като ще декларират това еднократно, а не както досега – ежегодно.

При дерегистрация на кола пък няма да се носи бележка в общината, а чиновниците ще получават информацията директно от КАТ.

ПРОВЕРЯВАТ ВСИЧКИ ТЪКАННИ БАНКИ

Монитор   стр. 12


Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ започва да проверява дейносиа на всички тьканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв, съобщиха от там. Заповедта за проверките вече е връчена от изпълнителния директор Росен Иванов. Целта на инспекциите е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки и Наредба № 6 от 2007 г., която регламентира тази дейност. Общо 11 тьканни банки извършват дейност по вземане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв на територията на Република България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 в страни от Европейския съюз. Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

ПЕДИАТРИЯТА НА „ПИРОГОВ“ ВЕЧЕ С 2 МОДЕРНИ МОНИТОРА ЗА БЕБЕТА

Монитор   стр. 12


Педиатричното отделение на „Пирогов“ вече има два нови монитора за проследяване на жизнените функции – ЕКГ, кръвно налягане и сатурация (кислородно насищане на кръвта). Това се случи благодарение на ученици от 20-о основно училище „Тодор Минков“ в град София. Те избраха да не подарят цветя на своите учители за първия учебен ден тази година, а вместо това да съберат пари за добра кауза. Децата се спряха на идеята да помогнат на други деца, които са пациенти на „Пирогов“. Така учениците, подкрепени от родителите, училищното ръководство, обществения съвет и училищното настоятелство, успяват да съберат 5450 лева. С тази сума те купуват двата специализирани монитора. „Така искаме да покажем на всички, че заедно можем много и че цената на букет цветя може да спаси човешки живот. Желаем с този малък жест да покажем обичта си на всички онези лекари с огромни сърца, медицински сестри с мили усмивки, които са ни лекували и са успокоявали разтревожените ни родители“, казаха от училищното настоятелство.

Д-Р РОСИЦА ШЕЙТАНОВА, ЛЕКАР-ФИЗИОТЕРАПЕВТ: Сколиозата разболява нервната система на детето

Силвия НИКОЛОВА

Монитор   стр. 2


– Д-р Шейтанова, много деца страдат от гръбначни изкривявания – сколиози. Какво може да последва за общото здравословно състояние, ако не се вземат мерки?

– Най-честите последствия при децата са неврологични и ортопедични проблеми. Те рефлектират от сколиозните изкривявания. Променя се структурата на гръбначния стълб, който не се дели на врат, шия, кръст, а е един цял орган. Когато детето седи изкривено и получи гръбначни изкривявания, това вече води след себе си до главоболие, изтръпване на ръцете, болки до невъзможност дори волево да стоят изправени. Всичко това се съпровожда с болки във врата, гърба и кръста в резултат на това изкривяване.

– Тези прояви на болката и неврологични увреждания с възрастта ли се проявяват или могат да се случат още в детска възраст?

– Възможно е те да се появят още в ученическа възраст, когато не е обърнато внимание на детето, че има сколиоза и не е прегледано навреме. Това се случва често, защото в училище вече не се провеждат профилактични прегледи за сколиоза, каквито имаше преди десетилетия. Ако то не бъде диагностицирано една година, проблемите могат да се проявят. Не е изключение проявата на последствията да се случи още в четвърти клас, но е много възможно да се случи и по-рано.

– На какъв период родителите трябва да водят децата на профилактичен преглед за изкривявания?

– Един път годишно е достатъчно. Добре е самите родители да наблюдават децата си, за да се ориентират дали има проблем.

– Какво трябва да наблюдават родителите?

– Те могат да се ориентират по стойката на детето. Когато е изправено, стои нормално с прибрани крака, трябва да се наблюдава дали има разлика във височината на раменете. Ако едното рамо е дори сантиметър по ниско от другото, вероятно вече има гръбначен проблем. От тук нататък то трябва да бъде прегледано от специалист. Може да се следи и когато детето е съблечено, като се наблюдават изпъкналостите на плешките отзад или отпред на гръдната кост. Когато поясните гънки при слабините имат различна дължина и дебелина, също може да се предполага проблем. Всичко това са ориентири, които родителите могат да наблюдават и да открият съвсем рано, а след това да заведат детето на специалист. Внимание трябва да му се обърне и ако то се оплаче, че по време на физическо има болки в гърба, в кръста или в ходилата. Ако след като е играло в часа е получило леко главоболие или изтръпване на ръцете също е признак, който не бива да се подминава.

Не е сложно, трябва да се мисли затова.

– Съществува виждане, че гръбначните изкривявания са нелечими, само състоянието се подобрява. Така ли е?

-Това схващане е абсолютно погрешно. Заболяването е абсолютно лечимо до 20-годишна възраст, когато спира растежът на организма. Дотогава корекцията е възможно, тъй като скелетът все още не е пораснал, не е със завършен растеж. Тогава е възможно чрез определен вид подходящ спорт, рехабилитация, физиотерапия, коригиране на стойката на чина в училище и у дома, то може абсолютно да се изправи и да забрави за сколиозата. Вече след 18-20-годишна възраст, когато растежът е спрял, корекцията се прави по-трудно, но и тогава има начини да се премахнат голяма част от последствията.

– Как се прави корекция след 20-годишна възраст?

– С практикуването на определени видове спорт, промяна в начина на опорно-двигателния режим, корекция на стойката, на начина на седене, смяна на стола, на който седим. Има какво да се направи. Няма пациент, за когото няма какво да се направи, та дори той да е с най-тежките гръбначни изкривявания и да е в напреднала възраст. Важно е обаче те да се хванат отрано, още в периода на растежа, защото тогава лечебният процес е много по-лесен и дава по-добър ефект.

– Кои спортове препоръчвате при гръбначни изкривявания?

– Силно препоръчвам плуване, пилатес, тае бо, въобще динамичните кардиоспортове без уреди и крайни амплитуди, без вдигане на големи тежести. Те трябва да са такива, че да развиват динамичните мускули с обичайни модели на движение. Точно такива са плуването, което вече споменах и аеробиката. Не е необходимо непременно да се ходи на фитнес или йога. Дори често пъти след тренировка в зала се получава болка, защото там инструкторът не взема предвид гръбначното изкривяване и натоварва много човека. Най-добрият вариант е детето да бъде заведено на лекар-специалист, който ще и препоръча най-подходящото за него и състоянието му занимание.

– Има ли противопоказни спортове при сколиоза?

– Да. фитнесът, ако не се прави от добър инструктор, може да увреди тежко децата, ако им е предложено да вдигат тежести, да правят мост назад, тичане, както и спининг. Аз имам доста пациенти, които са увредени от такива спортове, защото те са крайно натоварващи. Те не само не помагат, но и водят до увреждания.

– Имали отношение храната при гръбначните изкривявания?

– Храната има отношение дотолкова, доколкото не бива да се консумират неща, които водят до затлъстяване. Тя трябва да е наситена с витамини и минерали. Сколиозата не е проблем на храненето, а на начина на живот. Основната причина е обездвижването, прекалено дългото време и в училище, и вкъщи на едно място, допълнителните извънкласни занимания. Съвременните деца учат по 12 часа, нямат време за спорт и родителите го неглижират.

– И малки, и големи работят с компютър. Какви правила трябва да се спазват, за да не навреди той?

– Да се ограничи времето, в което детето пребивава зад компютъра, таблета или телефона. Максимумът е един час на ден.

Европа ни дава 500 млн. за дигитално обучение

До 2032 г. най-търсени ще бъдат медицинските сестри и инженерите

Иван ПЪРВАНОВ

Монитор   стр. 2


500 милиона лева от Европейския социален фонд през следващия програмен период да бъдат насочени за дигитално обучения, предвижда българското Министерство на труда и социалната политика. Новината съобщи при посещението си във Велико Търново зам. министър Зорница Русинова. „Инвестициите в умения и цифровите компетенции на работната сила ще бъдат приоритет през следващия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Преговаряме с Европейската комисия голяма част от средствата да бъдат насочени към програми за обучение. Очакванията ни са, че МТСП ще може да договори 4 млрд. и се надяваме една значителна програма, която да е на стойност поне 500 млн. лв. да бъде насочена към мащабни дигитални обучения. С бизнеса и синдикатите

ЩЕ ИЗГОТВИМ ПРОГРАМИ, КОИТО ДА СА ЛЕСНО ДОСТЪПНИ ЗА РАБОТЕЩИТЕ без да натоварват като ресурс и време допълнително работодателите“, съобщи Русинова.

Според данните на МСП 40% от европейските работодатели изпитвали затруднения при намиране на квалифицирани кадри. Подобно било положението и на българския трудов пазар, където нямало работодател, който да няма нужда от добре подготвени работници и служители. „Скоро ще започнем много сериозно да говорим, че хората, които нямат цифроми или дигитални умения, ще бъдат част от маргинализираните групи. След не повече от две години данъчната декларация няма да може да се подаде по друг начин, освен по електронен път. Както и много други публични услуги. Трябва да се подготвят хора за новите професии, с гъвкави умения и квалификации, за да могат бързо да се адаптират от едно работно място към друго. Реформата, която в момента се прави в средното, в професионалното образование, плюс дуалното образование е част от пътя, който ще извървим напред. Ангажимент на правителството е, чрез учене през целия живот кадрите да бъдат все по-подготвени за пазара на труда“, сподели Русинова.

Според прогнозите до 2022 г се очаква заетите у нас да са над 3 млн. души, което е със 70 800 повече спрямо 2018 г. най-голямото увеличение се очаква да бъде в сектора по образование, където до 2022 г. се очаква броят на работещите да достигне

196 000 души.

В другите два важни отрасъла: здравеопазвнето и социалната сфера се очаква до 2022 г. броят на работещите да се повиши до 175 600 души. В дългосрочен план до 2032 г. се очаква освен тези три сектора, да има повишено търсене на кадри в преработвателната промишленост. Най-търсените професии ще бъдат: медицински сестри, финансови специалисти, инженери. А шансовете за трудовата заетост и успехите ще са свързани с дигиталните умения и образовтелното равнище.

Зам. министър Русинова отбеляза още, че бизнеса и КНСБ настояват за изготвяне и прилагане на Национална програма за получаване на базови дигитални умения за всички работещи българи. За реализацията на тази програма обаче ще са необходими 1млрд евро. Според шефа на КНСБ Пламен Димитров обаче, всеки един от работещите българи ще трябва да получи тези базови умения. България е на последното място в Евросъюза по измервания от ЕК дигитален индекс. Според синдикалния лидер в момента преобладаващата част от П“ специалистите, получаващи големите „четирицифрени заплати с 2,4 и 5 отпред не са завършили специално висше образование, а са самородни или преминали през фирмени обучения. У нас няма вузове, които да им дадат, което им е необходимо“, каза шефът на КНСБ, Пламен Димитров.

Зам. министърът на образованието Карина Ангелиева пък акцентира върху

ЛИПСАТА НА КОМУНИКАЦИЯ МЕЖДУ УНИВЕРСИТЕТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Което било необходимо за да играят по-сериозна и важна роля в икономическия растеж на страната и да произвеждат добре обучени кадри за реалните нужди на бизнеса у нас. „За да започнем да предлагаме на бизнеса успешни програми, да правим научни изследвания и да предлагаме на нашите европейски партньори добро сътридничество, ние трябва да обвържем университетите. Преди да станем европейско мобилни, студентите трябва да бъдат вътрешно мобилни“, каза зам. министър Ангелиева.

Двамата зам. министри и лидерът на КНСБ участваха в лекция от цикъла „MASTERCLASS WORK 4.0“, която се проведе във Великотърновския университет. Това е втората лекция, като първата бе през 2018 г. в СУ и на нея присъстваха министрите Красимир Вълчев и Бисер Петков.

Спипаха кандидат за общински съветник да шофира с крадени номера

Северина ДИМИТРОВА

Монитор   стр. 5


Бившият директор на Общинската болница в Дупница Росен Тимчев отново ще се изправи пред Темида съда, след като се замеси в сериозен скандал. Тимчев, който е кандидат за съветник в дупнишкия парламент от Пряка Демокрация вече изтърпя две присъди – пробации и 200 часа общественополезен труд за фалшивата си диплома, с която на практика бе назначен за болничен управител, както и за фалшив документ, който бе представил. Този път Тимчев бе хванат от полицията в Дупница да шофира автомобил с регистрационни номера за друго возило. Мицубишито на дупничанина се оказало, че е с номера от обявен за откраднат автомобил в София и издирван в цялата страна. Образувано е досъдебно производство, аТимчев ще трябва да обяснява пред съда, каква е връзката му с автомобила и номерата. При подобни нарушения наказанието е затвор до 1 г., парична глоба и отнемане на книжката най-малко за 6 м. Дупничани пък казват, че е недопустимо човек с две присъди да бъде кандидат за общински съветник. От Общинската избирателна комисия в града бяха категорични, че не се изискват свидетелства за съдимост на кандидатите. Те попълват декларации, в които сами съобщават дали са осъждани, или не и те си носят отговорността, ако данните им са неверни“, обобщиха от ОИК.

Мухъл и мизерия в детското отделение на севлиевската болница

Иван ПЪРВАНОВ

Монитор   стр. 6


Родители публикуваха в социалните мрежи потресаващи кадри от стая на детското отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“. „Нека ви запозная със стая 1 в детското отделение на севлиевската ни болница. Напомня ми на училището в град Припят след аварията в Чернобил.

Дори и най-големия си враг не пожелавам да попада там с детето си. Коментарите оставям на вас“, пише в поста си във фейсбук Цветомир Димитров. От публикуваните две снимки се вижда, че състоянието на стаята, в която трябва да се лекуват деца е потресаващо. Мазилката по стената е олющена, по ъглите има мухъл, а над детското легло – видими следи от влага. За капак, луминисцентната лампа в стаята свети с прекъсване и придава на помещението вид на сцена от филм на ужасите.

Управителят на болницата в Севлиево, д-р Пламен Цеков, потвърди, че снимките за трагиното състояние в стаите за пациенти на детското отделение са автентични и това е действителното положение. „Да, действително в 2-3 стаи има мухъл и влага. Това са основно стаите, за кърмачетата, където се поддържа по-висока стайна температура. От разликата навън и вътре в помещението се появява и тази влага.

„Не сме предприели досега ремонти в тези стаи, защото до края на ноември детското отделение ще бъде изнесено в нова база, на друг етаж, където сега се извършват основни ремонти. Общо за това ново отделение ще бъдат инвестирани около 200 хил. лв.: 140 хиляди от общината и около 50 хиляди от болницата. Сегашното детско пък ще бъде ремонтирано и на негово място ще се помещава ОАРИЛ. Опитваме се да обновяваме болницата, но е много трудно за три години да оправим всичко онова, което не е оправяно 50 години“, призна д-р Пламен Цеков.

За първи път у нас – безплатни ваксини срещу грип за пенсионери

Силвия НИКОЛОВА

Монитор   стр. 12-13


Безплатните ваксини срещу грип за пенсионери вече се предоставят чрез личните лекари, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. Това се прави за пръв път у нас. Ваксините ще се поставят от джипитата на пациентите над 65-годишна възраст и преценка на докторите. Сега е времето, когато се извършват имунизациите срещу заразата, тъй като силен имунитет срещу нея се създава преди грипът да се е появил.

ЧЕТИРИ ЩАМА ЩЕ НИ АТАКУВАТ ТАЗИ ЗИМАТА

Става въпрос за „Бризбейн“, „Канзас“, „Колорадо“ и „Пукет“, съобщи д-р Гергана Николова от Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

По думите й за хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове. Деца-та също могат да бъдат ваксинирани, като се спазва имунизационният календар.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че всяка ваксина се поставя след преценка на здравословното състояние на лицето и липсата на противопоказания.

Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна и е част от Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 20192022 г.

От там препоръчват тя да се прилага ежегодно на всички лица, навършили 65 години, както и на възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, както и на хората, които живеят в общежития, старчески домове и персонала на лечебните заведения. В България малко хора си слагат противогрипни ваксини. За периода 2013-2017 г., от когато са последните данни, средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). От МЗ поясниха, че изчисленията са на базата извършени продажби, а не на реално бити инжекции. Поради изключително ниския обхват с ваксината МЗ разработи Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година. Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 г. Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и УСЛОЖНЕНИЯ НАМАЛЯВАТ ДО 60%, А СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ С 80 НА СТО

Целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10 на сто имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието на програмата, като през 2022 г. той трябва да бъде 25 процента. Ето защо, при имунизационен обхват през 2017 г. от 2,4% за всички рискови групи, Министерството на здравеопазването счита, че притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни.

Противогрипна ваксина може да се поставя и на бременни. Не е проблем тя да се поставя в комбинация с тази срещу коклюш. Може да се бие дори в 8-9 месец на бременността, като не застрашава здравето на жената или на плода, увериха от Българското сдружение по превантивна медицина (БСМП).

Всяка година в света от грип се разболяват около 500 млн. души. Статистиката за България сочи, че заболяването засяга от 5 до 20%. Над 10 хиляди от тях попадат в болница с грипни усложнения, а 2000 са смъртните случаи от най-тежкото усложнение – пневмонията.

По време на пандемията заболяемстта достига около 58 на сто.

Междувременно, пробата Манту, която се прави за установяване на наличието на туберкулозния бацил и реимунизацията на 11-годишна възраст, от тази година отпада. Същевременно се въвежда

РЕИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ КОКЛЮШ при деца на 12-годишна възраст. Това е част от промените в Имунизационния календар.

Освен това, пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три ще им се слага два пъти. Ваксина срещу варицела вече е в процес на регистрация у нас, обявиха здравните власти.

Досега такъв препарат се купуваше от чужбина. Тя е жив субстрат и ще влезе в препоръчителния имунизационен календар.

ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ЗА РАК НА ГЪРДАТА В УМБАЛ „СВ.АННА“

Монитор   стр. 12


Университетската болница за активно лечение „Св. Анна“ в София организира безплатни прегледи за рак на гърдата. За тях няма да се изисква направление отличния лекар, съобщиха от лечебното заведение. Така се включваме в информационната кампания за борба с това заболяване, която се организира за седма поредна година през месец октомври, поясниха от там. Прегледите ще се осъществят на 3, 10,17, 24 и 31 октомври 2019 г., от 8.30 до 12.30 часа. Те ще се провеждат в Клиника по образна диагностика (кабинетът е на ет. 3 до регистратурата). Необходимо е предварително записване на час на тел. 02/9759198. Кампанията е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ В БУРГАС

Монитор   стр. 12


Започва кампания за разширените вени в Бургас, организирана от Фондация „Докосни щастието“. Тя се състои в безплатни профилактични прегледи и консултация в лекарите, съобщиха от общината. Те ще се извършат на 5 октомври от 15.30 до 20 часа и на 6 октомври от 8 до 20 часа в Медицински център „Д-р Маджуров“. Безплатните профилактични прегледи ще бъдат извършени от д-р Асен Тодоров и неговия екип, които ще проверят с помощта на ултразвук състоянието на пациентите и ще дадат съответните препоръки за профилактика или лечение. Записването на часове става на телефони: 056 865730 и 056 877 960. Според специалистите профилактиката е най-добрият начин да се погрижим за здравето, варикозата не се появява изведнъж. Трябва да се лекува дори ефектът да е 90% козметичен и само 10 на сто лечебен, коментираха те.

НСИ започва здравни интервюта в 5000 домакинства

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Националният статистически институт започва за трети път анкети по изследването „Европейско здравно интервю“, съобщиха оттам. То е с петгодишна периодичност и се прави в целия ЕС по методология на Евростат. Въпросите в анкетите са за здравното състояние, ползването на здравни услуги и за рискови фактори като тютюнопушене и прием на алкохол.

В изследването, което ще се проведе от октомври до декември, ще вземат участие 5050 домакинства от цялата страна, избрани на случаен принцип. Те ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на въпросници. Ще бъдат анкетирани 11 500 лица на възраст 15 и повече години. „В рамките на проект „Пре-тестване на нови променливи за бъдещите вълни на Европейско здравно интервю“ съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия ще бъде събрана информация и за 1550 деца на възраст до 15 години“, уведомяват от НСИ.

Здравното интервю на българите през 2014 г. показа, че едва 23 на сто от запитаните оценяват здравето си като много добро, като добро – 43 на сто, а за над 10% то е лошо или много лошо. Основното оплакване на хората беше високо кръвно – почти 30%, следвано от увреждания на гърба – 10 на сто. В рамките на година при личния си лекар поне веднъж бяха ходили 71% от анкетираните, при стоматолог – 44%. Плодове поне веднъж на ден ядяха 35% от хората, а по-малко от веднъж седмично – 12%, зеленчуците бяха ежедневие за 38 на сто, а под 9% декларираха, че ги ядат по-малко от веднъж седмично. Като пушачи се определяха 28 на сто, а алкохол пиеха ежедневно почти 9 на сто.

***

Сега  стр. 5


Докато Йорданка Фандъкова е е кампания, екипът й продължава да участва в тържествени събития от нейно име. Вчера зам.-кметът Дончо Барбалов посети 4-та МБАЛ по повод доставката на нова медицинска апаратура, за която са осигурени средства от Столичната община.

Полусляп боксьор в аферата „ИСУЛ“

Въпреки че НЗОК налага два акта за 302 хил. лв. на болницата, оттам твърдят, че няма финансова измама

Той постъпва там с отлепена ретина, нуждаещ се от спешна операция, която не получава

Симона ДИМИТРОВА

168 часа  стр. 8-9


В предишния брой на „168 часа“ публикувахме разследване, в което разкрихме как началникът на Клиниката по очни болести в ИСУЛ доц. Борислав Кючуков е източил неправомерно от здравната каса над 300 хил. лв. през 960 пациенти.

Нови доказателства го уличават и в редица други нарушения – не оперира по спешност нуждаещ се и инжектира забранено лекарство за рак в окото на болен 15 пъти (виж подробности в текстовете).

Все още не сме получили официалната позиция на болницата, а лекарят отказва да говори.

Министерството на здравеопазването заявява, че това не е негова отговорност.

Боксьор е полусляп с едното око, след като не му е направена незабавна операция в Клиниката по очни болести в ИСУЛ, установи разследване на „168 часа“.

Миналата година стъпва по спешност с отлепена ретина, за която е небходимо в първите 24 часа след травмата да се направи серклаж (обпшване на ретината и поставяне на пломба) или витректомия.

Началникът на отделението д-р Борислав Кючуков обаче не прилага интервенцията, въпреки че изследванията показват, че ретината е отлепена. (Виж позицията на болницата в карето на 9-а стр.)

Лекарят обаче започва лечение с капки и инжекции, разкриват пред вестника източници от болницата и самият потърпевш пациент.

Това фатално забавя пострадалия боксьор и той сам решава да напусне болницата и да потърси помощ. Пациентът успява да се оперира на друго място, но днес има проблеми със зрението си, увредено заради неизвършената навреме интервенция.

Боксьорът обаче не е един от пациентите, изписвани по по-скъпата клинична пътека за 700 лв., която се прилага при извършена операция. Цялата схема “ 168 часа“ разкри в предишния брой.

Каква е цялата история с пациента?

„В петък вечерта след спаринг на ринга отидох в съблекалнята, но усетих парене, щипане и дискомфорт в лявото око – споделя пред „168 часа“ потърпевшият. – Прибрах се вкъщи, но реших да отида до ИСУЛ, за да видя какво става.“

Причината да потърси медицинска помощ е, че преди време от побой той имал разцепен клепач и одраскана роговица. Въпреки това зрението му до този момент било отлично.

„В ИСУЛ ме прие дежурен лекар и каза, че на 90% става дума за отлепена ретина

– спомня си боксьорът. – Не можеше да потвърди на 100%, защото бях с кръвоизлив и нямаше подходяща апаратура. Даде ми направление за Александровска или Окръжна болница, където разполагат с всичко необходимо и оперират такива пациенти.“

Точно тогава започва кошмарът.

„Прибрах се до вкъщи, взех си багаж и отидох към“ Св. Анна“ – разказва босьорът. – Болката изведнъж стана непоносима. Някаква сестра ми попълни документите и изчезна за малко. Върна се след 15 минути и ми каза, че не може да ме приеме и да ходя в Александровска болница. Дори не ми обясни защо.“

Пострадалият се отправя към другото лечебно заведение, но и там не получава спешна помощ

„Там вече бях лежал за проблем с очите и се отправих директно към отделението – допълва той. – Чуках и звънях на вратата повече от 15 минути, но никой не ми отвори.“

Пациентът решава да се върне в ИСУЛ, където дежурният лекар му поставя капки и успокоява болката.

“ Настаниха ме и цяла нощ ме държаха на успокоителни, за да спя – разказва боксьорът. -Направиха ми изследвания чак в понеделник и те доказаха на 100%, че ретината ми е отлепена. Първоначалната диагноза се потвърди. Въпреки това не ми направиха операция

Слагаха ми капки.“

„168 часа“ разполага с всички документи, които показват цялата история на заболяването.

В тях ясно се вижда, че на пациента са поставени три инжекции, които обаче не се използват в практиката при такива случаи.

„Лекарите ми казаха, че всичко е наред, а доц. Кючуков беше изключително любезен – обяснява пациентът. – След капките ми обясниха, че ще ми приложат лечение със сгъстен въздух, който щял да залепи ретината.

Слагаха ми ги два дни, но състоянието ми не се подобряваше.“

Притеснен да не загуби зрението си, боксьорът решава да се консултира и с лекар от друга болница.

„Разбрах, че с лечението, което ми прилагат в ИСУЛ, са могли да ми спукат окото – възмущава се той. – Докторът, с когото се консултирах, ми каза, че не съм за там, защото се нуждая спешно от операция. Изпаднах в паника. Оказа се, че в ИСУЛ няма ретинна хирургия. Разбрах, че си правят експерименти с мен.“

Така той си тръгва по собствено желание от Клиниката по очни болести, но не получава нужното му направление за „Св. Анна“.

„Дадоха ми само епикризата, обидени, защото сам съм решил да напусна – обяснява боксьорът.

– До този момент не осъзнавах, че зрението ми започва да се влошава. Направиха ми операцията в Окръжна болница, но от лекарите разбрах, че ако се бях забавил още малко, ретината е щяла да се отлепи и да загубя окото си.“

Пострадалият разбира и че ако интервенцията е извършена в първите 24 часа след травмата, е можело да запази напълно зрението си.

“ Оттогава не съм спрял да ходя по лекари, операции и да хвърлям пари – обяснява той. – Ако доц. Кючуков ме беше изпратил в друга болница, а не ме бе лекувал с инжекции. вероятно нямаше да имам проблеми към този момент. Сега ми предстои да ми махат перде и да ми подменят силикон или да ми поставят нов. Зрението ми вече е увредено. Не виждам добре с въпросното око. Когато си затворя дясното, виждам доста замъглено с лявото.“

Боксьорът решава да потърси правата си в съда, но разбира, че разследването включва тройна експертиза от лекари. „Те вероятно няма да дадат обективна преценка, а ще за щитят доц. Кючуков, както обикновено се случва“, категоричен е потърпевшият.

„168 часа“ опита да потърси отговори от обвинявания лекар, но не получи такива.

Въпреки че в 8 часа докторите дават рапорт, доц. Кючуков остави колата си в 8,35 часа на т.нар. паркинг на шефовете на болницата.

На въпрос на екипа какъв е коментарът му за всички обвинения срещу него, той лаконично отговори: „Не искам да разговарям с вас.

Няма да коментирам“.

След това с бързи крачки влезе през задния вход на спешното отделение. Случаят обаче се разследва от Специализираната прокуратура и ГДБОП.

На въпрос на вестника как ще коментират скандала, от Министерството на здравеопазването обясниха, че това вече е предмет на други служби.

***

Доц. Кючуков е изключителен специалист

Парите не са взети лично от него, а са останали в болницата

„168 часа“ потърси и позицията на болницата относно източването на здравната каса и други обвинения, но първоначално получи съобщение, че говорителят й е в отпуск.

С изричната уговорка да не бъде цитиран, отговорен служител в болницата обаче обясни пред „168 часа“, че доц. Борислав Кючуков е един от най-добрите специалисти в тази област в страната, на който се крепи цялата клиника в ИСУЛ.

От лечебното заведение не са съгласни и с констатираното решение на Н30К и наложените им санкции.

Според официалните документи здравната каса определи ИСУЛ да плати общо 302 хил. лв.

Именно по тази причина от болницата са изпратили възражение до институцията, като са приложили нови документи по случая. Те ще коментират официално, когато здравната каса се произнесе окончателно. „Важно е да се знае, че тези суми не са „прибрани“ от доц. Кючуков, нито от някой друг. Тези средства са влезли в болницата“, коментира още висшият служител от ИСУЛ.

Правят доцента национален консултант, докато го разследват

Симона ДИМИТРОВА

168 часа  стр. 10


Със заповед на Министерството на здравеопазването от 9 май 2019 г. доц. Борислав Кючуков е станал главен кординатор на експертен съвет заедно с още 4 офталмолози.

Длъжността се равнява на национален консултант, но от началото на тази година чрез здравна реформа форматът беше променен.

Експертните съвети се създадоха със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Те включват изявени специалисти във всички медицински сфери с доказан професионален опит и авторитет.

Доц. Борислав Кючуков е предложен от Българското дружество по офталмология с обяснението, че той е един от най-добрите специалисти в областта. с достъчно богат опит и затова заслужава позицията.

Гилдията се е опитала да поеме и инициатива да защити лекаря чрез подписка заради разследванията, които текат срещу него от миналата година. „Това е петно върху нас и ние трябва да се застъпим за него“, споделят офталмолозите.

Причината е, че освен обвинението в източване на здравната каса, още миналата година Медицински одит излиза със становище, че е установил няколко нарушения на доц. Кючуков.

Именно тогава инстутуцията доказва, че лекарят е прилагал забраненето за използване в офталмологията в България вещество авастин. Това лекарство е предназначено за лечение на рак на дебелото черво.

„То е изписвано в Клиниката по очни болести в ИСУЛ до септември 2016 г. и е реклами рано на сайта на болницата. Назначавано е за лечение на 12 от проверените пациенти“, се казва в становището. Оказва се, че след това Клиниката заменя авастина с друго забранено вещество, наречено залтрап, което отново е за карцином на дебелото черво.

За използването му в ИСУЛ съобщава самият доц. Кючуков на 19-ата годишна среща на Съюза на очните лекари в България през 2017 г. Тогава той посочва, че целта на лечението с него е да се установи ефективността му при пациенти с неоваскуларна глаукома. Целият доклад е документиран и „168 часа“ разполага с него. Всъщност тези вещества се използват във Франция и Германия в сферата на офталмологията, но са пречистени и със специален режим. Смята се, че предпазват от образуването на допълнителни съдове в окото. Те подлежат на особено съхранение, доставка, ползване и унищожаване на остатъка.

Как обаче тези лекарства са попаднали в Очната клиника в ИСУЛ, не е ясно, отблязва становището на Медицински одит.

Тези процедури се потвърждават и от един от проверените пациенти в хода на разследването на Здравната каса тази година. Установено е, че на този човек са поставени 15 инжекции авастин и залтрап

Според становище на НЗОК на този етап не е доказана ефективността на тези лекарства у нас.

По-странното в случая е, че въпросният пациент няма история на заболяването, амбулаторен лист за настаняване, епикриза или документ за изписване. Единственото, с което разполага, е фактури за около 200 лв. за всяка инжекция.

Именно това в момента разследва ГДБОП, тъй като подобна манипулация е вътреочна и се извършва в операционна зала.

Когато проверката приключи, от специализираната прокуратура увериха, че ще направят всичко възможно, за да предоставят на „168 часа“ официалното решение по случая.

Болестите на сърцето и мозъка ще приключат българите

Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ

168 часа  стр. 10


През май 2012 г. световните политически лидери поеха ангажимент да намалят с 25% смъртността в световен мащаб от незаразните болести до 2025 г. Васкуларните (съдови) болести на сърцето и мозъка кардиометаболитни болести -атеросклероза, хипертония, затлъстяване (обезитас), диабет тип 2, диабет тип 3 (болест на Алцхаймер?) и метаболитен синдром са отговорни за почти половината от всички смъртни случаи от незаразните болести.

Световните сърца

Създаден от Световната федерация по сърцето, Световният ден на сърцето информира хората, че тези болести са водещата причина за смърт в света, отнемаща 17-18 милиона живота всяка година. Световният ден на сърцето има за цел да поддържа съвременната здравна култура на хората, както и на политиците – да знаят, че чрез контролиране на рисковите фактори около 80% от преждевременната смърт от сърдечни (миокардни) инфаркти и мозъчни инсулти може да бъде избегната.

Българските сърца

От всякакъв аспект – семеен, социален, икономически и демографски – загубата на човешки живот е най-трагичното събитие на света. Според данни на Световната здравна организация ние сме сред водещите страни в света по смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти. По данни на Евростат България е на първо място по смъртност в Европейския съюз -1602 на 100 000 българи са умрели през 2016 г. (фиг. 1).

По данни на Националния статистически институт 108 526 българи – голям български град – са починали от тези и други болести през 2018 г. От тях 70 546 от инсулти и инфаркти и 17 462 от злокачествени тумори. През същата година са родени 62 197 деца. Като разделим 108 526 на 365, се получава 297, най-тъжната аритметика в Европа – толкова много хора умират всеки ден в България! Докато само 170 деца се раждат дневно. И още стотици емигрират дневно в западноевропейските страни, САЩ и Канада.

Следователно в България продължава песента на козата (гр. tragos – коза, aeidein – пея) – трагедия (tragoidia).

Хронично възобновяваните обсъждания за нашата демография ще имат най-вероятно същия дефект като предишните. Правителството на Япония, която имаше много висока смъртност от мозъчни инсулти през 50-70-те години, създаде Японския център по превенция на инсулти (в който работих през 1986-1987 г.). Дългосрочните програми, разработени от този център, успяха да намалят многократно смъртността от инсулти в Япония

Това наистина е национално постижение с огромен медико-социален и финансов заряд. И пример за следване от България. Примери има и от здравната политика в САЩ. Забележете какво е направило впечатление на американските политици: „За първи път в американската история днешните поколения деца и юноши живеят по-кратко от техните родители. Причината е затлъстяването. Повече от 11 милиона (16%) деца и юноши са с наднормено тегло или обезитас, хиляди от тях и с диабет. И когато президентът на Американската асоциация за сърцето им предлага да организират нещо за преодоляване на американската криза с детското затлъстяване, те започват да действат. И установяват, че (1) спадане на високото кръвно налягане и на наднорменото телесно тегло с 5-10 процента може да намали значително съответно, тежестта на хипертонията и риска от диабет тип 2. Това спестява повече от 25 милиарда долари за 5 години; (2) намаляване на солта с храната до 2-3 грама дневно (в България ядем 3-4 пъти повече сол) може да спести милиарди долара годишно от разходите за здравеопазване (фиг. 2).

Милиарди са използвани за лечение на болести, възникнали вследствие на затлъстяване, през 2014 г. фигурата е от сайта на Световната фондация за затлъстяване (World Obesity Federation).

Български политици, многократно ви призоваваме и сега повтаряме, че това е наистина неотложен проблем, който изисква разработването на ефективна, дългосрочна, научнообоснована прогностична и превантивна медицинска и социална стратегия за преодоляване на демографската трагедия. Това е най-тревожното национално явление, на което депутати, правителство и президент заедно със знанията на лекари и учени трябва ПРИОРИТЕТНО И ДЪЛГОСРОЧНО да противодействат. Другото е

„представи си България без българи“

– най-тъжният фолклор.

Български политици, изисква се да се прилага ефективна кардиополитика и кардиоикономика. Не пренебрегвайте факта, че сърдечните и мозъчните съдови болести са убиец номер едно на българите през последните 45 + 29 години. Действайте в синхрон с посланието на Световната федерация по сърце: „Ние и нашите членове вярваме в свят, в който здравето на сърцето и мозъка за всички е основно човешко право и ключов елемент от глобалната здравна справедливост. Защото „вярваме, че всяко сърцебиене има значение“ (Because we believe every heartbeat matters) – както научно, така и романтично послание на Световния ден на сърцето 2019.

Иначе още дълго ще бъдем пациенти на Република България.

Справедливо ли е да не се плащат първите 3 дни от болничните?

168 часа  стр. 2


Диана Ковачева, омбудсман: Нарушават правата ни по конституция

Не приемам идеята. По този начин се засягат конституционните права на гражданите. Работниците и служителите плащат своите осигуровки, внасят ги в НОИ, а накрая се оказва, че на практика не могат да получат обезщетението, което замества загубените работни дни. А и не виждам по какъв начин обсъжданата мярка ще ограничи издаването на фалшиви болнични. Трябва да се търси решение, но то да не бъде за сметка на правата на хората.

***

Добрин Иванов, АИКБ: Да, защото броят им се удвоява

Необходимо е изчакване от 3 дни. От 1 350 000 до 2 750 000 стига броят на болничните в годината при относително един и същ брой на наетите лица. През 2010 г. като антикризисна мярка беше въведена промяната първите три дни да се плащат от работодателя. Мярка, която в първите години е подействала и е дала своето отражение в посока на намаляване на болничните. Но след 2012-а вече има обратен ефект, като те се удвояват.

02.10.2019

Национални телевизии

Разговор с проф. Генчо Начев, изп. директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”

БНТ  Денят започва


Резюме: Заплащането на медицинските сестри е много различно като стойност в различните болници. За голямо съжаление, заплащането се определя по много различен начин. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“.

То трябва да е следствие от приходната и разходната част на една болница. Всеки има право на протест в държавата, сестрите протестират, защото смятат, че тяхното възнаграждение не е съобразено с усилията и уменията, които притежават. Ако една сестра работи в реанимация, то възнаграждението й трябва да е по-високо от тази, която работи в кабинет, коментира Начев.

Проф. Генчо Начев: В България няма реално остойностяване на медицинската услуга. Това го говорим от 10-15 години. Има пътеки, които не са променяни от 2000-2001 г. досега. Докато не се остойностят реално медицинските услуги, не можем да кажем много или малко са парите. Дотогава парите потъват като вода в пясък.

Той призова да се засили контролът върху това да не се извършват фиктивни дейности по клинични пътеки.

Проф. Генчо Начев: Лекарите имат възможност за кариерно развитие и може би това ги спира да протестират.

По думите му има регламентирани доплащания, но минимум 20% са нерегламентираните, което е нарушение на закона. В тази насока според проф. Начев е задължително въвеждането на Здравна карта на пациентите.

Над 640 сигнала за липсващи лекарства са подадени на платформата на Асоциацията на паралелните търговци

БНТ, Новини в 20.00 часа


Над 640 сигнала за липсващи лекарства са подадени на платформата на Асоциацията на паралелните търговци. В Агенцията по лекарствата оплакванията са около 30. Най-често хората се оплакват, че не откриват в аптеките медикаменти за сърдечносъдови, ревматологични и онкологични заболявания. Наши зрители сигнализираха за проблеми с намирането на две лекарства за кръвно налягане.

Репортер: Производителят на един от медикаментите за кръвно е уведомил Агенцията по лекарствата, че прекратява вноса временно от май до края на септември. Защо другото лекарство липсва, в Агенцията информация няма. Екипът ни не получи отговор и от производителя. Кардиолози обясняват, че в повечето случаи медикаментите имат заместители, но понякога смяната на терапията е трудна.

Кирил Карамфилов: Веднъж нагласена антихипертензивна терапия, въобще каквато и да била терапия в кардиологията не би следвало да се променя. За това за всеки един пациент с нагласена терапия, това е голяма болка, както и за нас като лекари.

Репортер: За да не сменят терапията пациенти пътуват в чужбина да търсят лекарства.

Стойчо: Пишат писма до институциите, разменят си помежду си, който има някакви останали опаковки. Изобщо, в изключително тежка ситуация са пациентите.

Репортер: Според д-р Стойчо Кацаров сред причините за липса на лекарства у нас са ниските цени, малкия пазар, намаленото търсене и тежките регулации.

Стойчо Кацаров: Предвид на много високите такси и дългите срокове за влизане на този пазар. Процедурата трае повече от 2 години.

Репортер: Част от производителите спират доставките трайно или временно, заради производствени проблеми, а други изтеглят медикаментите си от българския пазар.

Боряна Маринкова: Дали поради свръхценова регулация, дали поради по-малкия сегмент, който ги ползва, тъй като България е малка държава с малка покупателна способност.

Репортер: През тази година Агенцията по лекарствата е уведомена за изтегляне на 85 медикамента от българския пазар, заради маркетингови причини, промяна на портфолиото и производствени проблеми. Здравното министерство търси решение на проблема.

Бойко Пенков: Обсъжда се и възможността дали държавата може да има дружество, което да се занимава с паралелен внос на такъв тип лекарства от пазари, където все още би могло да се намери.

Репортер: Води се диалог и с паралелните търговци за облекчаване на режима за внос на лекарства, които липсват у нас, обясни д-р Бойко Пенков.

Разговор с д-р Владимир Николов и Анна Любенова

БНТ  Денят започва


Резюме: Жители на „Младост“ 1 в София протестираха срещу новооткрития център за лечение на наркозависимост. Досега той се намираше на ул. „Пиротска“ 117, но там Столичната община планира изграждането на детска поликлиника.

Гости в Сутрешния блок на БНТ бяха д-р Владимир Николов, директор на болницата за лечение на зависимости в Суходол и Анна Любенова от Фондация „Инициатива за здраве“.

Изненада ли ви реакцията на хората в „Младост“?

Д-р Владимир Николов: Не чак толкова, защото имаме опит с този вид реакции от страна на хората, поради неразбирането и нетолкова, че те имат някакви лоши чувства към пациентите. Хората на метадоново лечение не са наркозависими в истинския смисъл на думата.

Анна Любенова: Такава реакция донякъде се очаква, тъй като дълги години в района на „Пиротска“, където се намираше преди това метадоновата програма, имаше подобни обществени реакции. Изненадах се от реакцията на хората в „Младост“, защото хората са там от няма и 2 седмици и не съм убедена, че вече има проблеми в общността. Струва ми се, че това е по-скоро очакване за проблеми.

Проблем с обещаните от правителството пари за увеличение на заплатите на медицинските сестри

БТВ, Новини в 19.00, 23.00 часа


Проблем с обещаните от правителството пари за увеличение на заплатите на медицинските сестри. Оказа се, че само месец след решението за отпускането им, кабинетът е редактирал и чувствително редуцирал сумата, обещана за болниците. Първоначалната сума, до 50 млн. лв., беше одобрена на 10 април, след серия протести на медицински сестри. На 9 май кабинетът редактира тази цифра до 6 млн. лв. – 8 пъти по-малко от обещаното. Напрежението сред медицинските сестри отново ескалира, а сред основните им питания е къде са парите. Мария Ванкова работи по темата.

Репортер: Парите за здраве идват по две направления – от бюджета на НЗОК и от държавния бюджет. Къде са парите от държавния бюджет, гласувани през април за болниците – въпрос, на който секторът търси отговор от месеци. А отговорът се съдържа в постановление на МС от 9 май, с което първоначално одобрената сум от до 50 млн. лв. се намалява драстично. Кабинетът първо одобрява субсидията, а после я стопява. По-рано през февруари с друго постановление бяха отпуснати и дадени по същия ред 30 млн. лв. на болниците. Така общо около 80 млн. лв. се очакваше да бъдат пратени към лечебните заведения.

След серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците.

Бойко Борисов: Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри.

Кирил Ананиев: С направеното предложение ще постигнем като цяло заплатите, които са предвидени като начални в колективния трудов договор – 950 лв.

Репортер: Средствата обаче така и не стигат до болниците. Причината – месец след като кабинетът одобри субсидията, издаде ново постановление, с което редактира старото. И сумата е намалена от до 50 млн. лв. на до 6 млн. лв. – или повече от 8 пъти. От Лекарския съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

Иван Маджаров: Нямам представа какво се е случило, защото в крайна сметка постановлението наистина беше до 50 милиона, разпределени по правилата на наредбата на министъра.

Репортер: Наредбата определя критериите и реда за субсидиране на лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Съответно по нея не се дават пари на всички, нито пък се дават директно за заплати. Т.е. още в началото е било ясно, че това не е механизъм за пряко увеличение на възнагражденията, казва медицинската сестра Надежда Маргинова. Тя работи в сливенската болница, а в почивките пътува до София, за да продължи да протестира – пред здравното министерство.

Надежда Маргинова: Много колеги повярваха, че това ще се случи, защото все пак от такова високо ниво като се направи анонс, трябва да се изпълни.

Репортер: И въпреки че през май кабинетът редактира решението си, през септември премиерът продължава да твърди, че парите са дадени.

Бойко Борисов: Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са.

Репортер: Няколко дни по-късно в ефира на „Тази сутрин“ по bTV здравният министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.

Кирил Ананиев: Аз не съм дошъл тук за да се оправдавам. Парите са отишли в лечебното заведение, но, разберете, те отиват на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплати, министър-председателят не увеличава заплати, ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения.

Репортер: Отправихме въпросите си към здравното министерство с покана за интервю, оттам отговориха писмено. Обясняват, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците е достигнат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително намалена. Остава обаче неясно защо тогава първоначално са одобрени допълнителни 50 милиона лева.

Надежда Маргинова: Това беше една лъжа, това беше откровена една лъжа.

Репортер: През май, когато кабинетът редактира постановлението си, Надзорът на Здравната каса взе свое решение – да освободи 50 милиона от резерва си, които да отидат за увеличение на цените на клинични пътеки. Тези пари обаче не заместват обещаните от правителството – категорични са и Лекарският съюз, и членове на Надзора на Касата. Защо – отговорът утре в Новините. Продължението по темата утре, а на 7 октомври се готви нов мащабен протест на специалистите по здравни грижи. Този път е организиран от КНСБ и съсловните организации.

11-месечно момченце почина в разградската болница

Нова телевизия, Новини в 12.00, 19.00 часа


11-месечно момченце почина в разградската болница. Родителите търсят причините за смъртта на своето дете. Момченцето е прието с пневмония, а яколко дни по-късно умира с усложнения от рота вирус. По случая тече проверка. Майката на детето има съмнения за немарливост и лекарска грешка.

11-месечният Павлин е приет в педиатрията на разградската болница на 15 септември. Той е с температура 39 градуса и пневмония. В епикризата е посочено, че няма придружаващи заболявания.

Йоана Николова: Уж имало подобрения. Дори, когато ни изписваха от педиатрия, казали на мъжа ми и на дядото на детето, че тя дори мислела да ни изписва, защото пневмонията вече я нямало, просто ни държали заради стафилококи в носа.

След 6 дни лечение в педиатрия детето е преместено в инфекциозно отделение, където починало. На експертизата, която семейството получава от там, е посочена диагноза рота вирус. Има и придружаващи заболявания. Освен двустранна пневмония и остра дихателна и сърдечна недостатъчност, както и мозъчен оток и анемия.

Йоана Николова: След няколко дена ми се дава нова епикриза от инфекциозно със същите придружаващи заболявания, но има допълнен синдром на Рей.

От ръководството на разградската болница посочиха, че веднага след фаталния инцидент е свикана лекарска комисия, която да го разгледа. Нейното заключение е, че и лечението, и диагностицирането са правилни.

Според директора на болницата д-р Гечо Жеков още при приемането на детето в педиатрия е започнато лечение с антибиотици, заради симптомите му. След като направили изследвания и станало ясно, че се касае за вирус, лечението продължило в инфекциозно отделение.

Йоана Николова: Искам истината да излезе, къде е проблемът, защо се е стигнало до там, ако евентуално пък е имало нещо, защо не са ми казали. Защото аз съм майка и мисля, че трябва да го знам.

По случая тече проверка. Категорично становище обаче може да има, след като излязат резултатите от аутопсията.

Бебе почина в разградската болница

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: Родители на починалото 11-месечно момченце в разградска болница търсят причините за смъртта му.

Детето е било прието с пневмония, а няколко дни по-късно починало след усложнение от ротавирус. По случая е започнала проверка, като се очакват резултатите от аутопсията. Майката се съмнява, че става въпрос за лекарска грешка и немарливост.

11-месечният Павлин е приет в педиатрията на разградската болница на 15 септември. Той е бил с температура 39 градуса и пневмония. В епикризата е посочено, че няма придружаващи заболявания.

„Казаха ни, че ще ни изпишат, защото пневмонията вече я нямало и просто ни държали заради стафилококи в носа”, разказа майката на починалото бебе – Йоана Николова.

След 5 дни лечение в педиатрията детето е преместено в инфекциозното отделение, където починало. На епикризата, която семейството получава от там, е посочена диагноза ротавирус. Освен двустранната пневмония имало и придружаващи заболявания -остра дихателна и сърдечна недостатъчност, както и мозъчен оток и анемия.

„След няколко дни ми дават нова епикриза от инфекциозното – със същата дата, то реално е стара дата. В документа бяха описани същите придружаващи заболявания, но имаше и допълнително – Синдром на Рей”, поясни майката.

От ръководството на разградската болница посочиха, че веднага след фаталния инцидент е свикана лекарска комисия, която да разгледа случая. Нейното заключение е, че и лечението и диагностицирането са правилни. Според директора на болницата д-р Гечо Жеков още при приемането на детето в педиатрия е започнато лечение с антибиотици заради симптомите му. След като направили изследване и станало ясно, че се касае за вирус, лечението продължило в инфекциозното отделение.

„Искам истината да излезе – къде е проблемът, защо се е стигнало до там. Ако евентуално пък е имало нещо, защо не са ми казали. Защото аз съм майка и мисля, че трябва да го знам. Дори и да е фатален края. Те са лекари и трябва да ми го кажат”, заяви Йоана Николова.

Каква е политиката на държавата за наркозависимите?

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: След като жители на столичния квартал „Младост” излязоха на протест заради центъра по наркомании, се повдигна темата адекватна ли е политиката за лечение на зависимости у нас.

Хората споделиха, че се притесняват, защото близо до клиниката има 3 детски градини и 2 училища. От Министерство на здравеопазването излязоха с позиция, че това е временно решение, докато се намери подходящо място за центъра лечение на зависимости.

„Проблемът с хероиновата зависимост започна още в средата на 90-те. У нас има изградени лечебни центрове. Обществената реакция е нормална. Хората нямат против зависимите да се лекуват, но не искат да са близо до тях. Специализираната държавна болница за лечение на зависимости трябва да има една съвременна база. Пациентите заслужават да получават грижи и внимание”, заяви в ефира на „Здравей, България” Александър Канчелов , президент на Българската асоциация за метадоново лечение.

Той допълни, че има ясно изразена дискриминация към пациентите с психични проблеми и зависимости. „Има осигурени високо платени здравни пътеки за хроничните заболявания, но не и за наркозависимите”, поясни Александър Канчелов.

Национални радиа

Разговор с Аркади Шарков, Експертен клуб за икономика и политика

БНР  Преди всички


Резюме: „Ресурсът е малко, а се разпръсква на много места. Затова се получава диспропорцията при заплащането на работещите в здравния сектор. Проблемът идва от презадоволяване с около 350 болници. Другият проблем е с финансирането на клиничните пътеки“. Това каза пред БНР Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика по повод отново актуалния въпрос за финансирането в здравеопазването.

По думите на здравния експерт искането болниците да не са търговски дружества е „чисто политическо, защото, ако това се случи, проблемите ще бъдат замаскирани“.

„В тази стагнация и при увеличаващия се брой болници ситуацията ще остане такава, каквато я виждаме“, допълни Шарков в предаването „Преди всички“.

„Има разлика в заплатите на медицинските сестри в добрите болници и в тези, които не са ефективни, защото хората предпочитат да не се лекуват в тях. Много от болниците, в които заплатите са ниски, са се превърнали в социални заведения, които поемат нуждите на бедното население и на хората в пенсионна възраст, а не са лечебни заведения по смисъла на стандартите за добра медицинска помощ… Няма как централизирано да се определи заплатата на една медицинска сестра“.

Според Аркади Шарков няма баланс в болничната помощ и тя превзема все повече и повече здравната система:

„Ще се увеличават парите в болничната помощ, едни болници ще успяват да се измъкват за сметка на другите“.

По думите на здравния експерт проблемът в малките населени места не е в липсата на болнична помощ:

„Не е нужно на всяка крачка да има болница, нужно е на всяка крачка да има добре оборудван медицински център и достатъчно добра инфраструктура до болница в по-голям областен град, където хората да бъдат превозени, когато имат нужда от лечение. В България има свръх брой хоспитализации. За миналата или за по-миналата година бяха около 3 млн., което означава, че всеки втори е лежал в болница“.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 03.10.2019