Съдържание

15.11.2020

Удряме 100 000 заразени. 3

Социалният министър Деница Сачева: Без паника, има план срещу COVID.. 3

Зелените коридори пусти, пенсионерите по всяко време. 3

СПЕШЕН ЗОВ ЗА ПОМОЩ! 4

В София: Запазваме си онлайн час за преглед в ДКЦ-та. 5

Гърция затваря всички училища и детски градини. 5

Семейство спасява света от Covid-19. 6

14.11.2020

Зелените коридори за пазаруване на пенсионерите се пресякоха с интересите на младите и работещите в почивния ден. 7

4 212 новозаразени за последното денонощие при 12 413 теста. 8

В общинските болници има недостиг на медикаменти. 9

АФП: Застаряващи медици се борят с ковид в България. 9

Пълна карантина в Австрия от 17 ноември до 6 декември. 10

Доналд Тръмп направи първото си изявление след обявената победа на опонента му и почти призна загубата си  11

4 212 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие. 11

Първият ковид кабинет, където ще извършват прегледи почивните дни от днес работи във Варна. 13

Италия регистрира рекордните 40 902 нови случая на ковид за денонощие. 14

Застаряващи медици се борят с ковид в България, съобщава в материал АФП.. 14

Победителят в президентските избори Джо Байдън печели и в щата Джорджия. 14

Разговор с проф. Асена Сербезова, Български фармацевтичен съюз. 15

Разговор с проф. Галя Кирова, началник на Клиниката по образна диагностика в Токуда. 15

Разговор с Диана Ковачева, омбудсман на Република България. 15

Хаос и напрежение в първия ден с нови правила за пазаруване за възрастните. 16

Недостиг на лекарства и в общински болници. 17

Първи ден с нови правила за пазаруване за възрастните и първи сигнали за объркване. 18

Дори с ваксина поне още две – три години ще трябва да спазваме противоепидемичните мерки. 18

Недостиг на лекарства има и в болниците. 19

Проблемите с върнатите пациенти. 19

Европа продължава да бележи антирекорди по брой на заразените. 20

Разговор с проф. Пенка Петрова, БАН.. 20

Разговор с акад. Богдан Петрунов, имунолог 21

Разговор с Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. 21

Разговор с д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. 21

Първи ден на новите изисквания за пазаруване в магазините и аптеките. 22

В пъти по-малко издадени болнични са издадените тази година на фона на големия брой болни и в изолация заради коронавируса. 23

Европа и светът продължават да затягат мерките срещу коронавируса. 24

Първи ден на новите изисквания за пазаруване в магазини и аптеки. 24

Втората вълна на коронавируса залива САЩ.. 26

Разговор с Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки. 26

Разговор с д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари  26

Разговор с Владимир Пенев, актьор. 27

Новорегистрираните случаи на коронавирус в страната са 4 212 при направени 12 413 PCR теста през изминалото денонощие. 27

От днес е в сила новият режим за пазаруване на възрастните хора. 28

От ГЕРБ се отказват от намерението за месечни добавки за всички деца. 29

Корнелия Нинова настоя да се отвори държавният резерв заради липсващите медикаменти. 30

Ситуацията с коронавируса продължава да се усложнява в много части на света. 30

Социалният министър Деница Сачева не е съгласна с предложеното от ГЕРБ връщане на подоходния критерий за детските добавки. 30

Противогрипните ваксини вече са изчерпани в мрежата. 32

Коментар на водещия Кирил Вълчев за лидерството в страната. 33

15.11.2020

Национални вестници

Удряме 100 000 заразени

Пак забавяне с карантините, записваме се онлайн за преглед в столичните ДКЦ-та

Телеграф  Стр. 5


Психологическата граница от 100 000 заразени, ще бъде достигната още в началото на следващата седмица. Това показват изчисленията на математиците, които предупреждават за предстоящ пик и в броя на починалите.

Само за едно денонощие от четвъртък до петък вечерта в страната бяха доказани нови 4212 положителни проби. Така до вчера общият брой на активните случаи у нас достигна 64 613. Това означава, че реално заразените в страната вече са над половин милион, тъй като формулата, по която се пресмята това е регистрираните случаи, умножени по осем. 90% от хората обаче не знаят, че имат коронавирус. Междувременно поредно забавяне имаше и с карантините, които се оказаха с над 10 хиляди по-малко от броя на заразените. Според данните на Националната информационна система към съботния ден 53 224 са били хората поставени под изолация.

Тежко

Продължаваме да бележим черни рекорди и в броя на хоспитализираните. До вчера в болниците се намираха близо 5000 пациенти, като 288 от тях са в тежко състояние в интензивните отделения. 2 055 пък са жертвите на COVID, като за денонощие броят им нарасна с 85.

Социалният министър Деница Сачева: Без паника, има план срещу COVID

Телеграф  Стр. 2


„Иска ми се да почнем да успокояваме малко хората, защото презапасяването с лекарства не е най-добрата стратегия. Ние всъщност правим недобро за някой, който наистина има нужда от тези лекарства. Хора не само се разболяват, но и оздравяват. Време е да започнем малко по-балансирано да говорим за това, което се случва“.

Това заяви пред Нова тв социалният министър Деница Сачева. Тя категорично отрече обвиненията, че правителството е закъсняло с мерките. „План има. Във всяко едно наше действие ние сме се водили от това, на първо място, да укрепим здравната система. Не случайно толкова много средства се отделиха за доболничната помощ, за хората в ДКЦ-тата. Има една вълна, основно в болниците. А кризата може да бъде овладяна от доболничната помощ, личните лекари. Не мисля, че вървим след събитията. В момента се намираме в друга ситуация. Има и преекспониране на здравните проблеми и заплахи. През пролетта за първи път се случваше кризата. Прави се всичко възможно, за да се удовлетворят желанията на хората. Не сме се забавили, просто в момента има много голяма паника, много голям страх“, допълни Сачева.

От социалното министерствто пък пуснаха вчера информация за мерките за осигуряване на работа по пакет „Заетост х3. От началото на пандемията до момента на работа са постъпили 188 988 души. Най-много са в областите София-град, Пловдив, Бургас и Варна. С първия вариант на мярката 60/40 от 13 март до 30 юни са подпомогнати 9000 работодатели и са запазени 180 000 работни места. Платените средства са 186 млн. лв. По втория вариант на мярката 60/40 от 1 юли до момента са изплатени близо 334 млн. лв. на 4825 работодатели. Запазените работни места са 140 200. Най-голяма сума е изплатена за работещите в предприятията от преработващата промишленост – близо 147 млн. лв., за запазване на над 58 700 работни места.

 

Зелените коридори пусти, пенсионерите по всяко време

Малки магазинчета в тотална мъгла за разпоредбите, пускат всички

Стефани ГЕОРГИЕВА

Телеграф  Стр. 4


Зелените коридори останаха пусти, а пенсионерите посещават хранителните вериги по всяко време. Това установи проверка на в. „Телеграф“ по магазините. Повечето малки квартални магазинчета пък са в тотална мъгла за новите разпоредби на здравния министър за коридорите и пускат всички по всяко време без значение от възрастта им. Единствното, за което са непреклонни, е да не са набутани повече хора едновременно, тъй като рискът от заразяване е голям. Лекари посъветваха българите да бъдат отговорни и да спазват ограничението, за да намалят до минимум риска от зараза с COVID-19. Причината е, че смесвайки се с деца и младежи, които нямат симптоми, могат лесно да лепнат заразата.

Веригите

Големите търговски вериги прилагат стриктен контрол, като не допускат хората под 65 г. в определения за възрастните коридор, видя екипът ни в няколко от най-големите обекти. Пенсионерите обаче влизат, когато им хрумне и имат възможност. Така например около 17 ч. точно докато влизаха работещите хора, с тях се юрнаха и доста пенсионери, които започнаха да обикалят щандовете. Повечето от тях се събираха на групи, говореха си, а маските им бяха под носа. В няколко квартални магазинчета в района на центъра пък продавачите не знаеха за ограничението да не пускат млади хора. „Ама вярно ли има такива коридори пак, не знаехме. Гледаме само да не са повече от 2-3 души в обекта“, коментира продавачка пред „Телеграф“.

Аптеки

Ситуацията в аптеките не е по-различна. Фармацевт от голяма аптека обясни, че възрастните не спазват зеления коридор. Младите обаче също се изживявали над правилата, като искали да им подават плачи от вратата. „Ако откажа да обслужа пенсионер, стават жестоки скандали. Затова и не го правим, но призовавам младите да бъдат търпеливи“, довърши фармацевтът. От Асоциацията на собствениците на аптеки също коментираха че 4 часа и половина от работното време е твърде много за зелен коридор. Така се обхваща половината и работно време, което пък ще доведе до струпване на млади хора и увеличаване на риска от разпространение на коронавируса, смятат те.

СПЕШЕН ЗОВ ЗА ПОМОЩ!

Малък герой от Хасково има нужда от подкрепа

Телеграф  Стр. 5


Гого е на 1 г. и 9 месеца u се бори с жестоката Детска церебрална парализа. Малкият Георги от Хасково е вече на годинка и 9 месеца, но все още не може да лази, не може да се изправя и да ходи, не може да казва думички и да сочи с пръстче – все неща, присъщи за децата на неговата възраст. Неговите родители Елена и Михаил Цоневи се обръщат с призив за помощ към всички! На Гого са направени множество изследвания, включително и генетични в САЩ. За цялостно лечение на момченцето са необходими около 50 000 евро – сума, непосилна за семейството.

Георги е дългоочаквано дете, което с раждането си ни направи безкрайно щастливи. Но щастието ни беше много кратко, защото в първите часове от живота си, Георги получи гърчове, които след няколкомесечно лечение и кратко затишие, зачестиха. Брояхме дните прекарани у дома, тъй като тези в болницата бяха повече…

Гърчовете са съпроводени със сънни апнеи и спиране на дишането, което налага бебето да бъде 8 кувьоз 20 дни, да се храни със сонда и да диша с кислороден апарат.

В продължение на година малкият герой е воден в различни рехабилитационни центрове, а когато си е вкъщи – продължава ежедневната работа с частен рахбилитатор. Направен му е и Ядрено-магнитен резонанс и поставена диагнозата – Детска церебрална парализа.

В търсене на помощ, родителите се озовават в Турция. След преглед при невролог, ги насочват към извършване на пълни генетични изследвания, за които сумата възлиза на над 7000 евро.

„Следващата година ще бъде решаваща. От специалисти знаем, че най-добри резултати в развитието се постигат до 3-годишна възраст на дечицата. Благодарим Ви от сърце, че дарявате частица от себе си, за да може нашият малък Гого да има по-добър живот. Благодарим Ви, че сте с нас и ни подкрепяте и Ви молим да продължите подкрепата! Без Вас няма да се справим с това трудно изпитание!“, споделя Елена.

Всички, които желаят да помогнат на малкия герой Гого, могат да го направят на банкова сметка:

Молим Ви за шанс за нашето момче да може да тича и да играе с другите деца, да чуем заветното „мамо“ и „тате“, да има пълноценно детство и нормален живот, казват родителите Елена и Михаил!

IBAN BG54FINV91501317483321 BIC: FINVBGSF, ВАЛУТА: ЛЕВА ТИТУЛЯР: ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ ЦОНЕВ PAY PAL: CONEVA ELENA@ABV.BG

В София: Запазваме си онлайн час за преглед в ДКЦ-та

Телеграф  Стр. 7


Заради утежнената ситуация в болничната помощ на все повече места поликлиниките също се включват в битката с коронавируса. Първите ДКЦ-та започнаха да консултират пациенти в София през тази седмица. От вчера всеки, който иска да посети някоя от COVID зоните, може предварително да си запише онлайн час за преглед и бърз антигенен тест. Това съобщи във Фейсбук столичния зам.-кмет по финанси и образование Дончо Барбалов.

Новата услуга се предлага от здравния портал myhealth.bg. „Всеки регистриран в портала софиянец може предварително да си запише час за преглед и тест, така че да не чака на опашка пред кабинета. Пациентът няма нужда да изчаква и резултатите от направения тест, кръвни изследвания или рентгенова снимка, защото ще може да ги провери в интернет. По същия начин резултатите от изследванията му ще могат да се получават и от лекуващия го личен лекар,,, обяснява Барбалов. В момента на платформата са качени графиците на 6 от общо 11-те бивши поликлиники, в които има специални COVID зони.

Следващите дни ще се осигури възможност за резервация на час във всеки от кабинетите. В електронната платформа може да се влезе и през сайта на Столичната община.

Гърция затваря всички училища и детски градини

Дистанционно обучение до края на ноември

Телеграф  Стр. 11


Гръцките власти обявиха вчера затваряне на детските ясли и градини и началните училища до края на ноември, затягайки карантинните мерки в страната след увеличение на случаите на коронавируса, предаде Ройтерс.

Постепенното увеличаване на случаите на Covid-19 от началото на октомври накара властите да наложат отново ограничения и да въведат втора национална карантина, която изтича в края на ноември и включва полицейски час от 21.00 до 05.00 ч. Вчера правителството засили допълнително мерките, затваряйки началните училища, детските ясни и градини от понеделник за две седмици до края на карантинния период. В гимназиите и университетите в страната вече бе въведено дистанционно обучение.

Министърката на образованието Ники Керамеос уточни на пресконференция как ще провежда дистанционното обучение за учениците от началните училища. Първо, по втори канал на държавната телевизия ЕРТ-2 от понеделник от 09.00 ч ще започне излъчване на телевизионни уроци за учениците от началните училища. След това от сряда ще започне и дистанционно обучение през компютри, което ще е задължително. Всеки урок ще продължава 30 минути. Уроците за учениците от началното училище ще бъдат от 14 до 17 ч, а за децата от детските градини – от 14 до 16.20 ч. Втората половина на деня е избрана за учениците от началните училища, за да може през първата половина на деня да се провежда дистанционното обучение за учениците от прогимназиите и гимназиите, което започна от 7 ноември, и родителите, работещи от къщи, да използват интернет. Това ще даде възможност за разпределение на натоварването на интернет мрежата. Включването към платформите на министерството на образованието ще бъде безплатно и изразходваният интернет няма да се отчита от провайдърите в представяните сметки.

Семейство спасява света от Covid-19

Телеграф  Стр. 30


Всяка сутрин те отиват на работа с велосипеди. Адресът на тяхната компания „Бионтек“ е на ул. Ан дер голдгрубе (Край златната мина) в германския град Майнц, а надеждите на милиони хора тежат върху плещите им, предаде в. „Билд“. Става въпрос за професора по медицина Угур Шахин и съпругата му -университетската преподавателка Йозлем Тюреджи. Тяхната компания е на път да създаде ефикасна ваксина срещу Covid-19.

Богатство

В понеделник „Бионтек“ и американският им партньор „Пфайзер“ обявиха, че ваксината срещу коронавируса, създадена от Шахин и неговия екип, е над 90 на сто ефективна при доброволци. Тази новина увеличи пазарната капитализация на немската фирма до $29 млрд. и изстреля 55-годишния й главен изпълнителен директор нагоре в списъка на стоте най-богати германци. През октомври в. „Веят ам зонтаг“ оцени състоянието на Шахин на €2,4 млрд. Оттогава то е нараснало още повече. Угур обаче обясни в няколко интервюта, че за него са важни не парите, а „дългосрочната добавена стойност“. Според „Ню Йорк таймс“, той полял успеха на ваксината с чаша турски чай у дома си заедно със съпругата си.

Произход

55-годишният Шахин е роден в турския град Искендерун. Когато е 5-годишен, родителите му се местят в Кьолн, където баща му работи в завод на „Форд“. Угур иска да стане лекар, завършва университет, а през 1993 г. защитава докторантура за работата си по имунотерапията на туморни клетки. В началото на кариерата си той среща Йозлем, която първоначално иска да е медицинска сестра, но накрая записва медицина. За себе си 53-годишната преподавателка казва: „Аз съм пруска туркиня“. Тя е родена в Германия и е дъщеря на турски лекар, емигрирал от Истанбул. Баща й работи като хирург в малка^ католическа болница, а Йозлем гледа операции още от дете.

Кариера

В деня на сватбата си, след церемонията младоженците се връщат обратно в лабораторията. Преди 20 години Угур и Йозлем създават първата си компания „Ganymed Pharmaceuticals“ заедно с партньори и инвеститори, тъй като иначе не събират достатъчно средства за научноизследователската дейност в областта на онкологията. Фирмата разработва антитела срещу ракови клетки. Тя бе продадена на японската фармацевтична компания „Astellas“ за над 400 млн. евро.

След това през 2008 г. съпрузите основават „Бионтек“ заедно с австрийския онколог Христоф Хубер. Първоначално те работят в областта на имунотерапията при раковите заболявания. Технологията, която използват, предполага тялото да се превърне в „машина“, произвеждаща антигени срещу рак. На тази основа започва през 2018 г. и съвместната им работа с „Пфайзер“ по нова противогрипна ваксина.

Прогноза

„Ню Йорк таймс“ припомня как преди две години д-р Шахин е взел думата на конференция в Берлин и направил смела прогноза пред зала, пълна със специалисти по заразни болести. Тогава той заявил, че неговата компания може да успее да използва mRNA технология, за да разработи бързо ваксина, в случаи на глобална пандемия. По онова време д-р Шахин и компанията му „Бионтек“ са слабо познати извън малкия свят на европейските биотехнологични стартъпи, а Covid-19 не съществува. Думите на д-р Шахин обаче се оказват пророчески. „Бионтек“ започва работа по ваксината през януари, след като Угур прочита статия в медицинското сп. „Лансет“. Тя го убеждава, че коронавирусът, който тогава се разпространява в части от Китай, може да експлодира в огромна пандемия. Учените от компанията, базирана в Майнц, отменят отпуските си и се залавят за работа върху т. нар. „проект Светлинна скорост“.

Доставки

В края на краищата, „Бионтек“ и „Пфайзер“ предоставиха толкова подробни данни за ефикасността на потенциалната ваксина, от клинично изследване с 44 хил. души, че според в. „Франкфур-тер алгемайне цайтунг“ тя скоро може да получи първото разрешително за ваксина в страната. А Европейската комисия реши да сключи договор за доставка на 200 млн. дози от тази ваксина за ЕС, с опция за още 100 млн. От своя страна „Пфайзер“ обещава да произведе 50 милиона дози тази година и 1,3 милиарда догодина. Вестник „Гардиън“ цитира д-р Шахин, че ваксината е победа на иновациите, науката и глобалното съвместно усилие, което „да се надяваме, ще помогне на света да си върне чувството за нормалност“.

Предизвикателство

В. „Вашингтон пост“ изтъкна, че слабото място на ваксината е това, че тя трябва да бъде съхранявана при свръхниски температури (до минус 80 градуса по Целзий), което може да създаде сериозни логистични проблеми при снабдяването. Както обаче съобщи в. „Билд“, летището в Лайпциг е готово да се справи с предизвикателството с разпространението до пунктовете за имунизация, тъй като там има изграден хладилен склад, който е сертифициран за съхраняването на медицински продукти.

14.11.2020

Национални телевизии

Зелените коридори за пазаруване на пенсионерите се пресякоха с интересите на младите и работещите в почивния ден

БНТ, Новини в 20.00 часа


Зелените коридори за пазаруване на пенсионерите се пресякоха с интересите на младите и работещите в почивния ден. Новите часове за пазаруване предизвикаха нови спорове. Доволни и недоволни, разбрали и неразбрали в цялата страна. На места се стигна до струпване на хора.

От днес влизат новите рестрикции за часовете, в които възрастните хора имат право да пазаруват. Всъщност те имат право вече да пазаруват през целия ден, а ограничението е за по-младите. Часовете, както вече знаете, са от 13.30 до 16.30 – това е коридорът за възрастните хора, в който не се допускат хора под 65-годишна възраст. Възрастните, както вече казах, могат да пазаруват през целия ден, но е препоръчително да се възползват от този коридор, за да не се смесват са младите. За аптеките пък трябва да бъдат организирани два коридора – те са сутрин от 8 до 10 часа и отново следобед от 13.30 до 16.30. Така работата на аптеките само за възрастни хора е 5 часа, което е голямо време от работното време на аптеките. Пенсионерите, разбира се, са доволни от новата заповед, защото могат да пазаруват през цялото време, но не и младите, които се чувстват с нарушени права и нарушена свобода, защото имат голямо ограничение – цели 3 часа. Иначе днес желаещи да пазаруват в съботния ден имаше много от всякакви възрастови групи.

Събота, пазарен ден. Малко преди 8 сутринта. Пред касите на супермаркетите вече има опашки. Чакат и млади, и стари. Повечето са разбрали за новите разпореждания за пазаруване. Но не липсват и объркани. Сега пенсионерите вече са доволни.

Час преди началото на зеления коридор магазините в столицата се напълниха с клиенти под 65, които бързаха да си напазаруват. Екипът ни видя препълнен магазин на голяма търговска верига, в който не се спазваше никаква дистанция. Към 13.30 часа към магазините се насочиха пенсионери, решили да използват безопасния коридор. А служителите в супермаркетите вече отпращаха клиентите на видима възраст под 65. Нямаше недоволни. Не толкова спокойно се прие рестрикцията в Русе. В 13.30 часа пред един от хипермаркетите се създаде напрежение. Преди 16.30 часа пред магазините се оформиха нови опашки от чакащи да настъпи заветният час за хората под 65 г. И после очаквано навалицата се премести и вътре, сигнализира наш зрител, който изпрати снимки от столичен магазин. Така и след коригирането на заповедта на здравния министър недоволни продължава да има.

При аптеките зелените коридори са два – сутрин и следобед, общо 5 часа. Според председателя на Съюза на фармацевтите проф. Асена Сербезова промяната не е добра. Мотивът й – при спешни случаи няма да могат да се закупят лекарства.

Проф. Асена Сербезова: Защото има спешни случаи, в които действително спешно трябва да се изпълни рецепта, като за това има съответните процедури. Тези граждани няма да могат да влязат в аптека през 50% от нейното работно време. Така че какво всъщност постигаме с тези зелени коридори – пазим ли нашите майки и бащи по този начин.

Пред аптека днес в 15 часа младеж коментира, че спешно търси човек над 65 г., който да му купи лекарство.

4 212 новозаразени за последното денонощие при 12 413 теста

БНТ, Новини в 20.00 часа


4 212 новозаразени за последното денонощие при 12 413 теста. Това прави 34$ положителни проби от всички тестове. По градове – най-много нови случаи има в София – 1 231, следва Варна с 429 и Пловдив с 320.

Във Варна, вторият град с най-много случаи, от днес вече работи първият кабинет в поликлиника, където медицински екипи извършват прегледи на хора със съмнения за ковид. Това става в общинското ДКЦ 1 „Света Клементина“, но трябва там да ви прати личен лекар по преценка.

През днешния първи ден са прегледани общо 35 пациенти в ковид кабинета в ДКЦ 1 Света Клементина. На 25 от тях е направен бърз антигенен тест. Позитивните проби са седем. На заразените е препоръчано да си направят и PCR тест. В ковид кабинета могат да идват хора само след консултация с личния лекар. Работното време на ковид зоната е от 8 до 17 часа всяка събота и неделя, от 12 до 13 часа има почивка за дезинфекция. Какъв е редът на прием и каква е организацията? В ковид кабинета ще се преглеждат пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция. Прегледът ще включва измерване на температурата, а по преценка на дежурния лекар в кабинета ще се измерва сатурацията, ще се правят кръвни изследвани, рентгенови снимки на бял дроб и бърз антигенен тест. Изследванията са безплатни за хората – това е едно важно уточнение.

Почти през целия ден имаше голяма опашка от чакащи пред ковид кабинета. Преди да бъдат приети в кабинета всички пациенти трябва да попълнят документ, с който дават съгласие да бъдат прегледани. Ако някои от пациентите даде положителен резултат при безплатния бърз антигенен тест, се следва определена процедура.

Д-р Даниела Колева: Според състоянието преценяваме. Някои от пациентите се хоспитализират, насочват се за хоспитализация. Останалите, които са в сравнително добро общо състояние, но с положителен тест, се насочват към колегите общопрактикуващи лекари.

Презковид кабинета преминават и хора, които са стресирани от факта, че е възможно да са заразени с коронавирус.

Д-р Даниела Колева: Мъчим се да ги успокоим, обясняваме каквото може, което е в нашите компетенции. Правим всичко, за да могат да се чувстват спокойни и по-сигурни.

В понеделник ще отвори и ковид кабинет в ДКЦ „Чайка“. Той ще работи в делничните дни от 10 до 14 часа. В процес на разкриване са и ковид зони в още три общински поликлиники във Варна.

В кръвния център във Варна вече е налице апаратура за обработване на кръвна плазма. Очаква се до няколко дни да започне работа с нея. От здравното заведение вече съобщиха, че спешно търсят донори на кръвна плазма, които са преболедували коронавируса.

Полезна информация за софиянци. Ако ви се налага преглед или тест и не искате да висите по опашки между други хора със симптоми, може да се запишете и онлайн час за преглед и антигенен тест в ковид зоните на поликлиниките чрез специално мобилно приложение. Може да го откриете в интернет.

В общинските болници има недостиг на медикаменти

БНТ, Новини в 20.00 часа


В общинските болници има недостиг на медикаменти за лечение на ковид-19. Предупреждението идва от председателят на сдружението им и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев. Изказването му предизвика неочаквана визита на заместник здравният министър Жени Начева. Според нея проблемът е локален и се дължи на административни недоразумения. Начева увери, че проблем с лекарствата няма и те ще бъдат доставени там, където има нужда от тях.

Жени Начева: Проведохме разговор с фирмата, която доставя лекарства, намерихме и алтернативи за намиране на количества лекарства, които са допълнително необходими. Това, което е добре, че недостигът не е свързан с някакъв съществен проблем, който е валиден за всички общински болници на територията на страната, а по-скоро локален до известна степен в частта на едни медикаменти и създадохме организация той да бъде преодолян.

АФП: Застаряващи медици се борят с ковид в България

БНТ, Новини в 20.00 часа


Страната ни в статия и репортаж на АФП със заглавие: „Застаряващи медици се борят с ковид в България“. От агенцията дават за пример критичната ситуация в шуменската болница, описан от нейния директор. Заради ниските заплати и пенсии много медици работят до преклонна възраст, а техни млади колеги отиват да работят в чужбина. АФП припомня и думите на младия доктор Лунд за недостатъците в системата, казани в репортаж на БНТ в последния му работен ден в България.

Докато втората вълна от пандемията залива България, персоналът в болниците не достига и недостатъците в здравеопазването се оголват, съобщава АФП. На 55 тежко болни пациенти в Шуменската болница се падат по един лекар и три сестри.

Д-р Димитър Костов: В момента положението в болницата е, бих казал, доста критично, тъй като след 12 октомври започнаха да ни заливат една голяма вълна от пациенти с ковид инфекция.

Много медици в Шуменския регион наближават пенсионна възраст и напускащите системата са повече от тези, които влизат в нея. Д-р Красимир Симеонов, шеф на Районната колегия на Българския лекарски съюз, е казал пред АФП, че 40 процента от лекарите са над 60-годишни. Персоналът на шуменската болница е твърде натоварен.

Д-р Димитър Костов: С тези 230 пациенти, които в момента са настанени в нашия болничен комплекс, ние се явяваме най-натоварената болница в България. т.е. болницата, която има най-много пациенти към момента с ковид-19 инфекция.

Всички легла в инфекциозното отделение са заети с пациенти в тежко състояние.

Д-р Албена Костова: 50 процента от болните са на кислородно лечение. Натовареността на персонала е изключително голяма, работим с минимум персонал за обслужването на тези болни. Изключително амортизирани сме вече – и лекари, и сестри и санитари.

На фона на тази картина агенцията съобщава, че по данни на Българския лекарски съюз осем от десет завършили медицина напускат България, за да търсят по-добре платена кариера в Западна Европа.

Пълна карантина в Австрия от 17 ноември до 6 декември

БНТ, Новини в 20.00 часа


Пълна карантина в Австрия от 17 ноември до 6 декември. Русия, Полша и Украйна регистрираха рекорден брой нови случаи. В Гърция – От понеделник училищата и детските градини няма да работят. А в германския град Франкфурт полиция използва водни оръдия, за да разпръсне масов протести срещу ковид ограниченията.

Втора пълна карантина в Австрия за тази година.

Себастиан Курц: За следващите две и половина седмици, от следващия четвъртък до неделя, шести декември включително, ще има втора карантина както през пролетта.

Отворени ще останат само магазините за хранителни стоки, аптеките, банките и пощенските клонове. Учебните заведения и детските градини няма да работят. Ще се правят изключения за семейства, които нямат възможност да останат вкъщи. Коледната украса вече грее по витрините на магазините в Париж, но няма кой да й се радва. Обикновено по това време на годината улиците на френската столица за пълни с местни и гости на града. Сега обаче, заради ковид кризата, Париж е пуст.

– Тъжно е! Намираме се преди един от най-големите магазини и всичко е затворено. Има лампички и е страхотно, но коледният дух не се усеща изобщо.

До първи декември парижани могат излизат от домовете си само с основателна причина. Според мнозина преди Коледно-новогодишните празници карантината ще бъде вдигната и една от основните причини за това ще бъде икономиката.

Строгите мерки дават резултат – Франция бележи лек спад на новозаразените. Подобна тенденция се наблюдава и в Испания.

Докато в Полша регистрираха рекорден брой жертви на вируса – 548 за денонощие. Правителството не предвижда налагането на пълна карантина.

– Малко е депресиращо. Атмосферата е тягостна, тъжна, въпреки че идват празници.

Рекорден брой новозаразени и в Русия над 22 700 за денонощие, така общият брой заболели в страната е над милион и 900 хиляди. В Украйна обявиха „уикенд-карантини“ – през почивните дни събиранията над 20 души са забранени, увеселителните заведения няма да работят. Над 10 милиона и 700 хиляди са болните от ковид-19 в САЩ и броят им се увеличава. След Тексас, и в Калифорния случаите надминаха милион.

Доналд Тръмп направи първото си изявление след обявената победа на опонента му и почти призна загубата си

БНТ, Новини в 20.00 часа


Във Вашингтон Доналд Тръмп направи първото си изявление след обявената победа на опонента му и почти призна загубата си.

Тръмп не спомена името на Байдън. Отказа и да отговаря на въпроси. Пред журналистите той говори за ваксината срещу ковид-19.

Доналд Тръмп: Ваксината ще бъде разпространена на първа линия, на възрастните и рисковите групи незабавно. Въпрос на седмици е. Милиони дози ще бъдат разпространени. Чакаме одобрението.

Според Тръмп до април ваксината ще е масово достъпна.

4 212 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие

БНТ, Новини в 12.00 часа


4 212 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Това показват официалните данни. Направени са 12 413 PCR теста. 682 души са оздравелите, починали са 85. В болница остават близо 5 хил. като от тях в интензивни отделения са настанени 89 души.

Днес влизат в сила и новите зелени коридори за пазаруване само за възрастните хора. За магазините за хранителни стоки новият часови диапазон, разрешен само за хората на или над 65-годишна възраст е от 13.30 ч. до 16.30 ч. следобед. Промяната се наложи, след като голяма част от по-възрастното население негодуваше от прекалено ранните часове, отпуснати им да пазаруват по-рано.

Освен в магазините за храна, зелени коридори ще има и в аптеките от днес – работата им ще бъде организирана спрямо два часови диапазона – първият между 8 ч. и 10 ч. и вторият ще е следобед между 13.30 ч. и 16.30 ч.

Според фармацевтите обаче двата коридора са прекалено дълги за целия им ден работа и поставя неяснота – какво ще се случи с хората, които са по-млади, нямат достъп в тези часови отрязъци, а им се налага спешно да купят лекарство.

Както и ти каза, първоначалният вариант за рестрикции за пазаруване не се хареса на обществото и предизвика недоволството на хората. Първо, защото избраният часови диапазон беше твърде кратък – само 2 часа, сутринта от 8 до 10 и се получиха струпвания. И второ, заради влошаващото се есенно време с повече мъгли, по-ниски температури и предстоящата зима и заледявания. Сега, както вече разбрахте, хората над 65 г. имат право да пазаруват на практика през целия ден. Но все пак е препоръчително и е добре да го направят в този коридор, който им е отредено – от 13.30 часа до 16.30 часа. Това обаче пък предизвика недоволството на по-младите – хората под 65 г., защото така те цели три часа следобеда няма да могат да си пазаруват.

Часът е 8, събота е. Времето е мъгливо. Въпреки това в супермаркетите вече има опашки пред касите. Чакат и млади, и стари. Повечето са разбрали за новите разпореждания за пазаруване. Но не липсват и объркани.

– Ако си над 65 може през целия ден.

– Така ли? Ами, хубаво. Аз дори сега нямам хляб дома и викам – ако не ме пуснат.

– Е, как няма да ви пуснат?

– Не знам, нямам представа. Не мога да разбера по телевизията. Ей сега съм пуснал от 5 часа.

Имаше и такива, които въпреки новата заповед, отново бяха избрали сутрешните часове за пазар.

– Защо толкова рано днес дойдохте на пазар?

– Защото имаме право да дойдем. Какви са разпоредбите – от 8.30 до 10.30 в аптеките и 13.30 – 16.30. Но когато има нужда, може и през другото време.

– Как намирате новата заповед?

– Ами, неясна. Някак си хората се объркват.

– Добра. И ми харесва така, защото работя.

– Необходимостта, трябва да се направи, трябва да се намери най-добрият вариант.

Още първия ден на новата заповед от нея се възползваха и младите, които до вчера нямаха право да влизат в хранителните магазини от 8 до 10.

– След като сме на работа и определено по-добре сега да може да пазаруваме. Иначе не може да си пазаруваме.

– След работа няма да ни е удобно.

– За мен е глупаво. Няма как да ограничаваш свободата на някого. Само в България го има.

Коридорите в пазаруване в аптеките също създават проблеми.

– Търся едно лекарство за съпругата ми, което е много важно и е скъпо. Стотина лева струва. Няма го по аптеките. И аз обикалям. И сега може да изляза извън графика.

И от аптеките, и от Министерство на здравеопазването обещават скоро да бъде решен проблемът с недостига на лекарства.

Председателят на Съюза на фармацевтите Асена Сербезова гостува в Денят започва в събота на БНТ.

През голяма част от работното си време аптеките ще работят само за възрастни хора и при спешни случаи няма да могат да се закупуват лекарства. Промяната не е добра, смята проф. Асена Сербезова, председател на Съюза на фармацевтите.

Проф. Асена Сербезова: Това означава, че за всички останали граждани, независимо дали се нуждаят спешно от лекарства или не, защото има спешни случаи, в които действително спешно трябва да се изпълни рецепта, като за това има съответните процедури, тези граждани няма да могат да влязат в аптека през 50% от нейното работно време. Така че какво всъщност постигаме с тези зелени коридори – пазим ли нашите майки и бащи по този начин и не нарушаваме ли достъпа на всички останали до необходимите им лекарства.

Проф. Сербезова коментира и недостига на някои антибиотици и нискомолекулярни хепарини в аптеките, които се използват при лечение на ковид-19. Според нея възможно е да става въпрос за изнасяне на тези лекарства в страни от ЕС, където те ще струват по-скъпо.

Проф. Асена Сербезова: Възможно е някои от тези лекарствени продукти да са изнесени поради ценови разлики и разбира се, те в момента се търсят не само на територията на България, но и в други държави в ЕС. Така че е логично да очакваме, че част от тях може би са изнесени. Което между другото е напълно законно. Няма в момента заповед, която да ограничава техния износ.

Самите аптеки не крият продукти, а предлагат това, което имат в момента, смята проф. Сербезова. А какво ще установи прокурорската проверка в тази ситуация, зависи от това колко ще бъде задълбочена. В същото време назрява още един проблем, свързан с ковид-19 – огромния брой рентгенови снимки и скенери на белите дробове, които преболедувалите хора си правят с надежда вече да са излекувани. Рентгенолози предупреждават, че това е грешка и излишно облъчване и напрежение.

Проф. Галя Кирова: Ако вие сте излекувани, имал сте промени, лежал сте в болница, колегите са ви лекували, дори сте били на кислород или още повече, ако сте били на кислород, което значи тежко поражение на белия дроб, тогава в тази крива и спад, ние ще търсим пълно възстановяване на белия дроб след третия месец.

Напоследък при много бройните снимки заради ковид-19 обаче, случайно се открива и рак на белите дробове.

Първият ковид кабинет, където ще извършват прегледи почивните дни от днес работи във Варна

БНТ, Новини в 12.00 часа


Първият ковид кабинет, където медицински екипи ще извършват прегледи на хора със съмнения за коронавирус и то през почивните дни, от днес работи във Варна. Пациентите ще се насочват към тези кабинети за преглед или за изследвания от личните си лекари.

Ние се намираме точно пред входа на ДКЦ Св. Климентина във Варна, където влизат пациентите в ковид зоната. Това, което видяхме още в първия работен ден е, че има направена много добра организация, няма напрежение сред хората, които чакаха пред кабинета. Има дори раздадени брошури за това как ще протича самият преглед в кабинетите. Задължително всички пациенти, които идват тук трябва да бъдат с маски и в кабинета те ще обсъждат симптомите и ще бъде измерена температурата. По преценка на лекаря могат да бъдат назначени допълнителни изследвания, като измерване на сатурацията, рентген, бърз антигенен тест или пък кръвни изследвания. Важно е да уточним, че в тези ковид зони всичко, което се прави като изследване ще бъде абсолютно безплатно за самите хора. От 8 до 17 часа е работното време на кабинета в ковид зоната, като между 12 и 13 часа има почивка за дезинфекция на кабинета, както и на местата, където чакат самите хора. За първите три часа днес през кабинета са минали осем пациенти, назначени са шест рентгена и пет антигенни теста.

Д-р Даниела Колева: През кабинета минаха две пациентки, които бяха с доказан PCR. Даден им е зелен коридор от РЗИ и те дойдоха за контролен преглед при нас. Някои от пациентите се хоспитализират, насочват се за хоспитализация. Останалите, които са в сравнително добро общо състояние, но с положителен тест, се насочват към колегите общопрактикуващи лекари. Всеки е изпаднал в паника. Да, идват хората, мъчим се да ги успокоим, обясняваме каквото може, което е в нашите компетенции, правим всичко, за да могат да се чувстват спокойни и по-сигурни.

Призивът на лекарите, които работят в ковид зоната е в никакъв случай хората, които имат съмнения за това, че са заразени с коронавирус да не пристъпвам към самолечение, въпреки че в общественото пространство и в социалните медии се разпространяват много имена на лекарства и видове лечения. И също така е важно да уточним, че в ковид зоните трябва да идват хората, като преди това задължително се обадят на личния си лекар и направят консултация по телефона. След това вече могат да дойдат тук. Не е необходимо да имат направления за преглед в ковид зоната.

Италия регистрира рекордните 40 902 нови случая на ковид за денонощие

БНТ, Новини в 12.00 часа


Италия регистрира рекордните 40 902 нови случая на ковид за денонощие. Най-засегната остава северната област Ломбардия. За да се ограничи разпространението на вируса, утре към списъка на червените зони ще бъдат добавени Тоскана и Кампания. Със застудяването броя на заразените в Русия започна да се покачва. В Украйна за денонощие бяха регистрирани около 12 хил. нови случая. Скок на заболелите има и в Беларус. Чехия продължава да е от най-засегнатите страни в Европа. Погребалните служби в страната предупредиха, че крематориумите са пренатоварени заради високата смъртност.

Застаряващи медици се борят с ковид в България, съобщава в материал АФП

БНТ, Новини в 12.00 часа


Застаряващи медици се борят с ковид в България. Това съобщава АФП. В статия и репортаж под това заглавие агенцията взема за пример критичната ситуация в шуменската болница, описана от нейния директор, за да изтъкне проблемите в българското здравеопазване – заради ниските заплати и пенсии много медици работят до преклонна възраст, а техни млади колеги заминават в чужбина да работят.

Докато втората вълна от пандемията залива България, персоналът в болниците не достига и недостатъците в здравеопазването се оголват, съобщава АФП. На 55 тежко болни пациенти в Шуменската болница се падат по един лекар и три сестри.

Д-р Димитър Костов: В момента положението в болницата е, бих казал, доста критично, тъй като след 12 октомври започнаха да ни заливат една голяма вълна от пациенти с ковид инфекция.

Много медици в Шуменския регион наближават пенсионна възраст и напускащите системата са повече от тези, които влизат в нея. Д-р Красимир Симеонов, шеф на Районната колегия на Българския лекарски съюз, е казал пред АФП, че 40 процента от лекарите са над 60-годишни. Персоналът на шуменската болница е твърде натоварен.

Д-р Димитър Костов: С тези 230 пациенти, които в момента са настанени в нашия болничен комплекс, ние се явяваме най-натоварената болница в България. т.е. болницата, която има най-много пациенти към момента с ковид-19 инфекция.

Всички легла в инфекциозното отделение са заети с пациенти в тежко състояние.

Д-р Албена Костова: 50 процента от болните са на кислородно лечение. Натовареността на персонала е изключително голяма, работим с минимум персонал за обслужването на тези болни. Изключително амортизирани сме вече – и лекари, и сестри и санитари.

На фона на тази картина агенцията съобщава, че по данни на Българския лекарски съюз осем от десет завършили медицина напускат България, за да търсят по-добре платена кариера в Западна Европа.

Победителят в президентските избори Джо Байдън печели и в щата Джорджия

БНТ, Новини в 12.00 часа


Победителят в президентските избори Джо Байдън печели и в щата Джорджия. Това увеличава преднината му пред Доналд Тръмп на 306 срещу 232 гласа в електоралната колегия. Тръмп направи първото си официално изявление след изборите. На пресконференция в Белия дом той „почти призна“ загубата си.

Джорджия – щатът, който не е подкрепял демократ от 1992, затвърди победата на Джо Байдън. Доналд Тръмп все още не е признал победата на опонента си, но се доближи до признаване на загубата си. Косвено, с коментар за ковид-19.

Доналд Тръмп: Надяваме се, че каквото и да се случи в бъдеще – кой знае коя администрация ще бъде, предполагам, че времето ще покаже – но мога да ви кажа, че тази администрация няма да въведе мерки за блокада.

Тръмп не спомена името на Байдън. Отказа и да отговаря на въпроси. Пред журналистите той говори за ваксината срещу ковид-19.

Доналд Тръмп: Ваксината ще бъде разпространена на първа линия, на възрастните и рисковите групи незабавно. Въпрос на седмици е. Милиони дози ще бъдат разпространени. Чакаме одобрението.

Според Тръмп до април ваксината ще е масово достъпна.

Изказването идва на фона на рекордните 200 000 нови случая на ковид-19 за денонощие, регистрирани в Съединените щати. От началото на пандемията в страната от коронавируса починаха около 245 000 души.

Разговор с проф. Асена Сербезова, Български фармацевтичен съюз

БНТ, Денят започва с Георги Любенов


Резюме: Българските фармацевти продължават да настояват за право на генерична замяна при лекарствата

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова това би помогнало за преодоляване на евентуален дефицит в аптечната мрежа.

Проф. Сербезова, която беше гост в „Денят започва с Георги Любенов“, подчерта, че аптекарите в други държави дори имат право да предписват лекарства и това е така, защото пациентите на практика се срещат най-често с тези фармацевти.

Освен това, по думите ѝ, у нас липсва система, която да проследява не просто количествата продадени лекарства, а това как те се предписват от лекарите и как се употребяват, както е в „нормалните държави“.

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.

Разговор с проф. Галя Кирова, началник на Клиниката по образна диагностика в Токуда

БНТ, Денят започва с Георги Любенов


Резюме: От самото начало на пандемията говорим за тестове, за легла. Забравихме да говорим за пациентите, които изкарват вкъщи своето заболяване, които имат нужда от грижа, най-малкото от поставяне на диагнозата. Сега чак се сетиха, че трябва да отворим поликлиники, за да имат възможност тези хора за диагностика. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика. По думите ѝ, ако човек е оздравял след тежко преболедуване от COVID-19, пълното възстановяване на белия дроб е след третия месец. Тя посъветва да не се бърза за рентгенова снимка

Разговор с Диана Ковачева, омбудсман на Република България

БНТ, Денят започва с Георги Любенов


Резюме: В момента няма яснота каква е степента на дигитално изключване сред децата в цялата страна. Извън София, в провинцията и в социално уязвимите групи достъпът на децата до интернет и до дигитални устройства е ограничен. Това ги лишава и от възможност да участват в обучението. Това е въпрос, който държавата трябва час по-скоро да реши. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ омбудсманът Диана Ковачева.

По отношение на образованието в дигитална среда Ковачева смята, че е било пропуснато ценно време през лятото, когато е трябвало да бъде направен сериозен анализ на онлайн обучението през миналата учебна година.

Омбудсманът се обяви категорично против практиката гранични полицаи да връчват фишове за неплатени глоби на граждани, които напускат страната като обясни, че начинът, по който това се прави, противоречи на закона. Ковачева припомни за решението на КС по този казус.

Националният омбудсман коментира редица жалби по отношение на зелените коридори за пазаруване, които от вчера отново са променени. Сега се разширява възможността за възрастните да посещават хранителните магазини и аптеките, но се ограничава другата част от населението да пазарува в определени часове. Затова жалбите са много противоречиви, каза Ковачева, но е трудно да бъде намерен балансът. Най-важното е, по думите ѝ, да се спазват противоепидемичните мерки и да се пазим взаимно.

Ковачева говори и за трудностите при получаването на рецепти от пациентите, тъй като онлайн рецептите не могат да бъдат достъпни от много хора, а тези, получени по Viber, не се признават в аптеките. Има и друг проблем в здравното обслужване: много хора не са уведомявани, че нямат личен лекар поради това, че договорът му със Здравната каса е бил прекратен. Това поставя такива граждани изненадващо в невъзможност до здравна услуга в момент, когато отчаяно се нуждаят от нея.

Хаос и напрежение в първия ден с нови правила за пазаруване за възрастните

БТВ, Новини в 19.00 часа


Хаос и напрежение в първия ден с нови правила за пазаруване за възрастните. От днес в сила са ограниченията за „зелените коридори“ за хората над 65 години. Заради новата заповед на здравния министър в аптеки и хранителни магазини имаше объркване и неразбиране кой кога може да пазарува. Стигна се и до напрежение. Регистрираме и пореден ден с над 4200 новозаразени за 24 часа, в болница се лекуват близо 5000 пациенти, а жертвите на вируса вече нахвърлиха 2000 души.

За разпространението на вируса и новите правила сега от Анна-Мария Конова.

Репортер: Намираме се пред един от големите столични магазини. В моментна ситуацията тук е спокойна, но новите правила за пазаруване в хранителните магазини и аптеките доведоха да хаос и объркване на хората, а на места се стигна и до напрежение. Може да видите и снимки, изпратени до нашата редакция от наш зрител за ситуацията в Русе. Около 16 часа следобяд хората чакат на опашка, за да влязат в един от хранителните магазини и да пазаруват. Това е така, защото според новата заповед на министъра на здравеопазването хората под 65-годшна възраст няма да могат да пазаруват в хранителните магазини в часовете между 13:30 и 16:30 часа, те са запазени и са приоритетни за хората на и над 65-годишна възраст. Подобна е и организацията и в аптеките. За там отново важи този следобеден коридор между 13:30 и 16:30 часа, но възрастните хора ще могат да купуват лекарствата си приоритетно и сутрин между 08:00 10:00 часа.

Промяна в часовете за „зеления коридор“ предизвика напрежение между клиенти и охранители.

Репортер: Реагирахте емоционално.

Гражданин: Да, аз кога да пазарувам, половината персонал е под 65, те защо са вътре, обяснете ми логиката, ако я намирате, разбира се. А аз кога, довечера съм на работа, кога да пазарувам?

На входа на магазините бяха искани и документи за самоличност. Десетки бяха върнати.

Иван Петров: В момента не мога да пазарувам нито за себе си, а също пазарувам и за хора, които не могат да стигнат до тук.

Във Враца заповедта тотално обърка хората над 65 години, които бързаха да пазаруват във вече отменения „зелен коридор“ от 8 до 10 сутринта.

Гражданин: Не съм сигурен коя заповед важи и два ли коридора има, един ли коридор има?

Някои предлагат различен режим за по-малките градове.

Иван: Другата България, с големите градове, София, Пловдив, да, там има наплив на възрастни, но тук в тези малките градове няма наплив, не виждам смисъл и тези глупости, които ги измислят – днеска едно утре друго!

Фармацевтите също са объркани и някои настояват за отмяна на забраните.

Румяна Желева: За търговските обекти – да, но за аптеките всеки има нужда по всяко време на денонощието. В този момент ще има нужда някой от нещо спешно и ще бъде на 25 години. Затова обслужвам хора постоянно, като спазват дистанция и влизат един по един.

Дори и с ваксина, поне още две-три години ще трябва да спазваме противоепидемични мерки, смятат имунолозите. И още – вирусът в момента се разпространява по-лесно, но пък е по-малко опасен, добавят експертите.

Репортер: А ето и какво сочат данните за развитието на заразата у нас. 4212 са новите случаи за последното денонощие или 34 процента от направените тестове. В болница са близо 5000 души, 682 са успели да се излекуват, за съжаление броят на починалите е 85, с което жертвите на заразата в страната вече надхвърлят 2000 души.

Недостиг на лекарства и в общински болници

БТВ, Новини в 19.00 часа


Недостиг на лекарства и в общински болници. За това сигнализират пациенти и управители на здравни заведения от малки населени места. Според властта проблемът не е в цялата страна, а се наблюдава локално.

23-ма пациенти се лекуват в Многопрофилната болница за активно лечение в Чирпан от Ковид-19. Освен кризата за медици и най-вече за сестри в лечебното заведение вече се усеща и недостиг на лекарства, признава управителят на болницата.

Д-р Неделчо Тотев: В общинската болница масово постъпват от колеги съобщения, че има сериозни откази, говоря за лекарства от първа необходимост при сегашната ситуация – нискомолекулярни хепарини, антибиотици, в голямата си част, които се ползват за копиране и предотвратяване на бакткериалните усложнения в резултат на Ковид-инфекцията, дори и някои температуропонижаващи… Адреналин дори вече има отказ продължителен.

На място в Чирпан дойде заместник-здравния министър Жени Начева. Според нея проблемът е локален и се дължи на административни недоразумения.

Жени Начева: Проведохме разговор с фирмата, която предоставя лекарства, намерихме и алтернативи за намиране на количества лекарства, които са допълнително необходими.

Продължават обаче и сигналите в цялата страна за дефицит на противовирусни препарати. Проверка в аптеки в Чирпан показа, че и тук те липсват.

Жени Начева: Отново подчертавам, че разговорите ни не идентифицираха проблем, който е свързан с недостиг на внос или налични на такива на територията на нашата страна.

Заместник-министърът за пореден път призова хората да не прибягват до самолечение.

Първи ден с нови правила за пазаруване за възрастните и първи сигнали за объркване

БТВ, Новини в 12.00 часа


Първи ден с нови правила за пазаруване за възрастните и първи сигнали за объркване. От днес в сила са ограниченията в аптеките и хранителните магазини за зелените коридори за хората над 65-годишна възраст. Проверка тази сутрин показа, че има неразбиране и хаос заради новата заповед. Регистрираме и поредния ден с над 4 200 новозаразени за 24 часа. В болница се лекуват близо 5 000 пациенти, а жертвите на вируса вече надхвърлиха 2 000 души.

Ето какво показват данните за заразата у нас – 4 212 са новите случаи за последното денонощие или 34% от направените PCR тестове. В болница се лекуват близо 5 000 души, но 682 са успели да преболедуват ковид-19. Още 85 обаче са починалите, с което броят на жертвите на вируса у над надхвърли 2 000 души. От днес вече са в сила новите правила за пазаруване в хранителните магазини и аптеките. Въвеждат се коридори за пазаруване на възрастните на и над 65 г. Те с предимство ще могат да пазаруват в часовете между 13.30 и 16.30 часа. Но тогава ще бъде забранено за хората под 65-годишна възраст. Подобни са правилата и в аптеките. Там отново между 13.30 и 16.30 часа ще бъде забранено пазаруването за хора под 65-годишна възраст. Но в аптеките се запазва и зеления коридор сутринта между 8 и 10 часа сутринта за възрастни.

Рано сутринта в този столичен супермаркет служителите поставиха предупредителна табела за новата организация. Част от пенсионерите останаха изненадани.

– Не съм ли в 8 часа?

– Не, вече се промени и сега е от 13.30 часа до 16.30 е зеленият коридор.

– Сутрин е по-удобно.

– Притеснявате ли се да пазарувате?

– Не, защо? Аз съм на 93 г. Гоня стотака. Като стигна стоте.

– До кога ще притесняват пенсионерите в най-студеното време да идват.

Във Враца новата заповед тотално обърка хората над 65 г., които бързаха да пазаруват във вече отменения зелен коридор от 8 до 10 часа сутринта.

– Не съм сигурен коя заповед важи и два ли коридора има, един ли коридор има.

Някои предлагат различен режим за по-малките градове.

– Другата България с големите градове – София, Пловдив, да, там има наплив на възрастни. Но тук в тези малките градове няма наплив. Не виждам смисъла и тези глупости, които ги измислят днес едно – утре друго.

Фармацевтите също са объркани и някои настояват за отмяна на забранените.

Румяна Желева: За търговските обекти – да. Но за аптеките, всеки има нужда по всяко време на денонощието. В този момент ще има нужда някой човек от нещо спешно и ще бъде на 25 г. И затова и обслужвам хората постоянно, като трябва да спазват дистанция и един по един да влизат в аптеката.

Дори с ваксина поне още две – три години ще трябва да спазваме противоепидемичните мерки

БТВ, Новини в 12.00 часа


Дори с ваксина поне още две – три години ще трябва да спазваме противоепидемичните мерки, смята имунологът Богдан Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов: Високата смъртност, която се наблюдава не само в нас, в целия свят, наистина е много тревожна. За съжаление, не сме дисциплинирани, не сме … не спазваме тези мерки, не спазваме елементарните неща – носене на маска, дистанцията помежду нас, така да се каже избягването на масовите обществени прояви.

И още, вирусът непрекъснато мутира, става по-вирулентен, но е по-малко опасен, казва експертът.

У нас група учени работи активно върху българска ваксина. Прототипът се очаква да бъде готов в края на годината, след което ще започнат и изпитания с мишки и хора.

Недостиг на лекарства има и в болниците

БТВ, Новини в 12.00 часа


Недостиг на лекарства има и в болниците. Това заяви в ефирът на бТВ председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По думите му, търговците не успяват да снабдят общински и лечебни заведения с всичко необходимо навреме. От аптеките пък настояват лекарите да не изписват конкретно търговско име на лекарствата в рецептите, за да може, ако е изчерпано, фармацевтът да го замени със същото, но на друга фирма.

Антон Вълев: Към текущия момент, ако лекарят ви изпише едно конкретно търговско наименования и то поради кризата е изчезнало, сега трябва да върнем пациента обратно при лекаря, за да напише друго търговско име. И ако пак не го улучи, така може да го връщаме, ако улучи.

Д-р Неделчо Тотев: В общинските болници масово постъпват от колеги съобщения, че има сериозни откази. И това говоря за лекарства, не които са банални, а говоря за лекарства от първа необходимост при сегашната ситуация – нискомолекулярни хепарини, антибиотици в голямата си част, които се ползват за копиране и предотвратяване на бактериалните усложнения в резултат на ковид инфекцията, дори някои температуро понижаващи. Адреналин дори има отказ вече продължителен.

Проблемите с върнатите пациенти

БТВ, Новини в 12.00 часа


Без наказания и санкции за случай на върнат от болници ковид пациент. Това е резултатът от проверката на казуса, при който жена от Несебър беше разкарвана до Бургас, Поморие и обратно до дома й заради липса на свободно легло.

– Ние звъняхме на всички болници за нейния случай и никъде няма свободни легла.

– Кажете какво правим, кажете какво да направя и ще го направя! Хеликоптер ли да искам, де да знам, на Бойко Борисов ли да звъня?

Телефонният запис отпреди 25 дни показва лабиринта, в който близки на болен с коронавирус влизат, докато се опитват да намерят легло за него в болница.

Д-р Маргарита Ташева: Обадих се на 112, хората казаха ще дойдем, ще я видим, но случаят е неизвестен и дойдоха и я прибраха, но разбрах, че не е имало места да я приемат.

Според информацията от Спешна помощ – свободни места няма, от РЗИ тогава казват, че в областта има поне 60 налични легла. Проверка трябваше да изясни кое е вярното. Тя вече е приключила. В документите пише, че няколко болници отговарят, че няма свободни легла. Едно от лечебните заведения обявява едно свободно място, но при пристигането на линейката то вече е заето от друг пациент. Първата болница по пътя на спешните медици е в Поморие.

– Имаше един случай на пациент от Несебър, който е откаран…

Христина Атанасова: Беше върнат. Да, това е, защото в отделението работи една сестра и един лекар – всичко, не на смяна, всичко.

Сега отделението е преструктурирано с двама доброволци и леглата вече са 10. Пациентката вече е по-добре, пожела да запази анонимност, но е подала официална жалба и ще продължи да търси правата си.

Няма да има нулева учебна година за учениците у нас. В това беше категоричен образователният министър в ефира на Тази събота по бТВ. Удължаването на уроците през лятото е последният вариант пред властите. 45% от учениците в страната са преминали към дистанционна форма на обучение, а 1 300 училища все още не са се сблъсквали с коронавируса. Възможно е отново да отпадне определен материал от изпита след 7 клас и това ще стане ясно до края на април. Най-трудните месеци за образователната система ще бъдат първите през 2021 г., когато голяма част от децата боледуват от грип, смята Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев: Може да се облекчи ситуацията с коронавируса. Но знаете, че учениците много повече се заразяват и боледуват от грипния вирус. Тогава почти със сигурност ще трябва по-голямата част от системата или да не кажа цялата да премине временно на обучение в електронна среда. Удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е, как да го кажа, последен или предпоследен вариант.

Европа продължава да бележи антирекорди по брой на заразените

БТВ, Новини в 12.00 часа


Европа продължава да бележи антирекорди по брой на заразените. Италия вчера отбеляза близо 41 хиляди нови инфектирани за последното денонощие. Това е най-високият ръст в страната от началото на пандемията. Страната затегна мерките в Тоската и Кампания – районите, смятани за високорискови.

Австрия пък се подготвя да въведе още по-строги ограничения. Мерките варират от затваряне на търговските центрове до пълна блокада и забрана за излизане.

Разговор с проф. Пенка Петрова, БАН

БТВ, Тази събота


Резюме: Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до края на годината. Това каза проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Вече са избрани вирусните белтъци, срещу които да се действа, а след като е готов прототипът, ще започнат тестове върху мишки и хора, за да се провери колко е имуногенна и безопасна ваксината, добави Петрова.

Относно „Пфайзер“ тя обясни, че тази ваксина е трудна за съхранение, докато нашата е протеинова.

„Пфайзер“ ще се транспортира на сух лед и трябва да се съхранява до минус 70 градуса, в обикновен хладилник ще издържа до 5 дни, което значи, че специално трябва да се закупува средства за съхранение“, обясни специалистът.

Проф. Петрова коментира и мерките, като ги нарече правилни и обясни, че вирусът е мутирал, което го прави по-вирулентен, но по-малко опасен.

7 ваксини в напреднала фаза има, страната ни също ще участва в договорите по тях – квотата ни е 13 млн. ваксини, което според директора на Института по микробиология към БАН е твърде много за страната ни.

Разговор с акад. Богдан Петрунов, имунолог

БТВ, Тази събота


Резюме: Рано е да се говори за ваксина срещу коронавируса, такава все още не е одобрена, има само съобщения в медиите. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ имунологът академик Богдан Петрунов.

Според него за българска ваксина пък въобще не може да се говори, защото държавата ни няма капацитет за това. „Съветвам колегите да използват думата „ваксина“ по-внимателно. Това е една лабораторна разработка, но е далеч от ваксина“, обяви той. Имунологът предупреди, че последиците за преболедувалите кораниврус са сериозни. Те продължават с месеци и са за нервната система, на сърдечно-съдовата система, на бъбреците, на черния дроб, на кръвоносната система, уточни лекарят.

Неговата препоръка е да се погрижим за имунитета си, дакот сме здрави чрез прием на витамин Д, витамин С, селен, цинк и други добавки.

Разговор с Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара

БТВ, Тази събота


Резюме: „Все още има усещане за определени дефицити в аптеките, които касаят липси на определени търговски продукти, но към сегашния момент с изключение на много малко лекарства – имаме групи, в които имаме недостиг, но винаги има заместител, който може да бъде използван.“ Това каза Антон Вълев, председател на Националната аптечна мрежа.

Според него трябва временно да се премине от страна на лекарите не на предписване на търговски имена, а предписване на международното непатентно наименование, за да може като влезе в аптеката пациентът, фармацевтът да му отпусна това, което е налично в момента:

„Защото към текущия момент, ако лекарят ви отпусне конкретно търговско наименование и то поради кризата е изчезнало, трябва да върнем пациент при лекаря, за да напише друго търговско име и ако пак не го улучи – да го връщаме, докато нацели“, обясни Вълев.

Той добави, че идват здрави хора всеки ден да взимат лекарства за всеки случай.

„Има заковани схеми за лечение на коронавирус за всеки пациент – еднакви, в които някой си е предписал някакви лекарства включително по лекарско предписание, включително лекарства с превишени дози в пъти. Това означава, че този пациент не е ходил на лекар, повлиян от паниката се презастрахова. Всеки ден има такива. Те казват – лекар ми изписа, искам да го имам това лекарство, не отпускаме в такива случаи лекарства. Това, че имате рецепта, не значи, че ще ви отпусна лекарството“, каза още председателят на Националната аптечна мрежа.

Съществуват обекти, аптеки, в които не се спазват правилата, и ако е написано в рецептата 7 кутии и те дават, има места, в които не се спазва правилата за това да има налична рецепта, обясни още Вълев.

Той добави, че електронни рецепти все още у нас няма и изпратена по „Вайбър“ не е валидна и няма как да се изписват медикаменти по такава и да се дават в аптеките.

Разговор с д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници

БТВ, Тази събота


Резюме: В малките общински болници в страната има недостиг на основни медикаменти за лечение на коронавируса. Това обяви в предаването „Тази събота“ д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници в България.

По думите му директори на лечебни заведения са принудани да нарушават Закона за обществените поръчки, за да набавят за пациентите нужните лекарства.

Малките болници имат и огромен проблем с медицинския персонал.

„Ситуацията е много трудна. Болниците са препълнени с пациенти, във всички лечебни заведения е вкаран COVID, няма как да разделим потоците. На риск са поставени и пациентите, и медиците. Ние нямаме инфекциозни отделения“, обяви д-р Тотев.

Първи ден на новите изисквания за пазаруване в магазините и аптеките

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа 


Първи ден на новите изисквания за пазаруване в магазините и аптеките. След недоволство от страна на възрастните хора, часовете за т.нар. зелени коридори бяха променени. Сега обаче всички останали хора са лишени от възможността да са в аптеки 5 часа, а в магазини 3 часа през деня. Така властите се надяват да ограничат разпространението на коронавируса. През последните 24 часа нови 4 212 души са дали положителни проби, а настанените в болница вече са почти 5 000.

От днес в сила са новите зелени коридори, по време на които могат да пазаруват само възрастни хора. Така сутрин от 8 до 10 и от 13.30 до 16.30 часа в аптеките ще се обслужват единствено клиенти на и над 65-годишна възраст. В хранителните магазини пък има един зелен коридор за възрастните от 13.30 до 160.30 часа. Важно е да отбележим, че в тези часове в аптеките и хранителните магазини няма да се допускат хора под тази възраст. Иначе ние днес обиколихме няколко големи хранителни магазина и аптеки. Това, което ни направи впечатление е, че имаше доста хора, които не знаеха или не бяха разбрали правилно новата заповед на здравния министър.

Според последната промяна на заповедта на здравния министър хората на и над 65-годишна възраст могат да пазаруват през целия ден. За по-младите обаче има ограничение – забранява се влизането им в хранителни магазини и аптеки по време на прозореца за възрастни. В първия ден на новите нови правила се стигна до хаос и неразбиране и от млади, и от стари. Дали правилата се спазват трябва да следят от самия магазин. Служителите обаче нямат право да искат лични документи. Така преценката става на око. И така, в хранителните магазини прозорецът за пазаруване на възрастни е 3 часа, а в аптеките – 5, 2 часа сутринта и 3 следобед. И ако част от клиентите са съгласни. То не всички фармацевти одобряват заповедта.

Цецка Джабирова: Би трябвало да не е заповед, а да е препоръка. Защото ние не можем да преценим дали младият човек в 13.30 часа има повече нужда от лекарство или възрастният човек. И ако аз трябва да понеса глобата и вънка ме чака една майка с дете, аз не мога да я пусна в аптеката, аз ще изляза да я обслужа навън.

Освен това собственици на аптеки смятат, че часовият коридор ще доведе до струпване на хора.

Николай Костов: Най-вероятно ще доведе до концентриране на хората, които пазаруват през деня, които са по-млади от 65 г. и които са огромната част от нашите пациенти.

Според Костов с новата заповед през една трета от работното време в повечето аптеки ще се обслужват само възрастни хора.

Според последната заповед на здравния министър зелени коридори ще има до края на месеца. Това обаче не означава, че няма отново да се стигне до промяна в правилата.

Броят на заразените у нас продължава да расте. Да видим сега и данните за последното денонощие – 4 212 са новите положителни резултати, като са направени близо 12 500 PCR проби. Това означава, че отново всеки трети тестван отново е заразен с коронавирус. Близо 5 000 души са в болница, като 288 от тях са в интензивни отделение. Добрата новина е, че 682 пациенти са оздравели за последното денонощие, а лекарите отново предупреждават – да не се прибягва до самолечение, а да се търси преглед при специалист.

Презапасяването с лекарства е факт, категоричен е председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. Още по-опасен, според него е фактът, че пациенти си самоизписват силни антибиотици без да имат показания да ги пият.

Д-р Георги Миндов: Почнаха да го пият, примерно азитромицина профилактично като витамини, примерно пролетно време, когато се взима при недостиг на витамини. Така че трябва все пак да внимаваме всичко, което се появява в интернет. Извъртяха се лекарства, ваксини, много схеми на лечение. В крайна сметка и това, което се казва – всички трябва да знаят, че няма патогенетично лечение, нямаме профилактично лечение.

Предозирането с хранителните добавки също може да е опасно, напомни д-р Миндов, тъй като реакцията на организма е обратна на ефекта.

Д-р Георги Миндов: Стимулираната имунна система или сенсибилизирана или да кажем вкарана в някакъв режим на повишена активност, води т.нар. цитохинова буря.

Това е свръхотговор на имунната система, понякога предизвикан именно от предозиране с определени лекарства. Медикът коментира и сигналите от пациенти, че лични лекари през уикенда не са на разположение.

Д-р Георги Миндов: Ние не сме работи, колкото и на някои хора да им се иска да бъдем. Тъй като се нуждаем от сън и храна.

Затова напомни – пациентите не са оставени без лекар уикенда, тъй като всеки от неговите колеги има сключен договор с конкретен медицински център.

В пъти по-малко издадени болнични са издадените тази година на фона на големия брой болни и в изолация заради коронавируса

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа 


В пъти по-малко издадени болнични са издадените тази година на фона на големия брой болни и в изолация заради коронавируса. Това сочат данни, с които Нова разполага. Какво означава всичко това? Ако погледнем цифрите на НОИ, през октомври тази година са приети около 230 000 болнични листове или с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година. През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г. Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус.

В столичното 125 СУ „Боян Пенев” наскоро става ясно, че учителите с положителни проби за COVID вече са 16. Затова директорът взима решение – минават онлайн. А заразените учители са болни, но състоянието им позволява да преподават от вкъщи.

Венелина Николова: Едно от предимствата на дистанционното обучение е, че 8 колеги, които са болни, не взимат болнични, а работят от вкъщи.

А лични лекари признават – с настъпването на пандемията вместо пациенти за болничен молят и работодатели.

Д-р Атанас Пелтеков: Пролетта имаше по-голям натиск върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава паниката беше голяма и ако вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите.

А разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина – спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

Д-р Стойчо Кацаров: Хората се уплашиха и не ходиха на лекар. И трябва да се има предвид, че плановите операции всъщност са около 90% от всички операции. Тоест, когато с 90% е намаляла дейността на лечебните заведения, е логично да се очаква да намалеят и болничните.

Д-р Зоран Станков: Ние един път го преживяхме това след първото затваряне на първата вълна. Когато след това дойдоха болните и те бяха вече в късния стадий или вече в стадий, когато ние не можехме да помогнем вече.

Още в началото на пандемията и медици алармираха за обратния ефект, който се очаква след спирането на плановите интервенции и диагностиката. Последиците, според тях, сега ще са още по-сериозни. От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече, спрямо 2019 г. са средно с между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.

Европа и светът продължават да затягат мерките срещу коронавируса

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Европа и светът продължават да затягат мерките срещу коронавируса. Австрия връща пълната карантина. Страната се опитваше да овладее заразата чрез насочени мерки, но от вторник влизат в сила пълните забрани. Гърция също затяга режима още от понеделник.

В момента в Австрия има вечерен час и ограничения за търговските обекти.

Себастиан Курц: През следващите две седмици от вторник до неделя, 6 декември въвеждаме за втори път локдаун като този през пролетта.

Забранява се излизането от дома, освен за пазаруване на храна и лекарства и ходене на работа. Всички служители, при които е възможно ще работят дистанционно. На онлайн обучение минават и малките ученици. Но училищата ще приемат деца на хора, които няма къде да ги оставят през деня.

Себастиан Курц: Моля ви, през следващите две седмици да си помогнем заедно, за да обърнем тенденцията и да направим така, че този локдаун да е по-кратък от първия.

Гърция днес обяви, че затваря детските градини и началните училища. Мярката влиза в сила в понеделник и ще продължи до края на месеца. В страната има вечерен час, а големите ученици и студентите вече учат дистанционно, но броят на новозаразените не намалява.

Д-р Василиус Вуцас: Като лекар се страхувам, че броят на пациентите ще е толкова голям, че няма да можем да им осигурим лечение.

В части от Европа положението се подобрява, макар и бавно. Няколко поредни дни Белгия, която е сред най-тежко засегнатите държави, отчита лек спад на показателите. Намалява процентът на положителните тестове. А за последното денонощие броят на хоспитализираните е спаднал с 240 души. Испания също отчита малък, но устойчив спад на основните показатели. Но властите предупреждават, че успехът е крехък и е прекалено рано за отпускане на мерките. А в САЩ приближават стряскащите 200 хил. случая на ден. Взимат се крайни мерки, като превръщането на стадиони и обществени паркинги във временни болници. В същото време обаче продължава политическото боричкане дали да има пълна карантина или не, като отделните губернатори или кметове отказват да въведат рестрикция.

Първи ден на новите изисквания за пазаруване в магазини и аптеки

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Първи ден на новите изисквания за пазаруване в магазини и аптеки. След недоволство от страна на възрастните хора, часовете за т.нар. зелени коридори бяха променени. Заради изискванията всички останали хора ще бъдат лишени от възможността да пазаруват общо 5 часа през деня. Така властите се надяват да ограничат разпространението на коронавируса. А през последните 24 часа нови 4 212 души са дали положителни проби. Настанените в болница вече са почти 5 000.

От днес в сила са новите зелени коридори, по време на които в магазините и аптеките ще могат да пазаруват единствено лица на и над 65-годишна възраст. Така от 8 до 10 часа сутринта и от 13.30 до 16.30 часа в аптеките ще се допускат само лица на и над 65-годишна възраст. А в хранителните магазини за възрастните ще има само един зелен коридор – от 13.30 до 16.30 часа. В тези часове в хранителните магазини и аптеките няма да се допускат лица под тази възраст. За сметка на това обаче възрастните могат да пазаруват през целия ден.

Николай Костов: При нас тези зелени коридори стават четири часа и половина на практика от работното време на аптеката, което според нас е твърде много. Защото най-вероятно ще доведе до концентриране на хората, които пазаруват през деня, които са по-млади от 65 г. и които са огромната част от нашите пациенти. И това може пък индиректно да доведе до увеличаване на риска при тях. Най-добро решение беше по времето на локдауна, когато имаше зелен коридор между 8 и 10, но беше разрешено по-възрастните от 65 г. да пазаруват по всяко време извън този коридор, ако им се налага.

Относно противогрипните ваксини, Николай Костов каза, че те вече са изчерпани, не се очакват нови доставки, тъй като се получават еднократно. Иначе как ще премине днешният първи следобеден зелен коридор, ще се стигне ли до напрежение и ще има ли неразбрали, ще проследим.

Броят на заразените у нас продължава да расте очаквано. Ето и данните за последното денонощие – 4 212 са новите положителни резултати при направени над 12 хил. PCR теста. Това означава, че всеки трети тестван отново е заразен с коронавирус. Близо 5 000 души са в болница, в интензивни отделения са 288. Добрата новина е, че 682 пациенти вече са оздравели, според тази графика. Но пък други 85 са починали. Лекарите отново предупреждават – да не се прибягва до самолечение, да се търси преглед при специалист.

Презапасяването с лекарства е факт, категоричен е председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. Още по-опасен, според него е фактът, че пациенти си самоизписват силни антибиотици без да имат показания да ги пият.

Д-р Георги Миндов: Почнаха да го пият, примерно азитромицина профилактично като витамини, примерно пролетно време, когато се взима при недостиг на витамини. Така че трябва все пак да внимаваме всичко, което се появява в интернет. Извъртяха се лекарства, ваксини, много схеми на лечение. В крайна сметка и това, което се казва – всички трябва да знаят, че няма патогенетично лечение, нямаме профилактично лечение.

Предозирането с хранителните добавки също може да е опасно, напомни д-р Миндов, тъй като реакцията на организма е обратна на ефекта.

Д-р Георги Миндов: Стимулираната имунна система или сенсибилизирана или да кажем вкарана в някакъв режим на повишена активност, води т.нар. цитохинова буря.

Това е свръхотговор на имунната система, понякога предизвикан именно от предозиране с определени лекарства. Медикът коментира и сигналите от пациенти, че лични лекари през уикенда не са на разположение.

Д-р Георги Миндов: Ние не сме работи, колкото и на някои хора да им се иска да бъдем. Тъй като се нуждаем от сън и храна.

Затова напомни – пациентите не са оставени без лекар уикенда, тъй като всеки от неговите колеги има сключен договор с конкретен медицински център.

Страхът кара хората да се презапасяват с лекарства без това да е необходимо, а пък това може да навреди на пациенти в нужда. Така социалният министър Деница Сачева коментира пред Диана Найденова сигналите за недостиг на медикаменти в аптеките. Според нея властите не са закъснели с реакцията си на втората вълна от заразата.

Деница Сачева: Не мисля, че ние се забавихме с реакцията. Но все пак в момента има и много голяма паника, има много голям страх. Има в известен смисъл преекспониране на някои от здравните проблеми и заплахи, включително и тази, това презапасяване с лекарства в момента. Аз още веднъж искам да подчертая, че нека всеки път, когато отиваме в аптеката без реално нужда, да си мислим за това, че може би някой наистина има нужда от тези лекарства и да не ги купуваме, когато не ни трябват.

Втората вълна на коронавируса залива САЩ

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа

Втората вълна на коронавируса залива САЩ. В петък бяха отчетени 177 хил. новозаразени. Това е рекорден брой. Последните 10 дни положителните проби не падат под 100 хил. всеки ден от осем месеца. В страната не е имало пълна карантина, но много градове и щати започват да връщат мерките. Чикаго поиска от всички свои граждани да си стоят у дома. Щатите Ню Мексико и Орегон казаха в петък, че ще въвеждат карантина. Повечето щати се опитват да овладеят ситуацията с мерки като вечерен час, затваряне на заведенията и ограничаване на събиранията до 10 души. Засега това обаче не работи, като ситуацията започва да напомня пика на епидемията през април. Тогава на ден имаше по 2 000 починали в САЩ.

Разговор с Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки

Нова телевизия, Събуди се


Резюме: От днес така наречените „зелени коридори“ са с нов час. Вместо от 8 до 10 сутринта, възрастните хора над 65 години могат да пазаруват от 13.30 до 16.30. В този отрязък от време по-младите нямат право да влизат в магазините.

Зелени коридори са в сила от днес и за аптеките – от 8 до 10 и от 13.30 до 16.30 ч.

„Разбира се ще изпълним всички разпореждания на здравното министерство. При нас тези коридори стават 4 часа и половина от работното време на аптеката. Според нас това е твърде много. Най-вероятно ще доведе до концентриране на млади хора, които са огромна част от нашите пациенти. Това може да доведе до увеличаване на риска“, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него и сега има опашки по аптеките, защото хората се презапасяват с медикаменти.

„Най-доброто решение беше при първото затваряне. Когато имаше зелен коридор между 8 и 10 часа, но беше разрешено възрастните да пазаруват и по всяко време извън този времеви участък“ каза Костов.

Той обясни, че след срещата на министъра с представители на бранша са публикувани над 530 аптеки, които са подбрани да покриват територията на страната равномерно.

„Още вчера започнаха да пристигат количества в аптеките, които са пресметнати да достигнат за всички. Надявам се да има и обещаните регулярни доставки“, каза той.

Разговор с д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари

Нова телевизия, Събуди се


Резюме: „Хората започнаха да пият Азитромицин профилактично, като витамини. Това не е добре. Трябва да внимаваме с нещата, които се появяват в интернет. Хранителните добавки за стимулиране на имунната система също трябва да се приемат с мярка, защото повишената активност води до така наречената цитокинова буря“. Това заяви в студиото на „Събуди се“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Той категорично се обяви против практиката да се самолекуваме вкъщи.

„Личните лекари осъществяват своята дейност на територията на цялата страна. Договорът им със Здравната каса е за 24 часа в денонощието. Все пак не сме роботи и се нуждаем от сън и храна. Пациентите трябва да знаят, че всеки лекар сключва договор с неотложен център близо до практиката му“, поясни д-р Миндов.

Според д-р Миндов в кризисни състояния пациентите могат да се обърнат именно към такива спешни звена, защото болниците са много заети.

Разговор с Владимир Пенев, актьор

Нова телевизия, Събуди се


Резюме: Ноември е месецът за борба с рака на белия дроб и по този повод за втора поредна година се провежда информационната кампания “Поеми си дъх“. Каузата прегърна актьорът Владо Пенев, който е лично свързан с тази диагноза.

„Беше ми доста тежко особено през първата седмица от заразата. Прекарах го относително леко, защото имам познати, които минаха доста по-тежко. Нямам странични усложнения, но продължавам да имам антитела, което е много хубаво“, заяви в ефира на „Събуди се“ актьорът Владо Пенев.

Той добавя, че причините му да прегърне каузата „Поеми си дъх“ са няколко.

„Смятам, че хора, които имат някаква популярност трябва да се включват в подобни инициативи. За този вид рак още няма лекарство и ако си обърнем внимание бихме могли да си дадем много по-голям шанс“, казва той.

Добавя, че е загубил баща си и сестра си от същата болест.

Национални радиа

Новорегистрираните случаи на коронавирус в страната са 4 212 при направени 12 413 PCR теста през изминалото денонощие

БНР


Новорегистрираните случаи на коронавирус в страната са 4 212 при направени 12 413 PCR теста през изминалото денонощие. Положителните проби са 34% от всички изследвани. Близо 4 950 пациенти са настанени в болници, 288 от тях са в интензивно отделение. 85 души с коронавирус са починали вчера, излекуваните са 682.

Общини в Благоевградска област масово налагат по-строги мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Някои местни власти затвориха и откритите пазари.

Най-рестриктивните мерки наложиха кметовете на Разлог, Сандански и Белица. Всички културни, спортни и обществени събития са отменени както на закрито, така и в открити пространства. Сватбите и други семейства тържества навън и в заведенията са забранени. Тренировъчните и репетиционни дейности на закрито също са преустановени. Контролира се посещението в големите хранителни вериги, като броят на клиентите е ограничен. Служителите в общинските администрации са сведени до възможния минимум, като в сградите се допускат само по един-двама граждани. В откритите пазарни пространства е въведено еднопосочно движение, като не се допуска струпване на хора и нарушаване на дистанцията. Община Белица дори затвори пазарите, а кметът Радослав Ревански апелира маските да се носят и навън, а хората да не излизат без основателна причина. Мерките на местните власти са приети на заседание на Областния оперативен щаб и са официализирани със заповеди на директора на РЗИ в Благоевград.

Вече е в сила новият режим за пазаруване на възрастните хора. С изменения в заповедта на здравния министър т.нар. зелени коридори в магазините за хората над 65 г. и повече години се преместват в следобедните часове от 13.30 до 16.30 часа. В аптеките те могат да ползват два интервала – сутрин от 8 до 10 и следобед от 13.30 до 16.30 часа.

В посочените часове няма да се допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти. Но хората над тази възраст ще могат да пазаруват и през останалото време в магазините, ако имат такава необходимост, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: Идеята е да получим максимален медицински резултат, който целим. Искаме да са два коридорите, защото има различни характеристики при възрастните – някои стават рано, други ходят на работа, за да могат тези, които ходят на работа по-късно, да могат сутринта да си ги вземат. А тези, които пък не ходят на работа, следобед в по-нормално и топло време.

Проведени са разговори с търговските вериги и Асоциацията на магазините и е постигнато решение, че следобедните часове са по-подходящи за възрастните хора, каза още Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: Тези часове, които променихме, те бяха обсъждани в самото начало като възможни часове. Възрастните хора са изключително дисциплинирани и спазват и е много малък процентът на хората, които не спазват тези зелени коридори.

Всички класове от прогимназиалния и гимназиалния етап във всички училища в община Перник ще учат дистанционно от 16 до 20 ноември, съобщиха от РУО. Заради усложнената епидемиологична обстановка към обучение в електронна среда ще преминат и повечето ученици в останалите общини в региона.

Министърът на образованието Красимир Вълчев изключи пред бТВ вероятността за нулева учебна година. Той посочи като краен вариант удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция. Не е изключен вариант да се учи през юни, макар че тогава температурите са по-високи и не е удачно, каза още просветният министър.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява да се отвори държавния резерв и да се освободят необходимите количества от липсващи медикаменти за аптечната мрежа. Във Фейсбук профила си тя обяснява, че по този начин всеки ще има достъп до необходимото му лекарство, ще се избегнат паниката и презапасяването, евентуално покачване на цените заради повишеното търсене и не на последно място ще се предотврати спекула с липсващи лекарства. Нинова напомня на управляващите, че съгласно Закона за държавните резерви и военновременните запаси лекарствата са стока, която задължително трябва да се съхранява в резерва и са „предназначени за задоволяване потребностите на населението при кризисна ситуация“.

От днес е в сила новият режим за пазаруване на възрастните хора

БНР


От днес е в сила новият режим за пазаруване на възрастните хора. С изменение в заповедта на здравния министър т. нар. зелени коридори в магазините за хора над 65-годишна възраст се преместват в следобедните часове от 13:30 до 16:30. В аптеките те могат да ползват два интервала – сутрин от 8 до 10 и следобед от 13:30 до 16:30.

Репортер: В посочените часове няма да се допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти, но хората над тази възраст ще могат да пазаруват и през останалото време в магазините, ако имат такава необходимост.

Костадин Ангелов: Идеята е да получим максимален медицински резултат, който целим. Искаме да са два коридорите, защото има различни характеристики при възрастните. Някои стават рано, други ходят на работа. За да могат тези, които ходят на работа по-късно, да могат сутринта да си ги вземат, а тези пък, които не ходят на работа, да отидат следобед в по-нормално, топло време.

Репортер: Проведени са разговори с търговските вериги и Асоциацията на магазините и е постигнато решение, че следобедните часове са по-подходящи за възрастните хора.

Костадин Ангелов: Тези часове, които променихме, те бяха обсъждани и в самото начало като възможни часове. Възрастните хора са изключително дисциплинирани и ги спазват и е много малък процентът на хората, които не спазват тези зелени коридори.

Новата заповед на министъра на здравеопазването за зелените коридори за пазаруване на възрастните хора предизвика хаос в Ловеч. Много хора не бяха запознати с промените. Някои изразиха и бурно недоволство пред магазините за това, че бяха върнати. Това установи репортерска проверка между 13:30 и 16:30, когато в хранителните магазини и аптеките се допускат само възрастни.

Новорегистрираните случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие са 4212 при направени 12413 теста. Положителните проби са 34 на сто от всички изследвани. Близо 4950 пациенти са настанени в болница, 288 от тях са в интензивно отделение. 85 души с коронавирус са починали вчера. Излекуваните са 682.

Общини в благоевградска област масово налагат по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Някои местни власти затвориха и откритите пазари.

Репортер:Най-рестриктивните мерки наложиха кметовете на Разлог, Сандански и Белица. Всички културни, спортни и обществени събития са отменени, както на закрито, така и в открити пространства. Сватбите и други семейни тържества навън и в заведенията са забранени. Тренировъчните и репетиционни дейности на закрито също са преустановени. Контролира се посещението в големите хранителни вериги, като броят на клиентите е ограничен. Служителите в общинските администрации са сведени до възможния минимум, като в сградите се допускат само по един – двама граждани. В откритите пазарни пространства е въведено еднопосочно движение, като не се допуска струпване на хора и нарушаване на дистанцията. Община Белица дори затвори пазарите, а кметът Радослав Ревански апелира маските да се носят и навън, а хората да не излизат без основателна причина. Мерките на местните власти са приети на заседание на областния оперативен щаб и са официализирани със заповеди на директора на РЗИ в Благоевград.

От ГЕРБ се отказват от намерението за месечни добавки за всички деца

БНР


Късно снощи стана ясно, че депутатите от ГЕРБ внасят поправки в проекта на бюджет за догодина, с които се отказват от намерението за месечни добавки за всички деца и връщат подоходния критерий, макар и с по-висок доход за достъп със 100 лв. и по-високи размери на месечните помощи за деца. Спестените над 205 млн. лв. ще бъдат пренасочени за увеличение на заплатите в МВР и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на медиците. Детски в пълен размер ще получават домакинствата с доход на член от семейството до 510 лв., а тези с доходи между 510 и 650 ще получават 80 на сто от добавката. Добавката за едно дете ще е 50 лв., за две – 110, за три – 165, и за семейство с четири деца – 185 лв. месечно. От ВМРО обявиха, че няма да подкрепят решението на ГЕРБ.

Искрен Веселинов: Ние не само няма да подкрепим, ние сме внесли вече предложение, с което да се отменят текстовете от закона за социални помощи за деца, които въвеждат този подоходен критерий, т. нар. чл. 4А.

Корнелия Нинова настоя да се отвори държавният резерв заради липсващите медикаменти

БНР


Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя да се отвори държавният резерв и да се освободят необходимите количества от липсващите медикаменти за аптечната мрежа. Във Фейсбук профила си тя написа, че по този начин всеки ще има достъп до необходимите лекарства, ще се избегнат паниката и презапасяването и спекулата с липсващи лекарства. Съгласно закона за държавните резерви и военновременните запаси, лекарствата са стока, която задължително трябва да се съхранява в резерва и са предназначени за задоволяване на потребностите на населението при кризисна ситуация.

Ситуацията с коронавируса продължава да се усложнява в много части на света

БНР


Ситуацията с коронавируса продължава да се усложнява в много части на света. Сред най-засегнатите от т.нар. втора вълна на пандемията са САЩ и Европа.

В редица американски щати спират работа несъществените предприятия. Средно над 900 души стават жертва на вируса всеки ден. Новозаразените през последните 11 дни надхвърлят 100 хил. ежедневно. Общият брой на случаите в САЩ е над 10,7 млн. Президентът Тръмп заяви, че до края на годината може да бъдат одобрени две различни ваксини срещу коронавируса. По думите му всички граждани ще могат да се ваксинират до април. В първото си обръщение след изборите на 3 ноември…

Доналд Тръмп: В най-добрия случай ние няма да стигнем до пълно затваряне на страната. Аз няма да го направя. Надяваме се, че каквото и да се случи в бъдеще – кой знае коя администрация ще бъде, предполагам, че времето ще покаже, но мога да ви кажа, че тази администрация няма да въведе мерки за изолация.

В Европа Италия регистрира рекордните близо 41 хил. нови случаи на ковид-19 за едно денонощие. Нарасна драстично и броят на новите случаи на коронавирус в Австрия, както и броят на смъртните случаи. Тези тревожни тенденции мотивират правителството във Виена да наложи по-строги мерки за борба с епидемията. Очаква се те да бъдат съобщени днес следобед. Португалия значително разшири броя на местата, в които е въведен комендантски час.

Социалният министър Деница Сачева не е съгласна с предложеното от ГЕРБ връщане на подоходния критерий за детските добавки

Дарик радио


Социалният министър Деница Сачева не е съгласна с предложеното от ГЕРБ връщане на подоходния критерий за детските добавки и продължава да настоява тази помощ да се дава на всички деца у нас. В ефира на „Дарик радио“ Сачева подкрепи идеята за увеличаване на размера на детските добавки според броя на децата в семейството, но не и отпускането им според дохода на родителите. Според предложенията, внесени вчера от депутатите Даниела Дариткова и Менда Стоянова, право на детски в пълен размер ще имат семействата с доход до 510 лв. на човек, а помощите за едно, две и три деца ще бъдат съответно 50 лв., 110 лв. и 165 лв. За отпускане на 80% от размера на добавката ще се изисква доход между 510 и 650 лв. на човек от семейство. Управляващите мотивират връщането на подоходния критерий със спестяването на 205 млн. лв., които да се използват за обещаното допълнително увеличение на заплатите на полицаите и частично за добавката от 600 лв. към заплатите на лекарите.

Деница Сачева: Аз продължавам да бъда радетел за това, че всички деца трябва да получават детски добавки, тъй като смятам, че децата в България трябва да получат един знак, всички родители трябва да получат един знак, че в България всички деца имат равни права. В случая, разбира се, разбирам каква е политическата и финансова целесъобразност на това предложение. Подкрепям това, че се вдига размерът на детските добавки от 40 на 50 лв., от 90 на 110, от 135 на 165 лв., да, според броя деца, но това, че се връща подоходният тест, предполагам, че ще бъде доста трудно да бъде обяснено сега наобратно. Но разбирам, че са необходими средства за полицаите, разбирам, че са необходими средства… Не бих искала точно така да звучи, но полицаите и лекарите имат нужда от… Не бих искала точно така да противопоставяме полицаи и лекари на деца, защото това би било наистина некоректно. Но от друга страна нека да кажем така ясно, че освен моя глас за това, че трябва да има универсални детски добавки, аз не чух много други гласове в тази посока. Непрекъснато се въртим в кръг между това дали бюджетът е разхищаващ, дали бюджетът е разумен, дали бюджетът прави разумни харчове или хвърля пари. Мисля, че много ясно са очертани основните приоритети. Всички Вие знаете добре, че здравната система трябва да бъде подкрепена в този момент, включително и полицаите. Виждате колко много са натоварени и са на практика са непрекъснато, всеки ден ги виждаме по улиците. Така че трябва да се намерят пари за всички и в момента не би трябвало да се търси подобно противопоставяне. Аз продължавам да подкрепям тезата, че универсални детски добавки са необходими.

Правителството няма специален план за действие с кризата с COVID-19, а следва правилата за действие при пандемия от грип. Това стана ясно още от думите на социалния министър. Непрекъснатата смяна на едни мерки с други през няколко дни, както при зеления коридор за пазаруване на възрастни хора, министър Сачева обясни със сложната ситуация и нуждата от по-голяма гъвкавост от страна на всички участници.

Деница Сачева: Даването на този пример непрекъснато с майката, като майка, да Ви кажа, че не е състоятелен, защото всяка една майка си има вкъщи лекарства за температура и едва ли чака детето да вдигне температура. Така че нека сега да не вкарваме разговора в толкова много казуси, защото действително може да има много и разнообразни казуси. Аз Ви казвам какъв е принципът. Принципът е този: разликата, коренната разлика между пролетта и есента е, че през пролетта ние вярвахме, че вирусът си отива и че ние трябва да направим мерки, които са само за два – три месеца. Сега много добре знаем, че трябва да правим мерки, които да дават възможност да живеем заедно с вируса за определен период от време, защото нито един от нас не знае кога ще свърши този период.

Репортер: Хората с ТЕЛК за хронични заболявания трябва ли да се ползват с коридорите на хората над 65 години?

Деница Сачева: От гледна точка на тяхната безопасност, със сигурност. Няма го в заповедта, но задавайки ми така въпроса, хората, които са от уязвимите групи, би трябвало за тях наистина да има чисти коридори. Ще го обсъдим това с колегата.

Противогрипните ваксини вече са изчерпани в мрежата

Дарик радио


„Противогрипните ваксини вече са изчерпани в мрежата. Положителното е, че най-вероятно заради мерките, предприети за борба с коронавируса, грипна епидемия тази година няма да има.“ Това заяви пред „Дарик“ Д-р Георги Миндов, председател на столичната колегия на общопрактикуващите лекари. Причината за изчерпаните ваксини е психозата у хората, която ги кара да смятат, че ако се имунизират срещу грип, ще се предпазят от коронавирус. Истината обаче е, че двата вируса нямат нищо общо, което прави различни и ваксините.

Георги Миндов: Ваксини, доколкото знам, те са изчерпани вече в мрежата и няма. Най-вероятно, пак да успокоим хората, грипна епидемия най-вероятно няма да има тая година. Аз мисля категорично, че няма да има. Ако продължават тия мерки, а те трябва да продължат – ако трябва, цяла зима – няма как, просто тоя грипен вирус не може да си направи жизнено пространство и да зарази хората, тъй като спазвайки всички мерки, които се спазват за коронавируса, грипният вирус няма абсолютно никакъв шанс да направи епидемичен процес. В момента последната справка, 45- а седмица, в РЗИ показва пак три пъти по-малко инфекциозни заболявания в сравнение със същия период на миналата година, което означава, че всички заболявания, други инфекциозни, които се предават по контактен, орален път или фекално-орален, по същия механизъм, контактен, просто не виреят. Има, но са в пъти по-малко от същия период на миналата година, което означава, че грип най-вероятно, както се получи и в южното полукълбо лятото, когато трябваше там да бъде епидемия също, там нямаше, не е регистрирана. Не, то е психоза, няма никаква връзка. В цяла Европа хората мислят, че ако се имунизират срещу грип, това ще ги спаси от коронавирус. Няма нищо общо едното заболяване с другото.

Инжекциите, които липсват в аптечната мрежа за бременни жени с тромбофилия, са нужни на редица други пациенти, като трансплантирани и такива, претърпели ортопедични операции. И ако МЗ измисли едно абсолютно неадекватно решение за бременните жени, то какво правят останалите пациенти, нуждаещи се от медикамента? Думите са на Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Решението на здравните власти да се даде за бременните жени списък с аптеки, в които има някакви количества нискомолекулни хепарини, е типично за 70-те или 80-те години на миналия век или е развит социализъм.

Антон Вълев: … за жените, които са с генетична предразположеност към образуване на тромбоза. Има решение, което се взе. Отделен е въпросът дали това решение е много адекватно. Но се даде един списък с аптеки, в които ще има специално за бременни жени от тези нискомолекулни хепарини, като бременните жени ще трябва да отидат с рецепта и с копие от изследването, в което е потвърдена диагнозата и ще трябва да оставят рецептата си, която ще се счита за еднократна. Могат по тази рецепта да вземат не повече от лечението за един месец. и също така ще трябва да оставят и копието от изследването. С тези документи аптеката ще оправдае извънредния разход на тези лекарства. Ще се отпускат само за бременни жени. Това е проблем също. Аз не мога да кажа дали складовете нарочно не отпускат определени лекарства, но към текущия момент всеки един от нас, колеги фармацевти, като вляза в електронната система да направя поръчка, отговорът на електронната система е „Няма“, т. е. ние не можем да го поръчаме. Това за нас е дефицит, наричаме го отказ. Няма възможност да го доставим, ако се появи пациент. Например, ако говорим за нискомолекулни хепарини, нито една форма в момента не може да се купи от аптеката, за да се предостави на пациентите. И като изключим бременните жени, за които министерството измисли някакво абсолютно неадекватно за мен решение, но така или иначе някакво решение, то за всички останали пациенти, които имат необходимост от тези лекарства, кажете ми, какъв е отговорът. Това са пациенти например след трансплантации, това са пациенти след тежки операции, това са пациенти след ортопедични операции, например смяна на тазобедрена става, това са пациенти с други тежки състояния, за които се налага да се прилагат тези нискомолекулни хепарини в домашни условия. На тях какво им даваме?

Коментар на водещия Кирил Вълчев за лидерството в страната

Дарик радио, Седмицата


Не да се крият зад лекари, учители, съдии, историци …

Кризата с Ковид-19 и отношенията със Северна Македония са ярки примери за липсата в България на политици – лидери, които вземат принципни решения и налагат ясни правила с норми и договори. 

Всички – и тези, които заради разпространението на коронавируса искат затваряне, и тези, които са за отваряне – са единодушни в едно: кризата с Ковид-19 в България не се управлява. 

Мерките срещу коронавируса продължават да са грижа на събрани в национален оперативен щаб доктори-консултанти без власт вместо на правителството, което така и не създаде национален щаб начело с вицепремиер и членове министри, както предвижда законът.

Няма публично оповестен план с ясни мерки и критерии за прилагането им.

И затова изглежда, че всъщност план няма, а си измислят мерките ден за ден в движение.

Пресен пример затова е разиграването на хората над 65 години, които вчера нямаха право да пазаруват извън часовете между 8 и 10 сутринта, а днес могат да пазаруват по всяко време, но пък хората под 65 години вече нямат право да пазаруват между 13:30 и 16:30 часа. А пък между 8 и 10 часа сутринта майка не може купи спешно лекарство за детето си, защото хора под 65 години нямат право да влизат в аптеки. Друг е въпросът на какво правно основание продавач в магазин или аптекар ще проверява лични карти на гражданите, които съдържат техни лични данни …

Но, като изключим опити за общи правила като горния, принципно кметове и всякакви началници – от директори на болници и училища до председатели на съдилища – са оставени от политиците да се оправят сами с мерките. И те издават противоречиви заповеди за мерки в съседни сгради и съседни общини.

За да влезе човек за преглед при лекар или изследване болен от заболяване различно от Ковид-19 едни болници му искат бърз тест. Други болници – не искат. Какви и колко достоверни тестове използват болниците, където ги правят, никой не проверява.   

На входа на едни административни сгради мерят телесната температура. На други – не мерят. Там, където мерят, не е ясно кой проверява дали мери вярно термометърът, заради чието измерване на температура над 37 градуса няма да пуснат човек да си свърши важна работа.

Политиците трябваше вече да са регламентирали кой кому какви тествания и измервания с какви и по какъв начин проверявани тестове и уреди може да прави като условие за упражняване на конституционни човешки права като допускане до медицинска помощ за заболяване различно от Ковид-19, образование, труд, свободно придвижване, събрания и манифестации, ползване на културни ценности … Защото в момента Законът за здравето допуска да не могат да откажат тестване единствено контактни лица на заразен с Ковид-19, но не и хора, които влизат в болница или театър или ходят на работа. 

Впрочем Европейският парламент вчера прие изрична резолюция, в която се казва, че мерките срещу коронавируса откриват възможност за злоупотреба с власт и затова европейските ценности трябва да надделеят дори и в извънредна обществена ситуация.

Действително, Брюксел също се оказа без политици – лидери, защото Европейският съюз не постигна съвместно управление на кризата с Ковид-19 при ясни общи за съюза правила и затова властимащите в отделни държави злоупотребяват с властта си. Но опасността от злоупотреба с власт в България е още по-голяма, когато управляващите политици отказват да вземат принципни решения и са оставили всякакви началници да налагат каквито си поискат мерки комуто решат.

Жалките опити пък за въвеждане на някакви общи правила са най-често символ на управленска немощ, защото съдържат юридически абсурди.

Според заповед на здравния министър са забранени посещенията на дискотеки и барове, но те всъщност не са затворени. Излиза, че трябва да бъдат наказвани посетителите, а не собствениците и управите на дискотеките и баровете, които могат да си стоят отворени и да чакат дали посетилите ги контролни органи ще успеят да глобят всички посетили ги клиенти.

Здравният министър забрани провеждането на екскурзии на туристически обекти в страната, което означава, че – както през пролетта – властта без да се е усетила всъщност пак е забранила екскурзия даже на сам човек в планината, тъй като според Закона за туризма туристическите пътеки са туристически обекти. 

Впрочем единствено министърът на образованието предлага ясни принципи за училищата, които да се затварят последни, а не първи, както и дистанционното обучение да е с ограничен срок от десет дни. Но засега училищата остават полуотворени, защото със заповед на здравния министър големите ученици не ходят на училище, а малките уж трябва да ходят, но без ясни правила директорите могат сами да решават дали да минават на безкрайно дистанционно обучение.

Абсурдът е, че вземането на решенията за мерките политиците са оставили на хора, които всъщност нямат пари да ги осъществяват.

Кметовете не могат да платят компенсации на бизнесите, които затварят, защото в България данъците, които плаща бизнесът отиват изцяло при правителството …

Лекарите не получават от държавата пари, за да си купят апарати за спасителната при Ковид-19 кръвна плазма – пари за тях през тази седмица дойдоха с дарение от партия ГЕРБ, която ги даде от партийната си субсидия като символ, че в България управлява партийния ПР, а не правителството …

А какво става когато управлява ПР-а се вижда от другата актуална тема през тази седмица – спора между София и Скопие, заради който България спира Северна Македония за Европейския съюз. Защото договорът за добросъседство и приятелство, който премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г., за да се снимат усмихнати, всъщност не реши нито един от спорните въпроси между двете държави, а ги прехвърли на историческа комисия.  

Но бъдещето на Македония трябва да решат политиците, а не историците.

Историческата комисия трябва да бъде закрита.  А българският произход на хората в Македония и на езика, който говорят, трябва да бъдат ясно признати в клаузите на договор между политиците – както в случая с Гърция, която договори отказ на Скопие от античната история.

Всъщност скопските претенции върху древногръцката история означаваха, че македонците са измислили и политиката, защото терминът „политика“ идва от Аристотел, който казва, че държавата с най-добро устройство е със съвет, който решава кое е полезно за хората, които са му дали власт затова.

В историята на България, обаче, често хората, които са на власт са за да са на власт без да решават нещо полезно. Единствената цел и на сегашните властимащи е да добутат до редовни избори през март, поради което отказват да управляват кризата с Ковид-19, скрити зад лекари, учители, съдии … както и се крият зад историци в споровете със Скопие. 

А липсата на политика компенсират с арогантност.

И снишаване, както казваше Тодор Живков … Въпреки, че неговото снишаване не го спаси от края му преди 31 години на 10 ноември, който си припомнихме също през тази седмица.

Но отговорни за сегашната липса на политици в България са и онези способни граждани, които предпочитат да си бъдат лекари, учители, съдии, историци и всякакви други, принудени от неспособните политици да вземат всъщност политически решения. Но иначе отказват да се занимават с политика.

Защото Платон казва, че хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци …

А ако види България днес Платон би допълнил:

… или въобще да не бъдат управлявани.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 15.11.2020