В новите цени на здравната каса влизат и заплатите, но шефовете на болници отговорни за размера

И Борисов поиска обяснение от Ананиев за парите за медицинските сестри

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 4  


Значително повече пари да получат болниците през 2020 г. като това ще стане с увеличение на цените на клиничните пътеки, които покрива здравната каса.

Този ангажимент пое министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като в петък бе извикан спешно от премиера Бойко Борисов заради проблемите със заплатите на медицинските сестри. В разговора участваха и шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев, финансовият министър Владислав Горанов и Григор Димитров, който е представител на БСК в надзорния съвет на касата.

„Увеличеният ресурс няма да мине през обем, а през нови цени, които ще отразяват и разходите за труд. Оттам нататък трябва да оставим в ръцете на мениджърите разпределението на заплатите“, обясни Ананиев.

При сегашната система на здравеопазване, колкото и пари да се наливат, няма да се постигне ефект, твърди обаче Григор Димитров.

Обяснение какво се случва с 50-те млн. лв., с които трябваше да се вдигнат заплатите на медицинските сестри, поискал Борисов от Ананиев и Дечев. По-рано през деня в парламента премиерът бе обвинен от лидерката на БСП Корнелия Нинова, че е излъгал сестрите и е намалил обещаните 50 млн. лв. да 6

От обещаните през април 50 млн. лв. правителството е отпуснало само 6 млн. лв., тъй като единственият начин, по който държавата може финансово да подпомага болниците, е по линия на наредба 3, осигуряваща средства за дейности извън задължителното здравно осигуряване, обясни Ананиев след срещата с премиера. Здравният министър реално повтори механизма, обяснен ден по-рано, а и в петък на парламентарния контрол.

Финансирането по наредба 3 обаче има лимит, който ако се премине, се счита за държавна помощ и ЕК може да санкционира България, допълни Ананиев. Лимитът се оказал 36 млн. лв. Понеже през февруари кабинетът вече бе дал 30 млн. лв., се наложило орязване на 50-те милиона до 6.

„Няма законен начин, по който тези 50 млн. лв. от републиканския бюджет да можеха да стигнат до болниците. Те са търговски дружества и могат да бъдат финансирани само по наредба 3“, потвърди и Григор Димитров.

Така се стигнало до разговори със здравната каса, която била помолена да отпусне от резерва си обещаните 50 млн. лв.

„Мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването с решение на Надзорния съвет за увеличение на цените за 121 клинични пътеки“, каза след срещата шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Решението тези пари да бъдат освободени от резерва съвпаднало с водени малко преди това разговори с лекарския съюз, които поискали увеличение на клинични пътеки. „Приходната част вървеше в положителна посока и се оказа, че има такава възможност. По-скоро случайно обаче възможностите за увеличаване на пътеките съвпаднаха с обявената цифра, а именно, че необходимите средства за достигане на 950 лв., но средна основна заплата, а не на сестра, би трябвало да се получи с тези 50 млн. лв.“, обясни Дечев.

„Искам да се разбере, че с внасянето на 50 млн. лв. автоматично заплатите на всички не могат да се оправят. Действията ни бяха насочени към допълнително финансиране на определени дейности. Оттам нататък разпределението им зависи от директорите“, допълни и Димитров.

Въпреки че исканията на медицинските сестри, които продължават да протестират, са за стартово заплащане от две минимални работни заплати, което сега е 1120 лв., обещанието на министър Ананиев бе да се постигне договореното в колективния трудов договор, а именно стартова заплата от 950 лв.

Според него в редица болници в страната то е постигнато.

„Системата е такава, че болниците трябва да заработят увеличението си. В болниците, в които не са постигнати 950 лв., няма дейност“, заяви Ананиев. Такъв бил случаят в повечето общински болници и се мисли да бъдат финансирани по друг начин, обясни Димитров.

Доц. д-р Александър Оскар:

Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва незабелязано

Най-коварно протичат възрастовата макулна дегенерация и диабетната ретинопатия

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 62,63  


– Доц. Оскар, в календара на медицината октомври е месец на профилактиката на загубата на зрение. Кои диагнози в офталмологията влошават качеството на живота на най-много хора в България?

– Двете заболявания с най-голяма социална тежест в областта на очното здраве са офталмологичните усложнения на захарния диабет, от който вече страда всеки десети човек, и свързаната с възрастта макулна дегенерация, която придобива все по-големи мащаби с увеличаването на продължителността на живота. Смята се, че в развитите държави към момента заболяват около 30 процента от населението след 50-годишна възраст. При макулната дегенерация, свързана с възрастта, се уврежда централното зрение – получават се затруднения при четене, предметите се виждат деформирани, с напредване на заболяването разпознаването на лица става невъзможно. Затова с фокус върху тези две заболявания организираме седмица на отворените врати през месеца, в който традиционно се обръща повече внимание на очите. Ще даваме консултации и на пациенти с офталмо-генетични заболявания и фамилна обремененост особено за засягане на ретината.

– Кои са генетично обусловените заболявания?

– Те са доста, но най-честото офталмогенетично заболяване е пигментната дегенерация на ретината, известна с народния термин кокоша слепота. То може да стартира не само в детска, но и в зряла възраст с влошаване на виждането предимно в здрач и на тъмно.

Постепенно заболяването

води до чувствителна загуба на зрение

Пигментната дегенерация на ретината сама по себе си не е един вид, а сбор от различни заболявания със своя генетична основа и клинична изява. Някои са изолирани заболявания на ретината, други са част от синдром, засягащ и други органи. Десетки, а може би дори стотици са заболяванията на очите, които са свързани с генетични мутации и риск за ретината.

– Каква специфика прави ретината толкова уязвима?

– Ретината представлява изнесена част от мозъка. Тя се формира паралелно с неговото развитие и освен помошни клетки в нея има и нервни клетки. Както мозъкът няма възможност да възпроизвежда невроните си, така и нервните клетки на ретината не подлежат на „подновяване“. Нервните клетки на ретината участват в пътя на светлината – в ретината настъпва трансформация на светлинния импулс в нервен импулс. Тъканта на ретината, аналогично на нервната

няма възможност за възпроизводство

– Как е свързана с увреждането на макулата?

Макулата е тази част от ретината, която отговаря за централното зрени, частта, която се уврежда при макулната дегенерация. Също и при диабета, чиито усложнения може да доведат до оток -диабетен макулен едем, и допълнителни увреждания. Затова е прието, че при диабет трябва  да се правят профилактични прегледи при очен лекар 2 пъти в годината. Но между двете заболявания има и обратна връзка. Съвсем не е изключение диабетът да бъде диагностициран чак след като симптомите на ретинопатия и зрителните проблеми заведат пациента при очния лекар. Затова винаги подчертавам, че не е необходимо човек да има установен диабет, за да отиде на офталмологичен профилактичен преглед – в началото на захарния диабет пациентът рядко знае, че е развил заболяването. Много често така се стига до откриване на захарния диабет –

след като сме били подсетени от очните усложнения

Съветвам фамилно обременените за метаболитни нарушения хора да се консултират редовно – дори без оплаквания, и за диабет, и за ретинопатия. Много коварни са ранните стадии, в началото няма никакви външни признаци, липсват и обективни симптоми. При разгърната форма на диабетна ретинопатия обаче може да се стигне до отлепване на ретината и пълна загуба на зрение. Особено при хора над 50-60 години или с фамилна обремененост. За диабетиците е важно да контролират кръвната си захар освен заради самото заболяване и като профилактика на усложненията му, в случая – срещу диабетна ретинопатия. Установени в ранен стадий, може да се повлияят с лазерно лечение

– Кои симптоми говорят за напреднала ретинопатия?

– При диабетен макулен едем например, засягащ централната част на зрението, е възможна внезапна загуба на зрение в едното или двете очи, може да се установи изкривяване на образите – много типичен пример за откриване на проблема е плочките в банята не изглеждат симетрични, а с криви контури. Ако е засегната ретината, може да се появяват светкавици в зрителното поле. Когато измененията са в периферията, в началото пациентът често няма никакви обезпокоителни специфични симптоми.

– Колко време минава от първите микроувреждания до тежките промени в тъканите?

– Лошото е, че и макулната дегенерация, и диабетният макулен едем може да прогресират много бързо

Категорични данни за България липсват, но се предполага, че засегнатите от наследствени болести на ретината у нас са около 5000, а с диабетна очна болест и свързана с възрастта дегенерация на макулата вероятно са към 450 хиляди. След 60- и особено след 70-годишна възраст е изключително важно да се правят профилактични прегледи веднъж в годината, а при установен проблем – и по-често. Ако се изпусне моментът, почти нищо не може да се направи. При започване на навременно лечение е реалистична прогнозата да се спре прогресията на макулната дегенерация и дори да се постигне известно подобрение.

– Каква е терапията?

– Съвременното лечение на макулната дегенерация и макулния едем е с инжектиране в окото на медикаменти от последно поколение, които спират напредването на заболяването

– Какви резултати постигате, за този вид болести се говори като за необратими?

– Световната практика, която и ние следваме, са да се направят няколко инжекции през един месец. При над 50 процента от пациентите се овладяват симптомите и се спира прогресията на заболяването.

– Терапията плаща ли се от пациентите?

– Поема се от здравнта каса, пациентите участват, ако не се лъжа, с около 300 лв. за целия курс.

– Семейните лекари имат ли задължение да дават направления за офталмолог на хората в рисковата възраст?

– Няма записано задължение, личният лекар не е длъжен, въпрос е на отношение и професионална загриженост. Живеем в демократична държава, ако човек не е удовлетворен от личния си лекар, може да го смени. По традиция нашата клиника организира безплатни прегледи – за деца, за хора от социални домове, както и за други българи, които не успяват да се консултират по стандартния ред. Сега например във връзка с Международния ден на зрението в партньорство със сдружението „Ретина България“ и Портала на пациента започваме широка информационна кампания, която ще бъде съпътствана от безплатен очен скрининг за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация.

– Как могат да се консултират желаещите?

– От идващия понеделник в периода 7-11 октомври в Александровска болница ще извършваме безплатни прегледи от 13,30 до 17 часа в консултативния кабинет на Клиниката по очни болести на четвъртия етаж. За включване в графика желаещите трябва да се запишат на телефон 02/9230 295. Направления по здравна каса не се изискват, няма и такса.

***

Доц. д-р Александър Оскар, дм, е началник на Клиниката по очни болести на Университетската болница за активно лечение „Александровска“.

През 2003 г. завършва медицина в Медицински университет – София, с отличие.

Придобива специалност по нервни болести през 2009 г. и защитава образователна и научна степен „доктор“ в област невро-офталмология.

През 2015 г. придобива специалност по очни болести. Инициатор и активен участник е в безплатни прегледи за деца и възрастни.

13 на сто от младите българки са прекалено слаби

В детска възраст – леко подобрен тренд при затлъстелите, момчетата са по-пълни

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 1  


Ново проучване в България установи 13% млади жени с поднормено тегло, съобщи проф. Веселка Дулева – главен координатор на експертния съвет по хранене и диететика към здравното министерство. За първи път от 80-те години процентът е толкова висок. Свързано е с подражание на модели и влияние на блогъри и инфлуенсъри. В същото време е проблем и другата крайност. Хубавата новина, съобщена от проф. Дулева, е, че има леко подобрен брой на затлъстелите деца. Във всички възрасти обаче момчетата са попълни.

Употребата на венозни наркотици увеличава многократно риска от хепатит С

24 часа  стр. 63  


Вирусният хепатит, и по-специално инфекцията, причинявана от хепатитния вирус тип С (HCV), е широко разпространено заболяване сред употребяващите наркотици чрез инжектиране в цяла Европа. От всеки 100 души, заразени с хепатит С, между 75 и 80 развиват хронична инфекция. Това пък причинява сериозни дългосрочни последици, тъй като заразяването с HCV, често усложнено поради прекомерна консумация на алкохол, е причина за нарастващ брой смъртни случаи и чернодробни заболявания, включително цироза и рак на черния дроб, сред застаряващата група на високорисково употребяващите наркотици.

Изводите са част от Европейския доклад за наркотиците за 2019 г.

Разпространението на HCV антитела сред употребяващите наркотици чрез инжектиране се определя въз основа на проучвания на серологичния превес или рутинни диагностични изследвания, предлагани от услугите за употребяващи наркотици. В периода 2016 – 2017 г. установените равнища на HCV антитела сред националните извадки от употребяващи наркотици чрез инжектиране в 14 държави в ЕС варират от 15% до 82%, като Полша, Кипър, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксмебург, Португалия отчитат равнища на болестност, надхвърлящи 50%. Сред инжекционно употребяващите наркотици заразяването с вируса на хепатит В (HBV) е по-малко разпространено от инфекциите с HCV, но при все това е по-разпространено в сравнение с общото население, въпреки наличието на ефективна ваксина. Наличието на HBV повърхностен антиген е индикация за текуща инфекция, която може да бъде остра или хронична, се посочва още в доклада.

Инжекционната употреба на наркотици е рисков фактор и за други инфекциозни заболявания, като през 2016 г. Чехия и Германия са докладвали епидемични взривове от хепатит С, свързани с употреба на наркотици. В Обединеното кралство броят на докладваните случаи на заразяване със стрептококи от група А, свързани с инжекционна употреба на наркотици, нараства от 2013 г. насам, а освен това продължават да се получават съобщения за случаи на раневи ботулизъм в Европа.

***

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор № 25-00- 2/30.04.2019

В седмицата на рязко застудяване си мерете кръвното, може да „играе“

Тялото се адаптира към промените на времето за 7-10 дни, при някои динамиката е изпитание
Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 59  


При бърза и драстична смяна на времето от топло към студено първата система, която реагира, е кръвоносната. За метеорологично чувствителните и за хипертониците е свързано с по-голяма вероятност от дискомфорт. Лятото, особено при устойчиво време през сезона, е благоприятно за тях, зимата е рисковият период, защото по естествен начин студът води до повишаване на артериалното налягане.

При внезапно и по-продължително захлаждане в прехода от топлия сезон съветваме пациентите да си мерят редовно кръвното и при покачването му или чести промени да се консултират с лекуващия лекар, обясни проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония и началник на кардиологично отделение в университетската болница „Света Анна“.

Само с един ден разлика в петък максималните температури в по-голямата част от страната паднаха от 26-30 на 15 градуса. Студеното време – на фона на доскоро летните стойности, ще се задържи близо седмица, макар че синоптиците очакват към сряда-четвъртък живакът да се качи до 18-20 градуса.

На организма обикновено са му нужни 7-10 дни за адаптация към променените условия на околната среда, по-голямата динамика може да е предизвикателна. Ако артериалното налягане излиза от оптималните за конкретния човек стойности, трябва да се променя схемата на лечение. Още повече, че често намаляваме дозите на пациентите през лятото, допълни кардиологът.

Въпреки че кръвното налягане може да бъде повишено временно – в отговор на тревожност или стрес например, хронично високото кръвно налягане, хипертонията, е медицинско състояние, което може да причини сериозни усложнения като сърдечен удар, инсулт и бъбречни заболявания.

Голямо американско проучване с 40 000 участници убедително показва, че климатичните промени имат пряко влияние върху кръвното налягане. Като са свързани не толкова с екстремно ниски или много високи температури, а по-скоро с резките преминавания от топло към студено.

Пазете се от тези храни – докарват рак

Причините са канцерогенни добавки, злоупотреба със сол и захар, рафиниране
24 часа  стр. 60  


Известно е, че здравето започва от кухнята, но мнозина не знаят, че в основата на много видове рак е храненето. Според ред изследвания 70% от карциномите могат да бъдат избегнати чрез подходящ хранителен режим. При останалите 30% решаващи са наследствеността и околната среда – фактори, които не можем да контролиране. Сайтът за здравословно хранене Nutritionexp съветва кои продукти и блюда е най-добре да избягваме, за да сведем до минимум риска от онкологично заболяване.

Хидрогенирана мазнина

Растителните мазнини се смятат за здравословни, но това е един от случаите, в които обработката на натурални продукти ги прави опасни. Олиото не може да бъде извлечено от зеленчука по естествен път, подлагат го на химическа обработка, оцветяват го, тушират силната му миризма. Този химически процес се нарича хидрогениране и означава обогатяване с водородни атоми, което придава дълготрайност и по-добър търговски вид на стоката. Проблемът е, че тази мазнина, с която са приготвени много готови храни, влияе на структурата на клетките, уврежда защитните им функции и повишава риска от развитие на рак.

Мариновани продукти

Мариноването с търговска цел е друга форма на обработка с добавка на нитрати и нитрити, сол, оцветители. Също както злоупотребата с алкохол причинява рак на онези органи, до които се допира директно, маринованите деликатеси могат да поразят стомаха и дебелото черво. Ако обожавате туршии, по-добре си ги направете сами, като контролирате солта и избягвате изкуствени добавки.

Алкохол

Прекаляването с алкохол издевателства над черния дроб и бъбреците и води до злокачествени заболявания. И не само там – пиянството може да причини рак на устата, хранопровода, ректума. Но какво значи злоупотреба с алкохол? По принцип едно питие на ден за жените и две за мъжете се смятат за безопасни, но най-добре, макар и скучно, е да не се пие въобще. Червеното вино съдържа полезната за сърцето съставка ресвератол, но нея я има и в гроздето.

Високофруктозен царевичен сироп

Този подсладител е опасен, защото макар и от природен продукт -царевица, има висока концентрация на глюкоза. Храните, в които е добавен, могат силно да повишат кръвната захар и да създадат идеални условия за избуяване на ракови клетки. Смята се, че сиропът не причинява рак директно, но подготвя среда за развитието му. Избягването на готови храни и готвенето у дома са най-добрият начин да се пазим от „сладкия“ убиец.

Бяло брашно

Пълнозърнестото брашно е много полезно, но рафинирането му до бяло ликвидира полезните му качества. Брашно се избелва химически с азотни оксиди, хлор, хлорид, бензоил пероксид -нещо, което едва ли бихте желали да ядете. Освен че така се лишава от хранителност, то има изключително висок гликемичен индекс, което значи, че в тялото се разпада на захари, вдигайки нивата на глюкозата в кръвта и на инсулина. Смята се, че това храни раковите клетки. Ползвайте пълнозърнесто брашно.

Пуканки от микровълновата печка

Проблемът с пликчетата царевица за пукане в микровълнова печка е, че съдържат перфлуороктанова киселина, която причинява рак на панкреаса, бъбреците, черния дроб, пикочния мехур, а при мъжете – и на тестисите. Когато пукате царевични зърна в микровълнова, тази киселина покрива пуканките с изкуствена канцерогенна трансмазнина. Пуканките по принцип са полезни, но си ги приготвяйте сами във фурната с малко зехтин и сухи подправки.

Сьомга от развъдник

По принцип тази риба е много полезна и богата на мастната киселина омега-3. Но дивата е на изчезване заради обилната консумация и струва много скъпо. Затова масово се продава отгледана в рибарници сьомга, живяла в пренаселена среда, стресирана и тъпкана с изкуствена храна, пълна с антибиотици и причиняващи рак химикали. В резултат месото й съдържа токсичните полихлоринирани бифенили, диоксини и живак, всички опасни за консумация. Дивата риба е за препоръчване, много е хранителна и е по-вкусна, но ако можете да си я позволите.

Обработено и опушено месо

По принцип е добре червеното месо да се ограничи заради високото съдържание на мазнини, но обработеното определено трябва да се избягва напълно. Това не е лесно, защото става дума за редица вкусни продукти като бекон, суджуци, колбаси, кървавица и др. В повечето от тези деликатеси за трайност са добавени нитрати и нитрити, а те се свързват с появата на рак. И въпреки че опушването е вековна техника за дълго съхраняване, при нея месото поема катран, който е опасен, както при цигарите.

Картофен чипс

Той не е здравословен поради съдържанието на сол и наситени мазнини, вредни за храносмилателната система. Причината чипсът да се смята за канцерогенен е химикалът акриламид, получен при обработка на висока температура като пържене. По същата причина лекарите препоръчват да не се прегаря месото при печене. Акриламидът е и едно от вредните вещества и в цигарите.

Газирани напитки

Не казваме нищо ново с твърдението, че содата е вредна за здравето. За газирането се използва захар – любимата „храна“ на раковите клетки. Такива напитки не съдържат полезни съставки, но за сметка на това изобилстват с химикали и оцветители, които могат да причинят рак. По-добрият избор е леко подсладени чай или кафе, и двете – с антиканцерогенни съставки.

Консервирани храни

Консервите имат високо съдържание на захар или сол, но това не е основната причина да са вредни. Дяволът е в кутиите, които често са покрити с химикала бисфенол А, който руши хормоналния баланс и е свързан с появата на рак. Той се смесва лесно с храната особено с киселинната като доматите.

МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ:

86 млн. лв. влизат в бюджетите на болниците до края на годината

Труд  стр. 5  


„86 млн. лева ще влязат до края на годината в болничните бюджети. Премиерът Борисов се върна спешно, за да изслуша всички засегнати в сектор „Здравеопазване“ във връзка с 50-те милиона лева, които правителството отпусна“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в МС.

„През март МС при постановление, с което увеличи бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 млн. лв. Целта беше да се увеличи свеж ресурс в болниците и да се даде възможност да се увеличат заплатите на специалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри обаче продължи. През цялото време ние сме искали да им помогнем“, припомни той.

„Установи се, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено 6 млн. лв. в противен случай следват санкциите от ЕС. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс и затова преценихме заедно с НЗОК, заедно с нашите партньори от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК“, разясни Ананиев.

По думите му на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК, Надзорният съвет на касата е приел решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва за неотложни разходи. „Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. В някои болници желаните заплати са достигнати, в други – все още не“, уточни Ананиев.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КИРИЛ АНАНИЕВ:

Заплатите на медсестрите са ниски, където няма дейности

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6  


Където заплатите на медицинските сестри не достигат 950 лв. -нивото, заложено в Колективния трудов договор означава, че там няма достатъчно извършена дейност. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев след среща а с премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев и проф. Григор Димитров – член на нейния Надзорен съвет и представител на Българската стопанска камара.

Според него не трябва да се търси уравниловка в заплащането на всички медицински сестри.

С парите, предоставени на болниците, би трябвало да се достигне средна основна заплата на медицинските сестри 950 лева, д-р Дечо Дечев.

Кирил Ананиев пък припомни, че средствата, предоставени на болниците са общо 86 млн. лв., от които 50 млн. лв. са от резерва на касата. Той е категоричен, че няма да си подаде оставката заради проблема със заплатите на медсестрите и увери, че аз 2020 г. парите за лечебните заведения ще бъдат увеличени.

С 347 болници и растящ разход за лекарства трябва да се вземат мерки за промяна в системата, тя е неефективна и с неоправдани разходи, каза пък проф. Григор Димитров.

По-рано вчера министър Ананиев заяви в НС, че допълнителните средства дават възможност за увеличение на приходите на лечебните заведения и на заплатите на персонала им.

Държавните и общинските болници получиха допълнителен финансов ресурс в размер на 36 млн. лв., част от който следва да даде отражение и върху размера на възнагражденията. Допълнително за спешна помощ са разпределени 15 млн. лева, както и за разходи за персонал. Отделно от това с анекс към националния рамков договор е 50 млн. лева от резерва на НЗОК за непредвидени разходи от 1 юли се увеличиха цените на 120 клинични пътеки, което даде възможност на болниците да получават повече средства по реда на договорите за медицинска дейност. Ес^ектът от тази мярка ще дойде след отчета за деветмесечието, обясни Ананиев.

„Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. 86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри“, категоричен е здравният министър.

Ананиев: Няма да подавам оставка

Вдигат още заплатите на медсестрите с бюджета за 2020 г.

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 5  


Нямам основание да си подавам оставката. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след спешна среща с премиера Бойко Борисов и медицинските специалисти.

До нея се стигна заради- неразбирателство по отношение на отпуснатите допълнителни средства. Както „Телеграф“ писа, става въпрос за изменение на постановление, с което правителството намалява от 50 до 6 милиона сумата, която отпуска. Всичко това се случва на фона на предстоящите протести на медицинските специалисти. Според министъра обаче обещаните 50 млн. лв. действително са отпуснати, но през резерва на здравната каса. Това бе потвърдено и от управителя на фонда д-р Дечо Дечев.

Размер

„Слизаме при вас след среща с министър-председателя и финансовия министър. Срещата бе поискана лично от премиера и той в спешен порядък се върна от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни, които са свързани с т.нар. разследване в последните няколко дни за 50-те млн. лв., които правителството отпусна през април“, заяви по време на брифинг след срещата Ананиев. Той отново припомни, че общият размер на допълнително отпуснатите средства е 86 милиона – петдесет от касата, тридесет от МЗ и още шест милиона държавна помощ. „С бюджета за следващата година сме предвидили достатъчен ресурс за заплатите на медицинските специалисти“, заяви още здравният министър. По думите на Ананиев очакваното финансиране на лечебните заведения за 2020 г. е значително по-голямо от това, което е сега.

Кампания

Още преди срещата Ананиев заяви от парламентарната трибуна, че нито той, нито министър-председателят Бойко Борисов са излъгали за допълнително отпуснатите пари Според него Българската социа истическа партия търси политически дивиденти от създалата се ситуация. Ананиев посочи, че интересът на БСП и лично на г-жа Нинова изненадващо съвпада с времето за предизборната кампания, докато неговият ангажимент към проблема с възнагражденията е от началото на мандата. Междувременно стана ясно, че готвеният на 7 октомври протест, организиран от федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, няма да бъде подкрепен нито от пациентските, нито от съсловните организации. Българският лекарски съюз също се разграничи и отказа да участва в него.

Искаме пари от Европа за детската болница

Телеграф  стр. 7  


Здравното министерство ще кандидатства с 8 проекта за европейско финансиране. Това става ясно от отговор на Кирил Ананиев на депутатски въпрос по време на вчерашния парламентарен контрол. Първият проект се бори за осигуряването на средства за оборудването на бъдещата детска болница. Друг проект е за развитието на трансплантациите и донорството, както и повишаване на качеството на живот на пациентите на хемодиализа.

Парализиран проходи с екзоскелет

Телеграф  стр. 14  


Тибо, чиито всички крайници са напълно парализирани след падане преди 4 г, може вече да се движи с екзоскелет, направляван от мозъка му, съобщава АфП.Тибо е 28-годишен гражданин на Лион и участва в първия по рода си експеримент, осъществен от френски учени от изследователския биомедицински център „Клинатек“ в Гренобъл. Прототипът на екзоскелета е бил конструиран в продължение на 10 години от няколко екипа. Моделът се задейства от електроди, имплантирани в черепа на пациента.

Безработните мъже повече от жените

Телеграф  стр. 6  


Броят на безработните леко намалява с 1,3 пункта, като общият брой на хората без работа са 142 000, показват данни на НСИ. От тях 82 000 са мъжете, а близо 60 000 са жените. Социалният министър Бисер Петков пък съобщи в Бургас, че сериозно предизвикателство ще е недостигът на квалифицирани кадри със средно образование. В същото време се очертава излишък от лица с основно и с висше образование. Най-голямо увеличение на работните места се очаква в секторите образование, здравеопазване и социалната работа.

Безплатни прегледи за жени в 10 болници

Телеграф  стр. 4  


Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се провеждат в 10 болници в страната този месец.

Това съобщи вчера заместник-кметът на София по здравеопазване, финанси и транспорт Дончо Барбалов. Столичната община организира скринингова програма за рак на млечната жлеза от 2015 г., като досега са прегледани общо 19 000 жени. През тази година в кампанията ще се включат три болници извън София – пловдивската „Св. Георги“, варненската „Св. Марина“ и „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора. В столицата прегледите ще се осъществяват в Първа АГ болница „Св. София“, Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, ВМА, Онкологията, Апекандровска и Окръжна болница след предварително записване. Случаите на рак на гърдата са се увеличили двойно в последните 30 години, обясни директорът на АГ болница „Света София“ д-р Гергана Коларова. Тя призова по-възрастните жени да не пропускат профилактичните прегледи. По думите й смъртността от заболяването е изключително висока във възрастта от 65 до 79 г. Болестта обаче не трябва да се подценява и от по-младите момичета. Тази година от карцином на млечната жлеза е била оперирана 26-годишна пациентка.

Слънчевият витамин пази от настинка

Хронична умора издава недостига му

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф, Уикенд  стр. 10,11  


Слънчевият витамин D пази от настинки, а имунната ни система го използва в борбата с бактериите и вирусите.

Това показва изследване, публикувано в Британския медицински журнал. Оказва се обаче, че много хора имат ниски нива на витамин D в организма. Проучване на родни ендокринолози пък сочи, че 78 % от българите страдат от недостига му.

Щастие

Витамин D е изключително важен, защото може да предотврати заболявания като рахит и остеопороза. Освен това той помага при диабет тип 2, сърдечносъдови проблеми, няколко вида рак и психични разстройства, а едно от автоимунните заболявания, които се влияят от него е множествената склероза. За здрава психика и здраво тяло също се нуждаем от „слънчевия витамин“. От една страна той допринася за здравината на мускулите ни, а от друга може да ни спаси от черни мисли. Броят на засегнатите от есенна депресия се увеличава с дъждовното и мрачно време. Много често това се свързва именно с липсата на витамин D в организма. Експерти твърдят, че „слънчевият витамин“ е пряко свързан с хормона на щастието – серотонин. Затова в страните от Африка, в екваториалната част на Азия и в южна Америка, практически депресия почти няма, защото там има много слънце. В Скандинавието обаче хората често страдат от сезонна депресия заради липсата на естествена светлина.

Симптоми

Недостигът на витамин D може да ни причини редица други неприятности. Липсата му води до често боледуване, поява на промени в костите и мускулите, косопад и други заболявания. Много хора подценяват потенциалните рискове, защото дефицитът на витамина дълго време може да остане скрит. За да разберем какво е нивото му, можем да си направим кръвен тест. Съществуват обаче и някои симптоми, които подсказват, че организмът ни е „жаден“ и се нуждае от него. Прекомерното потене е знак за много проблеми, но един от тях може да бъде именно дефицитът на витамин D. Ако се потите, дори когато не тренирате или не извършвате тежка физическа дейност, най-добре е да си направите изследване. Същото важи, ако усещате елабост и отпадналост след сън и почивка. Именно хроничната умора е друг от признаците за недостига му. Всякакъв вид болка в костите или ставите може да бъде следствие от заболяване като артрит например, но може и да е сигнал за дефицита на това важно вещество в организма.

Меню

За да си набавите достатъчно количество витамин D, трябва да се излагате на директна слънчева светлина за определен период от време всеки ден. За хората с по-светла кожа са необходими 15 минути на ден, а за тези с по-тъмна – около половин час. И тъй като веществото се набавя основно чрез слънчевите лъчи, през студените месеци количеството му намалява. Затова много експерти препоръчват да го приемаме чрез таблетки. Ако прекарвате голяма част от деня между четири стени, без пряк достъп до слънчева светлина и не приемате достатъчно храна, богата на протеини, то може да сте едни от многото хора, които имат дефицит на „слънчевия витамин“, показва проучване на Факултетът по публично здраве към Харвардския университет. Според него милиони души страдат от липса на витамин D. Когато навън е мрачно и не успявате да събирате достатъчно слънчеви лъчи, трябва да помислите и за менюто си. Слънчевият витамин се съдържа в определени храни като рибеното масло, месото, млечните продукти, в жълтъка на яйцата и гъбите. Всички, които не ядат достатъчно от тези храни, е добре да си набавят витамин D с хранителни добавки. Средностатистическият човек в зряла възраст има нужда от между 5 и 10 микрограма дневно.

Чесън и кромид срещу рак на гърдата

Телеграф, Уикенд  стр. 10  


Чесънът и кромидът намаляват значително опасността от рак на гърдата, откриха учени от университетите на Бъфало и на Пуерто Рико.

Всекидневната им комбинирана консумация има силен профилактичен eqbeKT, пише „Сайънс дейли“. Те са основни продукти в характерното за Пуерто Рико ястие софрито. Изследване показва, че дамите в Пуерто Рико много по-рядко боледуват от рак на гърдата в сравнение с тези в САЩ. При жените, които ядат софрито повече от веднъж дневно, рискът от рак на гърдата намалява с 67% в сравнение с тези, които не са негови почитателки. Профилактичният ефект зависи от общата консумация на кромид и чесън, не само на софрито, изтъкна Гаури Десаи, ръководител на изследването. Хората в Пуерто Рико консумират повече кромид и чесън, отколкото в Европа и САЩ, главно заради популярността на традиционното ястие. Те ги слагат и в яхниите и ястията на основата на боб и ориз. Чесънът съдържа така наречените S-алилцистеин, диалил сулфид и диалил дисулфид, докато кромидът е богат на алкенил цистеин сулфоксиди. Тези съединения са с доказано противораково действие.

04.10.2019

Национални телевизии

Кирил Ананиев за заплатите на сестрите: Борисов не е излъгал никого, нито аз

БНТ  Новини в 12.00 часа


Продължава спорът за отпуснатите средства за заплати на медицинските сестри. По време на парламентарния контрол от БСП отново поискаха отговор от здравния министър Кирил Ананиев за различието в сумите, които са отпуснати. През април кабинетът подписа допълнителни до 50 милиона лева, а месец по-късно сумата е намалена на 6 милиона. Здравният министър отново заяви, че за сметка на това от резерва на Здравната каса са разблокирани 50 милиона лева. От БСП поискаха отговор и от премиера.

Корнелия Нинова, председател БСП: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на МЗ, а на Министерския съвет, доколкото знам все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат, отговорността е лична и ваша!

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. Казах в моето изказване, че с отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри, такава е счетоводната практика и отчетността, че на 3-месечие се дават тези отчети.

Правителството е отпуснало 86 милиона лева за медицинските сестри под различни механизми

БНТ  Новини в 23:00 часа


Правителството е отпуснало 86 милиона лева за медицинските сестри под различни механизми. Това беше потвърдено след извънредна среща при премиера Бойко Борисов със здравния министър Кирил Ананиев и управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев. Здравният министър заяви, че няма основание да подава оставка и че заплатите на всички сестри не могат да бъдат увеличени по равно.

След извънредната среща при премиера Бойко Борисов здравният министър Кирил Ананиев за пореден път обясни, че кабинетът е отпуснал първоначално 30 млн. по бюджета на МЗ, така че да се осигури свеж паричен ресурс за болниците и оттам за заплатите на сестрите. След протестите през пролетта кабинетът е взел решение да отпуснат още 50 млн. лв.

Кирил Ананиев: След което ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.

Освен тези 36 млн. кабинетът е взел второ решение още 50 млн. да бъдат отблокирани от резерва на НЗОК.

Кирил Ананиев: Взехме решение – страните, които подписахме НРД, да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените на клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени и на много по-ниска стойност.

Обясненията на здравния министър дойдоха, след като от опозицията атакуваха премиера за неяснотата – колко пари и как са преведени за медицинските сестри.

Корнелия Нинова: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и бълграските граждани? Решението не е на министерство на здравеопазването, а на Министерския съвет, доколкото знам все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат, отговорността е лична и Ваша!

И управителят на НЗОК след здравния министър обясни, че през пролетта е гласувано увеличение на 120 клинични пътеки с между 10-30%.

Д-р Дечо Дечев: На конкретния въпрос дали в системата са влезли 50 млн. лв. – потвърждавам, че това е станало. По линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Григор Димитров: Автоматично с внасянето на 50 млн. лв. заплатите на всички не могат да бъдат оправени. Това го казвам като човек, който разбира от финансиране на здравеопазването. Но ние, като надзорен съвет на НЗОК, се опитахме да помогне за увеличаването на заплатите.

Кирил Ананиев обяви още, че не вижда причина да подава оставка и отрече да е използвал решенията за отпускане на средства като инструмент за потушаване протестите на сестрите. Посочи още, че дали и с колко ще се увеличават заплатите на сестрите, зависи от мениджърите на всяко лечебно заведение.

Бюджетът на НЗОК ще бъде увеличен съобразно ръста на минималната и средната работна заплата за догодина

БНТ  Новини в 20.00 часа, в 23:00 часа


Бюджетът на Здравната каса за 2020-та ще бъде увеличен съобразно ръста на минималната и средната работна заплата за догодина. Това е договорено на среща на Българския лекарски съюз с ръководството на здравното министерство. Альоша Шаламанов по темата.

Репортер: На срещата в здравното министерство е договорено средно увеличение на цените на клиничните пътеки най-малко с 15%.

Николай Бръзналов: Лекарският съюз настоява за по-малко обеми и по-високи цени. Не една пътека да е 3 дни, а пациента да има нужда от болничен престой 5. Няма смисъл от това.

Репортер: Искането на Лекарския съюз ще бъде изпълнено. Договорено е също минимален процент от стойността на клиничните пътеки задължително да се заделя за заплати на лекари и медицински сестри.

Николай Бръзналов: Стигнахме до така висока степен на диалогичност и така доста от проблемите, които ние поставихме ще бъдат решени.

Репортер: Затова Лекарският съюз няма участва в протеста, който КНСБ и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи организират в понеделник. Сдружението на общинските болници също няма да го подкрепи.

Неделчо Тотев: Той не решава проблемите, а създава нови такива. И сега не можем да ги вдигнем тези суми, които искат, а на всичкото отгоре другата част от протестиращите искат две минимални. Това е просто непосилно.

Репортер: КНСБ и професионалистите по здравни грижи искат по-високи заплати за лекарите и медицинските сестри от общинските и университетските болници. Сестрите, които протестират от месец март настояват за стартова заплата равна на две минимални. Те няма да участват в протеста на 7-ми октомври.

Преди националния протест на медицинските сестри

БНТ  Денят започва


Тема: Преди националния протест на медицинските сестри

Гост: Д-р Христо Пелев, управител на УМБАЛ „Д-р Киро Попов”

В понеделник се организира голям национален протест с искане за увеличаване на заплатите на медицинските сестри.

Вижте повече по темата в прякото включване в Сутрешния блок на БНТ от Велико Търново и Карлово.

Вчера във Велико Търново управителният съвет и общото събрание на Националното сдружение на общинските болници заседава в Арбанаси. Една от темите, които управителите на общинските лечебници обсъждат е дали сдружението ще подкрепи националния протест, който се организира от Българската асоциация за професионални здравни грижи на 7-ми октомври. Вече втори ден Националното движение на общинските болници заседава в Арбанаси. Репортерът Мирела Дончева разговаря с управителя на карловската болница д-р Христо Пелев.

Карловската болница е застрашена да остане без медицински сестри, след като колективни оставки подадоха от няколко отделения. Репортерът Станислава Христозова разговаря с протестиращите сестри, които са пред Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Киро Попов“.

„Греби с кауза” в помощ на деца с онкохематологични заболявания

БНТ  Денят започва


Тема: „Греби с кауза” в помощ на деца с онкохематологични заболявания

Ако искате да предизвикате себе си и заедно с това да помогнете в благородна кауза, този уикенд в столицата имате тази възможност в рамките на София Фит Фест 2019.

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев отново ще постави на изпитание силите си и ще се включи с гребане в каузата да помогне на деца с онкохематологични заболявания. Репортерът Боряна Черганова се срещна с ултрамаратонеца в залата, в която той тренира за участието си в каузата. Вижте във видеото.

Има развитие по скандала със заплатите на медицинските сестри

bTV  Новини в 12.00 часа


Има развитие по скандала със заплатите на медицинските сестри след разследване на bTV. В Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев и кабинетът бяха обвинени в лъжа от опозицията.

Подробностите сега от Десислава Ризова.

Репортер: От парламентарната трибуна Кирил Ананиев обяви, че отпуснатите средства общо са 86 милиона. Първо били отпуснато 30, после още 6 и накрая 50 милиона дошли от здравната каса. Този отговор обаче не удовлетвори опозицията, която обяви, че ще продължи да пита от името на медицинските сестри.

Корнелия Нинова: Нито с 50, нито са 86, а са 6. Г-н Борисов защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани. Този път няма как да се скриете зад някой „главанак”, който ви организира преврат. Отговорността е лична и Ваша.

Кирил Ананиев: Ясно и категорично заявих, че ресурса, който може държавата да осигури допълнително на д 80-те милиона лева са 6 милиона лева от бюджета на МЗ, а останалата сума в размер на 50 милиона лева беше осигурена от НЗОК.

Ресурсът, който е осигурен от публичния сектор е 86 милиона лева, от които 50 милиона са осигурени от НЗОК и 36 милиона от МЗ.

Тази голяма загриженост в БСП и конкретно у госпожа Нинова съвпада с предизборния период.

Репортер: Кирил Ананиев каза, че исканията за 2 МРЗ на медицинските сестри не може да бъде удовлетворено към момента, макар, че исканията им са справедливи.

Властта се събра за обяснение за парите на медицинските сестри

bTV  Новини в 19.00 часа


Властта се събра за обяснение за парите на медицинските сестри. Тази седмица по bTV ви разказахме как 50-е милиона лева, обещани за увеличение за заплатите им, всъщност са намалени на 6 милиона. Премиерът събра на спешна среща здравния министър и шефа на Здравната каса Дондуков 1. Кирил Ананиев беше категоричен, че няма причина да подава оставка от здравния ресор и обясни механизма, по който държавата е дала не 6, а близо 86 милиона лева. Какво се случва с парите и ще има ли увеличение на всички?

Репортер: Премиерът Бойко Борисов свика на среща управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев, проф. Григор Димитров, който е член на надзора на касата и здравния министър Кирил Ананиев. Причината – постановлението на МС от април, с което трябваше да се отпусне субсидия от държавния бюджет за болниците до 50 млн. лв. Месец по-късно това постановление е редактирано, а сумата намалена на 6 млн. лв. Причината – достигнат лимит на субсидията към болниците по този ред. Темата предизвика множество коментари и различни интерпретации и среща при премиера.

Медицинските сестри от областната болница в Сливен заплашват, че от другия месец са готови на ефективни стачни действия.

Мариета Шаракчиева: Чувстваме се излъгани и предадени.

Репортер: Дияна Качарова е с 38 години стаж като мед. сестра и заплата 830 лв.

Дияна Качарова: Жалко е, обидно е. да ви кажа, че ми се плаче.

Репортер: През февруари правителството отпусна субсидия от 30 млн. лв. от държавния бюджет. През април одобри нова – до 50 млн. лв., която месец по-късно беше редуцирана на 6 млн. лв.

Надежда Маргенова: Аз се радвам, че тези 50 млн. лв. не са били отпуснати на търговските дружества, защото щяха да потънат по същия начин, както потъват всички приходи, които постъпват в едно здравно заведение.

Репортер: А в болницата в Мездра медицинските сестри недоумяват защо правителството прехвърля поети ангажименти върху здравната каса. Петя работи там като операционна сестра и е със заплата под 600 лева.

Петя Василева: Разиграване и прехвърляне на топката и подигравка със здравните работници, с персонала.

Репортер: След срещата при премиера управителят на касата обясни, че по искане на лекарския съюз са увеличени цените на клиничните пътеки и съответно отделени 50 милиона лева от резерва. Състоянието на бюджета на касата го позволявало. Решението е съгласувано с министерството.

Дечо Дечев: По-скоро случайно възможностите на бюджета за увеличаване на цените на клиничните пътеки съвпаднаха с цифрата, която беше обявена на срещата, а именно, че за достигане на средна основна заплата на сестра 950 лв. би трябвало да се получи такава седна основна заплата, увеличавайки цени около 50 милиона лева на медицински дейности.

Кирил Ананиев: Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или не е изпълнил нещо, предвидено му по закон. Аз съм убеден и считам, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да си подавам оставката.

Репортер: Ананиев твърди, че в бюджета за догодина се предвиждат повече средства за здраве и че в клиничните пътеки ще бъде остойностен и труда на персонала, което ще позволи повишение на заплатите. Министърът посочи, че няма основание да подава оставка.

Все още няма обобщена информация им ли увеличение на заплатите на медицинските сестри, къде и с колко заради субсидията от правителството от общо 36 млн. лв. и 50-те млн. от здравната каса.

Властта обясни за парите на медицинските сестри

bTV  новини в 23.00 часа |


Властта се събра за обяснение за парите на медицинските сестри. Тази седмица по бТВ ви разказахме как 50-те милиона лева, обещани за увеличение за заплатите им, всъщност са намалени на 6 милиона. В МС премиерът събра на спешна среща министъра на здравеопазването и управителя на Здравната каса.

Медицинските сестри от областната болница в Сливен заплашват, че от другия месец са готови на ефективни стачни действия.

Мариета Шаракчиева: Чувстваме се излъгани и предадени.

Дияна Качарова е с 38 години стаж като мед. сестра и заплата 830 лв.

Дияна Качарова: Жалко е, обидно е. да ви кажа, че ми се плаче.

През февруари правителството отпусна субсидия от 30 млн. лв. от държавния бюджет. През април одобри нова – до 50 млн. лв., която месец по-късно беше редуцирана на 6 млн. лв. А в болницата в Мездра медицинските сестри недоумяват защо правителството прехвърля поети ангажименти върху Здравната каса. Петя работи там като операционна сестра и е със заплата под 600 лева.

Петя Василева: Разиграване и прехвърляне на топката и подигравка със здравните работници, с персонала.

След срещата при премиера управителят на касата обясни, че по искане на лекарския съюз са увеличени цените на клиничните пътеки и съответно отделени 50 милиона лева от резерва. Състоянието на бюджета на касата го позволявало. Решението е съгласувано с министерството.

Д-р Дечо Дечев: По-скоро случайно възможностите на бюджета за увеличаване на цените на клиничните пътеки съвпаднаха с цифрата, която беше обявена на срещата, а именно, че за достигане на средна основна заплата на сестра 950 лв. би трябвало да се получи такава седна основна заплата, увеличавайки цени около 50 милиона лева на медицински дейности.

Кирил Ананиев: Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или не е изпълнил нещо, предвидено му по закон. Аз съм убеден и считам, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да си подавам оставката.

Ананиев твърди, че в бюджета за догодина се предвиждат повече средства за здраве и че в клиничните пътеки ще бъде остойностен и труда на персонала, което ще позволи повишение на заплатите.

Разговор с Аркади Шарков, експерт по икономика на здравеопазването

bTV  Лице в лице


 „Централизирано е много трудно да бъдат отпускани средства за целева помощ към определено болнично заведение от държавния бюджет за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, защото болниците са търговски дружества и държавата не може да ги подпомага така. Това противоречи на правилата на ЕС и може да бъдем санкционирани. Затова Министерството на здравеопазването е направило така, че тези пари да минат през определени клинични пътеки, с които оперират определени общински болници”, заяви експертът по икономика на здравеопазването Аркади Шарков в студиото на „Лице в лице”.

Това, според него, е обяснението за разминаването и вариациите в размера на сумите, които здравният министър Кирил Ананиев заяви, че са отпуснати за болниците.

Това обаче ни вкарва в един порочен кръг, защото дори да бъдат отпуснати тези средства по тези пътеки, общинските болници трябва да съберат достатъчно пациенти, за да ги получат, а „вътрешнопациентският туризъм” не им позволява, защото хората предпочитат да отидат в по-реномирани болнични заведения.

Шарков смята, че „разковничето на проблема” у нас е, че като цяло моделът е сбъркан и причината за това е големият брой болници.

„200 болници у нас са публични – 130 общински и 65 държавни, а останалите са частни. В общинските болници заплатите са ниски, защото няма достатъчно пациенти, тъй като те отиват към други болници”, смята експертът по икономика на здравеопазването, според когото това не е учудващо, защото с времето качеството на здравеопазването, което предлагат общинските лечебни заведения се влошава.

Развитие по скандала със заплатите на сестрите след разследване на bTV

„Трябва да се извърши консолидация и приватизация на болничните заведения в България”, категоричен е Шарков.

„България има 360 болници за 7 милиона души, а в Унгария са 165 за 10 милиона и в Чехия – 10 милиона, имат 200 милиона”, даде пример Шарков.

Съществува едно неразбиране как работи системата и това ни довежда до „Параграф 22”, който ще продължи, докато не се направи реформа и оптимизация в болничната помощ”, убеден е експертът.

„Самите пациенти проявяват неразбиране, че не е необходимо на всяка крачка да има болница, защото тази болница няма да им предложи достатъчно качествени медицински услуги” и това неразбиране трябва да се промени, заяви Шарков.

Разговор с д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ

bTV  Тази сутрин


 „В бутафорния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ, ние няма да участваме. Това не е нашият протест”. Това обяви вчера в предаването „Тази сутрин” Димитрия Димитрова, медицинска сестра в Пазарджик координаторът на здравните работници в региона.

Този протест не се е състоял, за да бъде наричан бутафорен, отговори днес от студиото на тази сутрин вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. Той проверил, и установил, че Димитрова не е официален представител на медицинските работници в Пазарджик.

По думите му в протеста на 7 октомври ще участват няколко хиляди души, организирани в представителни организации.

„Ние не протестираме срещу, а имаме искания към изпълнителната власт и към парламента, за да бъдат изпълнени тези неща, за които всички протестират”, уточни вицепрезидентът на КНСБ.

Той е разочарован от решението на Българския лекарски съюз (БЛС) да не подкрепи протеста. Кокалов има информация, че представители на БЛС са се срещнали вчера със здравния министър Кирил Ананиев и са повярвали на обещанията му.

В час пик жители на столичния квартал „Младост“ блокираха част от булевард „Цариградско шосе“

bTV  Новини в 19.00 часа


Протест в столицата. В час пик жители на столичния квартал „Младост“ блокираха част от булевард „Цариградско шосе“, недоволни от преместването на Националния център по наркомании на метри от домовете им. Държавата им отговори, че мярката е временна. Конфликтът следи Леда Цветкова.

Репортер: Протестиращите искаха да затворят едно от платната на „Цариградско шосе“. Това обаче не им беше позволено, затова застанаха в локалното платно. Към момента движението тук е затворено. Допускат се само преминаващите автобуси на градския транспорт. Това идва, след като от няколко дни те протестират пред вратите на центъра. Недоволството идва от това, че той се намира на метри от домовете им, в близост до детски градини, училище и няколко детски площадки. От МЗ казаха, че това е временна мярка и че центъра няма да бъде там за постоянно.

-Нямаме конкретна дата, казана докога ще бъде центъра. Каза се, че няма да е за постоянно. Ето сега разбираме министър Ананиев ни поканил на среща другата седмица, заедно с г-н Бойко Борисов, но пак нямаме определен ден и час за срещата. Значи няма конкретни часове, дати, срокове. Не вярвам. За днес бяхме поискали от общината да ни се разреши да затворим „Цариградско шосе“, разрешиха ни само на локалното. Вчера ни бяха разрешили, днес полицията дойде и каза, че само за локалното е разрешението.

Репортер: Министъра на здравеопазването днес също коментира темата.

Кирил Ананиев: Там няма да бъде за постоянно метадоновата програма. Използвайки тази трибуна се обръщам към хората, които протестират в „Младост“ и ги каня,в понеделник, за да разберем и техните мотиви и да проведем необходимите разяснителни действия, за да се успокоят хората, че няма нищо страшно да се случи през този преходен период.

Репортер: Покана при министъра за разговор. Дотогава обаче протестиращите ще останат тук и ще протестират всеки ден, докато не чуят конкретни срокове.

Протест в столицата тази вечер заради Националния център по наркомании

bTV  новини в 23.00 часа


Протест в столицата тази вечер заради Националния център по наркомании. В час пик жители на кв. Младост блокираха временно локалното платно на бул. Цариградско шосе, недоволни от преместването на центъра, който вече се намира на метри от домовете им. Допускани да преминат бяха сами автобусите на столичния градски транспорт. От Министерство на здравеопазването увериха, че мярката е временна и центърът отново ще бъде преместен. Протестиращите обаче настояват за конкретни срокове. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи покана към хората за среща в понеделник.

– Нямаме конкретна дата, казана докога ще бъде центъра. Каза се, че няма да е за постоянно. Ето сега разбираме, министър Ананиев ни поканил на среща другата седмица, заедно с г-н Бойко Борисов, но пак нямаме определен ден и час за срещата. Значи няма конкретни часове, дати, срокове.

С настъпването на есента рязко се увеличиха чакащите пред лекарските кабинети

bTV  Новини в 19.00 часа


С настъпването на есента рязко се увеличиха чакащите пред лекарските кабинети. За вирусите след спада в температурите с повече от 10 градуса в следващия репортаж.

Репортер: На опашката пред личния лекар е и Роза Велкова заедно с 2-годишната си дъщеря.

Роза Велкова: При нея отпадналост и започна веднага с температура. Миналата година не е посещавала ясла, понеже е на 2 г. и от тази година започнаха боледуванията.

Георги Киряков: Простудата и вирусите вървят ръка за ръка. Първо е простуда, след това се прибавя вируса и готова епидемията.

Репортер: За да се предпазим лекарите препоръчват да поддържаме имунитета си висок. И отчитат като проблем липсата на безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години.

Ангел Кунчев: Уверенията на производителя са, че ще бъдат доставени последната седмица на октомври.

Репортер: Грипната епидемия тази година може да закъснее. В момента преобладават вирусите.

Ангел Кунчев: Мина една вълна на малко по-широко разпространение на аденовируси. В момента преобладават риновирусите.

Репортер: За есенния сезон е характерен и хепатит А. той се разпространява основно в училищата. За епидемия на този етап не може да се говори, а най-добрата превенция са чистите ръце.

Здравният министър няма да подава оставка

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа


Здравният министър няма да подава оставка, заради казуса с 50-те милиона лева за здраве, с които трябваше да е увеличат заплатите на медицинските сестри. Това стана ясно на извънредна среща в МС при премиера Бойко Борисов.

Репортер: Темата за допълнителните 50 милиона лева стана повод за спешна среща в МС. На нея присъстваха министър председателят, министърът на финансите, здравния министър и шефът на Здравната каса.

Кирил Ананиев уточни, че през цялото време целта на държавата е била да се увеличат заплатите на медицинските сестри.

Вече няколко месеца медицински сестри от различни болници в страната чакат минималната заплата да стане 950 лева.

Надежда Маргинова: Не сме получили увеличение в този размер. Имаме увеличение от 100 на основната заплата.

Репортер: Казусът със заплатите не медицинските сестри стигна до парламента. Заради допълнителните 50 милиона лева за здраве, които се оказа, че ще бъдат отпуснати вместо от държавния бюджет от този на касата здравният министър трябваше да дава обяснения.

Корнелия Нинова: Министър Ананиев да се оправдава, каза премиерът и той министърът напълно безсилен да замаже тази лъжа прехвърля на здравната каса отговорността. Г-н Борисов, защо излъгахте и себе си и българските граждани.

Репортер: Кирил Ананиев защити както себе си, така и премиера.

Кирил Ананиев: Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал.

Репортер: По-късно нови разяснения бяха дадени в МС където Борисов повика здравния министър и шефа на Касата.

Кирил Ананиев: За да бъде допустима държавната помощ могат само 6 млн. да се предоставят, в резултат на което МС намали тези от до 50 на 6 млн. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс.

Репортер: Затова правителството решило обещаните средства да бъдат осигурени от бюджета на Здравната каса.

Дечо Дечев: Разговори са провеждани, уговорка в този дух е имало. Всичко е съгласувано, но съгласувано в рамките на възможностите.

Репортер: Здравният министър беше категоричен, че обещанието за 50 милиона лева не е дошло, за да спре протестите на медицинските сестри.

Кирил Ананиев: Оставка с дава, тогава когато човек е сбъркал нещо или тогава когато не е изпълни нещо, което му е било предвидено по закон. Аз съм убеден, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да подава оставка.

Репортер: Заедно със заявката, че ще остане на поста Ананиев обеща и повече пари за здраве догодина.

Междувременно недоволството в сектора продължава. За понеделник е насрочен голям протест на здравните работници, той се организира от КНСБ и съсловната организация на медицинските сестри. Много от тях вече се разграничиха от готвената демонстрация с аргумента, че синдикатите не защитават интересите им.

Здравният министър няма да подава оставка заради казуса с 50-те милиона лева

Нова телевизия  новини в 23.00 часа


Здравният министър няма да подава оставка заради казуса с 50-те милиона лева, с които трябваше да се увеличат заплатите на медицинските сестри. Това стана ясно след извънредна среща в МС при премиера Бойко Борисов.

Вече няколко месеца медицински сестри от различни болници в страната чакат минималната заплата да стане 950 лева.

Надежда Маргинова: Не сме получили увеличение в този размер. Имаме увеличение от 100 на основната заплата.

Казусът със заплатите не медицинските сестри стигна до парламента. Заради допълнителните 50 милиона лева за здраве, които се оказа, че ще бъдат отпуснати вместо от държавния бюджет от този на касата здравният министър трябваше да дава обяснения.

Корнелия Нинова: Министър Ананиев да се оправдава, каза премиерът и той министърът напълно безсилен да замаже тази лъжа прехвърля на здравната каса отговорността. Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани.

Кирил Ананиев защити както себе си, така и премиера.

Кирил Ананиев: Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал.

По-късно нови разяснения бяха дадени в МС, където Борисов повика здравния министър и шефа на Касата.

Кирил Ананиев: За да бъде допустима държавната помощ могат само 6 млн. да се предоставят, в резултат на което МС намали тези от до 50 на 6 млн. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс.

Затова правителството решило обещаните средства да бъдат осигурени от бюджета на Здравната каса.

Д-р Дечо Дечев: Разговори са провеждани, уговорка в този дух е имало. Всичко е съгласувано, но съгласувано в рамките на възможностите.

Здравният министър беше категоричен, че обещанието за 50 милиона лева не е дошло, за да спре протестите на медицинските сестри.

Кирил Ананиев: Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или тогава, когато не е изпълни нещо, което му е било предвидено по закон. Аз съм убеден, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да подава оставка.

Заедно със заявката, че ще остане на поста Ананиев обеща и повече пари за здраве догодина.

Протестите на медицинските сестри продължават, но с разделение

Нова телевизия  Новини в 12:00 часа


Разделение межди синдикатите и част от медицинските сестри педи протеста на 7 октомври. Темата със заплатите на сестрите и днес предизвика дискусия в парламента. На въпросите на депутатите отговаря здравният министър Кирил Ананиев.

Всички гледни точки сега обобщава Лора Инджова.

Репортер: Разделение на синдикатите и медицинските сестри преди големия протест на медицинските работници на 7-ми октомври.

Медицинските сестри от Сливен днес в ефира на НОВА обявиха, че ще създадат своя съсловна организация, която да защитава правата им, тъй като били недоволни от синдикатите, които не толкова добре защитавали правата им и не толкова добре се борили за заплатите им не толкова добрите условия на труд, за които настояват през последните месеци.

Ето какво казаха те днес в ефира на НОВА.

– Има разделение естествено, учредихме асоциация на българските медицински сестри. Противопоставяме се срещу синдикатите, които също не функционират както трябва защото тази експлоатация, тази тирания, която продължава вече 20 години, ако продължават така да неглижират и така да е подиграват с едно цяло съсловие най вероятно ще се сблъскат с ефективна стачка на национално ниво.

Пламен Радославов: Преди точно една година подписахме нов колективен трудов договор, в който МРЗ станаха от 700 лева – 900 лева. Има места където са станали, има места където не са станали и тъй като не се случват тези неща ние на 7-ми излизаме и искаме това, което миналата година е подписано.

Репортер: А днес спорът за средствата, които държавата отпуска за заплатите на медицинските сестри се прехвърли в парламента. Левицата отново поиска отговори от здравния министър по време на парламентарния контрол за това как се е стигнало до разминавания в сумите. Кирил Ананиев отговори на този въпрос и контрира левицата, че използват темата за предизборната кампания, в която вече се намираме.

Кирил Ананиев: Тъй като правителството иска да помогне, иска да реши този проблем, незабавно взе второ решение, в което беше записано, че се предоставят допълнително в бюджета на Министерството на здравеопазването до 50 милиона лева. Максималната стойност, с която можем да финансираме здравните заведения е 36 милиона лева. И понеже 30 милиона бяхме предоставили вече, допълнителното, което можехме да предоставим, бяха 6 милиона лева. Затова стана корекцията в постановлението.

Репортер: Още една новина от парламента, ОП с промени в закона за съдебната власт, с които ще настояват съдийските организации да не се финансират от дарения. Предложенията им идват в контекста на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Прокуратурата проверява лекаря, поставял стентове на здрави хора

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа


Окръжната прокуратура в Пазарджик се е самосезирала след разследването на NOVA за д-р Петър Лазов.

Васил Иванов показа как лекарят от държавната болница в града получава 57 хиляди лева, а в същото време поставя стентове на напълно здрави хора. Веднага след излъчването на материала е образувана проверка, съобщиха от държавното обвинение в града.

По случая работи и специализираната прокуратура, като най-вероятно двете проверки ще бъдат обединени и едва тогава ще се прецени има ли основание да се повдигнат обвинения на лекаря.

Национални радиа

Министър Кирил Ананиев заяви след среща с премиера, че не смята да подава оставка

БНР  


Здравният министър Кирил Ананиев заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че не смята да подава оставка заради проблема със заплатите на медицинските сестри и продължаващите протести. Ананиев за пореден път обясни, че с отпуснатите от правителството пари и парите от резерва на Здравната каса е дадена възможност за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. За следващата година са предвидени значително по-големи финансови ресурси за болнична помощ, които ще гарантират ръст на заплатите, увери още министърът.

Кирил Ананиев: Този ресурс няма да мине през обем дейност, а ще премине през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд, в тези заведения. Този ресурс е достатъчен. Оттам нататък все пак трябва да оставим решението на директорите и на управителните тела на болниците. Не мога да му кажа на всичките да даде 950 лв., и на тези в интензивното отделение и на тези, които са в кабинет. Така че ресурсът е налице, въпрос на управление и мениджмънт.

Управителят на Националната здравна каса Дечо Дечев обясни, че с разблокирания преди няколко месеца резерв от Касата от 50 млн. лв. са увеличени цените на 127 клинични пътеки от 10 до 30%. Според Дечев, това би трябвало и сега да гарантира стартова заплата на медицинска сестра от 950 лв.

Дечо Дечев: Образно казано, събрани всички сестрински заплати, основни, към тях прибавени тези 50 млн. лв. допълнителен приход на болниците, гарантира при всички условия средна основна заплата на сестра не по-малко от 950 лв. Това в отделните болници как се получава вече е въпрос на управление на болницата.

Искането на медицинските сестри за две МРЗ не може да бъде изпълнено

БНР  


Искането на медицинските сестри за две МРЗ не може да бъде изпълнено, това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По време на парламентарния контрол той посочи, че средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева.

Репортер: Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Министърът очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

Кирил Ананиев: Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някой от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения.

Репортер: В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов:

Корнелия Нинова: Господин Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерски съвет.

Репортер: Министър Ананиев отговори:

Кирил Ананиев: Министър-председателят на Република България господин Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати.

Репортер: Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от левицата при разглеждането на бюджета за 2020-а година.

Водещ: В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации организират на митинг-шествие в столицата.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Националното сдружение на общинските болници няма да подкрепи протеста на медицинските сестри на 7 октомври. Това решиха днес управителите на лечебните заведения на заседание в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. „Невъзможно е да увеличим заплатите, както е записано в колективния трудов договор“, посочи председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев.

Неделчо Тотев: Сдружение на общинските болници взе единодушно решение, че не подкрепяме протеста, защото той не решава проблемите, а той създава нови такива. Този протест се организира от хората, които запалиха искрата. Това беше декември месец, когато бяхме категорично против подписване на това КТД, защото беше неизпълнимо. Не можеш с нереалистичните цифри да боравиш и да искаш неща, които също са нереалистични. Нямаше как вдигнем и сега не можем да ги вдигнем тези суми, които искат.

Водещ: От Националното сдружение на общинските болници приеха декларация, в която настояват Здравната каса да изплати на лечебните заведение заработените над 4 милиона лева от надлимитна дейност.

Много от болниците вече съдят Здравната каса за плащанията.

Националното сдружение на общинските болници няма да подкрепи протеста на медицинските сестри

БНР  Хоризонт за вас


Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той уточни, че искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено:

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“.

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов: „Господин Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерски съвет“.

Министър Ананиев отговори: „Министър-председателят на Република България господин Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати“.

Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от левицата при разглеждането на бюджета за 2020-а година.

В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации излизат на митинг-шествие в столицата.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Националното сдружение на общинските болници няма да подкрепи протеста на медицинските сестри на 7 октомври. Това решиха днес управителите на лечебните заведения на заседание в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. „Невъзможно е да увеличим заплатите, както е записано в колективния трудов договор“, посочи председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев.

„Сдружение на общинските болници взе единодушно решение, че не подкрепяме протеста, защото той не решава проблемите, а той създава нови такива. Този протест се организира от хората, които запалиха искрата. Това беше декември месец, когато бяхме категорично против подписване на това КТД, защото беше неизпълнимо. Не можеш с нереалистичните цифри да боравиш и да искаш неща, които също са нереалистични. Нямаше как вдигнем и сега не можем да ги вдигнем тези суми, които искат“, каза той.

От Националното сдружение на общинските болници приеха декларация, в която настояват Здравната каса да изплати на лечебните заведение заработените над 4 милиона лева от надлимитна дейност.

Много от болниците вече съдят Здравната каса за плащанията.

Разговор със Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването

БНР  Хоризонт за вас


 „Правителството отпусна 6 млн. лева, които са използвани за финансиране на държавни лечебни заведения по Наредба 3. Това са дейности по лечение на туберкулоза, спешни пациенти, ТЕЛК, психиатрична помощ и още няколко подобни. Това са всички пари, които са отпуснати от правителството и това е начинът, по който са предоставени“, каза пред БНР Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в отговор на въпроса – къде са парите за медицинските сестри и кой ги излъга, че ще им бъдат повишени заплатите.

„Заплатите на медицинските сестри не са увеличени. Днес министър Ананиев го призна в парламентарния контрол, че не са достигнати. Той каза, че исканията не могат да бъдат удовлетворени. Поне на този етап – така заяви днес министърът. Иначе правителството взе решение април месец да финансира здравната система с 50 млн. лева, но както всички разбрахме месец по-късно това решение е отменено“, коментира Кацаров и допълни още в интервю за предаването “Хоризонт за вас“ по програма “Хоризонт“:

„Нямам престава какво се е случило в този един месец и защо се е случило така. Но реално увеличените средства в здравната сфера са в размер на 6 млн. Обещанието, дадено тогава, че заплатите ще бъдат повишени, че от 1-ви юли ще бъдат достигнати нивата от 950 лева, не е изпълнено и до този момент. Това, което стана съвсем ясно и министър Ананиев го каза, че не е и в прерогативите на министъра да определя заплатите на медицински сестри, работещи в търговски дружества. Според мен голямата грешка беше даването на такива обещания“.

Световен месец за борба с рака на гърдата

БНР  Хоризонт за вас


Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата. За седма поредна година столичната Първа АГ болница „Света София“ инициира кампания за безплатни прегледи с профилактика на коварното заболяване. Столичната община финансира кампанията, в която се включват здравни заведения в София, Варна, Пловдив и Стара Загора.

19 000 – толкова са жените, прегледани в първата и все още единствена у нас общинска скринингова кампания за превенция на рака на млечната жлеза. Тя се провежда от 2015-а година в Столичната община, припомни зам.-кметът Дончо Барбалов:

„Мисля, че не малко животи сме спасили с ранна диагностика и навременни мерки за лекуване. Годишно около 350 000 лева отделя общината за тази дейност. Това е една много добра инвестиция защото е инвестиция в здравето на хората. За тази година в програмата са обхванати около 9 000 човека, като през първото полугодие 3 500 жени са минали на преглед. От тях имаме 16 случая на установени карциноми, които веднага са оперирани, така че там със сигурност сме помогнали.“

Столичната община е сред партньорите и в настоящата кампания за ранно откриване на рака на гърдата, която започва днес и ще продължи до 1 ноември с участието и на 5-та градска болница, „Св. Анна“ и Александровска в София, Военномедицинска академия и Онкологичната болница, както и варненската „Св. Марина“, пловдивската „Св. Георги“ и болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, които се присъединяват към кампанията, съобщи изпълнителният директор на Първа АГ болница в София д-р Гергана Коларова и допълни:

„Специално моята амбиция и моята задача е тази кампания да обхване цялата страна. Наистина в големите градове са концентрирани повече хора, но като погледнем таблицата с възрастовото разпределение на заболяването, за съжаление то е в една възраст, в която дамите да, към момента все още работят, не са в пенсионна възраст, но изключително е висока смъртността във възрастта от 65 до 79.“

Ракът на млечната жлеза си остава най-често срещаното злокачествено заболяване при жените във всички развити страни в света, включително и в България, където броят на заболелите расте. Средно годишно заболеваемостта расте с 1,8 на сто, а за последните 30 години засегнатите от това коварно заболяване са се увеличили два пъти, а възрастта намалява, посочи д-р Коларова:

„За това ние се обръщаме изключително много към младите дами, защото да в тяхната възраст заболяването е рядко, но за съжаление се случва. И това е тяхната възраст, в която те трябва да свикнат да ходят на този преглед, дай Боже всичко да е нормално, но дори когато се намери нещо, то ще бъде в много начален стадий и лечението ще бъде изключително перспективно и това ще им създаде в годините навика те да правят ежегодно това изследване.“

Кампании като настоящата дават възможност на всяка отговорна към здравето си жена да се изследва и да следи своя здравен статус, за да не стига до тежки състояния, призова д-р Гергана Коларова:

„Нямаме оправдание да кажем, че е скъпо финансово или друго оправдание. Много жени не ходят на преглед за да не чуят тази диагноза. Колкото по-рано това се случи толкова успеваемостта при терапията е по-висока. защото пикът на това заболяване е след 35-годишна възраст и той е между 65 и 69 годишна възраст и тогава за съжаление и смъртността е по-висока.“

Освен традиционните ехографски и мамографски изследвания, възможностите за диагностика се разширяват с иновативна апаратура, която използва метода на термографското изследване и може бързо да ориентира пациента дали има основания за тревога или не, информира д-р Коларова:

„На базата на топлинното излъчване, то специално изследва млечната жлеза с готов софтуер, който след изчакване по време на прегледа, веднага дава резултат дали има образувание по-голямо от 3 милиметра. Т.е. то може да хване всяко едно образувание с размер 3 мм. Ако то дава нужните данни то доброкачествено ли е или има съмнения за злокачественост. Тогава на компютъра където са вкарани всички данни на пациента се появява надпис – Моля, посетете лекар.“

Изследвания с термографската апаратура ще се извършват през целия месец в Диагностично-консултативния център на Първа АГ болница, както и в 11, 29-та и 30-та поликлиники в София. Записването ще става на телефоните на съответните поликлиники.

Подробна информация за дните и часовете, както и телефонните номера за записване, можете да намерите на интернет страницата на АГ болница „Св. София“ или на телефон 02/4470 204.

Кампания за здравна превенция чрез спорт в Южния парк

БНР  Преди всички


На 5-и октомври от 9.00 часа в Южния парк в София сдружение „Алцхаймер България“ и фондация „Състрадание Алцхаймер“ ще се включат в кауза за здравна превенция чрез спорт.

„Болестта може да бъде преодоляна в един етап, в който дори нямаш знаците за болестта деменция. В световен мащаб няма лек за деменцията. Това е едно прогресивно заболяване. Било то различните форми на деменция, било то Алцхаймер. За съдовата деменция, която идва от сърдечно-съдови проблеми и се оказва, че е с много по-голям мащаб в България, помага редовното спортуване и това, което стимулира кръвообращението“, каза пред БНР Лора Любенова от сдружение “Алхаймер България“.

В интервю за предаването “Преди всички“ тя коментира още:

„Бягането ще е пет километра, но то е отворено и за хора, които искат да ги извървят тези пет километра. Много голяма част от доброволците, които ние сме активирали утре да се включат в тази инициатива, ще ги извървят и това е много добро движение“.

Кирил Ананиев: 86 милиона бяха осигурени в системата на здравеопазването

Дарик радио  


Премиерът да обясни пред обществото защо е излъгал медицинските сестри, че са отпуснато 50 милиона лева за увеличение на заплатите им и да поеме отговорност за лъжата си , призова от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Има постановление на Министерски съвет от 10 април 2019 г., в което е решено 50 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса. Има второ постановление от 9 май 2019 г., тези 50 млн. стават 6 млн. От тогава до сега по различни поводи бойко Борисов заявява: „Дадохме 50 милиона“, знаейки че всъщност са дали 6.

Последното изказване на г-н Борисов е от 12 септември и казва така: „Ние сме ги пратили тези пари. Вчера съм се карал на Ананиев, къде са 550 –те милиона, които дадохме. Всъщност те не са 50 милиона, а са 86 милиона. Той да се оправдава“.

Нито са 50, нито са 86, а са 6. Министърът напълно безсилен да замаже тази лъжа прехвърля на здравната каса отговорността. Само, че членове на надзорния съвет на Здравната каса отрекоха този проблем да е решаван при тях. Ние сме в поредица от лъжи. От премиер през министър и накрая се вижда в какво състояние са нещата.

Ние се срещнахме с медицинските сестри по тяхно искане и от тяхно име задавам следния въпрос: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерски съвет. Този път няма как да е скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Отговорността е лична и ваша.

Водещ: За здравната система са осигурени 86 милиона лева, като по-голяма част от тях са дадени за заплати, заяви в отговор здравният министър Кирил Ананиев. Той твърди, че здравната каса е отпуснала 50 милиона лева.

Кирил Ананиев: Господин Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати.

С отчета за месец септември ние ще висим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети.

Това, че НЗОК е осигурила 50 милиона лева е факт, защото има решение на надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. МС може да предостави средства само по законов ред.

Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено

Дарик радио  


Искането на медицинските сестри за основно възнаграждение в размер на две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено, заяви днес здравният министър Кирил Ананиев. Във времето за парламентарен контрол той обяви пред депутатите, че това би довело до неравнопоставеност между отделните категории персонал в болничните заведения и ще създаде допълнително напрежение в сектора. Според министър Ананиев, средното брутно възнаграждение на медицинските сестри за септември е между 1100 и 1500 лв.

Репортер: Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лв., а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лв., заяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обясни, че искането на медицинските сестри за основно възнаграждение в размер на две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено.

Кирил Ананиев: Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебнодиагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати, като основно възнаграждение, на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения.

Репортер: Втори ден властта се опитва да обясни как и защо обещаните от правителството средства за увеличаване на заплатите на медицинските сестри се стопиха от 50 млн. лв. на 6 млн. лв. Постановлението на Министерски съвет от април е коригирано през май и сумата драстично намалена. Здравният министър каза, че корекцията е направена, защото системата на финансиране не позволява държавата да дофинансира средства от републиканския бюджет, освен по Наредба №3. При недопустима държавна помощ Европейската комисия може да ни санкционира. Тогава е взето решение от резерва на Националната здравноосигурителна каса да се отпуснат 50 млн. лв. за увеличение на цените на 120 клинични пътеки.

Заявената от здравния министър Кирил Ананиев средна брутна заплата на медицинска сестра в размер от 1100 до 1500 лв. е такава вероятно само според финансовите документи на министъра. Това обаче не е реалната заплата, която получават сестрите за едно работно място. В това беше категорична пред „Дарик“ Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, дни преди провеждането на пореден национален протест, организиран от Асоциацията и синдикални организации. Недоволството е планирано за понеделник, 7 октомври, на пл. „Независимост“ в София.

Репортер: 1100 – 1500 средна брутна заплата за професионалистите по здравни грижи каза вчера министър Ананиев.

Милка Василева: Това, което каза министър Ананиев, вероятно, според неговите финансови документи, е така, но ние сме убедени, че това не е реалната заплата, която получават сестрите за едно работно място, а обикновено за щат и половина. Така че всичко, което се случва в решенията на министерството, на Министерски съвет, в работодателските организации, е стъпка напред, но, за съжаление, тя е много закъсняла и се случва много бавно. И поради тази причина недоволството в страната расте.

Репортер: Пореден национален протест предстои в понеделник.

Милка Василева: Причините са, както вече казах, че промените, за които ние настояваме от много години и особено след протеста ни от 12 май 2018 г., продължават. Неблагополучията в здравеопазването продължават. И длъжна съм да кажа, че ние наистина протестираме, че нашите заплати са много ниски и искаме да получим достойно възнаграждение за нашия достоен труд. Но това не са единствените искания, които имаме и искаме от българското общество да знае, че искайки тези заплати и добри условия на труд, ние преди всичко мислим за нашите пациенти. Защото при уморени професионалисти по здравни грижи и лекари няма как да бъдат абсолютно пълноценни в професионално отношение за своите пациенти. Разбира се, ние искаме повече пари, за да може да се увеличат парите на клиничните пътеки и по този начин медиците в системата, медицинският екип, хората да получат достойни заплати. И пак казвам, имаме ли достойни заплати, ние имаме възможност да се учим непрекъснато, да оказваме качествени здравни грижи на хората и те да почувстват, че здравеопазването върви напред в правилната посока. Протестът е последователната политика на нашата организация за защита на социалните и професионални права не само на нашите членове, но и, отново повтарям, на нашите граждани, на нашите пациенти. И когато говорим за повече пари, ние имаме предвид и повече пари за издръжка на детско и училищно здравеопазване, на центровете за спешна медицинска помощ. Целият български народ разчита на тях, така че те трябва да бъдат и кадрово и материално обезпечени, за да бъдат хората спокойни, че в случай на нужда ще има кой да им помогне. Но за да се получи това, трябва да има не само пари. Трябва да има много добър контрол върху изразходването на средствата и трябва да има ясни, прозрачни правила как се случва това в системата.

27% от жените с рак на гърдата се диагностицират късно

Дарик радио  


27% от жените с рак на гърдата се диагностицират в късния трети и четвърти стадий. Оказва се, че заболяването е нараснало двойно през последните 30 години. Пикът на болестта настъпва след 35 годишна възраст, а най-висока е смъртността в диапазона от 65 до 79 години. Информацията съобщи доктор Гергана Коларова, и. д. на АГ болница ‚Св. София“, която за седма поредна година инициира кампания за профилактика на заболяването.

Информация за предстоящите безплатни прегледи желаещите могат да получат на телефон … всеки работен ден от 8 до 15 часа.

27% от жените с рак на гърдата биват диагностицирани в късните трети и четвърти стадий на болестта

Дарик радио  


27% от жените с рак на гърдата биват диагностицирани в късните трети и четвърти стадий на болестта. Оказва се, че заболяването е засегнало двойно повече жени за последните 30 години. Пикът на болестта настъпва след 35-годишна възраст. Най-висока е смъртността в диапазона от 65 до 79 години. Данните съобщи Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на I АГ Болница „Св. София“, която за седма поредна година инициира кампания за профилактика на заболяването. Информация за предстоящите безплатни прегледи в лечебното заведение желаещите могат да получат на телефон 02 44 70 219 всеки работен ден от 8 до 15 ч.

Гергана Коларова: Мамолозите в нашата болница имаха един оперативен ден преди три години. Сега оперират всеки божи ден, което означава, че някъде ние, които организираме здравеопазването, не сме си свършили работата. И затова съм толкова настоятелна. Нямаме капацитета да прегледаме всички, които желаят. В момента, в който сега съобщавам това и то излезе чрез Вас във вашите медии, телефоните почват да прегряват. Дори имаме тежки моменти, защото казват: това е нагласена работа, много бързо свършват часовете. Да, свършват, защото първите два дни вече почти всички часове са запълнени. Затова си позволихме тази година преглеждане в медицинския център на територията на САГБАЛ „Св. София“, на нашата болница, и в XI ДКЦ, XXIX ДКЦ и XXX. Какво ще се прави там? Ще се правят профилактични прегледи, които ще бъдат ежедневни, с един иновативен апарат, който на базата на топлинното излъчване, той е специфичен, специално изследва млечната жлеза, който след изчакване по време на прегледа веднага дава резултат дали има образувание по-голямо от 3 мораториум. Тоест, то може да хване всяко образувание, което е с размер 3 мораториум. Ако това образувание дава нужните данни, защото тази система е свързана с компютър-майка, който е позициониран извън България, в Полша, той веднага търси от базата данни информация. Тоест, провеждаме една форма на… малка форма на телемедицина. В смисъл, седи едно място, където има достатъчно база данни, получава се резултатът и в рамките на пет минути се връща обратно отговорът това образувание доброкачествено ли е или има съмнения за злокачественост. И тогава на самия компютър, където са вкарани всички данни, се появява надпис: „Моля, посетете лекар!“.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 05.10.2019