И здравната каса плаща за по-високи заплати на медсестрите, средната станала 1100-1500 лв.

Всеки месец Ананиев ще обявява какви пари вземат в болниците

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 7


86-те милиона лева, нужни за увеличение на заплатите на медицинските сестри и акушерките за тази година, са осигурени не само от правителството, но и от здравната каса.

Това стана ясно в четвъртък, след като се разбра, че правителството е намалило първоначално обещаните 50 млн. лв. до 6 млн. лв. И веднага бе атакувано от опозицията, че е излъгало медсестрите. (Виж позицията на БСП долу – б.а)

„Никого не съм подвел. От самото начало казах, че ще има 86 млн. лв., които са осигурени. Другото е въпрос на източник“, отговори на нападките здравният министър Кирил Ананиев.

През април след серия от протести на медицинските сестри правителството реши да даде до 50 млн. лв. за вдигане на заплатите на здравните специалисти. Месец по-късно обаче постановлението е било поправено и сумата намалена на 6 млн. лв., откри Би Ти Ви в правителствената информационна система.

Медицинските сестри обаче не били ощетени, защото реално за вдигане на заплатите им са дадени първоначално предвидените 50 млн. лв. Но вече не от бюджета на държавата, а от резерва на здравната каса, обясни Ананиев в четвъртък.

Разблокирането на резерва бе обявено от министъра още на 3 май, но парите бяха обещани главно за повишаване на клиничните пътеки в педиатрията, тъй като междувременно и детски лекари излязоха на протест с искане за по-добро заплащане. Бяха увеличени и цените на пътеките за белодробни и неврологични заболявания, за да се повишат приходите на малките общински и областни болници.

Преди тези 50 млн. лв. правителството още през февруари даде 30 млн. лв. за вдигане на заплатите. След това бяха обещани 50-те милиона, от които кабинетът всъщност осигурил само 6 млн. лв. Или общо са дадени 36 млн. от бюджета и още 50 млн. от касата, което прави 86 млн. лв., обясни сметките министър Ананиев. Това даже било с 6 млн. лв. повече от първоначално предвидените за заплатите на медсестрите 80 млн. лв., разясни той.

„Когато излезе постановлението за 30 млн. лв., протестите на медсестрите не спряха. Тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да може да се успокоят, защото знаем каква е ролята на медицинските сестри в лечебния процес“, обясни Ананиев. Тогава кабинетът спешно взел решението за отпускане на въпросните още 50 млн. лв. „Когато обаче се взима такова решение от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, която позволява бюджетът.

Преценихме, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лв.. но в постановлението записахме до 50 млн. лв.“, допълни здравният министър. Така всъщност при нужда от по-малко пари ставало възможно да не се отделя пълната сума. Анализ на правителството след това показал обаче, че след като веднъж са дадени 30 млн. лв., министрите можели да дадат само още 6 млн., за да не надвишат тавана за финансиране по линия на наредбата за дейности, които се плащат извън здравното осигуряване, каквито са спешната помощ, белодробните болести, планинските болници и психиатриите. Това наложило намалението на първоначално предвидените 50 млн. лв., обясни Ананиев.

За да не останат обаче сестрите излъгани, касата била помолена да извади от резерва си 50 млн. лв. Така всъщност увеличените средства дори стигнали до повече болници, твърди Ананиев. По наредбата кабинетът можел да даде пари на 147 болници, а касата имала договори с 360 лечебни заведения.

Според Ананиев много от болниците вече са достигнали минимално заплащане от 950 лв. за медсестрите, както е договорено по КТД. Средното заплащане дори вече се движело между 1100 и 1500 лв. Все пак продължавало да има болници, които не са постигнали минималното ниво, защото изпитват финансови трудности, призна Ананиев.

За да има яснота как върви увеличението на заплатите, от ноември здравното министерство ще качва ежемесечна справка за достигнатите основни и средни брутни възнаграждения в държавните болници, а ако се съгласят, и в общинските.

БСП към управляващите: Защо намалихте парите?

Румина ДИМИТРОВА

24 часа  стр. 7


„Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.“ За това настоя депутатът от БСП Георги Михайлов пред журналисти в парламента в четвъртък.

„Вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания. Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление на Министерския съвет от 10 април тази година той отпуска 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата“, припомни той. Подчерта обаче, че малко по-късно с „постановление

111 и в параграф 2 цифрата 50 млн. лв. е заменена с 6 млн. лв.“. И се възмути, че управляващите ползвали думите „има 50 млн. лв. в системата“ като аргументи защо няма да отпускат още.

„Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина – какви са причините. От Министерския съвет – какво е неговото отношение към действително огромния и сериозен проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната, и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри“, настоя той.

Не си играйте със заплатите, местни избори са все пак

24 часа  стр. 16


Протестите на медицинските сестри за заплати може и да попречат, а не да им помогнат. (Виж 7-а стр.)

Не че исканията им не са основателни, но в обстановката преди местни избори техният протест очевидно се използва за предизборни цели, което го профанизира, и в близко бъдеще, както и да завършат тези избори, върху тях ще остане клеймото, че са били пропаганден инструмент на определени кандидати.

Това е непоискан съвет, но включването в агитацията на определени фигури не им прави добра услуга. Тези избори няма да променят централната, нито законодателната власт. Ще се сменят кметовете, а парите за работещите в здравеопазването зависят най-вече от смяната на модела за финансиране, а не от името на конкретния кмет. Това може да се случи, ако има широк обществен консенсус, а участвайки в предизборната борба, медицинските специалисти си лепят сами етикети, което стратегически едва ли е добре за тях.

Момиченце на 8 дни издъхна в болница

Лекари открили кърма в белите дробове на бебето

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 8


Бебе на 8 дни е издъхнало в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив само час след като е било докарано с линейка.

Трагедията се е разиграла на 29 септември, но бе обявена едва вчера. Здравният министър Кирил Ананиев веднага разпореди проверка на случая.

Бебенцето Атанаска от с. Болярци било прието в спешното отделение на асеновградската болница на 29 септември. Според лекари от отделението момиченцето било почти умряло, едва дишало. Пеленачето е интубирано и от белите му дробове е извадена над 50 милилитра кърма. Медиците успели да го стабилизират и го качили на реаномобил за УМБАЛ „Св. Георги“.

„Детето е постъпило С влошени показатели. Въпреки всички необходими реанимационни действия е починало. Аутопсията е направена в понеделник, но все още няма резултати. Чака се и хистологичното изследване“, обясниха от пловдивската болница.

Момиченцето се е родило в АГ отделението на болницата в Асеновград и е изписано напълно здраво. То е първа рожба на семейство от ромски произход.

„Родителите са го чакали много време. Бяха създали прекрасни условия за отглеждането му“, разказа общопрактикуващият лекар д-р Николай Димов. Той е посетил майката и новороденото в деня след изписването им. По думите му бебето е било добре, имало само физиологична жълтеница, което е нормално. Според джипито най-вероятно, докато е спяло, момиченцето е аспирирало мляко.

„Затова непрекъснато предупреждавам майките, че след нахранване трябва да държат детето в изправено положение, докато се оригне, а в кошарката да го поставят настрани, а не по гръб“, добави д-р Димов.

Предстои цялостна проверка на медицинската документация по случая, който е докладван в здравното министерство. На този етап родителите не са подали жалба срещу лекари в прокуратурата.

***

24 часа  стр. 1


Ключовете на 25 нови линейки, доставени по линия на големия инвестиционен проект на стойност 164 млн. лв. за модернизиране на спешната помощ у нас, връчи вчера здравният министър Кирил Ананиев. С тях ще бъде допълнен автопаркът на центровете за спешна помощ в Кърджали, Търговище, Хасково, София, Варна, Благоевград, Ловеч, Добрич, Видин, Монтана, Габрово, Враца, Пазарджик, В. Търново и Плевен.

Жена си поръчва по телефона болнични, докато е на гурбет в Испания

Обезщетението за 600 лв. е оспорено от НОИ

24 часа  стр. 1


Жена от врачанско село си е поръчала по телефона от Испания да й бъдат пуснати болнични за пред българския работодател. Тя стимулирала лекарите със 100-200 лв.

Такъв сигнал е подаден в Националния осигурителен институт през юни от „бдителна гражданка“.

От НОИ веднага проверили в полицията дали врачанката е напускала страната. Оказало се, че е заминала на 11 май през ГКПП Калотина и се е върнала през летище София на 18 юли. През това време първо е издаден болничен от МБАЛ от 5 май до 1 юни с диагноза двустранен лумбосакрален радикулит, изискваща хоспитализация за 6 дни. След това медицински център дал втори болничен с диагноза увреждане на лумбосакралния плексус. Болничните за около 600 лв. са оспорени от НОИ, а жената не е имала възражения.

Още на 8-а стр.

Жена си поръчва болнични по телефона, докато е на гурбет в Испания

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 8


Тридневните болнични, които се плащат от работодателите, са се увеличили почти двойно през последните 4 г. Това показва анализ в информационния бюлетин на НОИ.

Заради това и бизнесът натиска да спре да плаща вече болничните за първите дни от отпуска още от следващата година. Според фирмите трябва да има изчаквателен период от един до 3 дни, в които болничният да не се плаща въобще.

С 58,5% са се увеличили и болничните с продължителност от 15 до 30 дни, отбелязват експертите от НОИ. С 20% пък са се вдигнали тези между 8 и 14 дни.

През миналата година са платени около 557 млн. лв. за обезщетения по болест, което е с над 195 млн. лв. повече от 2014 г.

В края на юни по сигнал на гражданин е хваната жена от врачанско село, която, вместо да се лекува, е на гурбет в Испания. Според сигнала издаването на болничните става по телефона и е „мотивирано“ със 100-200лв. НОИ веднага прави запитване до Главна дирекция „Национална полиция“ дали врачанката е напускала страната през ГКПП Калотина на 11 май и се е върнала през летище София на 18 юли. През това време първо и е издаден болничен от МБАЛ от 5 май до 1 юни с диагноза „двустранен лумбосакрален радикулит“, изискваща хоспитализация за 6 дни.

„Проверявахме дни наред, но тя не бе нито в дома си, нито на работното място, съседи и познати мълчаха и повдигаха рамене на въпроси дали е в чужбина“, разказва Илиян Петров от НОИ.

Докато не е в България, й е издаден втори болничен от медицински център, а диагнозата е „увреждане на лумбосакралния плексус“. Болничните за около 600 лв. са оспорвани от НОИ, а жената не е имала възражения.

Наследяваща се генетична грешка вдига 20 пъти риска за инфаркт и инсулт

При фамилната хиперхолестеролемия е животоспасяващо терапията да започне отрано

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 22


Американската сърдечна асоциация препоръчва първото изследване за нивата на холестерола да става на възраст между 9 и 11 г. А ако в рода на единия или на двамата родители има повтарящи се случаи на висок холестерол, децата да бъдат тестувани още на 2-5 г. и при нужда – на около 7 г. да започнат терапия.

Това на пръв поглед необяснимо престараване е профилактичен ход срещу генетичното заболяване фамилна хиперхолестеролемия.

Без холестерол хората не могат да съществуват, но животът им е застрашен и при метаболитни нарушения, които водят до натрупване на свръхколичества. Данните от проучванията показват, че фамилна хиперхолестеролемия увеличава 20 пъти риска от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст и 100 пъти вероятността сърдечносъдовият инцидент да е смъртоносен.

Въпреки че е най-често срещаното наследствено метаболитно разстройство, то е найнедтгагаостищграното. Това каза проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония и началник на кардиологично отделение в университетската болница „Св. Анна“, в дискусия за социалнозначимите заболявания в посолството на САЩ в България.

Отсъствието на симптоми, съчетано с липса на осведоменост за риска, оставя състоянието недиагностицирано до момента на шокиращо събитие като инфаркт.

Изследването е единственият начин да се установи наднормен лош холестерол и дефицит на добър, защото отклоненията нито болят, нито се манифестират по някакъв друг начин. Генетичният дефект блокира усилията на черния дроб да се справи с излишните количества лош холестерол. Той се вгражда в стените на кръвоносните съдове и постепенно ги склерозира.

С времето плаките се удебеляват и стесняват артериите.

В основата на животозастрашаващите проблеми стоят дислипидемиите. Изявяват се с повишен общ или лош холестерол (липопротеин с ниска плътност, LDL), с наднормени триглицериди или под формата на ниски стойности на добрия холестерол (липо-протеин с висока плътност HDL).

Фамилната хиперхолестеролемия е проблема за 3,5-4,5 млн. европейци. У нас установените случаи са около 14 хиляди, но световната практика показва, че около 90% от реално засегнатите не знаят за невидимото си заболяване.

Важно е да се знае, че има терапии, които компенсират генетичната грешка.

За пациентите с фамилна хиперхолестеролемия започване на лечение при първия признак за повишен LDL е животоспасяващо. Закъснението увеличава вероятността за фатален изход в много млада възраст. В България лечението на фамилната хиперхолестеролемия се поема от здравната каса, но е ниско реимбурсирането на свързаните с това терапии преди появата на усложнения, коментира проф. Постаджиян.

Със стартиралия у нас регистър на пациентите и скринирането на техните близки рязко се подобряват шансовете за намаляване на сърдечносъдовите усложнения в ранна възраст. Втората цел, за която работи лигата по хипертония, е да се разшири информираността за заболяването.

Последно поколение апарати лекуват катаракта

24 часа  стр. 22


Катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над 55 години. Представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото

Традиционната методика за премахване на катаракта (очното перде) е факоемулсификацията. Тази хирургична техника е безопасна и сигурна, когато процедурата се прави от опитен хирург.

Традиционната факоемулсификация се извършва, като в окото се правят малки разрези, през които помътнялата естествена леща се раздробява и „изсмуква“, а на нейно място се поставя изкуствена леща.

Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ разполага с четирите най-модерни и високотехнологични апарати, с които операцията на катаракта е бърза, безопасна и сигурна, с гарантирано възстановяване за кратко време и отлични резултати.

Биометърът от най-ново по-коление Tommey OA 2000 за изчисляване на интраокуларни лещи (IOL) е комбиниран апарат: биометър, роговичен топограф и изчислител на интраокуларни лещи. Впечатляващо бърз, точен, лесен за работа и напълно автоматизиран, той успява да измери и най-трудните случаи с „презрелите,, катаракти благодарение на специалните си характеристики и високата чувствителност. Измерването е кратко, безконтактно, бързо – за 3 секунди. И протича при пълен комфорт на пациент. Tommey OA 2000 е точен, лишен от субективизъм и осигурява сигурност при получаването на данните за изчисляване на най-модерните вътреочни лещи.

Първият в България модерен лазер Catalys за катарактална хирургия е внедрен в Очна клиника „Св. Николай Чудотворец,, във Варна. Иновативен лазер с 3D визуализация на зрителния орган, с който работят водещите очни клиники в света, с този апарат може да се коригира и известно количество астигматизъм, което е особено необходимо при т.нар. премиум торични, акомодативни и мултифокални лещи. Тази лазерна система е революция в катаракталната хирургия, защото дава възможност за индивидуализиран подход съобразно анатомичните особености на окото на всеки пациент.

Операционният микроскоп на фирмата HAAG-STREIT е специално предназначен за приложение в очната хирургия. Той притежава изключителна гъвкавост, която гарантира възможно най-удобната поза за работа на оператора, позволявайки му да се съсредоточи единствено и само върху хирургичната интервенция. Максималното увеличение на работното поле позволява изключителна прецизност при очните операции.

Тези три високолотехнологични апарати заедно с най-модерната фако-машина WHITESTAR SIGNATURE PRO гарантират точно изчисляване на вътреочните лещи, бърза и сигурна операция по отстраняване на очното перде, които в комбинация с най- ново поколение вътреочни лещи на водещи американски фирми осигуряват бързо възстановяване на пациентите и отлични следоперативни резултати.

Проф. д-р Добрин Константинов: През 2020 година българските пациенти с хемофилия ще имат достъп до нова терапия

Заболяването е хронично и потенциално инвалидизиращо

24 часа  стр. 23


– Проф. Константинов, през октомври ще се проведе най-значимото за българската хематологична общност събитие – Националният конгрес по хематология, организиран от Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ). Какви ще са най-горещите теми, които ще бъдат представени на събитието?

– В периода 10-13 октомври за единадесети път ще се проведе Националният конгрес по хематология. Той е националното хематологично събитие за 2019-а. Научната програма е с фокус върху най-доброто от клиничната практика, последните научни разработки в хематологията и много други актуални теми. Конгресът предоставя възможност за посещение на сателитни научни симпозиуми и актуализиране на познанията в областта на хематологията. В рамките на форума ще се проведе и Тринадесетият балкански – шанс за учаслтшците да се срещнат с топексперти от България и чужбина. Лично аз ще участвам с доклади по няколко теми, сред които е и хемофилия А, една от най-значимите от медицинска и социална гледна точка болести на кръвосъсирването.

– Хемофилия А е изключително сложно заболяване, бихте ли разказали малко повече за него?

– Хемофилия А е най-честото вродено нарушение на кръвосъсирването, при което се унаследява генен дефект, възпрепятстващ производството на фактор VIII, важен белтък от т. нар. каскада на кръвосъсирването. При настъпване на травми или други активиращи кръвоспирането процеси у тези пациенти не се образува пълноценен съсирек и се създават условия за оформяне на различни по локализация и тежест, включително животозастрашаващи кръвоизливи. Поради специфичното разположение на дефектиралия ген в една от половите хромозоми (Х-хромозома) той се предава от родители на деца, но самата болест се проявява само при тези от мъжкия пол

Съществуват и т.нар. спорадични случаи, при които ген-ното нарушение настъпва спонтанно и не се откриват други пациенти във фамилиите. Освен наследствената съществува и много рядка, придобита автоимунна форма на заболяването.

– Как се поставя диагнозата и кога родителите да потърсят консултация с хематолог?

– Точното диагностициране на хемофилия А и обективното определяне на тежестта на заболяването от специалист хематолог е от съществено значение за навременното започване на подходящо лечение. Хемофилия следва да се подозира още в ранна детска възраст при поява на кожни синини при леки наранявания, също при спонтанно кървене, особено в ставите, мускулите и меките тъкани, и при продължително кървене след травма или операция, и при случаи, при които има регистриран пациент с хемофилия в семейството. Пациентите с лека форма на хемофилия може да не проявят симптомите на болестта до по-късна възраст, съответно до настъпване на конкретна травма или хирургическа интервенция.

Диагностичното изясняване преминава последователно през различни специфични тестове на кръвосъсирването, но окончателната диагноза се поставя на основа измерване на дефицита на Фактор VIII. според който се определя и формата на заболяването – лека, средно тежка и тежка.

В наши дни е възможно специфичният генен дефект (мутацията), отговорен за болестта, да бъде идентифициран чрез генен анализ. Това позволява регистрирането на носителите в дадено семейство и оценка на рискове преди раждането на бъдещо дете от мъжки пол.

– Къде пациентите и техните близки могат да намерят специалист хематолог за консултация и лечение на хемофилия А?

– Няколко са основните центрове в България, където пациентите с хемофилия А и техните близки могат да получат качествено медицинско обслужване, диагностика, лечение и проследяване.

В София центровете са два -в УМБАЛ „Царица Йоанна -ИСУЛ“ е центърът, в който наблюдаваме и лекуваме деца, а в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) се грижат за възрастните пациенти с хемофилия А.

За Пловдив център е УМБАЛ „Св. Георги“, за Варна -УМБАЛ „Св. Марина“, за

Плевен – УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, и за Стара Загора -УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“.

– Какви са предизвикателствата пред пациентите с хемофилия А и техните близки?

– Хемофилия А е хронично и потенциално инвалидизиращо заболяване, но при подходящо лечение пациентите могат да водят пълноценен живот. Съвременните методи на „терапия при нужда“ и профилактично лечение значително подобряват качеството на живот и намаляват уврежданията от повтарящи се кръвоизливи при пациентите с тежка форма на заболяването. Въпреки това приблизително една четвърт от тази категория пациенти на възраст между 6 и 18 години имат двигателни ограничения, емоционални и поведенчески проблеми.

Класическият подход в лечението на хемофилия А към момента е заместителното приложение на фактор VIII. Стандартът в грижата при деца с тежка форма на хемофилия А е неговото профилактично, на чести интервали венозно приложение за поддържане на завишена концентрация на фактора в кръвта. Осъществяването на такъв, иначе много успешен подход, може да е голямо предизвикателство при малките ни пациенти. Често венозният достъп е затруднен, многократните, понякога и ежедневни убождания на вени, предизвикват локални и общи усложнения, в това число се натрупва значителен стрес у детето и близките. Потенциални пречки за качествен болестен контрол особено в юношеска възраст са неспазване на терапевтичния план и указания и дори прекъсване на лечението. В последните десетилетия един от най-съществените проблеми при лечението със заместване на фактор VIII е развитието на антитела (инхибитори) към прилаганите лекарствени продукти у част от пациентите. Появата им често води до загуба на ефекта от прилагания фактор и е наложителна коренна промяна в схемата на лечение, при което контролът на кръвоизливите на фона на инхибитори става твърде ограничен.

– Проф. Константинов, в ерата на иновациите има ли напредък в лечението на пациентите с хемофилия А?

– През годините в сферата на хемофилията винаги е имало интензивна изследователска дейност. Особено динамично е развитието в последното десетилетие, когато бяха открити и вече се внедряват нови механизми за контрол на болестта с изключително находчиви, иновативни и ефективни практически подходи. Все още в експериментална фаза е генното инженерство, на което се разчита за пълно излекуване в бъдеще.

В по-реален план обаче още през следващата година българските пациенти ще получат достъп до една от налагащите се иновативни терапии, която има не само изключително оригинален механизъм на действие с регистрирани вече подобрени лечебни резултати и предлага решения за преодоляване на инхибиторните антитела, но и ще предостави за първи път комфорт и свобода на пациентите и техните близки с възможността за подкожно приложение на препарата, и то веднъж месечно.

***

CV

– Проф. д-р Добрин Константинов, дм, е главен координатор на експертния съвет по детска хематология и онкология. Председател е на Българското научно дружество по детска хематология и онкология и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София

– Проф. Константинов има признати специалности по детски болести, клинична хематология и детска клинична хематология и онкология

След 40-те всяка година губим по 1% костна маса

При остеопороза нови лечения подмладяват с около 15 г. костта

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 25


Костната минерална плътност намалява с възрастна. Остеопорозата прави костите порести и по тази причина – лесно чупливи. Най-често фрактурите са в областта на шийката на бедрото и прешлените на гръбнака.

Прогнозата е по-травмираща за жените – всяка втора във възрастта над 55 г. може да претърпи инцидент по незначителен повод. Рискът за една жена от фрактура е равен на общия й риск от рак на гърдата, яйчника или матката. Това изчисли доц. Пламен Попиванов, началник на отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“. Мъжете са облагодетелствани от естествено по-силните си кости, но ако продължителността на живота им се изравни с тази на жените, сегашните 20% риск неминуемо ще се вдигнат.

С мнението на доц. Попиванов, че освен лична беда остеопоротичните счупвания са сериозно изпитание и за здравните системи, се съгласиха участниците в дискусия за възможностите на иновативните терапии и биотехонолгичнити решения. Измерени като престой болнично лечение, усложненията на остеопорозата ангажират повече дни от хоспитализациите при диабет, инфаркт и рак на гърдата. А инвалидизирането след фрактури е по-високо, отколкото при ревматоиден артрит, астма и хипертония заедно.

Само в семейства с „конфликт на интереси“ с остеопоротичните счупвания на бедренета шийка няма да се изненадат от статистиката, че смъртността през първата годината е 20%, всеки трети се инвалидизира, 40 на сто не могат да ходят сами, 4-и от всеки пет жертви на тежката травма се нуждаят от помощ за ежедневни дейности. Много чести са и счупванията на прешлени. При напреднала остеопороза раздробяването е до степен на галета. Оформянето на гърбица или загуба на ръст над 3 см е сигнал за мегависок риск.

С изключение на белодробния карцином фрактурите на крехките кости са отговорни за по-голяма заболеваемост и смъртност в сравнение с всеки друг вид карцином.

След 40 г. загубата на костна маса може да стигне до 1 % годишно, предупреди доц. Попиванов. Проблемът с остеопорозата е като подводната част на айсберг, защото заради физическите си затруднения след счупване хората стават затворници в дома си. Тогава вече и терапиите за укрепване на костите са нискоефективни. Започнати навреме обаче, дават голям шанс да се избегнат усложненията.

За намаляване на риска е важно човек да се движи, за да укрепва мускулите и те да подкрепят усилията на костите, да се храни рационално с достатъчно белтъчини, калций и витамин D и да се съобразява със стратегиите срещу падания.

При голяма заплаха от счупвания се препоръчват иновативни терапии, които намаляват до 30-50% риска. Обикновено са по 3 г., след което се продължава с 2 г. „затвърждаващ“ курс. Така костта се подмладява с 15 г., твърди доц. Попиванов.

Medical Karaci БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ

C водещ неврохирург от Турция

24 часа  стр. 26


Топ специалистът доц. д-р Зафер Оркун Токташ, един от най-авторитетните специалисти в Турция за лечение на мозъчни тумори и гръбначни заболявания, ще консултира безплатно пациенти в София на 18 и 19 октомври. Консултациите са по документи и са подходящи за пациенти с вече диагностицирани заболявания, които се нуждаят от второ медицинско мнение или се интересуват от лечение в чужбина.

Доц. Токташ преподава в Медицинския факултет на Бахчешехирския университет и приема пациенти в болница „Медикъл Парк Гьозтепе“, където разполагат с най-съвременно оборудване за сложни неврохирургични операции. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“ в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината.

Неврохирурзите обсъждат как генотипните маркери подобряват прогнозата при тумори в мозъка и гръбнака

Във фокуса на научния форум е и опитът в ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания в мозъка

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 26


Лечението на най-честите първични мозъчни тумори – глиомите разширяващите се възможности на гръбначната неврохирургия ще бъдат във фокуса на обсъжданията в започващата днес XXVIII конференция на Българското дружество по неврохирургия.

На вниманието на форума ще бъдат и доклади и постери в областта на съдовата патология и хирургичните интервенции на периферната нервна система

Програмата включва и актуални проблеми на детската неврохирургия.

Това съобщи председателят на организационния комитет на националната конференция доц. д-р Васил Каракостов, началник на Университетската клиника по неврохирургия при УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ – София, изампредседател на Българското дружество по неврохирургия.

Във форума участват над 100 специалисти от цялата страна.

Неврохирурзите ще дискутират новите подходи на основата и на генотипно прецизирана диагноза.

Интегрирането на методите за диагностика навлиза с новата класификация на СЗО за туморите на централната нервна система. При него се взимат предвид и молекулярните характеристики на образуванията.

Глиобластомите принципно са тумори, които не дават разсейки в други органи.

При тях обаче предизвикателството е, че бързо растат в мозъка. В зависимост от местоположението на туморите може да смущават начините, по които той контролира други части на тялото. Това води до припадъци, когнитивни, зрителни и други разстройства.

Очаква се на конференцията натрупалите опит неврохирургични клиники да изнесат ретроспективни данни за резултатите от лечението в зависимост от прилагането на наи-успешните и за света методи и техники.

На иновациите, които променят генерално прогнозата при гръбначномозъчни тумори, и възможностите за стабилизиране на гръбнака с минимално инвазивни интервенции, е посветена сесията за спиналната хирургия. Водещите в тази област специалисти ще обобщят опита си в перкутантните стабилизации, или вартебропластики, популярни сред пациентите като укрепване и изправяне на гръбнака с медицински „цимент“. Със специална игла в увредения прешлен се „инжектира“ бързовтвърдяващ се биологично съвместим материал

Според специалистите с процедурата за по-малко от един час се повлиява крехкостта на гръбнака или се коригира вклиняването на прешлените един в друг поради загуба на костна маса.

На една от сесиите в тази конференция ще се докладват резултатите от натрупания собствен опит и световните тенденции в ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания на мозъка, допълни доц. Каракостов.

Медици: Все по-млади жени страдат от карцином на гърдата

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 28


„Диагнозата карцином на гърда е тежка, засяга много жени и все повече се открива и в по-млада възраст. Тя променя живота на цялото семейство, ние осъзнаваме това и се опитваме да подобрим всеки един етап от диагнозата до лечението на болестта. Наша цел е и информационна кампания, която ще бъде полезна за широката общественост.“

Това каза управителят на Комплексния онкологичен център в Бургас проф. Христо Бозов на откриването на профилактичната кампания „Бялата лястовица на надеждата“. Тя е посветена на Месеца за борба с рак на гърдата, затова до края на октомври в онкоцентъра ще се провеждат безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване за жени с риск за карцином на гърда.

При старта на кампанията в „Морско казино“ бе представен екипът, който се фокусира в диагностиката, лечението и проследяването на тази болест. Разяснени бяха рисковите групи, при които трябва да се провежда изследване, както и методите за ранна диагноза и проследяване.

Според специалистите в онкологичния център най-добри резултати се постигат, когато опитни специалисти работят в екип, в който участие взема и пациентът. Мултидисциплинарен екип за карцином на гърда не трябва просто да съществува на хартия, а да функционира реално.

БЛС иска изплащане на надлимитните дейности

Труд  стр. 20


Българският лекарски съюз (БЛС) продължава да настоява надлимитната дейност на болниците да бъде заплатена. Процесът е задвижен на нов етап и се очаква еднозначно решение от Върховния касационен съд. Това съобщиха от съсловната организация по повод предстоящия Национален протест, организиран от КНСБ за 7 октомври в София, който е за достойно заплащане на здравните работници. Поради несъгласие с някои от исканията на КНСБ обаче, БЛС няма да се включи в протеста. От там допълват, че договореностите с МЗ ще гарантират по-добри условия на труд и заплащане.

С 11% повишиха заплатите в общинското здравеопазване

Труд   Стр. 5


Заплатите на работещите в общинското здравеопазване във Варна се увеличават с 11%, считано от 1 септември. Това гласи подписан анекс към общинския Колективен трудов договор в сектора. Така средната брутна заплата на медицинските сестри, които се трудят в детските ясли и забавачки става 1197 лв., а на лекарите в училищните кабинети 1430 лв.

82 модерни линейки вече обслужват пациенти

Труд  стр. 20


Броят на новите линейки по големия инвестиционен проект за спешна помощ достигна 82. Возилата вече работят на територията на Сандански, Царево, Провадия, Г. Оряховица, Кърджали, Белоградчик и още много други населени места в страната. Това заяви вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на нови 25 броя линейки, закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“. До края на годината предстои да бъдат доставени още 70 линейки, а останалите санитарни автомобили – до предвидените по проекта 400 броя – ще бъдат доставяни поетапно до 2021 г.

Щастливото детство е превенция срещу зависимости

Труд  стр. 20


За да не се налага да лекуваме зависимости в юношество или зряла възраст, трябва да осигурим на децата си щастливо детство, съветва експертът по зависимости Антония Янакиева. Макар да звучи лесно, подрастването всъщност е най-сложният период в живота на човека, който изисква отговорност, търпение, любов и зрялост.

По думите на психоложката болката винаги присъства по един или друг начин в живота на човек и в този смисъл ще продължават да съществуват поведения или вещества, с които да се опитваме да я приспим. „Макс Шелер нарича човека „болно животно“; ние сме единствените същества в природата, които могат да вървят против себе си. Една терапия би била успешна само, ако не просто лекува симптома, а причината за неговото възникване. Това е придаване на нов смисъл в живота на пострадалия човек. Затова една терапия трябва да бъде холистична“, допълва специалистът. Превенцията е в посока намиране на смисъл и цел в живота на човека. Това означава да се овладява импулсивността с разумно поставяни граници в детството, да се научи човекът „креативно да скучае“, да живее бавно и „на собствен адреналин“.

***

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

Загубата на връзка с действителността носи последствия

FОMО е обсесия от интернет и социални мрежи

Труд  стр. 20


Тялото е нашата връзка с реалността и докато това е така, няма как да живеем живота си онлайн по думите на психоложката Антония Янакиева.

При нехимическите зависимости се наблюдават същите характеристики на пристрастеност, като и при останалите – натрапчиво желание, копнеж към определена дейност, невъзможност да спреш. В основата на компютърната зависимост, както и при останалите, е отделяне в мозъка на допамин и ендорфин, които създават приятни настроения. В мрежата човекът е равен на герой, на бог – силен е, независим, безсмъртен, но тази всепозволеност не остава без последствия, ако човекът загуби връзка с реалността. Вече и официално новата международна класификация на заболяванията (МКБ-11) добави диагностичната категория

„разстройство, свързано с офлайн и онлайн игри“ (Gaming disorder).

За да се говори за болестно състояние, симптомите трябва да се проявяват дългосрочно, да е загубен контролът и да има негативни за нормалното функциониране на човека последици. При патологичното поведение човек неконтролируемо увеличава времето, прекарано в Мрежата, появява се и абстиненция.

Съществува и термин за този вид обсесия – FOMO, който идва от Fear of missing out (страх да не изпуснеш нещо). В основата на FOMO са социалните мрежи и интернет – те дават на човека безкрайно много възможности и перспективи, но с тях и идва и реалното попадане в една надпревара със страха от пропуснати „възможности“.

Тъй като децата са много уязвими, родителите трябва да следят за пристрастеност към интернет, чатове, видеоигри – най-често симптомите са свързани със загуба на контрола над собственото игрово поведение.

***

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

Качват в интернет заплатите в болниците

Телеграф  стр. 5


Всеки месец здравното министерство ще публикува в интернет заплатите на медицинските сестри и лекарите в болниците. Това обеща министър Кирил Ананиев. По данните, събрани до момента, от МЗ отчитат, че средната брутна заплата на специалистите по здравни грижи е между 1000-1500 лв. Оказва се обаче, че има неразбирателство по отношение на допълнително отпуснатите средства за увеличение на заплатите. Проблемът идва от изменение на постановление, с което правителството намалява от 50 до 6 милиона сумата, която отпуска. Според министъра обаче проблем няма и става въпрос за „бюджетни практики“. По думите на Ананиев обещаните средства са отпуснати, като част от тях са били за увеличение на заплатите, а друга част за увеличение на клиничните пътеки. „Никого не съм подвел. От самото начало казах, че ще осигурим 86 млн. лв., които са осигурени. Другото е въпрос на източник“, заяви Ананиев и разясни, че от НЗОК са дошли 50 млн., а други 36 млн. лв. са осигурени през бюджета на МЗ.

Скъсаха 2000 БОЛНИЧКИ

Спипаха тарикати с фалшиви диагнози да бачкат в Испания и САЩ

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 1, 4-5


1987 болнични са отменени за първите шест месеца на тази година. Това показват данните на Националния осигурителен институт, предоставени на „Телеграф“. От приетите 1 673 006 листа обжалвани са 6168. От НОИ посочиха и основните причини, заради които оспорват документите за отпуск по болест. Една от тях е нарушение на правилата от страна на личните лекари.

Нарушения

Джипитата могат да издават болничен до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания. Общо с прекъсванията дните не трябва да са повече от 40 в годината. В някои от обжалваните и отменени листове, докторите са надвишили този брой, обясниха от НОИ. Друго нарушение е, че издадените здравни документи са били за период повече от 180 дни без прекъсване, но без решение на ТЕЛК, което се изисква в тези случаи. И третата причина за обжалване е несъответствие между диагнозата и продължителността на временната неработоспособност, обясниха от НОИ. Подобен случай на фалшива болест са засекли инспекторите в края на юни. „Нормално ли е да си взимаш болничен, без да си болен, и след това да ходиш да работиш в Испания?“. Това са думи от сигнала, подаден до НОИ. Оказва се, че млада жена от врачанско село е работила в чужбина, когато е била в болничен. Тя взема два документа за отпуск по болест с обща продължителност от около три месеца. Според човека, подал сигнала, издаването им става по телефона и е

„мотивирано“ със 100-200 лева. С помощта на полицията е установено, че жената е напуснала страната през ГКПП Калотина на 11 май и е влязла в България чак на 18 юли.

Проверка

Прави се и проверка на издадените болнични. Първият е с диагноза „двустранен лумбо-сакрален радикулит“, изискваща хоспитализация за 6 дни. В издадената епикриза е отбелязано, че пациентката се изписва с подобрение и е назначено домашно лечение. Подобрението явно е значително и врачанката тръгва за чужбина и пренебрегва лечението вкъщи, коментира Илиян Петров, инспектор по осигуряването в отдел „Краткосрочни плащания и контрол“. „Проверявахме дни наред, лицето не бе в дома си, нито на работното място, съседи и познати мълчаха и повдигаха рамене на въпроси дали е в чужбина, а нейните близки направо ни затръшнаха вратата. Живописна подробност бе, че когато в центъра на селото обяснихме, че я търсим за „едни пари“, ни заведоха право в дома й“, разказа още той. Още по-куриозно е, че вторият болничен е издаден от друго лечебно заведение, докато жената е била в чужбина. Диагнозата е „увреждане на лумбо-сакралния плексус“. От НОИ разказаха, че са имали и по-фрапантен случаи. При него отново по сигнал инспекторите са насочени към човек, уж болен от 6 месеца, а същевременно по данни на МВР е заминал за САЩ.

***

Лавина от листове за три дни

За 5 години изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни във временна неработоспособност нарастват с 20 на сто, разходите – с над 50 на сто. Това показва анализ на НОИ. Изплатените от ДОО работни дни нарастват от 14,9 млн. през 2014 г. до 17,8 млн. дни през 2018 г.. Данните показват, че най-голямо увеличение има при болничните листове до 3 календарни дни. За тази група нарастването на броя е над 47 на сто за периода 2014-2018 г. Миналата година разходите за обезщетения възлизат на малко под 557 млн. лв., което е с над 195 млн. лв. или 54 на сто повече от 2014 г. Причините за тази тенденция са две. Първата е, че се увеличава броят на изплатените от ДОО аботни дни във временна еработоспособност поради общо заболяване. Втората причина за по-големите разходи е, че расте среднодневният размер на паричните обезщетения при временна неработоспособност поради общо заболяване.

***

899 000 излязоха в отпуск по болест

899 хиляди души са ползвали болничен миналата година, което е със 116 хиляди повече от 2014 г.. Това показват данните на Института. От 1 781,7 хиляди през 2014 г., броят на листове при временна неработоспособност поради общо заболяване нараства до 2 126,1 хиляди през 2018 г. Това е ръст от 344,4 хиляди болнични листа или с над 19 на сто. Наблюденията показват също, че средният брой на болнични на един човек преди 5 години е 2,28, а сега нараства до 2,36 листа.

Не наказвайте болните

Йордан ЙОЧЕВ

Телеграф  стр. 12


Близо 2000 болнични са били анулирани за първите шест месеца на годината заради различни нарушения (виж стр. 4-5).

Притесняват ме част от предложенията за промени, които може да ни ударят по-лошо и от грипа. Проблем има. Служители в частната и държавната сфера злоупотребяват. Най-цинично е, когато шеф в дадена институция е съгрешил или е станал неудобен и трябва да бъде махнат. Моментално се появява тежко заболяване, което трябва да лекува в дълъг болничен, за да не могат да го махнат. Дори в момента има реален такъв случай. Между празници или топлите дни пък е времето на вирусите, най-доброто лечение при някои болни се оказват плажовете в Гърция. Узото и калмарите заменят традиционното лечение.

Отговорност

Добре, но ние виновни ли сме, че има тарикати, че някой предпочита да се препича, прехвърляйки на нас и своята работа? Защо да наказваме честните хора, които са плащали осигуровки именно срещу риска да се разболеят? Трябва ли те да страдат за това, че държавата не може да измисли ефективна форма на контрол? Все пак под тези болнични стои нечий подпис и всеки трябва да си носи личната отговорност – и медиците, и работниците. И лекарите са хора – и при тях има съвестни добри специалисти, както и търгаши, гледащи на пациента като на банкомат.

Не е честно сметката да плати отново съвестният, който така или иначе си плаща всичко – глобите от КАТ, данъците, билета в тролея. Предложението да не се плащат първите три дни от болничните е цинизъм. Едно влизане в аптека през зимата е 50-60 лева. Преди да стигне до аптеката, трябва да виси на една доста дълга опашка, ако личният лекар е в София. Ако не е, още 30 лева за преглед. Не бива заради тарикати да оставиш болни хора без пари, когато се чувстват най-зле.

Решения

Има редица други работещи варианти – болничен, но след преглед при лекар, нает от фирмата. Много по-евтино за компаниите ще е да платят един преглед, отколкото да се губи човешки ресурс. Но не бива и само бизнесът да мисли варианти за решение, защото да не забравяме, че с нашите данъци се издържат немалко институции с контролни функции. Болничните са част от по-широката тема за българското здравеопазване. Дали е добро или лошо, всеки може да прецени за себе си. В града, в който цялата комисия ТЕЛК беше задържана за фалшиви решения – Ловеч, болницата се разпада и източва от години. Закриват се отделения, бягат специалисти, а пациентите – тях ги пращат на лечение в съседния град – Плевен.

Новородено почина, подозират задавяне с мляко

Нели КОЛЕВА

Телеграф  стр. 4-5


Новородено бебе от асеновградското село Боянци почина на осмия ден след раждането си – в неделя. То е било закарано в спешното отделение на болницата в Асеновград в изключително тежко състояние. Когато го интубирали, лекарите установили, че има мляко в трахеята. Пеленачето е дишало трудно, но медиците са успели да го стабилизират и с линейка са го изпратили към Пловдив. По пътя обаче малкото е починало.

Детето е родено в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ -Асеновград. Раждането е преминало нормално и след пет дни престой в болницата майката и бебето, което е първо в семейството, са изписани. То е било напълно здраво при изписване от болницата, коментира управителят на МБАЛ-Асеновград д-р Иван Червенков, цитиран от dcnews. Здравословното му състояние потвърди и лекарят, който е извършил посещение в дома на родилката веднага след прибиране вкъщи.

Търсят майстори за Спешната помощ

Чакаме още 70 нови линейки до Коледа, ремонтите започват догодина

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 5


Здравното министерство вече търси майстори за ремонтите в Спешна помощ.

Очаква се те да започнат догодина и да обхванат всички 237 обекта от системата. Става въпрос за спешните отделения в 34 болници, 27 ЦСМП и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа. В момента е обявена процедура за извършване на строително-монтажни дейности на територията на Северен централен район. Предстои да бъдат публикувани и обществените поръчки за останалите райони на страната. Това заяви вчера министър Кирил Ананиев при приемането на нови 25 броя линейки. Ремонтите и новите автомобили са част от проекта „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, който е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Доставка

„С настоящата доставка броят на новите линейки по проекта вече достигна 82. Нови линейки работят на територията на Сандански, Царево, Провадия, Г. Оряховица, Кърджали, Белоградчик и още много други населени места в страната. До края на годината предстои да бъдат доставени още 70 линейки, а останалите санитарни автомобили -до предвидените по проекта 400 броя – ще бъдат доставяни поетапно до 2021 г.“, заяви здравният министър Ананиев.

3 договора

Към момента Министерството на здравеопазването е сключило три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила, като предстои да бъде обявена нова процедура за 42 високопроходимите линейки, тъй като постъпилите оферти по поръчката не са отговаряли на изискванията. Общият бюджет за модернизация на Спешната помощ е 163 897 815,62 лв. Срокът за изпълнението му пък изтича в края на октомври 2021 г.

НОИ изплатил над 195 млн. лв. повече за болнични

Мария ГЕНОВА

Монитор  стр. 6


Разходите за обезщетение за временна нетрудоспособност поради общо заболяване през 2018 г. са 557 млн. лв., или със 195 млн. лв. повече спрямо 2014-а, заявиха от Националния осигурителен институт.

Експертите отчитат сериозен ръст на издадените болнични за общо заболяване. С 344,4 хиляди са се увеличили издадените листи от 2014 г. до 2018 г.

Близо с 21,9% са повече издадените болнични за период от 15 до 30 календарни дни. Сериозен е скокът и на хората, ползвали обезщетение до 3 работни дни, като те са с 47,3% повече спрямо 2014-а, става ясно от статистическите данни на НОИ. Оттам заявиха, че най-голяма финансова тежест обаче оказва временната неработоспособност до 30 дни.

За 5 години изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни във временна неработоспособност нарастват с 20 на сто, а разходите – с над 50 на сто, отчетоха от института. Оттам сигнализираха и за злоупотреби с болнични листове и дадоха за пример издаден болничен и преглед налице, което по същото време не е било в България. Историята е фрапантна с това, че на жена от

Врачанския регион, на която е издаден болничен лист за лечение вкъщи след хоспитализация, заминава в чужбина. Преди да изтече болничният й, обаче друг лекар й издал продължение, без изобщо да я е виждал, тъй като е била в чужбина. Според сигнала за този случай, получен в НОИ, издаването на болничните става по телефона и е мотивирано със 100-200 лв. По-късно жената не е обжалвала решението на НОИ за спиране на плащанията по нейните болнични листи и е възстановила сумите по тях. института имат информация и за друг врачанин с 6-месечен болничен, който заминал за САЩ. За да се установят тези нарушения, е необходима съвместна работа на няколко институции, категорични са от НОИ.

Според Надя Василева от Асоциация BG Staffing е необходимо да се създаде дигитален трудов регистър, в които да са обединени няколко институции, които лесно с един клик да осъществяват контрол по досиетата на бивши и бъдещи служители.

Ако един работодател влезе в такъв регистър и види кандидатът за работа какви болнични е вземал последните 3 години, кога и как е започвал и напускал работа, ще може да прецени и дори да сигнализира, ако нещо го притеснява, обясни Василева, чиято идея вече била обсъдена на кръгла маса с бизнеса и социалното министерство и готви проект за създаването на регистъра.

Публикуват заплатите в болниците на сайта на МЗ

Силвия НИКОЛОВА, Добромир РАДУШЕВ

Монитор  стр. 6


До два дни болниците трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването инсрормация за увеличението на заплатите на персонала. От следващия месец ежемесечно те ще бъдат публикувани на интернет страницата на ведомството, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Изискването важи за държавните лечебни заведения.

По думите на Ананиев средната брутна заплата на здравните работници за юли е 1253 лв. Тази на медицинските сестри е между 1100 и 1500 лв., като средната брутна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв.

Сумата, която е била предвидена за заплати, е 86 млн. лв., от които 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на МЗ и те са за отдалечени лечебни заведения, за белодробните и психиатричните болници, както и за спешната помощ, обясни министър Ананиев и допълни, че останалите средства са от резерва на НЗОК. Ако бяхме дали всичките 50 млн. лв., които гласува правителството на МЗ, щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране, допълни той.

По думите му, когато е излязло първото постановление на МС за 30 млн. лв., тогава правителството е решило, че трябва да направи втора крачка, за да се успокоят медицинските сестри.

Когато се вземат решения от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, каквато позволява бюджетът и преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е до 50 млн. лв. Анализите показаха, че можем да предоставим само 6 млн. лв., каза още Ананиев.

Всички медицински специалисти, работещи в детски ясли, яслени групи и в здравни кабинети в училища и градини във Варна, вече получават договорените нива в националния отраслов колективен трудов договор. „Подписаният анекс към общинския КТД предвижда увеличение с 11% на трудовите възнаграждения от 1 септември. От началото на годината общото увеличение за медицинските специалисти е 30%, казаха от общината.

651 сигнала за липсващи лекарства

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6


651 сигнала за липсващи лекарства са получени в Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) от 9 юни 2018 до 2 октомври т.г. Липсата на 22% от тях е свързана с дерегистрирането им в нашата страна. Това съобщи за „Монитор“ директорът на асоциацията Боряна Маринкова. От тях най-много са тези за сърдечносъдови заболявания, сред които е и хипертонията, уточни тя и припомни, че на практика тези медикаменти са и най-многобройни. След тях са тези за онкологични заболявания.

Не малка част от сигналите за липсващи медикаменти са от хора, които са се оперирали в страни извън Европейския съюз. Там им е препоръчано определено лекарство, но то не е регистрирано за продажба у нас, каза още Маринкова.

Преустановена е продажбата на 85 лекарствени продукта през тази година. От тях 3 са без аналози на пазара.

Оказва се, че най-честите причини за преустановяване на доставките на българския пазар са маркетингови причини, оптимизация на портфолиото на компанията и прекратяване на производството.

За 5 лекарствени продукта от общо 85-те причините за спирането им са промяна на количеството активно вещество, промяна на лекарствената форма или количеството на продукта.

От платформата, създадена и поддържана от БАРПТЛ и федерацията „Български пациентски форум“, става ясно, че 65% от 651-те сигнала за липси се дължат на временно или трайно преустановен внос на лекарства. Други 22% е заради дерегистриране от страна на производителя, тъй като за него няма достатъчен икономически интерес в България. Сред тях са медикаменти за хронична депресия и безсъние, глисти и тении, за задържане на плода при бременни, силен антидеиресант и остеопороза. За тези лекарства доста пациенти пътуват в чужбина за да си ги набавят, казаха от асоциацията.

БАРПТЛ е създадена, за да прави бързи проверки за наличности и да упътва пациентите къде могат да намерят количества от лекарство, за чиято липса е получен сигнал на електронната й страница. 35% от случаите, в това число и при временно преустановяване на вноса, на пациентите е оказано съдействие с информация в коя близка до тях аптека могат да намерят търсения продукт.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата съобщи, че 108 онкомедикамента са спрени за продажба в Европейския съюз заради Брекзит. Причината е, че фармацевтичните компании са подали заявления за пререгистрация в държави от ЕС, за да могат да търгуват изделията си. Процесът обаче все още е в ход и до приключването му те не могат да ги продават

За 82 сигнала за 31 липсващи лекарствени продукта съобщи и сайтът „Моето лекарство“, създаден през септември от Сдружението за развитие на българското здравеопазване с цел да информира Изпълнителната агенция по лекарствата.

Предоставили сме отговор по 41 сигнала. Тъй като на този етап липсва валидация за достоверност за някои единични сигнали, е необходимо извършване на проверки и събиране на информация от притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти и производители извън страната, за което е необходимо съответното технологично време, казаха от ИАЛ.

Пуснаха 25 нови линейки

Монитор  стр. 6


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев връчи ключовете на 25 нови линейки на шефове на спешни медицински центрове. Те ще работят на територията на Сандански, Царево, Провадия, Горна Оряховица, Кърджали, Белоградчик и още много други населени места в страната, каза той след церемонията по предоставянето на колите. С настоящата доставка броят на новите линейки по европроекта вече достигна 82. До края на годината предстои да бъдат доставени още 70 линейки. С останалите санитарни автомобили, предвидени по проекта, до 2021 г. те ще бъдат 400, каза той.

Към момента Министерството на здравеопазването е сключило три договора за доставка и обслужване на общо 358 санитарни автомобила, като предстои да бъде обявена нова процедура за 42 високопроходими линейки, тъй като постъпилите оферти по поръчката не са отговаряли на изискванията. Всички линейки разполагат с най-съвременно медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, а гаранционният срок и на колите, и на апаратурата в тях е 5 години, посочи още министърът.

Бебе на 8 дни почина, подозират задавяне с мляко

Нели КОЛЕВА

Монитор  стр. 6


Новородено от асеновградското село Боянци почина на осмия ден след раждането си. Бебето е било закарано в спешното отделение на болницата в Асеновград в изключително тежко състояние. Когато го интубирали, лекарите установили, че има мляко в трахеята. Пеленачето е дишало трудно, но медиците са успели да го стабилизират и с линейка са го изпратили към Пловдив. По пътя обаче малкото е починало.

Трагедията се е случила в неделя в село Боянци. Детето е родено в Акушерогинекологичното отделение на МБАЛ-Асеновград. Раждането е преминало нормално и след пет дни престой в болницата майката и бебето, което е първо в семейството, са изписани. Бебето е било напълно здраво при изписване от болницата, коментира управителят на МБАЛ-Асеновград д-р Иван Червенков, цитиран от dcnews. Здравословното му състояние потвърди и лекарят, който е извършил посещение в дома на родилката веднага след прибиране вкъщи. „При прегледа не се установи никакъв проблем“, каза д-р Николай Димов, общопрактикуващ лекар.

Предстои проверка на цялата документация по случая. За момента никой не потвърди дали е извършена аутопсия на бебето и конкретна причина за смъртта. Няма информация и за повдигнато обвинение от страна на родителите.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Есенни вируси ни мъчат от 3 до 5 дни

Протичат с хрема и болки в гърлото, може да са и без температура

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 11


– Д-р Кунчев, върлуват ли вече есенните вируси, има ли скок на заболеваемостта?

– Повишаване на заболеваемостта има леко – до около 32 на 10 000. Това е сравнително ниско, тъй като по време на грипни епидемии стигаме до над 300. Така че сега сме твърде далеч от епидемична ситуация. Но последните две-три седмици наистина има постепенно увеличение, което е очаквано. Вече сме в сезона на есенните вируси. За грип не можем да говорим, тъй като все още няма положителни проби – не само у нас, но и на Балканите и в Европа. Твърде е рано за циркулацията им. А особено ако има малко по-резки промени в температурите, както се очаква, заболеваемостта ще се увеличи. Но и сега има отделни райони, където вече е по-висока.

– За кои райони става дума?

– Прави впечатление Стара Загора, където миналата седмица заболеваемостта е 110 на 10 000. Разбира се, там може да се дължи на по-добрата регистрация просто, но явно това е един от засегнатите райони. Също така се наблюдава увеличение в Плевен, Пловдив – по 60-70 на 10 000. Но не става дума за нещо особено. Дори в сравнение с миналата година цифрите са много по-ниски. От 1 октомври започваме по-интензивно изследване на проби от хора с различна клиника от всички райони. Както и мои колеги вече изтъкнаха, в момента няма грипни вируси, но има респираторни. Те се предават по въздушно капков път – много лесно и бързо. Разликата е, че протичат доста по-леко. Затова и трудно се отразява в статистиката, тъй като много малко хора ходят на лекар. Ако не става дума за малки деца, възрастните го карат на крак. Провеждат самолечение, тъй като продължава от 3-5 дни. Малко хора посещават лекар за запушен нос и леки болки в гърлото. Има изключения, разбира се. При някои протича по-тежко, но това е рядко.

– Какви точно са оплакванията?

– Типичните симптоми за респираторно заболяване. Основно протича със засягане на горните дихателни пътища. Може да има субфибрилна температура, но не е задължително, болки и дразнене в гърлото, запушен нос. Рядко обаче се стига до сериозна кашлица. Обикновено отминава за 2-3 дни.

– Вярно ли е, че става дума за пикорнавируси и какво точно представляват те?

– Това са група от вируси. Те са разнообразни и минават на отделни вълни до януари. Не че са водещи климатичните условия, но когато имаме по-резки смени на температурите, особено надолу, се ускорява заболеваемостта. Лигавицата става по-чувствителна, защото резките промени са стрес и за нея.

– Какви мерки трябва да предприемем?

– Мерките са предимно ограничаване контактите от видимо болни хора, добра хигиена, защото много често тези вируси се предават не само по въздушнокапков път, но и чрез замърсени предмети, играчки, пипане на замърсени повърхности. И когато не се мият ръцете и си пипат очите и устата, също се заразяват. Не казвам, че тези мерки са кой знае колко ефективни, но то няма и друго кой знае какво да се направи.

– Трябва ли майките да прибягват веднага до лекарства?

– В никакъв случай. Aкo не е прераснала в нещо по-сериозно, а това е изключение при риновирусна инфекция, един здрав организъм се справя бързо. Дали трябва да се приемат допълнителни стимуланти, витамини, е въпрос на преценка на лекар. Но аз не съм привърженик на допълнителен прием на витамини в големи количества. Ако се храните балансирано, получавате достатъчно от необходимите елементи. Както казах, най-вероятно със застудяването на времето ще има и повече болни, но не можем да говорим за епидемична обстановка и за грип.

– Време ли е да се ваксинираме?

– Трите последни месеца на годината са подходящи – октомври, ноември и декември. Така че ще имаме достатъчно време. Статистиката показва, че у нас грипната епидемия е втората половина на февруари. Това означава, че дори да се ваксинираме и януари, имаме време да изградим имунитет. Отговорът е три седмици след това. Но ноември и декември са изключително подходящи, надявам се, че дотогава ще имаме дългоочакваната безплатна ваксина за възрастните хора. Така те ще могат да се възползват.

– Кога ще е налична тази ваксина?

– От фирмата обещаха, че могат да я доставят в края на октомври.

– Миналата година като никога ваксините не достигнаха, тъй като имаше повече желаещи. Може ли да се стигне до същата ситуация и тази зима?

– Много е трудно да преценим. Истината е, че заради това, че има ниска покриваемост, която е 2-4%, е трудна прогнозата. Вярно е, че миналата година количеството на внесените ваксини не достигна, въпреки че общо взето всяка година е едно и също. Тази зима дори ще бъдат повече. Само по програмата за възрастните хора ще осигурим 150 000 безплатни. Още толкова фирмите пускат и на свободния пазар. Така че ако и това количество не достигне, ще го имаме предвид от следващата година да се внасят повече.

– А препоръчително ли е малки деца да се имунизират против грип?

Няма ограничения. Ваксините са препоръчителни за деца над шест месеца, защото се смята, че до тази възраст то е предпазено с антителата на майката.

– Овладяхме ли ситуацията с морбили, има ли затишие?

– Затишие има определено. За разлика от разгара на епидемията, който беше март-април и седмично регистрирахме между 80-90 случая, сега регистрираме по 3-4. Това е значителен спад, но продължава да има заразени, което означава, че вирусът циркулира. И където има неваксинирани деца, ще се разболеят. Затова искахме да обхванем най-рисковите райони. Издирваме деца, които са в писъците на общопрактикуващите лекари, но не са намерени месеци наред. Така че ефект има, но има още какво да се желае.

– Ще ви помоля да коментирате и една друга нашумяла тема-тази за фалшивите болнични. Къде да се засили контролът – при джипитата или да се предприемат други мерки?

– Тази тема ми е малко далечна. Злоупотреби наистина има, така че трябва да има по-засилен контрол. Очевидно има хора, които явно искат да си останат вкъщи, и ползват облаги. Там, където има съмнения, е нормално да има механизъм за стопиране на тези злоупотреби.

Кабинетът е лъгал цеди 5 месеца медсестрите за парите за заплатите им

Министърът на здравеопазването се оплете как обещаните 50 млн. лв. са намалени на 6 млн.

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 1, 5


Гръмко обещаните от кабинета 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри се оказаха лъжа. Месец след като обяви този ангажимент, кабинетът тихомълком е променил постановлението и е намалил сумата на 6 млн. лв., разкри Би Ти Ви.

Месеци наред никой от правителството не призна този скандален факт, докато сестрите продължаваха да подават колективни оставки и да протестират. След като в сряда той излезе наяве, здравният министър Кирил Ананиев призна, че постановлението е променено и се оплете в обяснения къде какви пари са обещавани. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не коментира въпроса.

На 10 април Министерският съвет отпусна извънредно 50 млн. лв. за заплати, които да стигнат нивото, договорено в колективния трудов договор – 900-950 лв. „Във всяка една сфера икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем точка 13Б, която гласи – проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. Това са около 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри“, обявява тогава преди началото на заседанието на кабинета премиерът Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев казва, че допълнителните пари ще бъдат предоставени на болниците под формата на увеличена субсидия, каквато и в момента МЗ плаща – за труднодостъпни райони, психиатрична помощ и т.н.

Тази сума е втора извънредна субсидия за здравеопазването за годината. През февруари след протест на общинските болници кабинетът отпусна допълнително 30 млн. лв. за общинските и областните болници, тъй като „дейностите, които тези болници изпълняват извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо да бъдат подпомогнати“, според обясненията на Ананиев.

По същото време протести започва и Специализираната болница по педиатрия заради ниските заплати и с искане болницата да не е търговско дружество. От МЗ обещаха и на тях ръст на работните заплати от допълнителните средства, отпуснати от Министерския съвет, без да е ясно за кои средства става дума. На 3 май след среща при премиера Борисов беше съобщено, че с 50 млн. лв. от резерва на здравната каса най-недофинансираните клинични пътеки, каквито са педиатричните, ще бъдат увеличени от 1 юни. Така и стана, касата увеличи основно цените на педиатричните пътеки, а също и на някои терапевтични пътеки за възрастни, изпълнявани от по-малки болници.

На 9 май обаче Министерският съвет променя постановлението, с което на болниците се отпускат „до 50 млн. лв.“ за медицинските сестри и ги сваля на 6 млн. лв. – за отдалечени болници и психиатрия. Нито Кирил Ананиев, нито Бойко Борисов дават публичност на промяната, протестите на медицинските сестри продължават. И до днес сестрите твърдят, че ако някъде е имало увеличение на заплатите, то е с до 100 лв. и далеч не покрива исканията им.

На 12 септември, след поредния протест, Борисов заявява: „Ние сме ги пратили тези пари! И аз искам двойно, кой не иска двойно?! Ние влагаме милиарди в инвестиции! Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона! Ананиев да се оправдава“.

Кирил Ананиев се оправдава на 18 септември. „Тези пари бяха отпуснати от правителството в размер на 36 милиона лева, които отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване, което финансира НЗОК. Тоест това финансиране става от Министерството на здравеопазването – тук е финансирането на спешната помощ, на белодробните болници, на психиатричните болници, на болниците, които се намират във високопланински и труднодостъпни райони. И тези пари са предназначени за лечебните заведения, които изпълняват тези функции. Отделно НЗОК отвори своя резерв и предостави 50 милиона лева за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки. Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова увеличение извънредно на този сектор не е имало досега. Казвам на сектора, а не по сметките на медицинския персонал, защото трябва да обясня каква е технологията за получаване на средствата и след това кой определя заплатите на тези хора“, казва пред Би Ти Ви и обяснява, че не той определя заплатите в здравеопазването. В голямата си част медицинските сестри работят за търговски дружества, които сами определят на кого и какво да плащат и колкото и пари да отпусне кабинетът или НЗОК, ръстът на възнагражденията зависи от волята на управителите и възможностите на търговското дружество.

Сега, след като стана ясно, че тихомълком 50-те държавни милиона са станали 6, Ананиев изведнъж обясни, че парите за ръст на заплатите всъщност са парите от здравната каса.

„Ако бяха останали двете решения на Министерски съвет – 30 млн. и до 50 млн. лв., максималният размер на сумата, която щеше да отиде за увеличаване на заплатите на медицинските сестри, щеше да бъде до 80 млн. лв. Няколко седмици и месеци вече обяснявам, че сумата, която ще бъде предоставена, е по-голяма и тя е 86 млн. лв., от които 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности извън задължителното здравно осигуряване – това са дейностите на болниците в отдалечени, високопланински, труднодостъпни райони, за белодробните болници, психиатричните болници и за спешната помощ. За съжаление обаче тези дейности обхващат 147 лечебни заведения. Идеята да се осигури ресурсът на всички лечебни заведения ни доведе до решението останалата част, която трябва да осигурим, да бъде за сметка на бюджета на НЗОК чрез нейния резерв, тъй като касата има договор с всички 360 болници. Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лв. Винаги се е говорело за 30 млн. лв. плюс 50 млн. лв. Дали е от държавния бюджет или от касата – това са публични средства. Те са допълнително дадени за болнична помощ, така че отиват целево в лечебните заведения за болнична помощ, и то предимно за заплати на персонала,“ обясни министърът пред Би Ти Ви.

„Когато излезе първото постановление за 30 млн. лв., вие знаете, че протестите не спряха. Тогава правителството, което винаги е обръщало внимание на проблема със заплатите на медицинските сестри, реши, че трябва да направи втора крачка, за да може наистина да се успокоят, защото ние знаем каква е ролята на медицинските сестри в лечебния процес. Преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лв., но записахме до 50 млн. лв. и ще ви кажа защо защото всяка една дейност има своя обем и своята цена и когато ние стигнем до този обем и до тази цена, ние не можем повече да финансираме, защото изпадаме в държавна помощ. По тази причина това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, може да предоставим само 6 млн. лв. и понеже искахме да бъдем честни пред българските граждани, отидохме на разговор с колегите от здравната каса, проведохме този разговор тези ресурси да бъдат осигурени,“ каза още Ананиев.

Това, което не стана ясно в четвъртък, е защо обясненията идват чак сега, а не бяха дадени още през май.

Дългите болнични се оказаха с най-голям ръст

Разходите за обезщетения за последните 5 години растат с 54%, но за това има серия от обективни фактори, сочи анализ на НОИ

Таня ПЕТРОВА

Сега  стр. 5


Разходите на държавното обществено осигуряване за изплащане на обезщетенията за общо заболяване в последните 5 години са нараснали с 54%. За 2018 г. НОИ е платил по това перо 557 млн. лв. – с над 195 млн. лв. повече от 2014 г. В подробния анализ на данните обаче липсват големи аномалии, а числата показват, че зад ръста на разходите стоят серия от обективни причини. Това става ясно от анализ на НОИ, публикуван в третия годишен бюлетин на осигурителния институт.

Изплатените работни дни през 2018 г. са 17.8 млн. срещу 14.9 млн. дни през

2014 г, или ръст от близо 20%, а среднодневният размер на обезщетението е 313 лв. през 2018 срещу 24.33 лв. през 2014 г. (увеличение от 29%). Анализът на причините, довели до по-голям брой отчетени работни дни, на свой ред не показва големи аномалии. Броят на представените болнични листове расте от 1 781 000 на 2 126 100, или ръст от около 19%, но расте и броят на хората, ползвали болничен – от 782 400 души през 2014 на 899 000 души през 2018 г. увеличение от около 15%. Така в средния брой ползвани болнични листове на едно лице няма голяма динамика – 2.28 листа на човек през 2014 г. срещу 2.36 листа през 2018 г. Без голяма промяна е и средният брой отчетени работни дни с един болничен лист – 8.36 дни през 2018 при 8.34 дни през 2014 г.

Интересна на този фон е разбивката за броя болнични листове с по-кратка и по-дълга продължителност и влиянието им върху общата картина.

Данните показват, че найголям принос за ръста в броя на издадените болнични листове (2018 спрямо 2014 г.) имат болничните с продължителност от 15 до 30 дни (допринасящи за 32% от отчетеното увеличение в общия брой на листовете). Листовете за отсъствие от работа от 8 до 14 дни са с принос от 31.3% за ръста, а по-кратките болнични от 4 до 7 дни включително, допринасят за 27.5% от отчетеното увеличение. Сходна е картината и при анализа в увеличението на разходите. Приносът на по-кратките болнични (4-7 дни) за отчетеното увеличение в разходите е 8.9%, с най-голямо влияние върху ръста на разходите са болничните от 15 до 30 дни – 55.6% принос. Болничните от 8 до 14 дни и тези над 30 дни обясняват съответно 18 и 17% от увеличението на разходите. Тези данни показват, че по-голяма динамика има при болнични с дълга продължителност, при които не би следвало да има толкова злоупотреби.

Извод

НОИ признава в прав текст, че при липса на сериозна промяна в средния брой работни дни, падащи се на един болничен лист, основна причина за нарастването в платените дни са именно нарасналите случаи на излизане в болничен за продължително време. Увеличава се и общият брой на лицата, ползвали обезщетения за общо заболяване, като ръст на изплатените дни отчитат и работодателите, които плащат първите 3 дни от престоя вкъщи, изтъкват от НОИ. Това е подчертано изрично в анализа, в който се отбелязва, че въпреки прехвърлянето на първите три дни към работодателите отчетените отпуски и от тях, и от държавното обществено осигуряване нарастват. От НОИ се застраховат, че анализът им може да е непълен защото стъпва единствено на подлежащи на статистическо изследване явления. Осигурителният институт счита за полезно при бъдещи анализи да се ползва информация и от други институции, които да осигурят повече подробности за профила на боледуващите – като здравословно състояние, условия на труд, професия, териториална концентрация и др.

Когато опре до входната врата

Как здравното министерство загуби войната за метадоновата програма в „Младост“

Сега  стр. 10


„Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа“. Да прочетеш нещо подобно във ведомствено писмо е изключително рядко явление. И то – от Министерството на здравеопазването.

Държавната институция, отговорна за закрилата на здравето на гражданите, се почувства длъжна да напомня елементарни истини за конституционните права. От безсилие, меко казано.

Поводът е протестът на жители от жк „Младост 1“ в София срещу настаняването на една от безплатните държавни метадонови програми под покрива на УМБАЛ „Св. Анна“.

Решението се оказва взето без предварително обсъждане с местните жители по стара българска традиция. Взето е на крачка от началото на груба предизборна кампания, която нито управляващи, нито опозиция имат намерение да губят със защита за „чувствителни“ каузи като правото на наркозависимите български мъже и жени на достъп до професионална грижа и спасение.

Тихата стъпка на Кирил Ананиев си има обяснение: само смътният намек за преместване на Центъра по наркомании в кв. „Банишора“ през 2018 г. доведе до мигновено настръхване на местна съпротива, която утихна чак след изрични гаранции от Столичната община срещу подобен ход, сякаш става дума за хранилище за радиоактивни отпадъци, а не за хуманно лечебно заведение.

Естествено, здравното министерство загуби войната и в „Младост“

Загуби я в секундата, в която напет кандидат за районен кмет реши да напомни за топографията около новия център за лечение на зависими пациенти: на метри от Окръжна болница съжителстват три детски фадини с имена „Надежда“, „Щастие“ и „Мики Маус“.

Самата метадонова програма би трябвало да дава надежда и щастие за онези хора, които наистина искат да се излекуват – за нея има списък на чакащите, които „чакат“ за помощ с години. На всеки от тях би трябвало да се помогне за връщане към живот без отрова, без игли, без рани и нелечими зарази, без самотно безсилие пред психическия и физическия тормоз на зависимостта, без абсолютно отчуждение от всичко ценно за един човек.

Програмата би трябвало да им помага да се справят с абстинентните синдроми от хероина. Металонът би трябвало да се приема като лекарство под медицински контрол, с постепенно ограничаване на количеството до пълното му спиране.

Този процес наистина би трябвало да се подкрепя от цялото общество, без предразсъдъци и без затваряне на очите пред проблема със зависимостите. За достойнството на една общност би трябвало да се съди не по друго, а по отношението й към най-слабите й хора.

Условното наклонение обаче свършва тук

Преди да се хвърли камък срещу предизборното безочие или срещу тесногръдието на уж-православномилостивия „ближен“ съкварталец, ще е добре да се припомни причината за изваждането на метадоновата програма от досегашния й адрес на „Пиратска“ 117. Жалбите на местни жители – настрана. Десетките медийни разследвания за черния пазар на метадон и превръщането му от медикамент в евтина дрога – също.

Самото Министерство на здравеопазването признава за крайни отклонения в цялата система на метадоновите програми (3 държавни, 7 общински, 20 частни) с доклад от 2014 г.

Цитират се случаи, в които „голяма част от стабилизираните пациенти получават дневна доза метадон, значително надвишаваща най-високата препоръчителна от 120 мг“. Предоставяни се големи количества метадон за употреба в домашни условия без активно лекарско наблюдение. На места изобщо не са провеждани тестове за рецидив на наркотичния прием, на места – тестовете са били с изтекъл срок.

Метадон, достатъчен за 6-дневен прием, е предаван на родителите или съпрузите на пациентите, без самите пациенти да посетят програмата и да минат през задължително лекарско наблюдение.

Никой не следи какво се е случило с изнесените от центровете количества, но отговорът лесно може да се установи от всеки полицай, който поседи 15 минути в близост до портала.

Всекидневен контролиран прием се е провеждал само при 5% от всички участници в програмите. Терапевтичните алгоритми не са спазвани, контролът е занижен, екипите от две различни програми не си общуват, когато приемат един и същ пациент – това са изводите на МЗ от преди 5 години и ситуацията днес не е драматично подобрена.

Сега „гледката“ се мести от квартал в квартал. Както МЗ си признава – и това решение е „временно“. Защото преди проблемът да избуи до липсата на постоянен адрес, той се е родил в липсата на правила и контрол. Проблемът е в онази липса на дългосрочно мислене и чувствителност в обществото, което се сеща да говори, да изисква и да търси отговорност само когато тревогата опре до входната му врата.

За пациентите обаче проблемът е на живот и смърт. А решаването на тази политическа – но преди всичко човешка – задача е непосилна за петия пореден здравен министър, независимо от все по-големия бюджет на системата.

Излъгаха сестрите за увеличените заплати

Правителството им отпусна само 6 милиона вместо обещаните 50 милиона лева

Дума  стр. 1


Петдесетте милиона лева, които преди шест месеца Бойко Борисов обяви, че дава за увеличение на заплатите на сестрите, се оказаха 6 млн. лв. Те бяха отпуснати от МС през април след протести на медицинските специалисти. Месец по-късно сумата е била променена.

БСП поиска вчера отговор от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев какви са причините за намаляването на средствата.

Всичко това се случва на фона на липсващи над 20 000 медицински сестри и над 4000 акушерки, подчерта левият депутат проф. Георги Михайлов. Социалистите настояха отново за създаване на парламентарна комисия заради кризата в здравеопазването.

Недоволството на медицинските сестри продължава на 7 октомври с масов национален протест.

 

Пак гавра!

Ева КОСТОВА

Дума  стр. 1


Кой оряза тихомълком обещаните на медсестрите 50 милиона лева и им изцърка… само 6 милиона? Кой провали пиеската на премиера, който и сега се тупа, че „е дал“ милионите, а се оказва, че МС ги е орязал още през май. Или Борисов се прави на луд, или някой го е изиграл лошо и му е скроил номер. И тоя някой май е министърът Ананиев, който глаголи на принципа „царят го няма, та обяснява пъдарят“.

Не че министърът винаги ясно артикулира идеите си, но този път се оплете съвсем. Казано било „ДО 50 млн. лв. (ами, да бяхте дали 2 лв., и те са до 50); министърът на здравеопазването не увеличавал заплати; и премиерът не увеличавал заплати, само определяли правилата за тяхното справедливо разпределение. Парите отишли по болници, щял да се разблокира резервът на касата и прочие лакардии.

Пари сестрите няма да видят това е фактът. Просто и ясно. Излъгаха ги нагло – факт. Пък нека протестират – докогато и както искат. Впрочем – докато хванат пътя за навън.

Нас по болниците – кучета ни яли. Защото кабинетът на Борисов дава пари само на свои и само там, откъдето може да се чопнат обратно. Случаят не е такъв. Сестрите са щрих от гаврата с целия български народ. Хайде да не я търпим повече тази гавра, момичета!

Текст под снимка

В ЦИК представиха образците на бюлетините за местния вот. Още не е ясно как ще бъде сгъвана дългата бюлетина с кандидати за общински съветници в София, която ес34 квадратчета, призна говорителят на ЦИК Александър Андреев.

БСП пита къде са парите за медицинските сестри

Социалистите настояха за създаване на анкетна комисия заради кризата в здравеопазването

Дума  стр. 3


БСП иска ясен отговор от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев какви са причините за намаляването на средствата за медицинските специалисти от 50 милиона на 6 милиона лева. Питаме и МС какво е отношението му към сериозния проблем със заплащането на медицинските кадри, който води до изтичането им в чужбина, обяви депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов на брифинг в НС. Социалистът припомни, че вече 6 месеца продължават справедливите протести на специалистите по здравни грижи. „Те искат достойно заплащане, премахване на статута на търговски дружества на държавните и общинските болници и промяна в Закона за съсловните организации, даваща възможност за защита на конкретните интереси на различните групи от специалисти. Медиците настояват да се даде възможност за кариерно израстване на специалистите по здравни грижи“, уточни проф. Михайлов. Всичко това се случва на фона на липсващи над 20 000 медицински сестри и повече от 4000 акушерки. БСП многократно поставя въпросите за промяна в структурата на управление на здравеопазването и достойното заплащане на кадрите, напомни проф. Михайлов.

„Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат. С ПМС от10 април се отпускат 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти. След един месец тази цифра е заменена с 6 млн. лв.“, каза проф. Михайлов. Той припомни, че БСП многократно е предлагала да се създаде парламентарна комисия за решаване на кризата в здравеопазването, но отговор няма. „Проблемите в сектора вървят като лавина – плачевно състояние и затваряне на отделения в общински и областни болници, липса на увеличение на заплатите. Всички те няма да бъдат решени, докато не се обърне внимание на фундамента на системата – нейното управление“, категоричен е проф. Михайлов.

По-късно министър Ананиев обясни, че ако бяха останали двете решения на МС от 30 до 50 млн. лв., максималният размер на сумата за увеличаване на заплатите на медицинските сестри е щял да бъде до 80 млн. лв. На въпрос защо тази сума е дадена от резерва на НЗОК, а не от правителството, той заяви, че парите са публичен ресурс и трябва да се използват така, че да стигне до всички лечебни заведения. „Никога не е ставало въпрос за две по 50 плюс 30. Винаги се е говорило за 30 плюс 50, но стигайки лимита за финансирането на дейностите от бюджета на МЗ, видяхме, че ще останат много болници, които няма да получат пари“, пресметна той. Ананиев поясни, че сумата, която ще бъде предоставена за увеличение на заплатите на медиците, е по-голяма и тя е 86 млн. лв. От тях 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на МЗ за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Това са дейностите на болниците в отдалечени, високопланински, труднодостъпни райони, за белодробните болници, психиатричните болници и за спешната помощ. За съжаление обаче тези дейности обхващат 147 лечебни заведения, поясни Ананиев.

И Борисов, и Ананиев излъгаха за 50-те милиона за заплати

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 3


Съобщението на премиера Бойко Борисов от началото на април, че правителството отпуска 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри и за начално възнаграждение от 950 лв., се оказа поредната лъжа. Парите бяха „отпуснати“ след поредица протести на медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти и др. професионалисти по здравни грижи, които започнаха от 1 март.

„Повишаваме заплатите, за да запазим работните места, особено в отдалечените места“, каза тогава Борисов. ДУМА припомня, че 50-те милиона „дойдоха“ след други 30 млн. лв., предназначени за общинските и областните болници, след среща на Борисов с представители на Сдружението на общинските болници. Тогава министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че с тези пари заплатите в общинските болници ще се увеличат с 25-40%, а в областните – с 10-15%.

50-те милиона трябваше да дойдат от резерва на НЗОК за увеличаване на цените на някои клинични пътеки. Тогава Ананиев обясни, че клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване са приоритет. По-късно правителството обяви, че отпуска други 6 млн. лв. за детската болница в София и за детските отделения в страната след поредицата протести на медиците от Педиатричната болница в София. В средата на септември, когато сестрите отново излязоха на протест, Борисов ядосано заяви, че Ананиев трябва да се обяснява къде са парите за увеличение на заплатите на сестрите. Уж одобрените на 10 април 50 милиона с постановление на МС от 9 май станаха 6 милиона.

Тони Маринова: Слънчевите деца са магнит за добрина

Малцина искат да инвестират от себе си и там е проблемът на държавата, смята председателката на Сдружение „Синдром на Даун – България“

Альона НЕЙКОВА

Дума  стр. 9, 10


Тони Маринова завършва Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“. Освен че е дългогодишен глас на Дарик радио, също така е редактор и сценарист в печатни издания и телевизионни програми. Знае какво означава и работа на свободна практика. Щастлива майка е на 9-годишна дъщеря и 23-годишен син. Председателка е на Сдружение „Синдром на Даун – България“.

„Всеки ден срещаме обич“

„Попаднахме наистина на невероятни деца и родители!“

„Тъжно е, че все още сме далеч от добрите практики“

„Десет години вече съм в тези „екзотични“ води и те стават все по-бистри. Има надежда“

– Забелязва ли властта децата със Синдром на Даун (СД), Тони? Видими ли са те за управляващите или продължават да се приемат като присъда или екзотика?

– Карате ме да мисля много как да отговоря на този въпрос. И да, и не. Институциите продължават да са основният ни проблем, но за мен хората винаги са били и са основният фактор, който случва или не нещата. А хора в България има. Прекрасни хора даже! Но все още няма достатъчно сила и увереност, че можем сами да си променим битието. Колкото до другите – тези, за които децата със СД са болни и страдащи и по-добре да не са се раждали – те винаги ще съществуват. Перфектността на съвременното общество го е заложила изначално това отношение. „Стандартните“ хора не искат да са различни и да им е трудно. „Загрижените“ лекари, които препоръчват на родителите да си оставят детето с увреждане, защото от него нищо няма да стане и само ще им провали живота, още ги има. Но те също не са лоши хора – просто го правят от криворазбрано добро. Вярват, че така спасяват семейството, без да осъзнават какви поразии докарват с тези нечовешки присъди. Но и това се променя. В последните две години нашето сдружение изнесе обучителни лекции на студенти по медицина, които, забележете, сами ни потърсиха, за да им помогнем с актуална информация за синдрома. Когато тези млади хора влязат в българските болници, „присъдите“ вече ще са други, убедена съм.

– Какво не знае голяма част от обществото ни за хората със СД и е крайно време да разбере?

– Все още не знае, че могат. И заслужават. Защото са част от всички нас. Но който иска, се научава. И то супер бързо. Когато поднасяме интересно информацията, нещата се случват. Десет години вече съм в тези „екзотични“ води и те стават все по-бистри. Има надежда.

– Много са впечатляващи доста от вашите есета, публикувани в блога ви. Но едно от тях ме докосна най-силно. В него пресъздавате сън, в който някой ви казва, че е станала грешка и може да смените вашето слънчево момиченце с „нормално“ дете. Но вие отказвате да го сторите… Как се роди този текст и колко сълзи и усмивки стоят зад него?

– Поводът да го напиша беше един от нашите големи дни – 21 март, международният ден на хората със СД. Като човек, свикнал да работи с информация и послания, никога не изпускам възможност да разказвам на хората за синдрома и моето специално дете. Така се роди и този текст. По професионално „задължение“ и с много, много майчина емоция. Но онази вечер, в която го написах, имаше и нещо друго. Приспивах Яница. Бях седнала на леглото и галех челцето й, подреждах косата й по възглавницата… Оглеждах се в усмихнатите й бадемови очички. И изведнъж осъзнах, че не тя има нужда от мен, а аз от нея. Тя е тук заради мен, заради нас. И ако сега решат да ми я вземат, няма да мога да се разделя с това съвършено създание, дошло сякаш от друг свят. Като извънземна слънчева грешка в долната наша земя. Беше толкова силно и поглъщащо прозрение, което после излях пред компютъра и хората не спряха да споделят и коментират дни наред. Беше ги докоснало и тях. Всъщност Яница от самото си раждане привлича малки и големи към себе си. Тя е като магнит за добрина, а вкъщи си е нашият слънчев център, около който всички се въртим.

– Изглежда, че дъщеря ви е добре приета в общообразователното училище, където е записана. На какво се дължи това отношение – на вашата всеотдайност, на съпричастността на преподавателите, на интелигентността на децата и техните родители или има нещо друго?

– Яница учи в 122-ро ОУ „Николай Лилиев“ в София. Училището до нас. Тази учебна година е третокласничка. Има повече от прекрасни съученици и най-прекрасната госпожа Соколова. Когато трябваше да я запиша в първи клас, не исках друго училище. Убеждаваха ме, че трябва да потърся по-организирано като специалисти място, с повече опит и финансиране по програми, но такова нямахме в близост, а и това, което влизаше в сила тогава – районирането, съвсем ме накара да разбера нещо много важно. Не можем всички да отиваме в разработеното. Ако всеки си тръгне по пътечката и си я върви с грижа и отговорност, проходимостта на житейската ни пътна мрежа ще се увеличи значително. Много е лесно да черпиш нещо наготово, малцина искат да инвестират от себе си и там е проблемът на държавата. В нашия случай обаче, без да зная, попаднахме на отъпкана пътечка. Знаех, че училището до нас има ресурсен кабинет – една от ресурсните на Яница в детската градина, работеше там, но проблемът при нашите деца не са просто специалистите. Хубаво е да ги има, но най-важното е да попаднеш на хора, които да имат желание да опитат новото предизвикателство с различното дете. И оставяме настрана закона, който вече задължава тези деца да са в клас сред връстниците си. Защото законът е разписан на хартия, но само дотам. Реално обучение на учителите липсва в тази сфера или там, където има наченки, съвсем не е достатъчно. Системата по никакъв начин не помага на добронамерените учители да си вършат същинската работа. Напротив, усложнява им живота с попълване на един тон документация. Две години идват на проверки от екип „Приобщаващо образование“, но не за да видят детето, а бумагите, изписани за него. Не за да чуят какво му липсва или в какво му върви, как да го стимулират повече или как да му помогнат… Добрите резултати се дължат на екипна работа. Тъжно е, че все още сме далеч от добрите практики. Но извън този аспект, ние с Яница сме късметлии. И то големи. Попаднахме наистина на невероятни деца и родители! Толкова са трогателни всички. Всеки ден срещаме обич в коридорите. Канят я на рождени дни, помагат й, обичат я… Със сигурност и аз съм помогнала и не спирам да помагам на децата, на родителите и учителите да приемат Яница по възможно най-нормалния начин. От първата родителска среща разказвам всичко открито – каква е тя, какво може и не може, за да няма недомлъвки, страхове и проблеми. Хората се страхуват от неизвестното и когато им дадеш ясен отговор, всичко се подрежда. Благодаря на Бога, че послушах интуицията си и избрах именно това училище, защото в него открих истински хора, които истински обичат и вярват в моята Яница. И ми помагат тя да е щастлива. И да се развива с нейните темпо, възможности и потенциал.

– Какво е мнението ви за специализираните учебни заведения за деца със СД? Достатъчен ли е броят им за България? Кой решава къде е по-добре да се обучават?

– Ох, сложен въпрос е това… Все още у нас родителите имат огромната свобода да избират къде да учат децата им. Съществуват, разбира се, комисии, които издават педагогически препоръки и предписания. Произнасят се за отлагането, например, от първи клас. Защото в повечето случаи нашите деца остават още една година в детската градина или повтарят предучилищна група в училище. Тяхното календарно развитие в сравнение с връстниците им е по-бавно и затова има своите специфики. Преобразуването на помощните училища в центрове за специализирана подкрепа не направи обаче нещо кой знае какво ново за децата с проблеми в развитието. В тези центрове обикновено ходят малчугани с по-тежки увреждания. И точно поради тази причина децата със СД, които нямат сериозни поведенчески проблеми, не бива да са там. Подражанието е водещ фактор в развитието на нашите деца и точно заради него те трябва да наблюдават и растат сред така наречените „деца в норма“. За по-тежките ни дечица също трябва да има индивидуален подход в тези специализирани училища, което, уви, не се случва. Познавам, за съжаление, наши дечица, които забавиха развитието си, заради това, че бяха поставени в подобна нестимулираща среда. Моята дъщеря също имаше дълъг период на мълчание и оттогава забави говора си, заради контактуване с аутистични дечица в ранната си възраст. Изобщо много сложно нещо е интеграцията, развитието и обучението на децата със СОП (специалните образователни потребности). И понякога родителите сами правим грешки от незнание или амбиции. За мен няма нищо по-важно от това детето ми да е здраво и щастливо. Нямам болни амбиции да я натискам с ненужни за нея неща. Тя винаги ще е различна от другите. Затова съм я записала в комбинирана форма на обучение – обучават я по специално изработена за нея програма с индивидуални занимания и часове, в които си е част от нейния клас. За мен това е най-добрият засега вариант за децата със СД в масовите български училища. Но има родители, които не мислят така. Те държат детето им да е плътно с класа и искат то да се справя наравно с останалите. Или пък други, които избират центъра, където се случва точно обратното.

– Председателка сте на Сдружение „Синдром на Даун – България“, което наскоро стана на 10 години. Какви бяха те за вас – като майка на Яница и също така журналист, обществено ангажиран с проблемите на слънчевите малчугани у нас?

– Сдружението ни е първата легитимна организация, която, освен за децата с най-честата генетична аномалия, се бори за достоен живот и на всички останали хора със СД. Колкото за моите десет в тази светлина, то тях ще отпразнувам в края на ноември. Тогава Яница ще духне десетте си свещички върху тортата, а аз ще бъда най-щастливата майка на света. Без преувеличение. Защото въпреки нелеките моменти и трудностите, които изпитва всеки родител на различно дете, моят живот е прекрасен. Обичам дъщеря си такава, каквато е, и не искам да я променям. Промяната е за всички нас около нея и, слава на Бога, за тези десет години е повече от видима. И това е пътят, по който продължаваме и занапред.

– Колко семейства членуват към днешна дата в организацията?

– Тези, които редовно си плащат членския внос са около 60-ина на година, но хората, с които поддържаме тесен контакт и общуваме всекидневно, са вече стотици. Имаме много силна общност и група за споделяне във фейсбук.

У нас все още не е достатъчно модерно да членуваш някъде. Обикновено хората го приемат с известна мнителност. Съмняват се, че има смисъл да станат официална част от нещо подобно. Сещат се за организациите, когато искат някой да им даде нещо наготово или направо да им разреши някакъв проблем. За съжаление, трудно се гради и обединява народ като нашия, който не е свикнал да дава, а иска предимно да получава. В сферата на хората с увреждания ще си седим на едно място, докато не се обединим истински. И не проумеем, че каквито и да са децата ни, всички заслужаваме по-добър живот.

– Увеличават ли се желаещите да даряват на организацията ви, да станат редовни спонсори или хората у нас се сещат да бъдат добри предимно по Коледа?

– Коледа е вълшебно време, което отваря по-лесно сърцата и… портфейлите, факт. Но в последните години човеколюбието и добрите жестове са целогодишни. Търсят ни все повече млади хора, които предлагат всякаква помощ – финансова или време за доброволчество. Тези момичета и момчета са наистина много различни. По-сензитивни и необременени от предразсъдъци. Те търсят смисъл и искат да бъдат полезни. Съпричастни са. В тях ми е надеждата.

– Как успявате да убедите известни българи да подкрепят каузата ви и да се снимат за благотворителния календар на сдружението? Къде и как се разпространява той?

– Пет години едни от най-известните хора на България бяха част от нашия слънчев отбор и подкрепяха нашата кауза, като се снимаха в авторския календар на сдружението. В последните две, обаче, децата ни вече изгряват сами на неговите страници. Всяко нещо има свое време и място. Ние пораснахме и вече нямаме нужда от ракета носител, за да ни обърнат внимание. Това в кръга на шегата, разбира се. Благодарни сме на всички приятели, които са ни подкрепяли и продължават да са до нас. Без тях едва ли щяхме да стигнем толкова далеч. Да не говорим, че обичта, която акумулираха тези фотосесии, няма аналог. Деца и звезди заставаха един до друг и се превръщаха винаги в едно цяло – усещането беше невероятно зареждащо! Тук е мястото да поздравим и целия екип на нашия календар, който през годините се прави от едни и същи хора – прекрасните Ели и Александър Кацеви и дизайнерите от „Ай уъркс“. Календарът всяка година се поръчва на нашия сайт www.downsyndrome.bg. Живот и здраве, излизаме за осми път в началото на декември.

– Преди време организирахте фотоизложбата „47 усмивки“, чието название е препратка към броя на хромозомите, на които се дължи СД. Ще има ли още подобни събития?

– С Фотопроект „47 усмивки“ направихме няколко изложби в страната – Варна, Пловдив, Стара Загора, София. Преди това пък се радвахме на снимките от „Синдрома на любовта“. Всяко подобно събитие си е вид революция по темата СД, защото ние пишем историята и променяме мисленето на хората. И, да, разбира се, че продължаваме. С прекрасната фотографка Ани Йончева имаме идея за нещо ново. Тя беше на нашия семеен лагер сега, през август, и направи невероятни снимки, които заслужават да бъдат показани на по-широка аудитория.

– Има ли статистика за броя на българите със СД?

– Няма. Ето тук не мога да ви кажа нищо ново, освен стандартното – такива деца се раждат приблизително по 100 на година у нас.

– Знае ли се в коя от страните членки на ЕС (или по света) отношението на държавата към хората със СД е най-адекватно и трябва да е за пример на българските управници?

– О, примери да искате! Ще ви кажа например, че всички държави около нас се развиват в пъти по-добре – Румъния, Турция, Гърция… Дори Македония! За съжаление, немалко семейства напуснаха страната заради децата си. Имаме една любима Магичка, която вече няколко години живее и учи във Финландия. Семейството й получава истинска подкрепа от държавата, а детето – реална интеграция. Добри истории мога да ви споделя и от Испания – целувки за нашия Свилко от Пловдив, който заживя там и се справя невероятно успешно!

– Казват, че хората със СД носят „хромозомата на любовта“. Какво бихте добавили към това определение от гледна точка на личния ви житейски опит?

– Ако никога не сте били гушкани от слънчево създание, едва ли мога да ви обясня какво е усещането. Знаете ли, дори аз, която всекидневно получавам такава щедра доза любов от дъщеря ми, винаги се изумявам как чисто и силно могат да обичат тези хора! Ето и сега на последната ни среща на лагера на сдружението, се убедих в това. Още с пристигането си в хотела започнаха да ме прегръщат. Малки, големи… Шумно, безмълвно… Попадах в чистите им обятия и се чувствах като у дома си. Все едно се знаехме от години, а някои виждах за първи път. Това е хромозомата на любовта. Обич, приемане и доверие. Много простички неща. Като истинския живот.

Търпи, народе…

Христа МАРИНОВА

Земя  стр. 1


Понеже всеки 4-ти болничен лист бил издаден на здрав човек (по думи на зам.-председателя на Българската стопанска камара), автоматично следва, че е редно да се накажат не личните лекари/специалисти, издаващи фалшиви болнични, а разбира се, останалите 75% истински БОЛНИ работници и служители. Затова хайде първите три дни болнични да са неплатени! Окей, хайде, ако това ще подобри нещо…

Ами какво правим с ужасните условия на труд в страната? С отвратителното отношение на работодателя? С най-големия брой жертви на работното място (по една на седмица според НОИ за първите месеци от 2019 г)?

Какво правим с липсата на мерки за безопасност -физическа, психическа, здравословна, от страна на работодателя? С минималната заплата, която е най-ниска за цяла Европа? С липсата на каквито и да било облекчения относно консумативи от първа необходимост, лекарства, храни, каквито е въвела всяка, ВСЯКА една страна – членка на ЕС. (За някои като бедна Хърватия ДЦС върху храните и лекарствата е съответно 0.9 и 0.0%, а в Белгия – ДЦС върху лекарствените продукти -също 0%.) А какво правим с неспазения почти никъде 8-часов работен ден? Страната се пръска по шевовете от извънредно работещи хора, които са на крак по 12-14 часа на ден и на които не се заплаща за извънредно работно време?

И най-унизителната част – какво правим с мизерното заплащане на нощния труд в страната – 25 стотинки на час, и това само защото вездесъщият работодател е решил да приеме спешни поръчки, да осъществи големи сделки!

Най-бедният гражданин на Европа, когото залъгват ежедневно и успокояват с глупости за гигантски икономически растеж, приходи, инвестиции, шеметен БВП и т. н. неща, които реално не са се случили, а ако са, са обслужили няколко приятели на властта и това е.

И най-бедният гражданин на ЕС има „честта“ да плаща данък дори на мижавата си минимална заплата, да плаща 20% ДДС на всичко, да му се подиграват с минимални осигуровки и извънреден труд за стотинки…

И той търпи, търпи… А сега искат да му взимат и пари, защото смее да е болен…

Позор! Отрепки. Не-хора!

От фейсбук и e-vestnik (Със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

БСП: Искаме ясен отговор за орязването на парите за заплати на медиците

Земя  стр. 3


Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с проблемите на медицинските специалисти, предаде „Фокус“.

„Всички знаем, че вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания“, каза той и припомни техните искания, свързани с достойното заплащане, възможността за кариерно израстване. „Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление на Министерски съвет от 10 април тази година МС отпуска 50 млн. лв., насочени към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата“, каза той. По думите му малко по-късно с постановление 111 и в параграф 2, числото 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв. „Още повече че думите има 50 млн. лв. в системата бяха използвани като аргументи от управляващите до миналия месец септември. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина – какви са причините за това. От Министерски съвет какво е неговото отношение към действително огромния и сериозен проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри. БСП многократно е предлагала създаването на между партийна комисия за решаването на тежките проблеми в българското здравеопазване. Ние смятаме, че здравеопазването е надпартийна кауза. До момента нямаме отговор на нашето предложение“, каза още проф. Михайлов.

Нов пост за проф. Петко Салчев

Политика  стр. 2


Проф. Петко Салчев е бил назначен за заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Назначението е било със заповед на изпълнителния директор Росен Иванов, съгласувано с министъра на здравеопазването. Проф.Салчев ще ръководи ресор „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството“. Преди да бъде назначен на настоящата позиция той е ръководил дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

Силви Вартан с голямо дарение за лечение на бебета

Политика  стр. 2


Две реанимационни маси получи като дарение отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ от фондация „Силви Вартан за България“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. „Дарението е на стойност 56 000 лв. и е много необходимо за ежедневната ни работа. В отделението постъпват за лечение деца от цяла Пловдивска област, много от тях имат проблеми и се нуждаят от интензивни грижи, за което служат дарените ни реанимационни маси“, посочи началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Д-р Аргирова припомни също така, че фондацията на Силви Вартан не за първи път прави дарение на „УМБАЛ-Пловдив“.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КИРИЛ АНАНИЕВ ВРЪЧИ КЛЮЧОВЕТЕ НА 25 НОВИ ЛИНЕЙКИ,

Политика  стр. 2


осигурени в рамките на проект за модернизиране на спешната помощ. Проектът е на стойност близо 164 млн.лв. Оборудваните линейки са за центровете за спешна медицинска помощ в Кърджали, Търговище, Хасково, София, Варна, Благоевград, Ловеч, Добрич, Видин, Монтана, Габрово, Враца, Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и Плевен. По проекта досега са осигурени 82 нови линейки, като до края на тази година се очакват още 70, допълни министър Ананиев. Общият брой линейки, предвиден по проект е 400, припомни министър Ананиев и увери, че те ще бъдат доставени до октомври 2021 г.

Евтини ваксини, моля!

Агресивната търговска тактика с противогрипни препарати не ми допада

Николай КОЦЕВ

Политика  стр. 13


Насам, народе! Евтини ваксини! Вносни ваксини, моля! Не са китайски! Който от грип разбира, тук се спира! По един, по един, за всички има! За вас, господине? Една ваксина? А няма ли да вземете и за госпожата? Извадете парата, че грипът чука на вратата!

Всяка година е едно и също. Около началото на октомври медицински специалисти ще ни проглушат ушите колко е важно да се ваксинираме против грип. Малка подробност е, че всички тези доктори, доценти и професори са на комисионна при фармацевтичните компании. Имам познати в този бизнес и знам как става. Търговците на лекарства „обработват“ лекари, собственици на аптеки, публични личности. Обработката става в елитни ресторанти и с обещания за пачки от небето. А после съответните специалисти се появяват в медиите и плашат народонаселението с това колко страшен ще е грипът тази година. За да си продадат лекарствата.

Бризбейн, Колорадо, Канзас и Пукет. Град в Австралия, два американски щата и туристически остров в Тайланд. Не, грешите. Това са имената на четирите грипни щама, които ще ни „атакуват“ тази година. Обикновено този термин се използва, сякаш клетият вирус ще долети със свръхмодерен изтребител и ще порази като злокобна чума всичко живо по земята. Целта е да се уплашите и да си купите ваксина. Пенсионерите по принцип са си по-плашливи и специалистите все ги предупреждават, че те са най-уязвимата за грипния убиец група. Затова, ако сте над 65 години, непременно тичайте в аптеката! Вземете си ваксина, вземете си противогрипни препарати и поне десетина медицински маски за лице. Миналата зима в градския транспорт в София видях толкова много маски за лице, че се запитах дали не съм в токийското метро.

Фармацевтичната индустрия е богата и обикновено зад нея стоят самодоволни олигарси, но вие не се притеснявайте, дайте им жалките си левчета. Те са богати, защото не отказват нито една стотинка.

Тази агресивна търговска тактика не е за мен. Не отричам грипните ваксини, при все че единствената година през живота си, в която се ваксинирах, изкарах три грипа, кой от кой по-тежък. Просто вече ми се повдига от „търговците в храма“ на здравеопазването.

Въпрос на личен избор е дали ще се ваксинираш. Вярно е, че грипът при някои усложнения може да бъде и много опасен. Но също така е вярно, че има и добри стари методи, които също помагат. Лимон, мед, повечко витамин це и невротично миене на ръце.

Бризбейн, Колорадо, Канзас и Пукет. Тези са модерните щамчета за сезона. И ваксината за тях струва, примерно, двадесет и няколко лева. О, бъдете сигурни, че догодина ще ни „атакуват“ примерно Мелбърн, Арканзас, Флорида и Чанг май. Тези симпатяги ще бъдат резистентни към миналогодишната ваксина и ще трябва да си вземете нова такава. Е, малко по-скъпа е, но пък е ефективна. После се приберете вкъщи и се облечете по-дебело, с пуловер и елече, с вълнени чорапки и пантофки, за да пестите от отопление.

А хората, които ви продават ваксината, ще се пекат голи до кръста и ще си пият коктейла край басейна в слънчева Флорида или екзотичен Чанг Май.

Боц! И забравяш за вирусите

Това е една добре похарчена двайсетолевка, за която ни най-малко не съжалявам

Кристи ПЕТРОВА

Политика  стр. 13


Ваксинирам се от има-няма 20 години. Пропуснах три години, докато кърмех. През останалото време съм стриктна. Спомените ми от детството са кошмарни. Постоянно бях с гнойни ангини. Махнаха ми и трите сливици, но пак боледувах. Винаги съм карала грипа на крак. И сега така. Не мога да си позволя да легна с 39 градуса температура да мра. Работохолизмът не ми позволява такива лигавщини. Въпреки че примери около мен – бол. Кихва два пъти и хваща гората. Или домъква една кутия сухи кърпички и почва да се секне показно в средата на стаята, докато не опъне нервите на всички и някой не го натири у дома да се лекува, преди да е разболял всички. Или крепи бюрото, без да прави нищо съществено, за да играе роля на жертва. Като нямаш работа, ходи и се лекувай. Не пръскай заразата.

Все още не съм достигнала фазата, да си сложа намордник. На това ми прилича предпазната маска. Но не е изключено да стигна и дотам. Заради безотговорността на другите. Защото моята ваксина не пречи на никой, но неваксинираните, които ловят всеки грипен щам в движение, рано или късно ще разболеят и мен.

През последните няколко години има по-голям интерес на българските граждани към ваксини срещу сезонен грип, поясни преди дни пред агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Всяка година експертите обясняват, че сме далече от статистиката в Холандия, където 70% от населението се ваксинира. В САЩ към тази предпазна мярка прибягват 80% от медицинските сестри и над 60% от лекарите, които имат пряк контакт с пациентите. И този личен пример е вид култура. На този фон е странно, че ваксинационното покритие за държавата, както уточнява проф. Кантарджиев, е около 3%.

Да, всеки има право на мнение, а и на избор. Ваксината струва колкото две кила свинско месо. Но нека преценим този разход и по друг начин. Колко пари даваш, когато грипът те хване за гушата? Не знам за теб, но на мен всичките хомеопатични илачи изобщо не ми действат. А в сравнение с тях ваксината е „евтинджос“.

Има и друг момент – заради антиваксърските движения, и противогрипните ваксини попадат в общия кюп. Негативното отношение на много българи се обуславя от крясъците за и против. Да, противогрипната ваксина не дава 100-процентова гаранция, че няма да се разболееш. Не знам за теб, но аз не правя никаква разлика между вирус и простуда, така че не мога да преценя в каква степен ме защитава ваксината. Знам обаче, че един грип може да ме извади от релси, а не мога да допусна това. Затова – яж си свинското, аз предпочитам да похарча тази двайсетолевка по-разумно. Не ми се свидят и парите от моите данъци, с които се финансират безплатните ваксини за възрастните хора.

Иначе актуалните щамове тази година са четири – два от група А и два от група Б. Единият е H1N1 с ваксинален щам „Бризбейн“, другият е „Канзас“ за H3N2. „Колорадо“ е от линията на „Виктория“, а „Пукет“ по линията на „Ямагата“. Последните са от група Б. Миналата година доминираше грип А, по-миналата грип Б. Догодина ще ти кажа кой от тях ме е подминал.

СУ откри учебната година с 4455 нови студенти

Стела МАРИНОВА

Политика  стр. 21


Причината за отлива на кандидати е демографската криза, зави ректорът проф. Анастас Герджиков

Учебната година в СУ „Св. Климент Охридски“ започна за 4455 първокурсници. 29 от тях са лаурети от олимпиади и получиха студентските си книжки от ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков и от вицепрезидента Илияна Йотова.

В тържественото си слово по случай откриването на учебната година в най-стария университет у нас ректорът засегна темата за незапълнените места във ВУЗ-вете и подчерта, че те няма как да бъдат критерий за каквото и да било, тъй като представляват аритметичната разлика между броя на одобрените места и на приетите студенти. „Ако догодина одобрените места се утроят, незапълнените места ще бъдат много повече от тази година, дори да бъдат приети два пъти повече студенти.“, заяви проф. Герджиков. Затова и според него трябва да се сравнява броя на приети студенти, а не на свободните места. Той обаче също намалява.

Ректорът на СУ заяви, че апокалиптичната картина на висшето образование у нас е намерила своята кулминация в заглавието „Как катастрофира висшето образование в България – щом най-старият и авторитетен университет в България не успява да събере желаещи да следват, какво остава за другите!“, чийто автор в преподавател от университета.

„В статията се описват знаци на надвисналия над висшето образование апокалипсис, между които насочването на българските студенти към чуждестранни висши училища, неспособността на българските университети да привлекат чуждестранни студенти поради липсата на курсове на английски език, гарантираното завършване на всеки записан за студент, поради това, че ако студентът бъде скъсан, се губи финансирането, и, конкретно за Софийския университет – че вече буквално отговаря на името си, защото доста повече от половината студенти са софиянци, а разкриването на специалност „Медицина“ е грешка, защото няма ресурс за това обучение и затова желаещите са малко“, представи накратко четивото ректорът и обори неговото съдържание.

Герджиков отрече, че твърдението, че студентите в българските висши училища намаляват, защото предпочитат да учат в чужбина. Според него причината за рязкото намаляване на кандидат-студентите, е демографската криза. В същото време броят на чуждестранните възпитаници на Алма матер нараства. Тази учебна година те са над 1300, което е над 6 % от общия брой на студентите. „Причината е, че специалности и програми на английски, а и на други езици, не липсват – всъщност те са десетки.“, заяви ректорът на СУ.

„Заетите лица са два пъти по-малко от хората, които издържат – деца, пенсионери и неработещи. Това съотношение е пагубно за икономиката на страната и в бъдеще ще се влоши“, заяви още ректорът на СУ.

Доц. д-р Ангел Кунчев: Искаме за пенсионерите ваксина за грип без пари

Силвана ЖЕЛЕВА

Стандарт   стр. 34


– Доц. Кунчев, каква е общата епидемиологична картина у нас, има ли някакви тревожни тенденции в момента?

– Точно в момента нещо притеснително няма. Общо взето сме на прехода между типичните летни инфекции и вече наближаващите есенно-зимни. Като изключим остатъчните, вече силно намалелите случаи на морбили в резултат на развилата се епидемия в началото през февруари. Случаите към момента са 1170, но за разлика от най-активния период, когато регистрирахме по 80-90 случая седмично сега са по 3-4, основно в района на столицата и София-област. Надяваме се и те да затихнат, защото беше направена допълнителна имунизация на най-рисковите контингенти. Така или иначе, повече от половината области в България изобщо не бяха засегнати. Някъде пък имаше единични случаи като в Пловдив, Русе, Бургас. Но там не възникнаха ситуации, успяха да приключат с по няколко случая. Сега сме в очакване на респираторните вируси, които ще станат по-активни, когато значително паднат температурите, което все още не е факт. И по-късно, към края на годината, януари, февруари, най-вероятно ще се срещнем с нарастващата заболеваемост от грип до достигане на епидемични нива…

– Кога очаквате грипна епидемия?

– Ако съдим по статистиката, най-вероятно към втората половина на февруари. Но как точно ще се случат нещата, ще видим.

В момента има известно повишаване на случаите на хепатит. Това се повтаря всяка година в този период, особено когато децата се събират в ясли, градини, училища. Но засега няма отявлени случаи на епидемични взривове, по-скоро е свързано основно с въпросите на личната и обществената хигиена. Там, където има пропуски, са по-големи и възможностите за заразяване.

– Как се възприема ваксината срещу рак на маточната шийка? Увеличава ли се броят на ваксинациите?

– Постепенно се увеличава след големия срив в кампанията преди две години, когато по повод на страховете, че е възникнало едно много рядко заболяване, родителите бяха убедени, че това едва ли не е свързано с ваксината. Това се отхвърли 100% чисто медицински, но то си изигра ролята – разубеди и уплаши голяма част от родителите. Сега има възстановяване с няколко процента, но може да се каже, че все още програмата не се изпълнява задоволително. Ние успяваме да предпазим много малко деца и в сравнение със страни като Англия, Шотландия, Испания, Холандия сме много, много назад. А те са на път почти да си решат проблема с това заболяване! Те вече нямат случаи на рак на маточната шийка сред имунизирания контингент! Докато в България това заболяване продължава да е с нарастващ тренд и броят на случаите се увеличава всяка година.

– А ние защо не напредваме?

– Точно заради тези страхове, защото когато човек се съмнява и тръгвайки да търси информация в мрежата, обикновено попада на откровени лъжи или пък на двусмислици. И ако не търси научно доказани факти, може да наистина стряскащи неща, които го разубеждават. Освен това самата имунизация изисква някаква степен на активност – да се поинтересуваш, да търсиш мнение от акушергинеколог, от личен лекар, пък да заявиш желание пред личния си лекар, който да поръча ваксината. Освен това се налага да ходиш един-два пъти на посещение… Всичко това отнема време и човек се отказва.

– Т.е. е усложнена процедурата?

– Не, не е усложнена, но човек е така устроен. И ако се двоуми, резултатът е, че се отказва.

– Каква е тенденцията при противогрипните ваксини – увеличават ли се ваксинираните и в кои възрастови групи?

– Горе-долу въпросът стои както с ваксините срещу рака на маточната шийка. Разбира се, доста по-добре като цифри, защото хората, които се имунизират в България срещу грип, са не по-малко от 100 000 годишно. Но погледнато като покритие на обществото, това прави около 2-3%, което е крайно минимално. По същия начин, в сравнение с развитите страни ние сме с десетки пъти по-ниско покритие с тази ваксина. Интересът обаче нараства. Особено хора, които вече са я ползвали и са останали доволни, стават убедени привърженици и си я търсят всяка година. Това е и причината за нашето желание да разработим програма, с която да осигурим особено за най-рисковите контингенти – за нас това са хронично болните и хората над 65-годишна възраст – възможност за безплатна имунизация. И много се надявам, че до края на октомври това ще е факт, ваксината ще е налице и тези, които желаят, ще може да се имунизират при общопрактикуващия лекар.

– Възползват ли се възрастните хора от тази възможност?

– Не максимално. От тези 2-3% за цялото общество групата на възрастните ще е около 4-5%, но това пак е нищо. Ако желаем да предпазим най-рисковите, а това са точно те, процентът трябва да е значително по-висок. Говорим за 70-80%, за да има някакъв ефект в национален мащаб. Иначе всеки, който се е имунизирал, е предпазил самия себе си, но ако търсим резултата за обществото, това са минималните граници (70-80%), които могат да дадат такъв ефект.

Въобще през годините максимумът на противогрипните ваксинации е бил 3,5-4%. За него ние съдим по това, какви количества ваксини са внасяни в страната. Много често в предишни години дори и от внесените, да кажем 100-150 хил., са оставали доста неизползвани. В последните две години, напротив, имаше някакъв недостиг в края на сезона, което значи, че все пак се увеличава търсенето. Затова и аз се надявам, че с тази програма ще повишим постепенно процента на ваксиниралите се. Според мен и досега не беше основната причина икономическа – предишните години тривалентните ваксини струваха около 10-11 лв., сега четиривалентните са около 20 лв. Надали това е кой знае каква пречка за по-голямата част от хората. По-скоро е въпрос пак на психологическа настройка и на достъп до разбираема, същевременно научно проверена информация.

– На какво мислите, че се дължат тези антиваксинални настроения не само у нас?

– Най-активните от тях касаят задължителния имунизационен календар за децата до 1-2 години, когато се правят огромната част от имунизациите. Но те нямат кой знае каква почва сред родителите. Да – много са шумни, много са активни, но огромната част от хората си изпълняват имунизациите, и то доста съвестно, защото знаят, че това е важно за здравето на децата им. Впечатлението обаче за по-големите бройки идва точно от тази хиперактивност в социалните мрежи. За съжаление нашите възможности да присъстваме там ежедневно са доста по-ограничени. Знаете колко малко специалисти останаха по здравните инспекции, поради по-ниското заплащане почти нямаме новопостъпващи през последните години. А това става чрез присъствие, и то активно, в тези мрежи. Много по-ефективна е работата там… Същевременно това е и теренът, на който се вихрят най-много лъжливи твърдения. Сега положителното е, че вече има яснота чисто политически колко е важен този проблем и от гледна точка на националната сигурност. На последното събиране преди няколко седмици в Брюксел, организирано от Европейската комисия, бяха поканени представители на големите социални мрежи, на фейсбук, на _ Музила, които поеха ангажименти точно за това, когато потърсиш информация за ваксини, не да попадаш на хиляди сайтове с неизвестно какво съдържание, а да попадаш на официалните сайтове, които за САЩ са на Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, а за Европа това ще бъде Европейското бюро на Световната здравна организация, където можеш да прочетеш доказана научна информация.

– Как ние тук противодействаме на тези настроения против ваксинирането?

– Включват се общопрактикуващи лекари, специалисти, педиатри, микропедиатри, активно работим и с Центъра по заразни и паразитни болести. Но нашата роля е да казваме и да повтаряме фактите, в края на краищата всеки решава сам за себе си. Много убедителен е животът. Видя се какво се случва в последните две години, когато допуснеш някакъв спад, в Европа с морбили, и то е основно на базата на спад в имунизационния календар.

– Какъв е процентът на покритите от имунизационния календар деца?

– За повечето ваксинации са покрити особено до първата година. Различни са процентите в различните области, но се движат в диапазона от 91-96%. Но има една особеност главно при ромското население – около 3-4% от децата просто не са в страната. Те пътуват много, връщат се за известно време, особено през летния сезон движение има както вътре в страната, така и извън нея. Тези деца не ги намират общопрактикуващите лекари. Някои от тях получават имунизации в страната, в която пребивават с родителите си, ако са там легално. Но ако са нелегално, децата остават неимунизирани. Именно оттук идва големият процент неимунизирани деца. При ромското население няма антиваксинални настроения, огромната част реагират позитивно и се доверяват на избрания личен лекар, но просто мобилността е факторът децата им да останат извън имунизационния календар.

Икономика

Капитал  стр. 5


– Здравното министерство отложи мегатърга за онколекарства за 1.3 млрд. лв. Оферти ще се подават чак след местните избори. Здравното ведомството е въвело няколко промени в търга – ако преди то предвиждаше да сключва договор с 20 доставчика на медикаменти, сега е предвидено те да са само 10. Променен е и текст, според който доставените лекарства трябваше да бъдат с дълги срокове на годност, независимо че се ползват почти веднага.

03.10.2019

Национални телевизии

Разминаване в сумите, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри

БНТ, Новини в 22.00 часа


Разминаване в сумите, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри. За това предупредиха от БСП. През април е издадено постановление за допълнителни до 50 милиона, а месец по-късно сумата е намалена до 6 милиона лева. За сметка на това от резерва на Здравната каса са разблокирани 50 милиона лева, обясни здравният министър. По думите на Кирил Ананиев към юли средната брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1 100 и 1 500 лв. До два дни болниците трябва да предоставят на здравното министерство информация за увеличението на заплатите на персонала.

През февруари правителството отпусна допълнителни 30 милиона лева за общинските и областните болници. През март медицинските сестри излязоха на протест с искане за по-високи заплати. На 10 април кабинетът реши да даде допълнителни до 50 милиона лева на здравното министерство за финансиране дейности извън задължителното здравно осигуряване с уточнение, че парите ще се използват за повишаване на заплатите в болниците. На 9 май с ново постановление сумата е намалена на 6 милиона лева.

Георги Михайлов: Думите има 50 милиона лева в системата бяха използвани от управляващите в следващите два месеца до и миналия месец септември. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това.

Кирил Ананиев: Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лева, които гласува правителството на Министерството на здравеопазването, то да финансира тези дейности, които ви казах, щяхме да отидем веднага като предоставени средства, като държавна помощ. Това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, можем да предоставяме само 6 млн. лева.

По думите на Ананиев тези средства можели да използват 147 от общо 360 болници в страната. За да стигне ресурсът до всички болници са разблокирани 50 милиона лева от резерва на Здравната каса.

Кирил Ананиев: Тя е независима, но ние заедно работим и то колегиално, решаваме проблемите заедно и не виждам нищо лошо. От самото начало казах, че ще осигурим 86 милиона лева, които са осигурени. Дали е от държавния бюджет или от бюджета на касата – това са публични средства.

Министър Ананиев заяви, че Здравната каса ще завърши годината без дефицит. Той не изключи възможността до края на годината да бъдат отпуснати още средства за заплатите на медицинските специалисти.

Днес изтече срокът, в който медицинските сестри трябваше да приемат едно от двете направени предложения от управителя на болницата в Карлово. А те са стартово възнаграждение от около 800 лева и допълнително материално стимулиране, или увеличение на заплатите на 950 лева, което може да затрудни болницата. Медицинските сестри от детско и вътрешно отделение съобщиха за БНТ, че все още не са оттеглили своите оставки и ще проведат среща с ръководството на лечебното заведение на 8 октомври. Те казаха, че няма да отстъпят от искането си за основна заплата от 950 лева. Предизвестията за напускане на медиците от детско отделение изтичат на 13 октомври, а на тези от вътрешно на 31 октомври.

БСП поискаха отговор от здравния министър за парите за медицинските специалисти

БНТ, Новини в 12.00 часа


БСП поискаха отговор от здравния министър за парите за медицинските специалисти. Те цитираха постановление на МС от април, с което се отпускат 50 млн. лв. за увеличение на заплатите. И посочиха, че месец по-късно тази цифра е заменена с 6 млн.

Проф. Георги Михайлов: Сега ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление 78 на Министерския съвет от 10 април тази година, Министерският съвет отпуска 50 млн. лева насочени, съгласно неговото решение, към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата. Един месец по-късно, на 9 април, с постановление 111, и то в негов параграф 2, цифрата 50 млн. се заменя с 6 млн. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това и от Министерския съвет какво е неговото отношение към действително огромния, сериозния проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната, решаването на проблема със заплащането на труда на медицинските кадри.

Здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че правителството е намалило отпуснатите средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри от 50 на 6 млн. лв. За сметка на това обаче НЗОК е разблокирала 50 млн. лв. от резерва си за увеличение на цените на клиничните пътеки.

Кирил Ананиев: Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лева, които гласува правителството на Министерството на здравеопазването, то да финансира тези дейности, за които ви казах, ние щяхме да отидем на нива, свръхнива надфинансиране и щяхме да отидем веднага като предоставени средства като държавна помощ. Това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, можем да предоставяме само 6 млн. лева. Даваме 50 млн. Не значи, че само МС ги дава. Даваме за увеличение на заплатите. Това са публични средства. В тези публични средства на НЗОК над 40% от приходите са приходи от държавния бюджет.

Днес изтича срокът, в който медицинските сестри трябваше да приемат едно от двете направени предложения от управителя на болницата в Карлово. Стартовото възнаграждение от около 800 лв. или допълнително материално стимулиране, или увеличение на заплатите на 950 лв., което може да затрудни болницата. Медицинските сестри от детско и вътрешно отделение съобщиха за БНР, че все още не са оттеглили своите оставки и ще проведат среща с ръководството на лечебното заведение на 8 октомври, следващата седмица. Те казаха, че няма да отстъпят от искането си за основна заплата от 950 лв. Предизвестията за напускане на медиците от детско отделение изтичат на 13 октомври, а тези от вътрешно – на 31 октомври.

Нови линейки за спешната помощ в цялата страна

БНТ  Денят започва


Водещ: От Съединените щати отново се прехвърляме на наша почва, защото 25 нови линейки ще бъдат разпределени в центровете за спешна помощ. Те са купени по проект: „Подкрепа за развитието на спешната медицинска помощ“, ключовете ще бъдат дадени малко по-късно от министъра на здравеопазването и ще тръгнат към автопарковете на спешните центрове, в които ще работят – от Александровска болница. Там сега е и Паулина Найденова, за да ни разкаже повече. Здравей!

Репортер: Добро утро, всички линейки са вече тук, те са оборудвани с най-модерната медицинска апаратура и имат 5 години гаранция. За кои градове ще тръгнат линейките малко по-късно преди обяд, ще ни каже доктор Иван… Бенишев от здравното министерство. Добро утро!

Д-р Ивиан Бенишев: Добро утро на всички, добро утро и на зрителите! Линейките са пореден транш от доставката на 400 автомобила за нуждите на „спешна медицинска помощ“… центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна. Част от тези линейки ще покрият центровете, нуждите на центровете в Търговище, във Варна, в Кърджали, може би… ако не се лъжа, в 8-10 областни центрове.

Репортер: Колко от тях ще останат в София?

Д-р Ивиан Бенишев: 6 броя линейки ще останат в София, всички останали линейки, тука в момента са 25, ще заминат в центровете в страната, на територията на цялата страна.

Репортер: Те ще бъдат ли разпределени и в по-малките населени места, където има сериозна липса?

Д-р Ивиан Бенишев: Когато говорим за центровете на „спешна медицинска помощ“ не трябва да забравяме, че центровете са разположени в областните градове, но имат своите филиали на територията на по-малките… на по-малките населени места. Така че почти всички автомобили, които заминават на територията на страната са предназначени и за филиалите в област… в градовете и извън областните градове…

Репортер: А високопроходими ли са линейките, ще могат ли да достигат до всички места?

Д-р Ивиан Бенишев: В тази група, която виждате, те са смесени – част от тях са високопроходими, тоест със задвижване на четирите колела, а част от тях са с нормално задвижване. Всичките те са оборудвани по съгласно медицинския стандарт, като притежават уреди и приспособления за животоспасяващи действия на екипа в тях.

Репортер: Имат ли и GPS – някои от предишните така, по-късно се сдобиха с GPS?

Д-р Ивиан Бенишев: Да, при… при първите доставки се наложи един по-дълъг процес на окомплекто… допълнително окомплектоване с GPS проследяващи устройства и паникбутони. Тези, които виждате, всичките са оборудвани – вече и с GPS проследяващи устройства, и с паникбутони за защита на екипите на „Спешна медицинска помощ“.

Репортер: А като казахте екипи, ще има ли достатъчно хора, които да ги карат и да работят в тях?

Д-р Ивиан Бенишев: Към настоящия момент всички тези коли, които виждате, те са предназначени за действащи екипи, тоест подменят стари автомобили, чийто експлоатационен срок е отминал – експлоатационен срок като линейки е отминал, тоест изминали са достатъчно километри, или са на така преклонна възраст вече. Така че всички тези екипи, всички тези линейки – нови – така както ги виждате са готови и екипите по места са готови да посрещнат новите си линейки.

Репортер: Къде отиват обаче старите линейки? Какво се случва с тях?

Д-р Ивиан Бенишев: Една немалка част от старите линейки ще бъдат и бракувани, тъй като те са освен морално и физически амортизирани, на много километри, след… след доста ремонти – и имайте предвид, че в системата на „Спешна медицинска помощ“ над милион и петстотин хиляди километра се изминават годишно от линейките на Центровете.

Репортер: Колко струват тези линейки? Тези 25?

Д-р Ивиан Бенишев: Тези 25 – не мога точно да кажа сумата, но общо инфраструктурният проект, който изпълнява министерство на здравеопазването, заедно със закупуването на 400 линейки за автомобилите и с мащабна реконструкция на структурите на „Спешна медицинска помощ“ в цялата страна е на стойност над 180 милиона лева.

Репортер: Нека да кажем и до края на годината колко още ще пристигнат?

Д-р Ивиан Бенишев: До края на годината ще получим още 70 линейки, част от тях – около 30 – ще бъдат с нормална проходимост, останалите 40 ще бъдат със задвижване на 4-те колела.

Репортер: Нещо по-специфично има ли по оборудването, нещо напълно ново, което досега не е имало?

Д-р Ивиан Бенишев: Ново… не толкова ново, колкото всички апарати, които със своето предназначение са в съответствие с най-съвременните тенденции в, най-модерните, в които се намират в момента на… на „въоръжение“ в службите за спешна медицинска помощ, не само в у нас, но и в Европа.

Репортер: Благодаря ви! Малко по-късно тук ще дойде и здравният министър Кирил Ананиев, който ще връчи ключовете и така линейките ще тръгнат към спешните центрове, където ще работят.

Водещ: Благодаря ти, Поли, наистина е важно и с каква техника разполагат медиците в спешните помощи, така че тези линейки ще им бъдат важни за тяхната работа.

Нови линейки в страната

БНТ, Новини в 22.00 часа


Нови линейки в страната. Здравният министър днес връчи ключовете за 25 нови автомобила на директорите на спешните центрове в 15 града. Те са доставени в рамките на мащабния проект за модернизация на спешната помощ. Така у нас вече има 82 нови линейки, а до края на годината трябва да пристигнат още 70. Срокът за доставка на останалите около 250 е до края на 2021 г.

Бебе на 8 дни е починало в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив

БНТ, Новини в 22.00 часа


Бебе на 8 дни е починало в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив само час след като е било закарано с линейка там. Момиченцето е докарано от Спешното отделение в Асеновград, където е постъпило в тежко състояние с дихателна недостатъчност. Здравният министър Кирил Ананиев разпореди днес проверка по случая.

Родителите на осемдневното бебе го закарали сами в спешното отделение в Асеновград на 29-и септември. При прегледа дежурният лекар е установил наличие на мляко в дробовете. За тежкото състояние на детето от болничната епикриза разбрал и личният лекар на момиченцето.

Д-р Николай Димов: Ако е било по гръб, да е погълнало част от млякото, би трябвало това да е някаква причина. По документите ми направи впечатление,че е имало в началото малко по- учестено дишане, после се е стабилизирало детето.

Първоначално в Асеновград момиченцето е интубирано и стабилизирано, след което е изпратено за лечение в Пловдив. От университетската болница „Св. Георги“ информираха, че въпреки извършените реанимационни дейности, то е починало. Това е първото дете на младо семейство от пловдивското село Болярци. Според д-р Димов бебето е било отглеждано в добри условия. Приемало e адаптирано мляко.

Д-р Николай Димов: По мое мнение, това си е нещастен случай.

Вече е извършена аутопсия, която ще установи точните причини за смъртта на детето.

Разнобой между здравния министър и НЗОК за заплатите на медицинските сестри

БТВ, Новини в 19.00 часа


Разнобой между здравния министър и НЗОК за заплатите на медицинските сестри. Реакции след разкритията на bTV Новините, че вместо обещаните от премиера до 50 млн. сумата е намалена на 6 млн. лв. Министърът на здравеопазването днес обясни, че правителственото постановление е взето, защото бил достигнат лимитът за субсидии на болниците по този ред и затова било поискано НЗОК да отпусне 50 млн. от резерва си. Пред bTV членове на надзора на касата и Лекарския съюз отричат да е имало такава договорка. Темата следи Мария Ванкова.

Репортер: Казусът е заради постановлението на МС от април, с което се отпускаше субсидия до 50 млн. лв. за болниците от държавния бюджет. Това постановление месец по-късно е редактирано и сумата е намалена на 6 млн. лв. заради достигнат лимит на субсидиите към болниците от държавния бюджет. Днес здравният министър съобщи, че след като това е станало ясно е направен разговор с НЗОК тя да отпусне сумата от резерва си. Според Кирил Ананиев няма значение откъде идват парите, важен е крайният ефект. Тезата му обаче бе опровергана в ефира на bTV от членове на надзора на касата и от Лекарския съвет.

През април заради протестите правителството даде обещание да бъдат отпуснати до 50 млн. лв. за да достигнат основните заплати на медицинските сестри 950 лв. За Златка, която работи в лечебното заведение в Чирпан, това не е спазено.

Златка Генова: Мога да кажа, че има разочарование. Ние сме повече пенсионери тук, младите кадри са малко.

Репортер: Вчера ви разказахме, че постановлението на МС от април е редактирано месец по-късно и сумата е намалена от до 50 млн. лв. на 6 млн. лв. Причината – достигнат лимит за субсидията за болниците по този ред. Днес здравният министър Кирил Ананиев обясни, че за това имало среща с касата тя да отпусне сумата от резерва си.

-Защо не обяснихте публично, че това постановление е редактирано. Точно, конкретно това обяснение защо не се чу?

Кирил Ананиев: Вижте, аз през цялото време обяснявах каква е реализацията на целта, която сме си поставили. Другото е чисто бюджетна практика. Понеже искахме да бъдем честни към българските граждани отидохме на среща в НЗОК , проведохме този разговор и искахме тези ресурси да бъдат осигурени.

-Г-н Ананиев, има разлика между това дали се дава от държавния бюджет или от резерва на касата. Бюджетът на касата се гласува от Народното събрание и не са допълнително дадени средства.

Кирил Ананиев: Това са публични средства, дали е от държавния бюджет или от бюджета на касата това са публични средства.

-Г-н Ананиев касата не е ли независима институция, тя не е на подчинение на Министерския съвет?

Кирил Ананиев: Тя е независима, но ние работим заедно, колегиално и не виждам нищо лошо.

Репортер: Заседанието на Надзора на здравната каса, на което се взема решение за увеличение на цените на клинични пътеки и освобождаване на 50 милиона лева от резерва, е на 27 май. От стенограмата е видно, че не е воден разговор това решение на Надзора да замести обещаните от кабинета до 50 милиона лева от държавния бюджет. Григор Димитров е член на Надзора и е присъствал на заседанието.

-Имаше ли договорка тези 50 млн. лв. да са за сметка на онези, които кабинетът Обеща да отпусне?

Григор Димитров: В никакъв случай ние не участваме в такава договорка. Това е извън нашите функции и не е нормално, нито е коректно, нито е правилно.

Репортер: Димитров припомня, че по това време имаше протести на работещите в педиатричната болница и именно те са основната причина да бъде взето решението касата да отпусне пари от резерва си.

Григор Димитров: Ние просто решихме това и отделихме 50 милиона, въпреки критичното състояние на резерва, за да решим проблемите в педиатрията и донякъде в общинските болници.

Репортер: Лекарският съюз настояваше за увеличението на цените на клиничните пътеки и освобождаването на 50-те милиона от резерва на Касата. Но от съсловната организация също отричат да е говорено това да е за сметка на субсидията от държавния бюджет.

Иван Маджаров: Дори аз смятам, че и обществото не е очаквало, че има замяна – едното с другото. При всички положения беше ясно, че едното е финансиране през НЗОК, другото с пари от МС и те отиват по съвсем друг начин.

Репортер: Проверка на bTV показа, че някъде сестрите са получили увеличение на заплатите си, другаде – не. Анализът на министерството, който трябва да покаже цялата картина, все още не е готов. От следващия месец ведомството редовно ще публикува средните брутни възнаграждения в държавните и общински болници. Междувременно от синдикат „Подкрепа“ изпратиха писмо до властта с редица искания и със срок, в който настояват те да бъдат изпълнени. Част от тях са за по-високи възнаграждения в системата и увеличаване на публичните разходи за здравеопазване като дял от Брутния вътрешен продукт.

Разнобой между министъра на здравеопазването и НЗОК за заплатите за медицинските сестри

бТВ, новини в 23.00 часа


Разнобой между министъра на здравеопазването и НЗОК за заплатите за медицинските сестри. Реакции след разкритията на бТВ новините, че вместо обещаните от премиера до 50 млн. от държавния бюджет сумата е намалена на 6 млн. лв. Министърът на здравеопазването днес обясни, че правителственото постановление е редактирано, защото бил достигнат лимитът за субсидии на болниците по този ред и затова било поискано НЗОК да отпусне 50 млн. от резерва си. Пред бТВ членове на Надзора на касата и Лекарския съюз отричат да е имало такава договорка.

Вчера в бТВ Новините ви разказахме, че постановлението на МС от април е редактирано месец по-късно и сумата е намалена от до 50 млн. лв. на 6 млн. лв. Причината – достигнат лимит за субсидията за болниците по този ред. Днес здравният министър Кирил Ананиев обясни, че за това имало среща с касата тя да отпусне сумата от резерва си.

Репортер: Защо не обяснихте публично, че това постановление е редактирано. Точно, конкретно това обяснение защо не се чу?

Кирил Ананиев: Вижте, аз през цялото време обяснявах каква е реализацията на целта, която сме си поставили. Другото е чисто бюджетна практика. Понеже искахме да бъдем честни към българските граждани отидохме на среща в НЗОК , проведохме този разговор и искахме тези ресурси да бъдат осигурени.

Репортер: Г-н Ананиев, има разлика между това дали се дава от държавния бюджет или от резерва на касата. Бюджетът на касата се гласува от Народното събрание и не са допълнително дадени средства.

Кирил Ананиев: Това са публични средства, дали е от държавния бюджет или от бюджета на касата това са публични средства.

Репортер: Г-н Ананиев касата не е ли независима институция, тя не е на подчинение на Министерския съвет?

Кирил Ананиев: Тя е независима, но ние работим заедно, колегиално и не виждам нищо лошо.

Заседанието на Надзора на здравната каса, на което се взема решение за увеличение на цените на клинични пътеки и освобождаване на 50 милиона лева от резерва, е на 27 май. От стенограмата е видно, че не е воден разговор това решение на Надзора да замести обещаните от кабинета до 50 милиона лева от държавния бюджет. Григор Димитров е член на Надзора и е присъствал на заседанието.

Репортер: Имаше ли договорка тези 50 млн. лв. да са за сметка на онези, които кабинетът Обеща да отпусне?

Григор Димитров: В никакъв случай ние не участваме в такава договорка. Това е извън нашите функции и не е нормално, нито е коректно, нито е правилно.

Димитров припомня, че по това време имаше протести на работещите в педиатричната болница и именно те са основната причина да бъде взето решението касата да отпусне пари от резерва си.

Григор Димитров: Ние просто решихме това и отделихме 50 милиона, въпреки критичното състояние на резерва, за да решим проблемите в педиатрията и донякъде в общинските болници.

Проверка на бТВ показа, че някъде сестрите са получили увеличение на заплатите си, другаде – не. Анализът на министерството, който трябва да покаже цялата картина, все още не е готов. От следващия месец ведомството редовно ще публикува средните брутни възнаграждения в държавните и общински болници.

Кирил Ананиев коментира редакцията на постановлението за заплатите на медицински сестри

БТВ, Новини в 12.00 часа


Първи коментар на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, след като стана ясно, че кабинетът е редактирал постановлението, с което обеща да отпусне до 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицински сестри. Вчера ви разказахме, че месец, след като кабинетът одобри субсидията е издал ново постановление, с което променя старото. И сумата е намалена от до 50 млн. лв. на до 6 млн. лв. От ведомството обясниха, че редакцията се е наложила, тъй като бил достигнат лимита за субсидии към болниците по този ред. По думите на здравния министър, след като това е станало ясно, е имало среща със Здравната каса необходимите средства да бъдат отпуснати от резерва й.

Репортер: Обяснихте публично, че това постановление е редактирано. Точно конкретно това обяснение защо не се чу?

Кирил Ананиев: Вижте, аз през цялото време разказвах каква е реализацията на целта, която сме си поставяли. Другото е чисто бюджетна практика.

Репортер: Г-н Ананиев, има разлика между това дали се дава от държавния бюджет и от резерва на Касата. Резервът на Касата е нещо, което е гласувано като бюджет от НС и не са допълнително дадени средства.

Кирил Ананиев: Това са публични средства. Дали е от държавния бюджет или от бюджета на Касата, това са публични средства.

Репортер: Г-н Ананиев, Касата не е ли независима институция? Тя не е на подчинение на МС.

Кирил Ананиев: Тя е независима, но ние заедно работим, и то колегиално решаваме проблемите заедно и не виждам нищо лошо.

Медикаменти за лечение на рак на гърдата са популярни и сред спортуващите

БТВ, Новини в 19.00 часа


Медикаменти за лечение на рак на гърдата са популярни и сред спортуващите. Въпреки режима им на отпускане и сериозните странични ефекти, купуването им от аптека без рецепта се оказва съвсем лесно.

Репортер: Медикаментите с антиестрогенов ефект обикновено се използват за лечение на рак на гърдата. Точно те са сред най-препоръчваните във фитнес залите и в спортните форуми. Те блокират производството на естроген в тялото, което позволява натрупване на повече мускулна маса. Използват се и след употреба на анаболни стероиди. Тези лекарства се отпускат единствено по лекарско предписание, защото крият сериозни странични ефекти. Експеримент на екипа ни обаче показа, че аптеките масово не изискват рецепти за тези медикаменти. За рецепта ни попитаха само в една аптека. Така, за минути успяваме да си купим няколко опаковки от лекарството. Подобна практика крие сериозни рискове за здравето, казват специалисти.

Веселина Яначкова: Изключително опасно може да бъде, защото освен тромби и инфаркти, води до еректилна дисфункция. Това са неподготвени хора. Не може фитнес инструкторът или интернет да кажат кога да се използва това лекарство.

Репортер: За рисковете предупреждават и фармацевти.

Антон Вълев: Най-тежкият страничен ефект е, че самият медикамент може да предизвика рак. Може да доведе наистина до настъпване на инфаркт.

Репортер: Освен опасно, отпускането на тези лекарства без рецепта е и забранено.

Антон Вълев: Тези хора имат интерес да продават. Те насилват колегите фармацевти, които работят при тях, да дават лекарството без рецепта.

Репортер: За подобно нарушение законът предвижда глоби за фармацевтите – от 1000 до 3000 лв. Санкции за собствениците на аптеките няма. Според аптечната камара, това е и причината тази практика все още да съществува. От Здравното министерство отчитат, че отпускането на лекарства без рецепта е най-честото нарушение в аптеките.

Здравеопазване и спор колко пари са стигнали до медицинските сестри

Нова телевизия, Новини в 19.00, 23.00 часа


Здравеопазване и спор колко пари са стигнали до медицинските сестри. По тази тема влязоха в пореден сблъсък здравният министър Кирил Ананиев и протестиращите здравни служители. Според Ананиев обещаните 86 млн. са отпуснати. Но по различна бюджетна схема. Сестрите обаче твърдят, че отново няма да получат увеличение на заплатите си.

Пътят на парите за сестрите започва от февруари, когато държавата отпусна 30 млн. лв. за заплати. През април кабинетът гласува нови 50 млн. Месец по-късно обаче се оказва, че сумата е драстично по-малка или 6 млн. лв.

Бойко Борисов: И вчера съм се карал на Ананиев, къде са 50-те млн., които дадохме. А те не са 50, те са 86.

Репортер: Той какво ви каза, къде са?

Бойко Борисов: Ами, да се оправдава той къде са.

Здравният министър твърди, че става въпрос за бюджетна практика и няма неспазени обещания.

Кирил Ананиев: Никого не съм подвел. От самото начало казах, че ще осигурим 86 млн. лв., които са осигурени. Другото е въпрос на източник. Никога не е ставало въпрос за две по 50 плюс 30.

Оказва се, че обещаните 50 млн. идват от бюджета на НЗОК, която освободи точно толкова от резерва си. Това са пари, които са предвидени за увеличение на цените на клинични пътеки.

Кирил Ананиев: Благодаря пред вас на колегите от НЗОК, които още в самата среда на годината решиха да отблокират своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти, свързани със заплатите на медицинските сестри. Те са допълнително дадени за болнична помощ. Така че отиват целево в лечебните заведения за болнична помощ, и то предимно за заплати на персонала.

От Касата обявиха за Нова, че те не дават пари за заплати на персонала, а заплащат на лечебните заведения за извършени и отчетени медицински дейности по клинични пътеки. Здравното ведомство е направило анализ за юли, според който средната работна заплата на сестрите е между 1 100 и 1 500 лв.

– Значи, аз ям картофа, вие ядете каймата и двамата ядем мусака. Не така, г-н министре. Тези заплати, които вие ги вадите, 1 200 – 1 400 лв., са на хора на моя възраст, с моя стаж, работещи в отделения с извънреден труд.

Очаква се до дни да излязат резултатите как са се променили заплатите на здравните служители след последните отпуснати средства.

Разминаване в сумите, които правителството обеща да отпусне за по-високи заплати на медицинските сестри

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Разминаване в сумите, които правителството обеща да отпусне за по-високи заплати на медицинските сестри. Одобрените през април до 50 млн. лв. паднаха до 6 млн. месец по-късно. Здравният министър Кирил Ананиев коментира днес темата. От къде идва разминаването ще ни каже сега Ивета Шилигарова. Добър ден, Ивета.

Ивета Шилигарова: Здравейте. Парите, които правителството обеща всъщност са налични, но само част от тях са от държавния бюджет. Останалата част били от бюджета на НЗОК. Касата и Министерството се договорили взаимно да си помогнат да решат исканията на сестрите, защото държавата сама по себе си нямала законово право към момента да отпусне цялата обещана сума.

Кирил Ананиев: Идеята да се осигури ресурс на всички лечебни заведения ни даде решението останалата част, която трябва да осигурим, да бъде за сметка на бюджета на НЗОК. И аз благодаря пред вас на колегите от НЗОК, които още в самата среда на годината решиха да отблокират своя резерв, за да можем да изпълним поетите ангажименти, свързани със заплатите на медицинските сестри. Никого не съм подвел. От самото начало казах, че ще осигурим 86 млн. лв., които са осигурени.

Репортер: Ако на НЗОК й потрябват тези пари от резерв, правителството ще й върне ли жеста на добър приятел да й отпусне нови?

Кирил Ананиев: НЗОК ще завърши в рамките на своя бюджет без дефицит.

Ивета Шилигарова: От Министерство на здравеопазването очакват до дни отчета на болниците, който да каже всъщност колко от парите са стигнали до сестрите. А от БСП от своя страна поискаха министърът да обясни защо това решение е взето.

Проф. Георги Михайлов: Министерският съвет отпуска 50 млн. лева насочени, съгласно неговото решение, към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата. Един месец по-късно, на 9 април, с постановление 111, и то в негов параграф 2, цифрата 50 млн. се заменя с 6 млн. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това.

Спешната помощ вече разполага с 82 нови линейки

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Спешната помощ вече разполага с 82 нови линейки, а до края на годината предстои да бъдат доставени още 70 линейки. Останалите санитарни автомобили до предвидените по проекта 400 броя ще бъдат доставяни поетапно до 2021 г. Всичките линейки разполагат с най-съвременно медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, а гаранционният срок и на колите, и на апаратурата в тях е 5 г. Проектът предвижда реконструкция и строителство на нови сгради на спешната помощ в 34 лечебни заведения в страната.

Национални радиа

Министърът  потвърди, че общо 86 млн. лв. са осигурени за медицинска дейност и за увеличение на заплатите на медицинските сестри

БНР, Новинарски час


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че общо 86 млн. лв. са осигурени за медицинска дейност и за увеличение на заплатите на медицинските сестри. Защо има разминаване в очакваните суми за повишаване на възнагражденията в сектор здравеопазване?

Министърът на здравеопазването поясни, че 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на здравеопазването за болниците в труднодостъпните райони, за белодробните, психиатричните болници и спешната помощ. за да се осигури ресурс за всички 360 лечебни заведения, сключили договор със здравната каса, се разблокират 50 млн. лв. от резерва на касата и така се постига увеличаване на средствата за всички.

Кирил Ананиев: Никога не е ставало въпрос за две по 50 плюс 30. Винаги се е говорело за 30 плюс 50, но стигайки лимита за финансиране на тези дейности от бюджета на МЗ, ние видяхме, че ще останат много болници, които няма да могат да получат пари. И затова преценихме, НЗОК решиха да отблокират своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти, свързани със заплатите на медицинските сестри.

За МРЗ от 950 лв. по колективен трудов договор настояват от КНСБ. Според д-р Неделчо Тотетв, председател на сдружението на общинските болници, това не може да се приложи при тях, защото в тях няма приход: „Няма как да стигнем това. И аз затова бях против, когато се подписваше тази катедето като представител стопанска камара. Кой го е подписал, как го е подписал си е друга тема. Аз уважавам д-р Кокалов, многократно сме спорели на тази тема през годините и никога не сме стигали до едно мнение, защото ние за да дадем пари, те трябва да влязат в лечебните заведения.”

Затова за достигане до тези средства в общинските болници синдикатите ще предложат на 7 октомври на протеста пред МС общините да имат право да заделят средства за работни заплати. Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов: „Да могат общинските съвети, кметовете, защото сега им е забранено те да дават пари за заплати, а няма как те да изпълняват активно обещанията си и да поддържат общинското здравеопазване, ако не заделят пари и за възнаграждения на труда.”

Една от организаторките на протестите на медицинските сестри Мая Илиева коментира, че са наясно, че не могат да се финансират търговски дружества, каквито са болниците, затова сумата е само 6 млн. лв.: „Те всички болници са такива, но единствено тези, които са принципал на министерството, могат да бъдат финансирани чрез разни наредби, което доведе до увеличение, да кажем, 50-80 лв., но пък там министърът е подписал катедето и си го спазва, там той е направил основната заплата 950 лв.”

Според председателя на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева средствата за работни заплати не се разпределят по ясно определени правила: „Основното, което липсва в цялата тази система, е контролът както в лечебните заведения, така и от страна на министерството и на държавата като цяло. Дори и да има отпуснати средства, те се разпределят изключително субективно.”

До дни МЗ очаква болниците да предоставят информация за увеличението на заплатите, но по данни на министерството към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските сестри е била между 1100 и 1500 лв.

Министърът на здравеопазването потвърди, че правителството отпуска от държавния бюджет само 6 допълнителни милиона лева за увеличаване на заплатите на медицинските сестри

БНР


Министърът на здравеопазването потвърди, че правителството отпуска от държавния бюджет само 6 допълнителни милиона лева за увеличаване на заплатите на медицинските сестри. Здравната каса обаче разблокира 50 млн. от резерва си за увеличение на цените на клиничните пътеки. Още през април държавата отпусна и 30 млн. лв. за болнична дейност и заплати.

Репортер: Министърът на здравеопазването поясни, че 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на здравеопазването за болниците в труднодостъпните райони, за белодробните, психиатричните болници и спешната помощ. За да се осигури ресурс за всички 360 лечебни заведения, сключили договор със Здравната каса, се разблокират 50 млн. лв. от резерва на Касата и така се постига увеличаване на средствата за всички.

Кирил Ананиев: Никога не е ставало въпрос за 2X50+30. Винаги се е говорило за 30+50. Но стигайки лимита за финансиране на тези дейности от бюджета на министерството на здравеопазването, ние видяхме, че ще останат много болници, които няма да могат да получат пари и затова преценихме, Националната здравноосигурителна каса, които решиха да отблокират своя резерв предвидени неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти.

Репортер: Една от организаторките на протестите на медицинските сестри, Мая Илиева, коментира, че са наясно, че не могат да се финансират търговски дружества, каквито са болниците и затова сумата е само 6 млн. лв.

Мая Илиева: Те всички болници са такива. Но единствено тези, които са принципал на министерството, могат да бъдат финансирани чрез разни наредби, което доведе до увеличение, да кажем, 50 – 80 лв., но пък там министърът е подписал КТД-то и си го спазва. Там той е направил основната заплата 950 лв.

Репортер: Утре болниците ще предоставят информация за увеличението на работните заплати, но данните на министерството сочат, че към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските специалисти е била между 110 и 1500 лв.

Ананиев потвърди информацията, че средствата за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лв.

БНР


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени от 50 млн. на 6 млн. лв. Той посочи, че за повишението на възнаграждението на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лв.

Министърът на здравеопазването поясни, че 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на здравеопазването за дейности извън задължителното здравно осигуряване – за болниците в трудно достъпните райони, за белодробните и психиатричните болници и спешната помощ. А те са общо 147 лечебни заведения. Затова, за да се осигури ресурс за всички 360 лечебни заведения, сключили договор със Здравната каса, се разблокират 50 млн. лв. от резерва на Касата и така се постига увеличаване на средствата за всички.

Кирил Ананиев: Ако ние бяхме дали всичките 50 млн. лв., които гласува правителството на Министерство на здравеопазването, то да финансира тези дейности, за които ви казах, ние щяхме да отидем на нива, свръхнива надфинансиране и щяхме да отидем веднага като предоставени средства като държавна помощ.

Разминаването в средствата от 50 млн. лв. на 6 млн. лв. министърът коментира така…

Кирил Ананиев: Когато излезе … постановление за 30 млн. лв., протестите не спряха. Тогава правителството, което винаги е обръщало внимание на проблема със заплатите на медицинските сестри, реши, че трябва да направи втора крачка, за да може наистина да се успокоят. Когато обаче се взима такова решение от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, която позволява бюджетът. Имайте предвид, че това става още в първото полугодие на един гласуван бюджет. Преценихме с Министерство на финансите, че границата, която може да си позволим е 50 млн. лв. Но записахме до 50 млн. лв.

Здравният министър посочи, че не е вярно, че премиерът не е знаел за това.

Кирил Ананиев: Аз не съм го чул да казва, че не знае такава редакция.

Утре болниците ще предоставят информация за увеличението на работните заплати, но данните на министерството сочат, че към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските специалисти е била между 1 100 и 1 500 лв.

Интервю с Иван Кокалов и Неделчо Тотев

БНР  „12+3“


Резюме: „Искаме минимум 600 млн. лв. повече за бюджета на Касата, за да можем да актуализираме цените и на другите пътеки. Искаме в алгоритъма да се знае каква част от тези средства отиват за доктори, за медицински сестри, за целия персонал, за да няма напрежение“. Това заяви пред БНР Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ.

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

„Парите се увеличават, но начинът, по който те се разпределят, защото здравеопазването не е 100% на бюджет, няма как да стигнат директно в заплатите. Средствата са за извършена дейност и болниците получават тези пари от Касата за извършена дейност и после се разпределят между персонала. Първо трябва да видим по какъв начин постъпват средствата“, посочи Кокалов в предаването „12+3“.

Какво предлагат?

Ние предлагаме да могат общинските съвети да гласуват също средства за финансиране на заплащането, посочи той. КНСБ настоява още правилата за образуване на работната заплата да бъдат задължителни, а не препоръчителни:

„Затова смятаме с работодателите да се договорим те да станат част от Колективния трудов договор и министърът на труда да го разпространи за всички. Крайно време е да има някакъв ред в това здравеопазване и разпределението на средствата да не става по шуробаджанашки начин, на близки и познати, а да отиват за всички. Работата в здравеопазването е екипна и всички трябва да получават достойно възнаграждение“.

Договореното като стартова заплата да се изпълни

Искаме това, което е договорено като стартова заплата, да се изпълни и в зависимост от натоварването на медицинските специалисти тя да расте, каза Иван Кокалов. Договореното в КТД за университетските болници е стартова заплата от 950 лв., а за общинските и областните болници е 900 лв., посочи той.

Няма как да стигнем това ниво

Няма как да стигнем това ниво и затова бях против, когато се подписваше КТД, подчерта от своя страна Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници.

„За да дадем едни пари, те трябва да влязат в лечебните заведения. Ако работим ръка за ръка със синдикатите, трябва да насочим усилията точно това да бъде осигурено, а тогава трябва да изискват от нас да ги дадем“, обясни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл – http://bnr.bg/horizont/post/101173910/ivan-kokalov-iskame-minimum-600-mln-lv-poveche-za-budjeta-na-nzok

Протестите на медицинските сестри и защо те са разделени?

БНР, Нещо повече


Тема: Протестите на медицинските сестри и защо те са разделени?

Гости:

Мая Илиева, медицинска сестра;

Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи;

Резюме: „Не е нормално ние да застанем до едни предатели, рамо до рамо, и да протестираме за нещо, което отдавна вече трябваше да имаме. За мен този протест е режисиран“. Това каза пред БНР уволнената медицинска сестра Мая Илиева, която няма да участва в понеделник в националния протест на медицинските специалисти, организиран от КНСБ.

„Ако те наистина бяха истински синдикати, този протест трябваше да се проведе на 2 януари, тъй като от 1 януари трябваше да влезе в сила КТД, отрасъл „Здравеопазване“, и там са заложени едни заплати от 950 лв. Наистина ако беше тогава протестът, може би всички щяхме да участваме. След като през март ги помолихме за подкрепа, когато излязохме на улицата, те първо се разграничиха от нас, не пожелаха да ни подкрепят. Хората разбраха, че синдикатите в момента, в който

Илиева подчерта, че от 1 март до момента не са спирали с протеста си, но категорично подчерта, че в протеста на КНСБ няма да участват. Според нея те са и основният виновник за нейното уволнение.

Запитана колко души наброяват Мая Илиева посочи: „На последния протест може би имаше около 2-3 хил. души“.

Днес Илиева има среща в социалното министерство, на която ще стане въпрос за социалните им искания. Тя подчерта още, че много от колегите й са заплашвани да не протестират.

Само заедно можем да направим нещо добро за здравеопазването

„Всички сме в едно и също състояние. Не сме ги предали“, декларира от своя страна Милка Василева – председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Всички заедно трябва да решим проблемите, независимо кой кого припознава. С прословутата българска несолидарност, ние усложняваме проблемите, вместо да намерим правилното решение“.

Василева бе категорична, че цитираните милиони от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев не са достигнали до тях:

„Защо не са стигнали – нека министърът да обясни или директорите на лечебните заведения, които не са ги разпределили по правилния начин. Съсловната организация няма власт и сила да накара работодателите да свършат тези неща“.

Милка Василева предупреди, че кадровият потенциал е в изключително критично състояние. Тя се обърна към политиците от всички групи: „Ако не се вземат мерки сега, утре вече няма за кого да ги взимат. Лъскавите болници и високите технологии не вършат работа, ако няма медицински специалисти“.

Според нея основният проблем е в контрола. Тя смята, че средствата в системата се разпределят субективно.

Василева очаква около 5000 души на протеста в понеделник.

Казусът с подалите колективна оставка медици от болницата в Карлово

БНР, Преди всички


Резюме: Очакваме не обещания, а нови трудови договори с увеличение на заплатите на 950 лв, казаха в сряда медиците от болницата в Карлово.

Медицинската сестра Силвия Стайкова сподели за БНР, че все още не е ясно кой от двата варианта, предоставени от финансовия министър, ще бъде постигнат.

„На осми ще имат среща, отново, сестрите и управителят. Той днес отсъства. За днес няма да имаме нищо ново“.

Пред „Хоризонт“ Стайкова не се ангажира с мнение дали срещата е насрочена за 8-и заради очаквания голям протест, подкрепен от синдикатите, на 7-и.

„Вече не можем да вярваме на обещания. Не може човек, управител на болница, да застане пред цяла България и да каже, че сме оттеглили молбите за напускане. Какво му е отношението към нас като към хора?! Това е абсолютна лъжа! Молбите са долу, в администрацията и не са оттеглени! Нашите са 7 – от Вътрешно отделение и 6 на колежки от Детското, и лекарските…“

Сроковете на молбите изтичат на 13 октомври за Детското отделение и на 30-и за Вътрешно, допълни тя в предаването „Преди всички“. Ако дотогава няма нови договори, сестрите са категорични, че ще напуснат.

„Означава, че се затварят две отделения. Не знам дали ще съществува по-нататък болницата“.

На голяма част от персонала остават 5-6 години до пенсия и много хора се страхуват да подадат оставки от страх, че не могат да намерят работа, допълни тя.

Сестрите са по-склонни да приемат предложението за 950 лв. заплата с уговорката, че ще получават 80% от нея при неизработена през месеца дейност:

„Защото, при подписан трудов договор за 950, 20-те процента, които няма да ги вземем, примерно, единия месец, са дължими суми и трябва да се изплатят, те са в договора, а ДМС-то, като кажат, че няма, няма и да видим!“.

В Плевен в рамките на фестивал на спорта, здравето и дълголетието изтъкнати кардиолози днес даваха съвети как да бъде запазено сърцето здраво

БНР, Новинарски час


В Плевен в рамките на фестивал на спорта, здравето и дълголетието изтъкнати кардиолози днес даваха съвети как да бъде запазено сърцето здраво.

В препълнената зала на военния клуб кардиолози акцентираха вниманието на хора в пенсионна възраст как да избегнат сърдечносъдовите заболявания, какви са симптомите, кога да търсят специалист. Проф. д-р Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония, подчерта, че у нас профилактиката все още е в дълг към хората. Защо обаче е добре да сме позитивни в ежедневието и как е свързано със сърцето: „Факт е, че хората, които са по-отворени към света, по-склонни да приемат позитивните емоции, имат по-малко сърдечни проблеми. Обратно, хората, които са по-склонни към депресия и по някакъв начин потискане от заобикалящата ги среда, имат повече подобни проблеми. В напреднала възраст не трябва да забравяме, че една част от хората имат нужда от някакъв вариант на подкрепа.”

Солта и посоляването е вредно, прекомерната употреба на захар, трябва да се движим, но и още нещо, за да имаме здраво сърце, смятат плевенчани: „Сърцето функционира пълноценно, когато е пълно с любов. Любовта лекува сърцето. Любовта дава живот на сърцето.”

Здравният министър Кирил Ананиев призна, че предвидените средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри са били намалени от 50 млн. на 6 млн. лв.

Дарик радио


Здравният министър Кирил Ананиев призна, че предвидените средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри са били намалени от 50 млн. на 6 млн. лв. Здравните и финансовите власти заедно преценили, че трябва да бъдат дадени 50 млн. лв. за увеличение, но записали „до 50 млн.“. Когато обаче установили, че могат да бъдат дадени само 6 млн. лв., започнали преговори със Здравната каса да покрие с пари от резерва си останалите 44 млн. лв. Ананиев обаче посочи, че увеличение на средствата имало и уточни, че средната брутна работна заплата на медицинските сестри за месец юли се е движила между 1100 и 1500 лв.

Репортер: Въпросът бе повдигнат днес в парламента. Депутатът от БСП Проф. Георги Михайлов припомни, че с постановление на Министерския съвет от 10 април се отпускат 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата.

Георги Михайлов: Един месец по-късно, на 9 април, с Постановление №111, и то в негов параграф II, цифрата 50 млн. се заменя с 6 млн. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това? Проблемите, които са в здравеопазването, вървят като лавина един след друг.

Репортер: Малко по-късно през деня Ананиев отговори.

Кирил Ананиев: Това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, може да предоставим само 6 млн. лв. И понеже искахме да бъдем честни пред българските граждани, отидохме на разговор с колегите от Здравната каса, проведохме го този разговор и искахме тези ресурси да бъдат осигурени.

Репортер: Министърът обаче е категоричен, че увеличението на заплатите на професионалистите по здравни грижи е налице и към този момент.

Кирил Ананиев: За месец юли без да сме отчели това, което очакваме да получим утре или другиден, средната брутна работна заплата на медицинските сестри и въобще на професионалистите по здравни грижи се движи между 1100 и 1500 лв., като средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1255 лв.

През петте месеца след гласуваната тихомълком поправка за намаляване на обещаните 50 млн. лв. никой от управляващите не обясни какво налага парите да бъдат търсени извън държавния бюджет. Промяната в постановлението е направена три седмици преди европейските избори и е разписана във втората част на друго постановление, с което се увеличават разходите за провеждането на вота. През септември премиерът Бойко Борисов обясни, че е дал 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри, както и че се е карал на здравния министър къде са отишли парите. Тогава Борисов спомена сумата от 86 млн. лв., но не уточни, че има промяна в начина на образуването ѝ.

Репортер: В навечерието на Националния протест на медицинските сестри, насрочен за 1 март тази година, правителството отпусна 30 млн. лв. за осигуряване на качествено здравеопазване в областните и общинските болници, включително в спешните и психиатричните отделения. Седмица по-късно премиерът Бойко Борисов извика на спешна среща синдикатите и съсловната организация на професионалистите по здравни грижи, за да обсъдят продължаващата организация на протестите. След нея ресорният министър Кирил Ананиев и председателят на съсловната организация Милка Василева показаха, че са се разбрали.

Кирил Ананиев: Няма нужда от протести, има нужда от разговори, има нужда от обсъждане с цел да постигнем най-доброто, което е възможно.

Милка Василева: Невинаги улицата е достатъчно добре информирана какво е състоянието, реалното, на системата и какви са начините за постигане на успехи.

Репортер: На 10 април парите за заплати на медицинските сестри, санитари и здравни работници се увеличиха с още 50 млн. лв. Премиерът обяви отпускането им преди заседанието на кабинета, а министър Ананиев поясни за какво ще бъдат използвани.

Бойко Борисов: Около 50 млн. за повишаване на заплатите на медицинските сестри.

Кирил Ананиев: С направеното предложение ще постигнем начални заплати по Колективния трудов договор от 950 лв. за медицинските сестри. Не само за медицинските сестри, а за професионалистите по здравни грижи.

Репортер: След Гергьовден кабинетът одобрява ново постановление, с което променя решението си от 10 април за отпускане на до 50 млн. лв. и сумата става до 6 млн. лв. Промяната не е съобщена пред камерите, нито забелязана от медиите, поместена под формата на постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет. Същата седмица премиерът обещава да отпусне 27 млн. лв. за дострояване на сградата на болницата в Ямбол. След няколко национални протеста на медицинските сестри и недостигнала до много от тях минимална заплата от 950 лв. през септември премиерът отговори на въпрос, свързан с искането за двойно увеличение на заплатите на медицинските сестри.

Бойко Борисов: Всеки иска двойно.

Репортер: Тези хора се грижат за здравето ни.

Бойко Борисов: Да, и затова ние милиарди влагаме в инвестиции. И вчера съм се карал на Ананиев къде са 50 млн., които дадох. А те не са 50, те са 86 повече.

Репортер: И той какво Ви каза? Къде са?

Бойко Борисов: Ами, да се оправдава той къде са.

Репортер: От отговора му отново не става ясно, че 50 млн. са намалени до 6 млн. Заръчаното от премиера оправдание на Ананиев дойде днес.

В срок до края на годината заплащането на нощния труд за медицинския персонал да бъде увеличен до 28 лв. на час, а трудът на медицинския персонал да се остойности в клиничните пътеки, поискаха от Медицинската федерация на КТ „Подкрепа“ в свое становище до министър-председателя, здравните и финансовите власти. В документа синдикатите настояват още след 31 октомври Здравната каса да преустанови плащанията си към частните болници, а финансовите лимити за останалите да отпаднат. Сред исканията са още службите на Спешна помощ, полиция и пожарна да бъдат обединени под едно командване.

БСП пита, какво се случва с парите на медицинските сестри

Дарик радио


БСП пита, какво се случва с парите на медицинските сестри. Според „червените“ правителството веднъж е отпуснало обещаните 50 милиона за увеличаване на заплатите, а след това – с второ постановление ги е намалило на 6 милиона. Чуйте повече от депутата на БСП Георги Михайлов:

Георги Михайлов: С Постановление 78 на министерския съвет от 10 април тази година, министерският съвет отпуска 50 милиона лева насочени съгласно неговото решение към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата. Един месец по-късно, на 9 април с постановление 111 и то… в негов параграф 2, цифрата 50 милиона се заменя с 6 милиона. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това? Проблемите, които са в здравеопазването вървят като лавина едни след други. Декомпозиране на областни болници, плачевно състояние на общинските болници, липса на увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи и не само на специалистите по здравни грижи, тежки аномалии в заплащането на различните кадри в здравеопазването. Всичките тези проблеми няма да бъдат решени докато не се обърне внимание на фундамента на системата, а това е нейното управление.

Здравният министър Кирил Ананиев призна, че предвидените средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри са били намалени от 50 милиона на 6 милиона лева. Здравните власти заедно с финансовото министерство преценили, че могат да се дадат 50 милиона лева за увеличение, но записали до 50 милиона, когато обаче установили, че могат да се дадат само 6 милиона лева, разговаряли с ъс Здравната каса, да покрие разликата до 50-те милиона и това било изпълнено. Ананиев допълни, че увеличение на средствата има и уточни, че средната брутна заплата на медицинските сестри за месец юни се е движила между 1100 и 1500 лева.

Кирил Ананиев: Това, което се направи като анализ и изчисления показа, че за да стигнем до този таван може да предоставим само 6 милиона лева и понеже искахме да бъдем честни пред българските граждани, отидохме на разговор с колегите от Здравната каса, проведохме го този разговор и искахме тези ресурси да бъдат осигурени. Това, което обаче искам да ви кажа, че има два начина на анализ: единия анализ е на началната основна заплата, която толкова много се коментира в момента, а другия е на средната брутна работна заплата. Към месец юли, без да сме отчели това, което очакваме да получим утре или други ден, средната брутна работна заплата на медицинските сестри и въобще на професионалистите по здравни грижи се движи между 1100 и 1500 лева. Като средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 04.10.2019