Майка: Ще помогна на болните си деца да умрат, когато пожелаят

В Италия дискутират закон за евтаназията и асистираното самоубийство

Виолина ХРИСТОВА

24 часа  стр. 18  


Италианците Марко и Карло Джентили са на 30 и 35 години и са в инвалидни колички, тъй като са болни от рядък вид амиотрофична латерална склероза 2 (АЛС2). Открай време за тях се грижат родителите им Сабрина (62) и Чезаре (65). Въпреки че са инвалиди от деца, това не им е попречило да завършат училище, а после и висше образование, както разказва пред в. „Република“ майка им. И двамата имат свои интереси, пристрастени са и към политиката и дори участват активно в нея.

Марко е завършил политически науки и е един от президентите на фондацията „Лука Кошони“. В миналото той беше и общински съветник в град Таркуиния. Марко комуникира с един пръст, с който пише на компютъра. Карло пък е в състояние да комуникира с устройство, което, насочено към очите му, чете и превежда желанията му.

„Сърцето ми се бунтува и всеки ден се надявам науката да ни подари нов лек“, въздиша Сабрина. На практика и двамата й сина живеят приковани за инвалидни колички от малки, а скоро ще дойде моментът, в който няма да могат вече и да дишат сами. И двете деца са наследили болестта от родителите си, които не са знаели, че са носители на този ген

До днес тя е нелечима. Това е прогресивно неврологично заболяване и като следствие от него пациентите развиват мускулна слабост и дихателна недостатъчност.

И Карло, и Марко са оставили биологично завещание – това се предвижда от италианския закон, че в момента, в който се окажат в състояние да не могат да дишат сами, искат машините, които поддържат живота им, да бъдат изключени. Те са направили избора си при пълно съзнание.

„Ако децата ти са направили този избор и с ясно съзнание са го поверили на своето завещание, как като майка мога да им откажа тази свобода?“, пита Сабрина.

И Карло, и Марко искат да живеят само до определена граница, след което не желаят да продължат. С трахеотомията и със заболяването АЛС в един момент белите дробове колабират, така че и двамата братя са написали в завещанието си, че искат да прекъснат живота си в този момент.

Това е перспектива, която плаши Сабрина. „Знам, че в крайна сметка обаче ще изпълня волята им. Това, което наймного ме плаши като майка, е да видя децата си да страдат“, казва жената. Според нея именно по тази причина тя се бори за приемането на закон за евтаназията. „Синовете ми не са имали право да изберат нищо, затова поне в този аспект трябва да бъдат свободни.“

Открай време и Марко, и Карло са имали нужда от непрекъснати грижи. Италианската държава им осигурява 4 часа грижи на ден.

„Марко и Карло искат да решат сами момента, в който да умрат. И да умрат добре. Те са моите деца, толкова ги обичам, че ще ги оставя да си отидат.“

На 25 септември Конституционният съд в Италия реши, че невинаги трябва да бъде наказван онзи, който помага на болен да се самоубие

Случаят с Марко Капато от фондацията „Лука Кошони“ през последните месеци беше като лакмус за италианското общество по въпроса за евтаназията. Капато помогна на бившия диджей Фабиано Антониани, известен като диджей Фабо, да умре в швейцарска клиника. Фабо беше напълно сляп и парализиран след катастрофа. След това обаче Капато беше подведен под отговорност в Италия за подпомагане на самоубийство, тъй като законът го забранява.

„Не се наказва при определени условия онзи, който улеснява извършването на самоубийство“, се казва в сегашната историческа присъда на Висшия конституционен съд. Става въпрос за случаите с пациенти, държани изкуствено към живот и изпитващи тежки физически и психически болки, но напълно способни да вземат свободни и съзнателни решения.

За защитниците на евтаназията и на асистираното самоубийство присъдата за диджей Фабо ще бъде решаваща за промяната на закона в Италия, въпреки че католическата общност и Ватиканът са против. В момента наказателният кодекс предвижда затвор от 5 до 12 г. за подпомагане на самоубийство.

Очаква се парламентът да дискутира проектозакона за прекъсване на животоподдържащи-те терапии по собствено желание. В момента в Италия е възможно прибягването към т.нар. палиативно упояване, когато пациентът чрез медицинско упояване изпада в безсъзнание, т.е. не е в състояние да изпитва болка, до естествения край на живота си. По този начин например си отиде Марко Панела, историческият лидер на Радикалната партия.

Този вид упояване обаче може да се практикува при определени правила, когато е налице предстояща до 2 седмици смърт.

Въпросът сега е, ако се приеме законът, кои точно ще може да даде хапчето за асистирано самоубийство.

В случая с диджей Фабо присъдата на Конституционния съд подчертава, че ненаказуемостта на онзи, който подпомага самоубийството, е пряко свързана с начините на изпълнение, предлагани от страна на обществена медицинска структура. Това може да стане след даването на зелен светофар от т.нар. етичен комитет на съответния район.

В Италия обаче лекарите имат право да прибегнат до т.нар. съзнателно възражение и да не изпълнят желанието на пациента. Така е и в случаите на аборт – в много болници в Италия лекари и сестри католици отказват да прекъснат нежелана бременност

Почти 46 на сто от всички гинеколози в Италия отказват да извършват аборти. В много градове в Южна Италия дори е невъзможно извършването на аборт и желаещите жени трябва да отидат в други области. Изключително висок процент на лекарите, противопоставящи се на аборта, има и в Лацио.

Мъж изкачва Мусала в инвалидна количка

Телеграф  стр. 6  


Мъж се изкачи до хижа „Мусала“ в инвалидна количка.

Иновативното превозно средство е дело на български изобретатели. То позволява управление по големи наклони и дори слизане по стълби. Самобалансиращата количка помага на хората с увреждания да се придвижват не само в градски условия, но и в пресечени терени. Благодарение на нея 37-годишният Владимир Гюров успя да изкачи Черни връх през лятото. Сега той атакува Мусала. През целия ден вчера Влади пускаше видео на живо от поредното си постижение. Преди 18 г. той претърпява инцидент с колело, след който остава обездвижен от гърдите надолу. Въпреки тежкия удар, мъжът не се предава и продължава да бъде активен. Той работи в ай ти сектора и е част от националния отбор по баскетбол на колички. Играе тенис на корт и е първият български състезател по сид-ски, пригодени за инвалидна количка.

05.10.2019

Национални телевизии

Разговор с Владимир Каролев, икономист

БНТ  Денят започва с Георги Любенов


Тема: Парите за здраве, завода за Фолксваген, анализ на публичните финанси, зелените послания на Грета

Гост: Владимир Каролев, икономист

Резюме: В здравеопазването има 3 проблема – в България има прекалено много болници, в които има много легла и малко пациенти. Неизбежно е закриването на общински и държавни болници – това каза икономистът Владимир Каролев в „Денят започва с Георги Любенов“.

По думите му преди да се закриват болници, трябва да се създадат модерни центрове за спешна помощ и трябва да има условия за мобилност.

Като втора причина за проблеми в здравеопазването Каролев посочи начина на остойностяването.

Владимир Каролев: Бюджетът на Касата расте 3 пъти по-бързо от икономиката.

Третият проблем, според Каролев, е с реинбурсирането на лекарства.

Владимир Каролев: В болниците обикновено се поръчват най-скъпите лекарства и най-скъпото оборудване.

По темата за „Фолксваген“ Каролев каза, че е бил скептичен от самото начало, че ще изберат България за своята инвестиция за завод. Като грешка Каролев посочи липсата на професионални лобисти и консултант.

Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4%

БНТ  Новини в 20.00 часа


Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4%, съобщи директорът на Националния център по трансфузионна хематология. Въпреки това страната ни остава на едно от последните места в Европа по брой кръводарители. Кръвните центрове в страната вече разполагат и със съвременна апаратура за изследване на дарената кръв. България е сред пoследните държави, които въвеждат NAT технологията.

Никoла дарява кръв за трети път.

Никола: За да помагам. Мой близък преди се нуждаеше от кръводаряване, затова сега решавам и аз да давам.

Никола е доволен от предложението на здравното министерство кръвните центрове да уведомяват дарителите, ако се окаже, че кръвта им е заразена с хепатит B, C или СПИН. България вече ще изследва дарената кръв за тези болести с най-съвременната технология.

Д-р Ваня Йорданова: Тестовете, които използвахме досега, не позволяваха да откриваме заразени хора в рамките на до 45 дни назад.

С NAT технологията Хепатит B, C и ХИВ се откриват до пет дни след заразяването.

Д-р Ваня Йорданова: Вероятността за предаване на инфекция чрез кръв практически се свежда до нула. Ние си работехме, както трябва, тестовете, които използваме, са на световно ниво.

С новата технология донорът ще разбира по-рано, ако кръвта му е заразена. Така терапията ще започне навреме, а лечението ще е по-евтино. Освен това плазмата, която се отделя при вземане на кръв и се използва за производство на някои лекарства, вече ще се изследва у нас. Оборудването и обучението на спциалистите за NAT технологията се поема от програма на образователното министерство. Здравното се ангажира да осигури средства за консумативите, нужни за изследванията.

Разговор с проф. Коста Костов, републикански консултант по пулмология

bTV  Тази събота


Резюме: Опряхме до момент, в който всички трябва да се обединят за една промяна в системата на здравеопазването, защото крахът е близо. Това коментира в предаването „Тази събота” националният консултант по пулмология проф. Коста Костов. По думите му случващото се в момента с медицинските ни сестри е демагогия. Той е на мнение, че заслужават уважение, защото трудът им е тежък, а никога досега не са били оценени по достойнство.

„Има едно прехвърляне на отговорност, даване на едни средства, които потъват в болниците без абсолютно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

„Лично аз не виждам воля и усилия за справяне с проблемите. Не виждам дори визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази криза. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата”, смята проф. Коста Костов.

„Повечето от тези, които виждам на този пост, познават много добре проблемите ни, но никога не проявиха смелост да ги заявят”, допълни той, давайки пример с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина.

„Не смята, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави. Не виждам заявяване на бъдеща стратегическа обосновка на промените, които той трябва и изисква да се направят в системата”, каза още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на негативно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този начин.

Проф. Коста Костов заяви, че ще се противопостави на опитите да се имитира промяна с въвеждането на застрахователни фондове.

„Монополът на Касата трябва да се запази, но заедно с това трябва да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, смята той.

По думите му е време в парламента да се създаде специална комисия, извън здравната, която да се заеме с проблемите на българското здравеопазване, и която да включва професионалисти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите.

Национална ефективна стачка и оставка на здравния министър поискаха медицински сестри в Сливен

bTV  Новини в 12.00 часа


Национална ефективна стачка и оставка на здравния министър поискаха днес медицински сестри на пореден протест в Сливен. Те остават в стачна готовност, след като стана ясно, че обещаните 50 милиона за увеличение на заплатите им всъщност са редуцирани до 6 и показаха фишове с месечна заплата от 700 лева, дори след увеличението от 100 лева, което получават от два месеца.

Надежда Маргенова: Хипократова клетва къща не храни, моето дете клинична пътека не яде. Тука става борба за оцеляване.

Медицински сестри призовават за национална ефективна стачка и оставка на здравния министър

bTV  Новини в 19.00 часа


Медицински сестри призовават за национална ефективна стачка и оставка на здравния министър, заради неизпълнени според тях обещания. Вчера Кирил Ананиев беше категоричен, че няма причина да подава оставка.

През април правителството одобри до 50 милиона лева субсидия и обеща от юни основната заплата на всички медицински сестри да стане 950 лева.

Бойко Борисов: Това, което поехме ангажимент на фиша това да е минималната цена.

Днес в болницата в Сливен медицински сестри показват фишове и там пише 700 лева заплата, дори след увеличение от 100 лева, което имат от два месеца.

Надежда Маргенова: Моето дете клинична пътека не яде, тука става борба за оцеляване.

Както ви разказахме, месец, след като одобри субсидия до 50 милиона лева кабинетът я намали на 6 милиона заради достигнат лимит. Намаляването се случва няколко дни след срещата при премиера, на която лекари и здравния министър се разбраха да се вдигнат цените на клинични пътеки и да се отделят 50 милиона лева от резерва на касата. Доктор Неделчо Тотев, който присъства на срещата казва, че са се водили разговори парите от касата да заместят обещаните от кабинета.

Д-р Неделчо Тотев: Казаха така – „Ние 50 милиона ще ги върнем обратно, защото Лекарският съюз дори бяха радетели на това за мое учудване, а пък ще вдигнем пътеките. Ще се извадят едни от резервите 50 милиона…”.

Пред БТВ от Лекарския съюз отричат да са участвали в такава договорка, а на 15 юли или два месеца, след като субсидията е намалена в няколко изречения в предаването „Лице в лице” здравният министър казва, че са дадени само 6 милиона лева.

Кирил Ананиев: От тези 50 милиона дадохме само 6 милиона и то по линията на финансиране на дейностите, които са извън задължителното здравно осигуряване. За останалите лечебни заведения използвахме резерва на касата…

Пред медиите вчера Ананиев заяви, че не може да бъде обвиняван, че не е имал достатъчно информация.

Въпрос: Не трябваше ли веднага да излезете, така, както казахте за 50-те милиона, така да кажете, че стават 6, веднага? Публично?

Кирил Ананиев: Аз на няколко пъти в различни телевизии съм го казвал, правил съм среща в самото начало с представители на сестрите, на които срещи съм се опитвал да разясня всички стъпки, които прави правителството.

И последва ново обещание – за повече пари за болниците догодина чрез нови цени на клиничните пътеки.

За БТВ Новините – Мария Ванкова

Разговор с д-р Весел Кантарджиев и проф. Тодор Кантарджиев

Нова телевизия  Събуди се


Резюме: Весел Кантарджиев е трето поколение доктор. Той е син на проф. Тодор Кантарджиев – директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Д-р Весел Кантарджиев е дерматолог. Казва, че никога не е имало съмнение за това с какво ще се занимава. Син и баща си говорят на „професора” и „доктора”.

Национални радиа

Ново предупреждение за ефективен протест на медицински специалисти, този път от Сливен

БНР  


Ново предупреждение за ефективен протест на медицински специалисти, този път от Сливен. Ден след като здравният министър обяви, че няма как да увеличи възнагражденията им до две минимални заплати медицинските сестри се заканиха със стачка.

Репортер: Организаторът на протеста, медицинската сестра Надежда Маргинова, обясни, че след като бъде регистриран Синдикатът на българските медицински специалисти, ще преминат към ефективни стачни действия.

Надежда Маргинова: И ако продължават така да неглижират и както се разбра, и да се подиграват с нашите надежди и очаквания, това е следващата стъпка.

Репортер: Медицинските сестри настояват и за промяна на категорията на положения труд.

Медицинска сестра: Смятаме, че нощният труд, вредната среда, напрежението, в което работим, заслужават да ни променят категорията на труд.

Репортер: Като следваща крачка за уреждане на социалните придобивки, предстоят преговори с работодателя за увеличаване на нощния труд в областната болница от 1 лв. на час на 3 лв.

Медицинските сестри в Сливен остават в стачна готовност до края на октомври

БНР  


Медицинските сестри в Сливен остават в стачна готовност до края на октомври. Това обявиха здравни специалисти по време на протеста пред сградата на Многопрофилната болница „Д-р Иван Селимински“. Те продължават да настояват държавата да увеличи заплатите им до две минимални за страната и искат промяна в Закона за съсловните организации. Към момента заплатите в болницата са между 800 до 850 лева.

Организаторът на протеста, медицинската сестра Надежда Маргинова обясни, че след като бъде регистриран Синдикатът на българските медицински специалисти, ще преминат към ефективни стачни действия.

Надежда Маргинова: И ако продължават така да неглижират и както се разбра, да се подиграват с нашите надежди и очаквания, това е следващата стъпка.

Медицинските сестри настояват и за промяна на категорията на положения труд.

– Смятаме, че нощния труд, вредната среда, напрежението, в което работим, заслужават да ни променят категорията на труд.

Като следваща крачка за уреждане на социалните придобивки предстоят преговори с работодателя за увеличаване на нощния труд в областната болница от 1 лв. на час на 3 лв.

По-рано здравният министър Кирил Ананиев даде да се разбере, че искането на медицинските сестри за възнаграждения в размер на две минимални работни заплати не може да бъде удовлетворено. По думите му, ако това се случи, заплатата на сестрите ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците. Според Ананиев такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници. Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, посъветва Ананиев. Той заяви, че за системата са били осигурени 86 млн. лв., като преобладаващата част от тях са отишли за заплати. Министърът беше обвинен от опозицията, че кабинетът е излъгал медицинските сестри за увеличението на заплатите.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 06.10.2019