Добрите и лошите новини от протестите на медицинските сестри

Те искат не само пари, но и справедливост. За здравеопазване у нас се харчат 9 млрд. лв. годишно, а няма пари за заплатите на 30 000 сестри

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 9, 10


На пръв поглед събитията с ескалиращите протести на медицинските сестри са добра новина. Години наред официалната им съсловна организация – Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и синдикатите тупаха топката, оплакваха се по медиите, организираха тържествени протести на професионални празници, колкото да отбележат съществуването си, и изпълняваха основно казионнна роля, в резултат на което медицинската сестра се превърна в силно застрашен вид, зле платен, свръхнатоварен, бит и обиждан от пациенти, унижаван от началниците си, а напоследък и лъган нагло от управляващите. В момента сестрите у нас са два пъти по-малко от необходимото за осигуряване на адекватни здравни грижи и ще намаляват, тъй като средната им възраст е над 50 години. Според работното място те получават заплати между 670 лв. до 1400 лв. Но срещу по-високата заплата обикновено стои безумно натоварване.

От пролетта самите сестри се организираха и започнаха протести, без да чакат рамо от съсловната си организация, и това е част от добрата новина, защото всяка проява на гражданско общество у нас е положителна за всички граждани на страната. Медиците искат стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и по-нормални условия на труд, т.е. адекватно заплащане на нощни дежурства, стаж, добавки при извънреден труд или просто по-малко извънреден труд. След серия неизпълнени обещания и неадекватни реакции, които в крайна сметка се оказаха откровени лъжи – 5 месеца кабинетът и здравното министерство ги баламосваха, че им дават 50 млн. лв., сестрите пристъпиха към изпълнение на заплахите. В две много различни една от друга болници бяха подадени колективни оставки – голямата частна „Токуда“ в София и общинската в Карлово. В Карлово – заради ниски заплати. Там старшата сестра в детското отделение получава основна заплата от 730 лв., която се допълва с т.нар. допълнително материално стимулиране. Тоест – когато има повече болни деца, тя взема повече. Ако няма – не взема. От болницата предложиха заплатата й да се увеличи със 100 лв., тъй като за повече няма пари. В „Токуда“, според Мая Илиева, организатор на протестите, която беше дисциплинарно уволнена от болницата, сестрите получават повече, но „се използват като роби“ – по три на смяна отговарят за много и тежко болни пациенти. Заради това изражение на тотално сбъркания механизъм на функциониране на здравната система сестрите искат и отпадането на статута на търговски дружества на болниците. Искат, и то настоятелно, повече справедливост в система, която в момента е враждебна за всички, и това също е добра новина.

Фактът, че сестрите преминаха от заплахи към действия, е показателен за точката, до която са достигнали съсипията и дехуманизацията на здравната система. Но от нея май вече няма връщане, с което започват лошите новини. Как ще се развие сюжетът в Карлово и „Токуда“? В общинската болница протестът на сестрите просто ще ускори логичния, при действащите от години обстоятелства – край на лечебното заведение. Ако някой действително е недофинансиран в така устроената здравна система, това са малките общински болници – те работят по евтини пътеки, обслужват по-малко пациенти, почти нямат кешови постъпления и трудно оцеляват финансово, като е видно кой плаща цената – работещите там. Макар българските болници да доказват емпирично, че лечение без медицински сестри почти е възможно – тяхната работа от години се поема от санитари, от близките на пациентите или от никого, скоро в болници като карловската ще настъпи санитарният минимум под който лечебното заведение просто не бива да съществува, защото е опасно.

В „Токуда“ е силно вероятен друг сценарий. Болницата е особено изобретателна в събирането на пари от пациентите. Там прегледът „на частно“ е поне 140 лв., а ценоразписът й е пълен с измислени такси – хоспитализационен преглед – 25 лв., анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета – 33 лв, допълнително поискани услуги – 200 лв., такса битово обслужване – от 40 до 150 лв., пакет поискани и предоставени дейности – от 60 до 3500 лв., и какво ли не още. Явно обаче и това не е достатъчно, за да се наемат повече сестри. Затова и логичното е – ако не успеят да укротят персонала си по друг начин, просто да вдигнат още цените.

На това държавата реагира отвъд обичайните празни приказки и нищоправене. Първо кабинетът отпусна на няколко пъти по няколко десетки милиона лева, за които обяви, че ще отидат и за ръст на заплатите. Което, естествено, не стана, защото, както и самият Кирил Ананиев обясни – не министърът на здравеопазването увеличава заплатите. Изключителното тук, дори и за родните стандарти, е колко нагло излъга той – цели 50 млн. лв., обявени за гласувани като допълнителна субсидия за болниците и тържествено обещани за заплати на сестрите, се оказаха едва 6 млн. лв., с които са вдигнати парите за подпомагане на болници в труднодостъпни райони и за психиатрична помощ.

МЗ „помогна“ в ситуацията и с написване на методика за заплатите на санитарите, сестрите и лекарите, които трябва да са в съотношение 1:1.7:2:2, но тя е с пожелателен и информативен характер. И, естествено, със задължителното обещание, че догодина ще има повече пари и нещата ще започнат полека-лека да се оправят. На протести и действия, които имат потенциала да заплашат функционирането на цялата система, МЗ и властта като цяло отговориха с подигравки поради липсата на капацитет за нещо друго.

А това, което е нужно, е коренна промяна на статуквото, в основата на която е спиране на пилеенето и краденето на пари в здравния сектор по всевъзможни начини. Все пак за здравеопазване у нас с публични пари се плащат над 4.5 млрд. лв. плюс още почти толкова от джоба на гражданите и е изумително, че при това положение няма пари за заплатите на 30 000 медицински сестри.

Не чак толкова изумително е как ще приключи историята – проявата на поредния симптом на разпада на здравната система, както винаги, ще платят гражданите – със здравето и от джоба си.

Къде отиват студентите

Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега  стр. 12-13


Началото на академичната година обичайно е повод за равносметки, като най-често на преден план излизат числата. Колко студенти е успял да привлече даден университет, колко места са останали незапълнени, към кои специалности кандидатите проявяват най-голям интерес и тн. – това са все въпроси, които са известен ориентир за това къде стои дадено висше училище и как се развива като цяло висшето образование у нас. Тази година ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков порица медиите, че се вълнуват от незапълнените места в СУ (които, между другото, не са никак малко) и обори твърденията на своя колега проф. Ивайло Дичев, че българските студенти намаляват заради заминаването на голяма част от тях в чужди вузове. В словото си проф. Герджиков цитира данни, че удостоверенията, издадени от МОН на желаещите да учат шд граница, са намалели тази година от 5000 на 3500, което е спад с 30%, какъвто според него „няма в нито едно българско висше училище“. В. „Сега“ поиска официални данни от просветното министерство в опит да разбере действително ли родните студенти зад граница намаляват сериозно и на какво се дължи това.

Броят на българските младежи, които легализират дипломите си (това се прави основно за кандидатстване в чужбина), наистина намалява през последните години. За крайни изводи обаче е твърде рано. Броят на издадените апостили е най-меродавният наличен показател за заминаващите в чужбина младежи, но той не е изчерпателен, защото не всички университети искат легализирана по този начин диплома. Освен това випуските от година на година стават по-малки, променя се и тяхната етническа структура. Какво все пак показват данните?

От началото на 2019 г. до 18 септември МОН е издало 4115 удостоверения Apostffle на дипломи за средно образование, т.е. може да се предположи, че поне толкова наши младежи ще заминат да учат висше образование зад граница. От 51 000 зрелостници, колкото бе випускът тази година, това прави дял от около 8.4% при около 10% за миналата година (5307 легализирани документа). Има обаче и младежи, които тепърва ще кандидатстват, така че статистиката може да се промени още.

Подробните данни от последните години сочат, че най-много удостоверения Apostille на документи за средно образование просветното министерство е издало през 2014 г. – тогава те са били 9037, което от 58 хил. ученици, явили се на задължителните матури, прави към 15% от випуска. За 2015 г. броят на зрелостниците, които се подготвят за чужбина, е спаднал до 8818 души, но при по-малкия випуск от 52 хил. зрелостници процентът на заминали зад граница тогава излиза около 17 на сто. През 2016 г. броят на легализираните дипломи е бил 8337, или отново около 17% от тогавашния випуск от 48 000 ученици. През следващата 2017 г. са издадени 5933 апостила (12% от випуска), а през 2018 г. – 5307 удостоверения (около 10%). При сравнение на данните от 2014-2016 и от 2019 г. намалението изглежда почти наполовина – през първите девет месеца на 2019 г. са издадени „едва“ 4115 легализирани дипломи. До края на годината обаче остават още три месеца, за да може да се говори със сигурност за трайна тенденция на спад на интереса към образование в чужбина, предупреждават анализатори.

От МОН бяха изключително предпазливи и коментираха единствено, че не може да се твърди, че интересът на българите към обучение в чужбина намалява именно заради разликите във всеки випуск. На същото мнение са и консултантите.

От консултантска къща „Интеграл“ са категорични, че отлив от висше образование в чужбина няма. Оттам посочват, че всяка година в чужди висши училища отиват да учат между 6000 и 6500 българи, като тази тенденция се запазва устойчива в последните 5 г. Преди дни оттам изнесоха свои данни, според които за учебната 2019/20 г. да получат чужда диплома са заминали 15% от младежите ни, завършили средно образование (т.е около 7650 младежи). Консултантите признаха, че в Англия например тази година е имало лек спад в броя на приетите наши студенти. За догодина обаче само до момента е отбелязан 30% скок в ранните записвания, сочат наблюденията им. В Холандия също е регистриран 20% ръст на чуждестранните студенти, включително и на българските кандидат-висшисти, които от 470 през 2017 г. в момента са нараснали до 3126 и вече се нареждат на 6-о място по брой студенти в страната на лалетата.

От „Дарби“ също не забелязват спад в интереса към висше образование в чужбина. Оттам свидетелстват за запазване на интереса към чужди вузове, а на места – дори за увеличаване. Въпреки Брекзит оттам отн ново откроиха Великобритания като фокус на желанията на кандидат-студентите заради революционното решение на британското правителство да даде на завършилите дадена степен чужденци 2 години, в които те могат да останат на територията на страната и да си търсят работа. През последните години постоянно нараства броят на българските студенти в Германия и вече надхвърля 6840 души, коментираха още оттам.

Специалностите, които се радват на най-голям интерес сред чуждестранните студенти в Европа, включително и българските, са икономическите те продължават да са безспорен лидер по брой желаещи да се обучават в тази сфера (над 35% от кандидатите). Около 30% от кандидатите да получат диплома от европейски университет обаче се преориентират и избират инженерни специалности, показват данните на „Дарби“. На трето място по интерес са изкуствата и дизайнът, следвани от правото и компютърните специалности (около 15% обучаващи се студенти). В топ 10 на най-желаните специалности сред чуждестранните студенти са още медицинските направления като здравни грижи и др., езиците, архитектурата, масовите комуникации и медицината и стоматологията. Мениджмънт, право и компютърни науки са трите най-желани специалности сред българските студенти в Англия, показват данните на „Интеграл“. В Холандия нашенците избират най-вече бизнес специалности, програмиране, арт дизайн, дизайн на видеоигри, спортен мениджмънт, психология и др. В Дания и Швеция българите се спират най-вече на маркетинг, туризъм, мултимедиен дизайн и ИТ специалности. Заради Брекзит европейските университети увеличават програмите си на английски език, все повече стават и новите иновативни специалности, отговарящи в по-голяма степен на потребностите на пазара на труда, казват консултантите. Сред радващите се на висок интерес специалности са тези, свързани с ИТ технологии, уелнес и здравословен начин на живот, инженерни науки, съвременна медицина и биотехнологии, развлекателна индустрия и спорт.

Къде учат най-много българи

Общият брой на обучаващите се в момента във Великобритания българи е около 6000 студенти. В Холандия през 2018 г. нашите студенти са били 3126, което е близо 8 пъти повече от 2017 г., когато те са били едва 470 на брой, казват от „Интеграл“. В Германия данните показват, че имаме 6840 записани към 2017 г. български студенти, а във Франция – 1200 към 2016 г.

Легализации

В Холандия и Англия е достатъчна нотариална заверка на копие на дипломата и лицензи-ран превод на английски език от заклет преводач, за да се запишат студентите в университет, обясняват от „Интеграл“. В Дания е достатъчен превод на нотариално заверено копие, докато в Германия и Австрия се изисква легализация на дипломата за средно образование. В Испания по-скоро изискват легализация на документите на испански за програмите на испански език.

Работа

Данните за броя на легализираните документи за висше образование, които са нужни за работа в чужбина, също отбелязват спад. През 2017 г. МОН е издало 15 882 удостоверения Apostille на документи, издавани от нашите висши училища (от тях 5486 бр. на дипломи за придобита образователно-квалификационна степен). През 2018 г. броят им намалява до 14 859 (от тях 4786 бр. на дипломи за придобита ОКС), а за деветте месеца на 2019 г. – до 10 226 (от тях 3360 бр. на дипломи за придобита ОКС).

Банка кадри

Номер едно в класацията на училищата с най-много младежи, кандидатствали за легализиране на дипломи, е Американският колеж в София, следван от три столични школа – 91-ва немска езикова гимназия, 73-то средно училище с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ и Софийската математическа гимназия, показват данни на МОН. На пето място по ученици, изпращащи младежите си в чужди вузове, се нарежда Езикова гимназия „Пловдив“, на 6-о – Първа езикова гимназия – Варна, а на 7-о – Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ – София. В топ 10 са още Първа английска езикова гимназия – София, Езикова гимназия „Иван Вазов“ – Пловдив, и Немска езикова гимназия „Гьоте“ – Бургас.

***

Полемика

В ТЪРЖЕСТВЕНОТО СИ СЛОВО ПО СЛУЧАЙ НАЧАЛОТО НА АКАДЕМИЧНАТА ГОДИНА РЕКТОРЪТ НА СУ ПРОФ. АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ РАЗКРИТИКУВА своя колега проф. Ивайло Дичев заради статията му „Как катастрофира висшето образование в България“. В нея той посочва, че в СУ доста повече от половината студенти са софиянци и много родители от провинцията решават вместо в столицата да пращат децата си направо в Германия, където, като се пресметнат стипендии, общежития, стол, библиотеки, не излиза много по-скъпо оттук. По думите му „чуждестранни студенти България почти не привлича – не само защото нямаме достатъчен престиж, а и защото нямаме курсове на английски, кампусите ни са в безумно състояние, Студентският град в София е просто изпитание, а административните пречки – мъчителни“. На това проф. Герджиков отговори, че броят на чуждестранните студенти в СУ нараства, като тази година е над 1300 студенти, или над 6% от общия брой на студентите. „Причината е, че специалности и програми на английски, а и на други езици, не липсват – всъщност те са десетки“, каза той. Според проф. Дичев проблемът в България е не просто в това, че почти всеки вече може да се запише в университет, а че веднъж записан, почти сигурно ще завърши заради финансирането, направено така, че преподавателят няма никакъв интерес да скъса студент, защото програмата му губи „клиент“. „Гарантирано завършване на всеки записан студент няма, като в моята специалност завършват не повече от 25% от записалите се. Това се дължи на факта, че не е вярно и твърдението, че ако студентът бъде скъсан и отпадне, се губи финансирането“, опонира проф. Герджиков.

Неврохирурзи предпочетоха България пред Тел Авив и Барселона

Труд   стр. 5


София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г. Новината за огромното признание към българската неврохирургия дойде от Дъблин, където се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). След оспорвана битка, София беше избрана за домакин на конгреса на EANS през 2022 година. Престижното председателство печелим за първи път в историята на неврохирургията ни. Конкурентите, които успя да „надвие“ българската неврохирургия са повече от сериозни. След тайно гласуване София успя получи доверието на общото събрание. Другите кандидати бяха Барселона и Тел Авив. В рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в София през есента на 2022 г, ще посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света, каза по този повод председателят на Българското дружество по неврохиругия проф. Николай Габровски. Ключови специалисти ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-сложната и неразгадана част от човешкото тяло – човешкия мозък. „Бих искал да благодаря на всички, които работиха, за да може днес да Ви съобщя новината, че София ще бъде домакин на конгреса на EANS през 2022 г. Този успех е израз на доверие към българската неврохирургия“, посочи проф. Габровски.

Светила на неврохирургията идват у нас

Монитор   стр. 6


София става европейска столица на неврохирургията през 2022 година. Новината за огромното признание идва от Дъблин, където преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). Това съобщи председателят на Българското дружество по неврохиругия и завеждащ катедрата по неврохирургия в „Пирогов“ проф. Николай Габровски по време на годишната конференция на дружеството в Правец. София е избрана за домакин на конгреса на EANS след сериозната конкуренция на Барселона и Тел Авив, поясни той и допълни, че такова престижно председателство нашата страна печели за първи път.

Проф. Габровски поясните гласуването е било тайно, а България е била избрана заради високия професионализъм на българските неврохирурзи и това, че страната ни се е утвърдила като водещ фактор в този сектор от медицината.

Очаква се в рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в София през есента на 2022 г., да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света. Те ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-сложната и неразгадана част от човешкото тяло – нашия мозък.

„Бих искал да благодаря на всички, които работиха, за да можем да съобщим новината на годината в сферата на неврохирургията -София ще бъде домакин на конгреса на EANS през 2022 г. Този успех е израз на доверие към българската неврохирургия. А, това, колеги и приятели, сме всички ние“, каза проф. Николай Габровски по време на конгреса в Правец.

Европейската асоциация на неврохиругията (EANS) е сред най-престижните научна цЪормации в света и е безспорно водеща в Европа. Освен ежегоден научен конгрес, EANS организира обучителни курсове, които завършват с изпит за Европейска диплома по неврохирургия София беше домакин на такъв курс през 2016 г. Отличните впечатления от града, организацията и нивото на обучение са били важна стъпка в доверието към София и българската неврохирургия.

„Подобна новина е голям успех и признание за нашата школа по неврохирургия“, отбеляза проф. Борислав Китов от Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив.

„Определям го като голямо постижение и признание за българската неврохирургия и медицинската общност в България като цяло. Целият елит на неврохирургията в световен мащаб ще пристигне в София. Това е много значимо за нас като специалисти и се случва в момент, когато авторитетът на съсловието ни е подложен на натиск, а доверието към българските лекари е силно намалено“, посочи проф. Явор Енчев -началник на Клиниката по неврохирургия в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна.

БЧК с кампания срещу сърдечносъдовите и очните болести

Монитор   стр. 6


Българският червен кръст стартира информационна кампания, която ще обхваща социално значими заболявания в областта на кардиологията и офталмологията, съобщават от пресцентъра на организацията. Откриващото събитие ще се проведе на 7 октомври в зала „Музейна“ на централата на БЧК. То ще бъде посветено на макулната дегенерация, която е прогресивно хронично заболяване на очите и е причина за загуба на зрение при голям процент възрастни хора. Презентация по темата ще изнесе д-р Веселин Даскалов – офталмолог и специалист по микрохирургия на окото. В продължение на един месец водещи специалисти офталмолози и кардиолози ще представят информационни презентации в градовете София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Перник, Благоевград, Шумен, Ловеч, Плевен, Ямбол, Бургас, Дупница и Хасково. Кампанията е насочена към определени възрастови групи с цел превенция, ранна диагностика и възможности за лечение. В направление кардиология ще бъдат обхванати хора от 45 до 75 години и пациенти с неклапанно предсърдно мъждене, а в направление офталмология насочеността е към 50 -65-годишните, допълват от БЧК.

Днес, Международен ден на лекаря

24 часа  стр. 12


Отбелязва се от 1971 година през първия понеделник на октомври по инициатива на международната хуманитарна организация „Лекари без граници“. Това е ден за солидарност и активни действия за защита на лекарите по света.

София става европейска столица на неврохирургията

Избраха ни пред Барселона след тайно гласуване в Дъблин

Телеграф  стр. 7


София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

Огромното признание дойде от Дъблин, където преди дни се проведе годишното събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). След оспорвана битка и тайно гласуване България спечели изборния вот. Това се случва за пръв път, а конкурентите, * които София е преборила, са Барселона и Тел Авив. Това съобщи председателят на Българското дружество по неврохиругия проф. Николай Габровски по време на годишната конференция на дружеството в Правец.

Събитие

В рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в София през есента на 2022 г. да посрещнем най-изявените неврохирурзи от Европа и света. Те ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-сложната и неразгадана част от човешкото тяло – мозъка. „Бих искал да благодаря на всички, които работиха, за да може днес да ви съобщя новината, че София ще бъде домакин на конгреса на EANS през 2022 г. Този успех е израз на доверие към българската неврохирургия“, заяви в Правец по време на 28-ия конгрес проф. д-р Николай Габровски, д.м.н.

Домакин

Всяка година една европейска столица бива определена за домакин на престижния форум. Така след тежка надпревара се обявява коя страна ще председателства форума след 3 години. През този период предстои сериозна и наситена с множество отговорности работа, а дейността му се следи зорко за спазване на високите стандарти. Европейската асоциация на неврохирургичните дружества е сред най-престижните научни формации в света. Освен ежегоден научен конгрес, EANS организира обучителни курсове, които завършват с изпит за европейска диплома по неврохирургия. София беше домакин на такъв курс преди три години. Отличните впечатления от града, организацията и нивото на обучение са били важна стъпка в доверието към българската неврохирургия. Според водещите експерти у нас изборът на София за домакин е огромно и много значимо събитие, което поставя България на световната сцена.

Безплатни прегледи за очни заболявания

Телеграф  стр. 6


По повод Международният ден на зрението 8 октомври през цялата седмица в Клиниката по очни болести на Александровска болница ще се проведе безплатен очен скрининг за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. „У нас липсва ранна профилактика на очните заболявания и данни за засегнатите хора с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация“, съобщи завеждащият Първо очно отделение на Александровска болница д-р Станислава Костова. По думите й пациентите с диабет тип 1 и 2 подлежат на задължителен скрининг.

Мисис България обучава лекари

Телеграф  стр. 7


Носителката на титлата „Мисис България“ д-р Полина Паньова стана главен лекар на голяма фирма за красота. Д- р Паньова е доктор по дерматология, ендокринология и специалист по контурна пластика, дълги години е живяла в Украйна, но е решила да се посвети на здравето и красотата на българските жени и отскоро отново е в родината си.“Моята задача като главен лекар е да обучавам лекари, козметици и пластични хирурзи да изберат най-доброто за своите пациенти и как да работят с продуктите.

Предстоят много семинари и курсове, на които ще преподавам на тези специалисти“, споделя д-р Паньова. Около името на Полина Паньова се заговори и през лятото на 2019 г., когато тя грабна титлата „Мисис Трансконтинентал“ в престижния международен конкурс, който се проведе в Атланта, щата Джорджия. Тя заслужи и наградата за най-интелигентна участничка Красивата лекарка не се явява на конкурс за красота за първи път. Миналата година тя печели „Мисис България Трансконтинентал“. Женена е за украинец и има двама синове.

БЧК с кампания за значими заболявания

Телеграф  стр. 7


Българският червен кръст стартира информационна кампания, обхващаща социално значими заболявания в областта на кардиологията и офталмологията.

Откриващото събитие ще се проведе днес и е посветено на възрастово-обусловената макулна дегенерация, която е прогресивно хронично заболяване на очите и е причина за загуба на централното зрение при голям процент хора. Презентация по темата ще изнесе д-р Веселин Даскалов – офталмолог и специалист по микрохирургия на окото.

В продължение на един месец водещи специалисти офталмолози и кардиолози ще представят информационни презентации в градовете София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Перник, Благоевград, Шумен, Ловеч, Плевен, Ямбол, Бургас, Дупница, Хасково.

Кампанията е насочена към определени възрастови групи с цел превенция, ранна диагностика и възможности за лечение на възрастово-обусловената дегенерация на макулата, диабетен макулен едем, миокарден инфаркт и инсулт.

Във Варна тръгна подписка за по-високи заплати на сестрите

Дума  стр. 2


Подписка в подкрепа на исканията на медицинските сестри за увеличение на заплатите и за премахване на търговските дружества в здравеопазването започна на входа на Морската градина във Варна. Над 200 подписа са събрани досега. Медицинските сестри настояват общините да имат възможност да дофинансират заплатите, а колективният трудов договор да обхване всички лечебни заведения. Процент от клиничните пътеки трябва да отива за възнаграждение на здравните специалисти.

Днес здравните работници от страната излизат на национален протест в София с искане за достойно заплащане. Очаква се да участват около 7000 души. Протестът е организиран от КНСБ, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българския лекарски съюз. Те настояват за минимална заплата от 900 лв. за медицинските сестри в общинските болници, 950 лв. – в университетските, и 1200 лв. стартово възнаграждение за младите лекари. Протестиращите искат колективният трудов договор да стане задължителен за всички здравни специалисти и да може да бъде подписван от директорите на болниците. Демонстрацията ще се проведе на фона на скандала със средствата, отпуснати от правителството за увеличаване на заплатите на сестрите. Преди дни БСП сигнализира, че кабинетът е отпуснал само 6 милиона вместо обещаните 50 милиона лева. Здравният министър Кирил Ананиев се оправда, че въпросните 50 млн. лв. са влезли в системата през бюджета на НЗОК, като са отблокирани от резерва й. Този подход бил избран, за да не се допусне нерегламентирана държавна помощ за болниците. След спешна среща при премиера Борисов в петък Ананиев заяви, че нямал причина да подава оставка.

Във Враца се проведе благотворителна инициатива „Маратон на хорото“

Дума  стр. 2


за събиране на средства за лечение в чужбина на Даниел Маринов. Момчето е със счупен шиен прешлен и не може да се движи от кръста надолу, нуждае се от трансплантация на стволови клетки. Инициатор на събитието бе столичният Клуб по български народни танци „Живо чудо“.

06.10.2019

Национални телевизии

Повече от половината българи не ходят на профилактичен преглед при личния лекар

БНТ, Новини в 20.00 часа


Повече от половината българи не ходят на профилактичен преглед при личния преглед, въпреки че сме длъжни по закон. Тази година обаче броят на пациентите, които пропускат преглед, намалява, според данни на Здравната каса.

Към края на август тази година над 1 648 000 здравноосигурени са преминали на задължителен профилактичен преглед. Те са с около 44 000 повече в сравнение с 2018-та.

Д-р Николай Брънзалов: Първо се дължи основно на работата на общопрактикуващите лекари да ги издирват и ги убеждават, че това е много важно, защото превенцията е най-важна.

Профилактичният преглед е безплатен. Включва различни изследвания и консултации със специалисти в зависимост от възрастта на здравноосигурения.

Красимир Симеонов: Стимули за самите здравноосигурени лица е това, че увеличаваме обхвата на самите прегледи.

Д-р Николай Брънзалов: Дамите над 30 години заедно с цитонамазка им влиза в профилактичния преглед.

При профилактичния преглед се определя рискът от развитие на диабет, сърдечни и онкологични заболявания.

Д-р Николай Брънзалов: Когато се хване по-рано едно злокачествено новообразувание на млечна жлеза, нещата седят по коренно различен начин. Има жени, които просто забравиха, че са го имали това заболяване.

Глобите за неявяване на задължителен профилактичен преглед са между 50 и 200 лева.

Красимир Симеонов: Тези, които имат хронични заболявания, които по-често посещават личните си лекари, при тях се извършват и повечето профилактични прегледи.

Глобите за неявяване на профилактичен преглед се налагат от регионалните здравни инспекции.

Фармацевтите ще информират полицията, ако се усъмнят, че човек купува лекарства за наркотици

БТВ, Новини в 19.00 часа


Фармацевтите ще информират полицията, ако се усъмнят, че човек купува лекарства не защото е болен, а защото си прави наркотици в къщи. Информацията между фармацевти и полиция ще се обменя на база на сключено преди дни споразумение. Анонимността на подателя се гарантира. В указания как аптекарите да действат при съмнителен случай има описание на профила на извършителите. Най-често това са лица между 18 и 30-годишна възраст. Купуват много лекарства, съдържащи конкретни съставки. Поведението им е параноично и различно от нормалното, имат стремеж за бързо напускане на обекта.

Рецептите масово се взимат от интернет, голяма част от необходимите лекарства все продават свободно, не са по лекарско предписание. В домашни условия след химичната им обработка се правят наркотични вещества, не само за собствена употреба, но и за продажба.

Светослав Крумов: Когато клиент влезе в аптеката и поиска да си купи например спиртомер, виномер, или пък натриев бензоат или салицилова киселина, фармацевтът веднага разпознава, че този човек или ще си приготвя ракия в домашни условия или вино, или ще залага зелето за Коледа. По същия начин, когато клиентът влезе в аптеката и закупува лекарствени продукти повече, отколкото са необходими за неговото нормално лечение, на фармацевта веднага му светва една лампа, че се случва нещо нередно.

Фармацевтите ще събират информация, която може да помогне за идентифицирането на евентуалните извършители: Описание на самия човек, пол, възраст, облекло, ако има татуировки, брада, характерна походка или говор. Аптекарите ще се оглеждат и за регистрационния номер на колата, с която се предвижва човека, ще имат грижата да запазват и записите от камерите за видеонаблюдение.

Бисер Иванов: И ранно, да може ние да набележим и да пресечем тази дейност, защото това е една скрита, една латентна престъпност, която ако нямаме участие на гражданина, допълнителни органи, които помагат за пресичане на тази дейност, ние няма да бъдем ефективни.

Аптеките ще събират и предават информацията по определен ред и при запазване на анонимността им. Дейността няма да е задължителна, ще се върши доброволно.

Разговор с проф. Николай Габровски, УМБАЛСМ Пирогов

 Нова телевизия, Събуди се


Водещ: Сега следва един друг разговор за страхотен връх за българската медицина, но и за националния протест на медиците утре. Мой събеседник е светилото в областта на неврохирургията и заместник-председател на Българския лекарски съюз професор доктор Николай Габровски, здравейте.

Проф. Николай Габровски: Здравейте.

Водещ: Проф. Габровски, именно от вас разбрахме добрата новина, че през 2022 година София става Европейска столица на неврохирургията. Струва ми се, че за първи път печелим подобно признание, даже изпреварихме Барселона и Тел Авив. Какво означава това на практика, че всички светила от Европа ще дойдат тук и ще ни лекуват, или не точно?

Проф. Николай Габровски: Не точно. Всъщност вие го казахте много точно – София ще бъде Световна столица на неврохирургията през 2022 година. След една оспорвана бих казал борба, беше решено, че София е място, на което ще се съберат специалисти по неврохирургия на практика от всички европейски страни и от по-голямата част от света. Това е едно голямо признание за българската неврохирургия, един голям успех за българското Дружество по неврохирургия. И съвсем не на последно място е един голям успех за София и за България, София като град, който очевидно успява вече да привлече и този тип посетители, и България, като една дестинация, която вече съвсем равностойно заема своето място и в научните среди.

Водещ: Проф. Габровски, освен блестящ неврохирург вие сте и заместник-председател на БЛС, а той не подкрепи, доколкото знам предстоящият протест на медиците утре, защо и каква е вашата позиция? Вие разграничавате ли се по някакъв начин?

Проф. Николай Габровски: Предстоящият протест утре не е точно на медиците първо, второ, БЛС имаше готовност за протест, имаше едни ясни искания, които могат да създадат по-добри условия за работа през предстоящата година и в преговори с МЗ и с НЗОК по-голямата част от тези искания на практика бяха постигнати. Сами разбирате, човек не може да протестира просто, за да протестира. А при условие, че имаме гаранцията, че такива условия ще бъдат създадени за догодина, че ще има повишаване на цените на клиничните пътеки, че ще има записване и регламентиране на част от клиничните пътеки, които да бъдат специално за труда на медицинския персонал, разбира се и на лекарите преди всичко и след това на медицинските специалисти по здравни грижи, всички тези искания на практика в момента са удовлетворени и смисъл от протест честно казано аз не виждам.

Водещ: Казвате удовлетворени, но много голяма част от сестрите остават недоволни? Какво ще им кажете на тях?

Проф. Николай Габровски: Не съм съвсем сигурен дали е много голяма част от сестрите. Със сестрите, специалистите по здравни грижи има един разбира се, трудът им няма как да се нарече освен изключително ценен и лекарите може би осъзнаваме най-добре, тъй като ежедневно работим заедно, но така или иначе ние работим в едни икономически условия, в които работят всички граждани на тази държава и трябва да се съобразяваме с тях. И когато искаме някаква промяна тя трябва да бъде в рамките на поне с някакъв видим и нормален начин, по който да се случат нещата. Това не става просто с допълнително представяне на нови и нови искания. Това става чрез механизми, които са заложени в държавата, в законите на държавата. Такъв механизъм е чрез клиничните пътеки, чрез повишаване цените на клиничните пътеки. Повишаване цените на клиничните пътеки е един много ясен и добър метод, през тази година ние имаме гаранция, че ще има увеличаване на пътеките от порядъка средно на 15 процента. Това означава, че пътеките, които са били силно подценени може да се увеличат и повече. Има пътеки, които не са толкова подценени, така че те ще бъдат по-малко увеличени, но средно увеличение от 15 процента, според мен със сигурност ще позволи всички, които се грижат за здравето на българите да получават по-добро възнаграждение. Но, механизмът е чрез труд, чрез изработване, даване на някакъв продукт, който при нашата работа е здраве, ние да получаваме заплащане за това. Не може, както беше едно време да се заявяват просто едни цифри, да се хвърлят в пространството и някой да трябва да се съобразява с тях. Това просто не е метод, който работи.

Водещ: Всичко това, което изброихте, осигурява ли спокойствие и комфорт на медицинските сестри в „Пирогов”?

Проф. Николай Габровски: Не мога…, специално в „Пирогов” разбира се винаги може да се иска повече, но това, което стана миналата година, вече се достигна заплатите, които са заложени в КТД, които…сега не ме питайте дали са високи или ниски, те винаги могат да бъдат по-високи, но все пак се достигна това, което е договорено със синдикати и по някакъв начин мисля, че това гарантира едно спокойствие. Разбира се това са основни възнаграждения, върху тях има допълнителни приходи, които са свързани било то с платени услуги или с други приходи, които има лечебното заведение, но така или иначе е гарантиран един минимум, който е на нивото на КТД, което смятам че е добре. Фактът е, че в повечето големи болници, разбира се на някои места е много натоварено, както в „Пирогов”, но заплатите, които се получават са в горния сегмент от средното за страната.

Водещ: Как е обаче в страната? Видяхме, че някои от сестрите, повечето от сестрите се разграничиха от синдикатите, как ще коментирате?

Проф. Николай Габровски: Това не мога да коментира кой от кого и защо се е разграничил. Големият проблем според мен е с лечебните заведения, които са в населени места, където било то има намаление на населението, било то има много…има по-малка възможност за лечение на пациенти по различни причини, поради което приходите в лечебните заведения са ниски и това е причината хората там да получават ниски заплати. Същевременно те трябва да съществуват, за да могат да подсигурят медицинската услуга в тези райони. И се получава едно противоречие – от една страна лечебното заведение няма достатъчно приходи, за да гарантира високи заплати, от друга страна всички съзнаваме, че тези лечебни заведения са изключително важни. Беше мислено и по този въпрос и…

Водещ: Проф. Габровски, основните опасения са, че въпреки увеличението тези клинични пътеки няма да бъдат усвоени?

Проф. Николай Габровски: В какъв смисъл усвоени, напротив.

Водещ: Няма да има пациенти.

Проф. Николай Габровски: За първи път през тази година, точно затова ви казвам, трябва да се разграничават проблемите. Има лечебни заведения, в които се изкарват достатъчно пари, за да се осигури един приличен доход на работещите в тези лечебни заведения, има лечебни заведения, които не могат да осигурят този приход. А за тези лечебни заведения се използват други механизми, които част от тях са през министерството или по други начини, но два се осигури допълнително финансиране. Знаете, че директно даване на пари на което и да е болнично заведение не е възможно, защото това са търговски дружества, а тези търговски дружества не могат да получават субсидии от държавата. Тоест, трябва да се намерят механизмите, по които те да получат тези средства по един законен начин, легален начин.

Водещ: Благодаря ви, за този разговор, проф. д-р Николай Габровски, светило в областта на неврохирургията и зам.-председател на БЛС. Още веднъж – успех на София, като столица на неврохирургията.

Проф. Николай Габровски: Благодаря ви.

Национални радиа

До 200 млн. лв. допълнително трябва да се осигурят през следващата година, за да достигнат заплатите на медицинските сестри до 950 лв.

БНР


До 200 млн. лв. допълнително трябва да се осигурят през следващата година, за да достигнат заплатите на медицинските сестри до 950 лв. Това заяви в предаването „Неделя 150“ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Лидерът на синдиката обяви, че подписаният колективен трудов договор е двегодишен и заложеното в него трябва да се достигне за този период.

Пламен Димитров: Никой не е си мислил, че могат да бъдат дадени от днеска за утре. Аз казвам всъщност, че всички медицински специалисти, и лекари в това число, имат право на свой протест, тъй като тяхното заплащане е мизерно, особено начинът, по който се формират заплатите, основните заплати, неяснотата по начина, по който се разпределят средствата по клинични пътеки. Всичко това отдавна всъщност създава напрежение и несправедливост.

Утре синдикатът организира мащабен протест в столицата. Здравната федерация на КТ „Подкрепа“ няма да протестира с КНСБ заради липса на решение за общи действия от ръководството на синдиката. Соня Върбанова, председател на Федерацията, заяви, че ще договарят исканията си в разговори със здравното министерство. Едно от тях е увеличение на ставката за час нощен труд, която да е 0,5 на сто от минималната заплата.

Соня Върбанова: Или ако 560 лв., както е в момента заплатата, 0,5% правят 2 лв. и 80 на час нощен труд. Сега са смешни стотинки.

Разговор с Пламен Димитров и Соня Върбанова

 БНР, Неделя 150


Резюме: „Колективният трудов договор (КТД) в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. За следващата година са необходими поне още до 200 млн. лева“. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В Световния ден за достоен труд, 7 октомври, КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане.

„КТД дава нивата, които трябва да бъдат достигнати за срока му на действие. Неговата цел е да организира и да ориентира всички по места в болниците. Нивата бяха подплатени с не малко пари, които бяхме договорили в бюджета за 2019 година. Парите сме ги договорили на макрониво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим вече 10 месеца, но съвсем неуспешно, е как тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието“, допълни Димитров в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

По думите му ръстът може да бъде постигнат със средствата, дадени досега – около 86 млн. лева, отпуснати по различни канали, плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лева:

„С около 15% трябва да бъде увеличен единният стандарт в училищното и в детското здравеопазване. Второто парче от системата са здравни заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването. Там трябва минимум 10-12% увеличение. Голямата група от хора в държавните, в общинските и в частниците болници, които се финансират през бюджета на НЗОК, за там трябват 160-200 млн. лева“.

Според Пламен Димитров оставка на министъра, независимо кой е той, не е решение на проблема, „защото този министър е поставен в проблем, забъркван през последните 20 години“.

Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи протеста на 7 октомври. Соня Върбанова, председател на медицинската федерация, заяви, че от „Подкрепа“ ще търсят пряк диалог с властта:

„Лимитите трябва да отпаднат, защото те са пречка за болниците. Искаме увеличаване на сумата, която е от БВП, както и увеличаване на стойността на 1 час нощен труд, защото в момента за това се плащат стотинки, а ние държим заплащането на час нощен труд да стане 0,5% от минималната работна заплата“.

Сред исканията на КТ „Подкрепа“ са болниците да не са търговски дружества, а частните лечебни заведения да не работят с НЗОК.

До 200 млн. лв. трябва да се осигурят през следващата година, за да достигнат заплатите на медицинските сестри до 950 лв., заяви Пламен Димитров

 БНР


До 200 млн. лв. допълнително трябва да се осигурят през следващата година, за да достигнат заплатите на медицинските сестри до 950 лв. Това заяви в предаването Неделя 150 на програма Хоризонт президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него увеличение с 15% трябва да има и на заплатите на сестрите в детските градини и училищата и с 12% на сестрите в психиатричните и белодробните болници. Лидерът на синдиката обяви, че подписаният колективен трудов договор е двегодишен и заложеното в него трябва да се достигне за този период.

Пламен Димитров: 24 месеца е хоризонтът и срокът на този договор. Всъщност никой не си е мислил, че могат да бъдат дадени от днес за утре. Аз казвам всъщност, че всички медицински специалисти и лекари в това число имат право на своя протест, тъй като тяхното заплащане е мизерно, особено начина, по който се формират заплатите, основните заплати, неяснотата по начина, по който се разпределят средствата по клинични пътеки. Всичко това отдавна всъщност създава напрежение и несправедливост. Особено медицинските сестри не знаят всъщност накрая кой им определя заплатата.

Утре синдикатът организира мащабен протест в столицата. Здравната федерация на КТ Подкрепа няма да протестира с колегите си. Причината е липса на решение за общи действия от конфедеративния съюз на синдиката. Соня Върбанова, председател на федерацията заяви в Неделя 150, че ще договарят исканията си в разговори със здравното министерство. Едно от тях е увеличение на ставката за час нощен труд, която да е 0,5% от минималната заплата.

Соня Върбанова: Или ако 560 лв., както е в момента заплатата, 0,5% правят 2,8 лв. на час нощен труд. Сега са смешни стотинки.

Медицинските сестри продължават с протестите си, но няма да участват в бутафорния, според тях, митинг, организиран утре от синдикатите

Дарик радио


Медицинските сестри продължават с протестите си, но няма да участват в бутафорния, според тях, митинг, организиран утре от синдикатите. Това обяви пред „Дарик“ медицинската сестра от Пазарджик Димитрия Димитрова. Тя е съучредител на новата Асоциация на българските медицински сестри и координатор на здравните работници от региона. От ноември на места сестрите ще имат ефективни стачни действия със спиране на работа за по период от един до пет часа. Подготвят и пореден Национален протест.

Репортер: Всъщност, основното Ви искане е стартова заплата от две минимални, нали така, работни заплати за страната?

Димитрия Димитрова: Да. Много, да, много се изговори, че няма как да стане. Не. Всичко може да стане, стига да има добра политическа воля и стига всичките институции, отговорни за това, да седнат и да видят как може да стане. Пак ще кажа, с най-голямо уважение към учителите, но чухме от вчера, че 360 млн. се отделят за учителските заплати, за да бъдат удвоени повече. Нито един учител не работи нощно време, не работи събота и неделя, не работи по празниците. Ние сме 365 дена, 24 часа в денонощието по болниците. И мисля, че това, че е търговско дружество, че няма как и т. н., са само едни празни обещания, за да продължава да се… да се поддържа това безредие, което, най-смело и отговорно мога да кажа, поддържа едни много високи доходи на много малка група хора и всичките останали сме просто потопени в мизерия.

Репортер: Как обещаните допълнително 50 млн. лв. за болниците, с които да се удовлетворят и вашите искания, се стопиха до 6 млн.?

Димитрия Димитрова: Няма как да ми стане ясно, защото мисля, че и на почти на никой не му стана ясно.

Репортер: На никой.

Димитрия Димитрова: Да, те бяха отпуснати, бяха намалени: пък не може така, пък трябва и иначе. Това е едно шикалкавене. Тогава, на прословутия 10 април, когато г-н Бойко Борисов размаха пръст и каза: и, Ананиев, внимавай тези пари да стигнат – и г-н Ананиев с най-благия си глас: да, така отпуснатите средства ще гарантират доход от 950 лв. – е, това всеки го чу и ако някой може да изкоментира какво е, да го изкоментира. Аз лично с най-голяма отговорност бих казала: това е едно замазване на очите, това е една твърда лъжа. Те искаха просто по този начин да кажат: дотук, спрете. Но ние не спряхме и няма да спрем. Дами и господа, разберете, все по-страшно ще става. Сега, на 10-и този месец, в София стачкуват специализантите и ние ще ги подкрепим. А на… колкото и да ми се сърди Кокалов, на този бутафорен протест, който е утре, няма да отидем ние. Оттеглиха се Лекарският съюз, пациентски организации, специализанти, студенти. Там ще си бъдат само г-н Кокалов, КНСБ-то и БАПЗД-то, нашата, съсловната организация, които просто винаги са си били ръка за ръка, за да могат да ни потискат и да бъдем на това унизително положение.

Медицинските сестри продължават протестите си

 Дарик радио


Медицинските сестри продължават протестите си, но няма да участват в бутафорния, според тях, утре митинг на КНСБ, обяви пред „Дарик” медицинската сестра от Пазарджик Димитрия Димитрова. Тя е съучредител на новата Асоциация на българските медицински сестри и координатор на здравните работници от региона. От ноември на места сестрите ще имат ефективни стачни действия със спиране на работа за по период от един до пет часа. Подготвят и пореден национален протест. Чуйте какво добави Димитрия Димитрова пред Теодора Симова:

Димитрия Димитрова: „Ние се борим за това, което вече ни е дошло до гуша, да работим за жълти стотинки, да бъдем лъгани от Министерство на здравеопазването, от управляващите и от всички. И в крайна сметка да страдат пациентите, защото принудени с тези ниски заплати да работим по на няколко места ние почти не се прибираме в къщи. И всеки знае, че човешкият организъм е така създаден, че освен работата трябва и да почива, за да може да презареди и да бъде трудоспособен и добре концентриран. А нашата работа е висока отговорна и една грешка, не е като да изхабиш някакъв продукт, една грешка може да струва човешки живот.”

Репортер: Какво е, защото често се казва средното възнаграждение на медицинските сестри, обаче какво е най-честото възнаграждение, да ни кажете, което е различно от средното?

Димитрия Димитрова: „Да, думата средно, нека да си го кажем така на най-човешки и разбираем език. Какво значи средно – аз днеска ще ям картоф, вие ще ядете месо, двете между нас сме яли картоф с месо. Няма такова средно, защото колкото и да ми кажат, че средната, и то говорим за брутна заплата, за сестрите е 1200-1400 лева, в брутната заплата влиза клас прослужено време, макар и ниския нощен труд, празнични, извънредни, извънреден труд, който понякога е 60-80 до 100 часа, и всичкото това брутно ти е 1200-1400. Без удръжките пак взимаше едно 900 лева. Нека да помислим за сестрите, които са на стартова заплата 600 лева и когато им се сложат удръжките, много от тях са и в национален ефир излизат фишове с 400-500-600 лева чисти пари, които получават. Ако някой мисли, че с четири години учене и работата, която е високоотговорна, пак казвам, на много места, следобедите, събота и неделя, и нощно време без лекар, заслужава да получаваш 500-600 лева, ами не. В който и магазин да отидеш ще ти дадат повече…”.

Репортер: Да, ако като продавач работиш.

Димитрия Димитрова: „Да, от тука идва и големия проблем за напускането на сестрите, някои от които са отдадени на професията отиват да работят това, което искат в чужбина, други просто напускат системата и отиват някъде да работят на по-спокойно място за повече пари. И оттам големия дефицит на около 30 хиляди медицински сестри, които липсват в системата, големия брой пенсионери, които работят. Аз съм с най-голямо уважение към тях, но те няма как да работят още пет или още десет години. Идва един момент, когато всичкото това, и то този момент вече е дошъл и ние, затова сме на улицата, всичко това ще се срине. И в крайна сметка, нали разбирате, че детето на някой или ние, отишли в болница няма да ни и интересува какви са проблемите в здравеопазването, ние ще искаме адекватно лечение.”

Репортер: Всъщност основното ви искане е стартова заплата от две минимални, нали така, работни заплати за страната?

Димитрия Димитрова: „Да, много се говори, че няма как да стане. Не, всичко може да стане, стига да има добра политическа воля и стига всичките институции отговорни за това да седнат и да видят как може да стане. Пак ще кажа с най-голямо уважение към учителите, но чухме от вчера, че 360 милиона се отделят за учителските заплати, за да бъдат удвоени повече, а нито един учител не работи нощно време, не работи събота и неделя, не работи по празниците. Ние сме 365 дена, 24 часа в денонощието по болниците. И мисля, че това, че е търговско дружество, че няма как и т.н. са само едни празни обещания да продължава да се поддържа това безредие, което най-смело и отговорно мога да кажа поддържа едни много високи доходи за много малко група хора и всички останали сме просто потопени в мизерия.”

Репортер: Как обещаните допълнително 50 милиона лева за болниците, с които да се удовлетворят и вашите искания се стопиха до 6 милиона?

Димитрия Димитрова: „Няма как да ми стане ясно, защото мисля, че на никой не му стана ясно, те бяха отпуснати, бяха намалени, пък не може така, пък трябва иначе… Това е едно шикалкавене. Тогава на прословутия 10 април, когато господин Бойко Борисов размаха пръст и каза: „Ананиев, внимавай тези пари да стигнат”, и господин Ананиев с най-благия си глас – „Да, така отпуснатите срестсва ще гарантират доход от 950 лева…”. Е, това всеки го чу и ако някой може да го изкоментира какво е, да го изкоментира. Аз лично с най-голяма отговорност бих казала – това е едно замазване на очите, това е една твърда лъжа. Те искаха просто по този начин да кажат – До тука, спрете. Но ние не спряхме и няма да спрем, дами и господа, разберете. Все по-страшно ще става. Сега на 10-ти този месец в София стачкуват специализантите, ние ще ги подкрепим, а колкото и да ми се сърди Кокалов на този бутафорен протест, който е утре, няма да отидем ние. Оттеглиха се Лекарския съюз, пациентски организации, специализанти, студенти. Там ще си бъдат само господин Кокалов от КНСБ-то и нашата съсловна организация, които просто винаги са били ръка за ръка, за да могат да ни потискат и да бъдем на това унизително положение.”

Да повози лично премиера Бойко Борисов за кратко в инвалидна количка

Дарик радио


Да повози лично премиера Бойко Борисов за кратко в инвалидна количка, за да разбере какви трудности изпитват хората в неравностойно положение само по отношение на придвижването. Това поиска Емил Мавродиев – бащата на Петър от Пловдив, който миналата година беше оставен за час на грижите на премиера в Министерския съвет. Според бащата на момчето, което е приковано към количката заради тежка диагноза, постигнатото с протестите „Системата ни убива“ е твърде малко, а основните искания са останали глас в пустиня.

Петър Мавродиев: Бих казал, че съм добре, но смятам, че за една година животът ми не се е променил чак толкова много. Продължавам да уча в Пловдивския университет. Надявам се, ще запиша успешно и втората учебна година.

Репортер: Ти се срещна с премиера. Кажи ни какво ти обеща той!

Петър Мавродиев: Каза, че ще се опита да промени ситуацията за хората с увреждания, да направи техния живот много по-лек. Аз отидох с идеята, че не искам нещо само за себе си, а искам нещата да се променят, така че всички хора, независимо дали имат увреждания или не, да се чувстват по-добре.

Репортер: Въпреки тази среща обаче, според Петър, качеството му на живот не се е променило през тази една година, а думите на премиера определя като празни.

Петър Мавродиев: Желания на думи – да, на дела – не. Тези обещани неща би трябвало да се случат по-бързо, защото все пак, както излетяха тези 365 дена от миналата ни среща, така ще излетят и следващите и по-следващите и ще минат пет, десет години и няма да има промяна. А не беше това целта на тези хора, които излизаха с нас по улиците.

Емил Мавродиев: Искахме да го оставим на г-н премиера да се погрижи малко за него, за да види как се случват нещата. То аз силно се съмнявах, че той щеше да го вземе за 24 часа. Значи, цялата среща мина в Министерски съвет. Ние го оставихме и си тръгнахме, в приемната на г-н Борисов. Те разговаряха може би 30 – 40 минути, след което влезнахме и ние и после, колко, час, час и нещо, до два часа още да сме стояли там.

Репортер: Тоест, да разбираме, че няма такова нещо, че премиерът го е гледал за един ден?

Емил Мавродиев: Не, не. Не, не. Не, не. Въпреки че имаше обещание, като се стопли, да го покани на Банкя.

Репортер: Поканил ли те е на Банкя?

Емил Мавродиев: Ами, все още не.

Петър Мавродиев: Още не.

Репортер: Успяха ли протестите да постигнат така желаните промени в закона за личната помощ и къде отидоха обещаните 150 млн. за хората с увреждания? Глас в пустиня – така определя резултата от миналогодишните протести бащата на Петър – Емил Мавродиев.

Емил Мавродиев: Честно казано, за мен е една абсолютна боза. Нищо не се е случило, кой знае какво. Направиха се някои промени. Има някаква точкова система, която се завърта. Има места в страната, в социалните служби, където самите служители още не знаят точно какво трябва да се прави. ТЕЛК-овете пак остават, ТЕЛК-овете не са променени. Да, знам, че това нещо няма да се случи за шест месеца, една година или за две години, но не виждам някаква голяма крачка да е направена за тази една година, че да кажа: е, евала, браво, след още две години сигурно ще е много добре. Значи, искам кметът, г-н Борисов, който и да било, имаме инвалидна количка вкъщи, да го сложа и да го поразходя малко по тротоарите ей така, както е здрав. Само ще го разхождам, за да види какво е чувството.

Репортер: Питаме какво става с промените в законите за хората с увреждания един от главните организатори на инициативата „Системата ги убива“ Вера Иванова.

Вера Иванова: Септември тази година влезе законът за личната помощ, което е първата крачка към огромната реформа и промяната, която касае всички, които имат нужда от този механизъм. И различното е, че се оценяват не според процентите на ТЕЛК, а според нуждите си. Всеки ще има асистент. Има хора, които за първи път има асистент през живота си, тъй като досега това бяха програмите, ту имаше финансиране, ту нямаше, имаше … критерии и много малко хора стигаха до тези програмите.

Емил Мавродиев: Няма да се откажа, заявявам го най-отговорно. Докато имам сили и докато съм жив, аз ще чопля и ще ровя нещо да се постигне. Хората с увреждания показаха, че съществуват и че могат да бъдат някаква сила и не са малко. От друга страна, пък няма такива придобивки, за да може човек да се чувства по-достоен. И искам да отправя един призив към г-н Борисов: все още си чакаме срещите. Г-н Борисов, мен хубаво, ама детето що излъгахте?

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 07.10.2019