Съдържание

11.12.2020

От 2003 г. се работи по препарати за имунизация срещу коронавирусите. 3

Рано е още за отваряне на градини и ясли. 4

Във вторник плащат по 2000 лв. на личните лекари. 5

Лабораторно изследване на университети в САЩ и Бразилия показва, че пасти за зъби и вода за уста помагат срещу CОVID-19. 5

Хакери окрадоха данни за ваксината на „Пфайзер“ 6

Рим ще е празен вечер до пролетта. 7

Експерти: 3 групи да избягват имунизация – бременни, деца и алергични. 7

Ясното и честно говорене за ваксините е важно като логистиката. 8

Тежките алергични реакции на ваксина са 1 на 1 милион. 8

Д-р Кирил Николчев, управител на АбВи: В пандемията бързо трябва да се намери начин да се улесни пътят на лечение на пациента. 9

С генетична редакция направиха от аденовирус убиец на ракови клетки. 10

Методи за справяне с безплодието в клиника Biotexcom.. 12

Решение за отварянето на детските градини и яслите до края на седмицата. 13

До 2050 година няма да имаме вредни емисии. 13

Магистрати с дарение за „Майчин дом“ 14

Ротарианци с жест за МБАЛ „Св. Анна“ 14

Хакери удариха Европейската агенция за лекарствата. 14

Европейският бюджет на Рубикон. 14

„Гугъл пуска панели за CОVID ваксини. 15

Окончателно: без ДДС за ваксини зa COVID-19. 15

Монитор  Стр. 4. 15

Ген. Мутафчийски: Ваксинирането е вярно и отговорно решение. 16

Решават до края на седмицата ще отварят ли детските градини. 16

Търсят виновника за починалия пред варненска поликлиника. 17

Коко не иска подаръци за Коледа, а мама да оздравее. 17

Димитър Димитров, управител на болницата в град Бяла: Хора с положителен антигенен тест се разхождат и сеят зараза. 19

Педро Санчес готов да се ваксинира публично. 21

Хакнаха европейската агенция по лекарствата. 21

Коронавирусът в САЩ взема повече жертви на ден от 9/11. 22

10 области водят по заразени. 23

Без ДДС за серумите. 24

Ген. Мутафчийски: Ще се ваксинирам. 24

Стартират кампания за имунузациите. 24

Пациент скочи от 6-ия етаж на „Пирогов“ 25

Болниците в Пловдив: Оказваме помощ на всеки. 25

БЛС с кампания за излекуваните. 25

Няма да отварят детските градини. 25

4-годишният Коко не иска подаръци, а мама да оздравее. 26

Ваксинацията е личнен принос в битката с пандемията. 26

Хакнаха данни за ваксината на Пфайзер. 27

Няма яснота за детските ясли и градини. 28

Властта продължава да дели лечебните заведения. 29

Работа наполовина. 29

Няма да отворят детските градини и яслите в понеделник. 30

Властите отчетоха „крехки признаци“, че епидемията отслабва. 30

В Италия дете е преболедувало CОVID още в края на ноември миналата година. 31

Само на едно заседание правителството отпусна. 32

Кой излекува излекуваните. 32

Каква е връзката на Пфайзер с Бил Гейтс. 33

V day даде старт на десанта срещу вируса. 33

Pfizer прави и ваксина като капки за нос. 35

Бъдещето на света зависи от града на дяволската бира. 35

Швеция доказа, че в пандемията богоизбрани няма. 37

Излизаме от пандемията? Какви са фактите. 41

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19?. 41

7 въпроса за ваксините, които всеки си задава. 43

Вилхелм Рьонтген геният, който не завършва училище. 45

Студът също може да отключи мигрена. 47

ДОСТАВКАТА НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ. 48

Премиерът Борисов: Български ваксини се купуват по цял свят. 49

Д-р Николай Брънзалов: С първата доставка ще ваксинираме 60 000 души срещу COVID.. 49

Уилям Шекспир си постави ваксина срещу COVID-19. 52

11.12.2020

Национални вестници

От 2003 г. се работи по препарати за имунизация срещу коронавирусите

• Тогава в Китай имаше епидемия от ТОРС, а сега се борим с версия 2 на вируса, който го причини, обясни министър Ангелов

• 48% от медиците ще се ваксинират

Йоана РУСЕВА

24 часа  Стр. 5


По създаването на ваксини, които да атакуват коронавирусите, фирмите работят от 2003 г. и твърденията, че сегашната ваксина е направена много бързо и затова ще крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни.

Това заяви министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравното министерство в четвъртък. Той припомни за епидемията от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002 – 2003 г., която се ограничи само до южните части на Китай. Причинител на този синдром също е коронавирус, който тогава учените нарекоха SARS-CoV.

„През тази година името на вируса е SARS-CoV-2, така че можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса от 2003 г., ако можем да си позволим такъв тип сравнение“, обясни Ангелов. Успокои, че ваксината преминава всички необходими регулаторни изисквания, които да гарантират безопасността й, а именно всички фази на клиничните изпитвания, и чак тогава Европеиската агенция по лекарствата ще излезе със становище, на базата на което Еврокомисията да даде отговор и решение дали тя да бъде пусната в употреба във всички страни от ЕС.

Проследяването на лекарствената безопасност не приключва с края на изпитването, допълни и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Участниците в проучванията се проследяват поне между 2 месеца и 1 г. след това.

„В обшия случай е установено, че голямата част от нежеланите лекарствени реакции се случват между 4-ата и 6-ата седмица след поставянето на ваксината. Освен това, след като се получи разрешение за употреба, проследяването на лекарствената безопасност е изключително стриктно контролирано“, обясни Кирилов.

Всяко съобщение за нежелана реакция пък се валидира от националните агенции и попада в обща база данни, като се прави задълбочен анализ и на тази информация, за да се реагира при необходимост. Заедно с това производителите са задължени всеки месец да предоставят доклади за безопасност и планове за управление на риска.

Все още обаче е рано да се говори за показания и противопоказания, докато не излезе кратката характеристика на ваксините, а това ще се случи, след като те получат одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). За хората с алергии, за които британската агенция за лекарствата заяви, че не бива да се ваксинират, по принцип лекарите се отнасят по-внимателно при прилагането и на всеки друг медикамент, обясни Ангелов.

Здравното министерство подготвя информационна кампания, така че всеки у нас да научи всичко, което го интересува за ваксините. Работи се в тясно сътрудничество с представители на фирмите производители, които да предоставят цялата налична до момента информация.

48% от медиците на първа линия вече са заявили желание да се ваксинират, обяви министърът пред депутатите от здравната комисия. Срокът за изготвяне на списъци с желаещите изтече вчера, а за София е удължен до понеделник. Заявка за ваксинация са дали около 30% от персонала на болниците в Добрич, съобщи шефката на РЗИ Светла Ангелова. Очакванията са, когато се даде повече информация за ваксините, броят им да нарасне.

В Русе пък са поискали да се ваксинират 1086-ма лекари, фармацевти, стоматолози, медсестри, санитари и друг помощен персонал.

***

Ваксини и PCR тестовете – без ДДС

Освобождават се от данъка за 2 г., за да се намалят разходите за борба с пандемията

PCR тестовете и доставките на ваксини срещу COVID-19 няма да се облагат с ДДС в следващите две години. Това решиха окончателно депутатите в четвъртък с промяна в закона. Няма да се облагат и консумативите, свързани с тестовете и доставката на медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19, както и всички други услуги, пряко свързани с ваксините.

Решението е въз основа на директива на ЕС, която ще важи за всички държави членки, обяви зам.-председателката на бюджетната комисия Евгения Ангелова. Тя подчерта, че България е една от първите държави, които приемат нулевата ставка.

Освобождаването от ДДС влиза в сила от 1 януари 2021-а и ще важи до края на 2022 г. или до ново решение на депутатите.

C промените се цели да се намалят разходите за борба с разпространението на болестта. Ваксините у нас ще бъдат безплатни за хората и поставянето им ще е доброволно, увери многократно здравният министър Костадин Ангелов. (24 часа)

Рано е още за отваряне на градини и ясли

Има лека тенденция за намаляване на заразените, но кривата е много крехка

24 часа  Стр. 5


Има лека тенденция за намаляване на заразените у нас, но данните досега не водят управляващите към решение за отваряне на детските градини и яслите още от 14 декември.

„Не се готвим да отворим детските градини, имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение, но досега данните не ни водят в тази посока“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов вчера. Развитието на заразата ще се проследи до неделя включително и едва тогава ще се вземе решение в зависимост от данните.

С място надолу е слязла България по смъртност в ЕС за изминалите 14 дни и сега сме втори. По заболяемост обаче сме 3 места нагоре, като от 12-о миналата седмица сега вече заемаме 9-о с 554 заболели на 100 000 население, представи моментната картина директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

До миналата седмица две области у нас бяха с над 1000 заразени на 100 хил. души, сега такива вече няма. Картината в различните области обаче се различава, като във Враца например се наблюдава плато на заболяемостта, докато в Габрово повишението на случаите продължава, обясни проф. Кантарджиев.

52% от леглата за неусложнено състояние и 42% от интензивните в страната са заети, отчете министърът. Най-сериозно е положението в Ямбол и Шумен, където са заети съответно 98 и 85% от леглата, както и в Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград.

„Минали са само 10 дни от въвеждането на мерките. Толкова е крехка кривата, че не можем да кажем нищо. Непредивидимо протича ходът на заразата тази есен, предстои зимата, имаме нужда от всички хора. Нека за оставащите 10 дни до 21 декември да загърбим политиката и политическите страсти, за да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим. Нека да прекараме тези дни в партньорство“, призова министър Ангелов. (24 часа)

 

Във вторник плащат по 2000 лв. на личните лекари

За първи път здравната каса плаща авансово и на болници, зъболекари, аптеки, лаборатории

Йоана РУСЕВА

24 часа  Стр. 6


Личните лекари ще получат обещаните им допълнителни 1000 лв. за работа на първа линия на 15 декември, вторник. Те ще са за два месеца – ноември и декември, или общо по 2000 лв. на джипи.

Това обяви зам.здравният министър и шеф на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева в четвъртък.

По-рано надзорът на свое заседание одобри плащането, след като зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов се оплака, че джипитата още не са получили полагащите им се по 1000 лв. за ноември и декември.

Забавянето е заради поставения пред 28-те районни здравни каси срок, в който да подадат информация колко средства да им бъдат преведени за плащането, обясниха от НЗОК. Крайният срок изтича в понеделник, 14 декември, а веднага след това националната каса ще преведе парите към районните, които пък да направят плащанията за личните лекари.

Забавянето на плащането е заради необходимостта правителството да одобри прехвърлянето на 61 млн. лв. от бюджета на държавата към този на касата, обясни обаче здравният министър проф. Костадин Ангелов по-рано през деня. Извънредната сума от правителството към касата трябва да покрие дефицита в бюджета на НЗОК, който стана ясен преди седмици.

До 20 декември НЗОК ще преведе авансово и плащане за част от декември на всичките си договорни партньори -болници, ДКЦ-та, лични лекари, специалисти, зъболекари, лаборатории, аптеки, обяви още в четвъртък вечерта зам.-министър Жени Начева. Подобно авансово плащане касата прави за първи път.

Лабораторно изследване на университети в САЩ и Бразилия показва, че пасти за зъби и вода за уста помагат срещу CОVID-19

Вещества в тях пречат на тежкото протичане на заразата

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  Стр. 1, 17


Пасти за зъби, съдържащи цинк, и води за хигиена на устата с цетилпиридиниев хлорид неутрализират 99,9% вируса, причиняващ COVID-19, съобщава журналът „Дентистри“. Специализираната в стоматологията медия публикува резултати от изследвания инвитро, както и сред 50 пациенти, лекувани в болница от новата инфекция.

При лабораторните изследвания избрани пасти за зъби неутрализират почти напълно вируса след 2 минути контакт. Повлияването се приписва на съдържанието на цинк и цетилпиридиниев хлорид

Съобщението е вълнуващо, но значението му ще се преоценява след предоставяне на допълнителни данни за продължителността на ефекта например.

Справка във фармацевтичните справочници показва, че съставките, на които се приписва полезното въздействие, са използвани и в лекарства за гърло

При лабораторните изследвания избрани пасти за зъби неутрализират почти напълно вируса след 2 минути контакт. А води с прицелната съставка – след 30 секунди.

Проектът обединява учени от американския изследователски университет „Рутгерс“, института „Алберт Айнщайн“ в Бразилия, Стоматологичното училище към Университета на Северна Каролина и от компания – производител на продукти за хигиена на устата. Те ще продължат проучването с още 260 COVID пациенти. Целтае да се потвърдят данните от първата изследвана група и да се проследят ефектите във времето и в различните ситуации и повече центрове.

Въпреки въодушевлението от първоначалните резултати компанията е цитирана с уточнението за „липса на убедителни доказателства към момента, че намаляването на нивата на вируса в устата предотвратява заразяването или предаването на вируса“.

Но високата хигиена на устата най-малкото предоставя допълнителни опции за намаляване на риска от предаването на болестта при близък контакт чрез временно намаляване на вирусния товар в устната кухина.

Опцията изглежда особено примамлива в зъболекарската практика.

Дентални лекари коментират, че и досегашният им практически опит показва по-малък риск от разпространяване на патогени при добра хигиена в устата.

Хакери окрадоха данни за ваксината на „Пфайзер“

Кибератаката била срещу Европейската агенция за лекарствата

24 часа  Стр. 4


Хакери са получили незаконен достъп до данни за ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтек“ след кибератака срещу Европейската агенция за лекарствата, предадоха световните агенции.

„Пфайзер“ изрази надежда, че не са похитени лични данни на участници в изпитанията, и че това не би трябвало да забави процеса на одобрение на медикамента в Европа. В кратко комюнике без никакви подробности за характера на атаката от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че е започнало разследване.

В момента агенцията обсъжда предоставянето на разрешения за няколко ваксини срещу COVID-19, сред които и тази на „Пфайзер“/ „Байонтек“.

Междувременно Канада стана третата страна в света след Великобритания и Бахрейн, одобрила ваксината, съобщи АП. Това е станало след 2-месечно проучване на предоставените данни от клиничните изследвания. Първи в страната ще бъдат ваксинирани хората, настанени дълготрайно в старчески домове.

Много политици по света обявиха, че ще се ваксинират публично, за да дадат пример и да разсеят безпокойствата на част от хората, които имат резерви да се имунизират. В четвъртък шефът на ООН Антонио Гутериш обяви подобно намерение, като посочи, че дълг на всеки е да се ваксинира, за да бъде победена пандемията

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще се ваксинира „без абсолютно никакви съмнения“. Френският президент Еманюел Макрон посочи: „Няма да направя обратното на това, което препоръчвам на населението“.

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа заяви в сряда, че руската ваксина срещу коронавирус не отговаря на изискванията, необходими за получаване на нейното одобрение в страната, съобщава в, „Хабертюрк“. Анкара няма да закупи никакви дози от ваксината, тъй като не са изпълнени условията за „добра лабораторна практика“. Здравният министър не уточни коя руска ваксина визира, но преди време Турция говореше за провеждане в страната на изпитания на „Спутник V“. Вместо това Анкара е подписала сделка с китайската компания „Синовак“ за купуване на 50 милиона от дозите на нейната ваксина срещу

COVID-19 и очаква да започне ваксинацията още този месец. Президентът

Путин е подложен на унижение, тъй като руснаците не искат да се ваксинират със „Спутник V“, пише британският в. „Експрес“. Той цитира анкета на центъра “ Левада“, според която 59% от руснаците нямат намерение да си бият ваксината, макар да е безплатна. Притесненията са свързани с това, че тя бе одобрена и започна да се прилага, преди клиничните изпитания да бъдат завършени. Самият Путин засега не се е ваксинирал.

В същото време правителството в Пекин обяви, че китайската ваксина се е оказала ефективна 86% при изпитания в ОАЕ, които са я одобрили за използване, пише в. „Дейли мейл“. Ваксината на китайската държавна фармацевтична компания „Синофарм“ се тества в емирствата от юли на трети етап, а през септември е била разрешена употребата й за спешни случаи при медици.

През ноември бе съобщено, че емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум е бил имунизиран, но без уточнение с каква ваксина. Имаше също информации, че експериментална китайска ваксина е била предоставена на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и семейството му.

Американската компания „Модерна“, която също очаква скоро одобрение за ваксината си, разкри в четвъртък, че започва изпитания върху 3000 деца и младежи на възраст между 12 и 18 години. Целта е да бъде дадена възможност учениците да могат да тръгнат безопасно на училище през следващата учебна година. (24 часа)

Рим ще е празен вечер до пролетта

Виолина ХРИСТОВА, Рим

24 часа  Стр. 4


Затварянето на ресторантите и баровете в 18 часа в Рим, както и полицейският час в 22 часа трябва да продължат в италианската столица и област Лацио до пролетта. Така твърди пред в. „Месаджеро“ областният съветник по здравеопазване Алесио д’Амато.

Според него сегашните мерки трябва да бъдат удължени за поне още три месеца в италианската столица и в нейната област, защото вирусът все още циркулира, а за ваксинирането ще е необходимо време.

„Разбира се, ще има помощи заради затворените заведения, както и за неработещите басейни, фитнес клубове, за сферата на културата, за търговците на пазарите, които също ще останат затворени. В Лацио бяхме внимателни и въпреки проблемите днес Рим е една от европейските столици, които пострадаха по-малко от епидемията именно заради строгостта при прилагането на мерките. Трябва да продължим в тази насока“, казва Д’Амато.

В Лацио намаляват непрекъснато приеманите с COVED-19 пациенти в болниците и в интензивните отделения, но все още се регистрират по 1500 заразени на ден. В началото на втората вълна на пандемията през септември обаче те бяха само по неколкостотин на ден. Властите в Лацио искат учениците да носят непрекъснато маски и в час, когато отворят училищата.

В същото време италианка отишла в болницата на Арецо, Тоскана, защото се съмнявала, че е заразена с COVID-19, но не знаела, че има два тумора в напреднала фаза. Така животът й бе спасен благодарение на пандемията.

Експерти: 3 групи да избягват имунизация – бременни, деца и алергични

24 часа  Стр. 4


Във Великобритания започна масовата ваксинация с препарата на „Пфайзер“ и „Байонтек“, но на три групи хора не се препоръчва да прибягват до нея, съобщиха световните агенции.

Това са на първо място хора със застрашаващи живота алергични реакции, бременни жени и деца. Предупреждението за алергиите дойде, след като още в първия ден от кампанията на Острова двама медицински работници получиха симптоми на анафилактичен шок, макар и в много по-лека форма от обичайната.

Според специалистите става дума за изключително рядък страничен ефект от каквато и да било ваксина. Независимо от това експертите смятат, че пациенти с алергии към храни и лекарства не бива да се инжектират, а ако имат реакция след първата доза, не трябва да получават втора.

Въздържането от имунизиране при бременните пък се дължи на липсата на достатъчно данни. Така че за момента се препоръчва на вече бременните или онези, които планират бременност в близките 3 месеца, да избягват убождане с препарат против COVID-19.

Тъй като децата карат леко, а при тях също не са провеждани изпитания за въздействието на ваксините, препоръката е да се прибягва до имунизиране само на изложени на много голям риск от зараза малолетни. В тези случаи проблемите и възможните последици задължително се налага да се обсъждат с родителите. (24 часа)

Ясното и честно говорене за ваксините е важно като логистиката

24 часа  Стр. 17


предупреждава Дейвид физакерли, специалист по медицинска комуникация. Балансирана и разбираема информация за ефикасността и безопасността на ваксините срещу COVID-19 е важна за правилното възприемане от обществото. Не инфодемията, а медицината на доказателствата е естествен съюзник за взимане на информирано решение.

Тежките алергични реакции на ваксина са 1 на 1 милион

Това твърди най-мащабното проучване на над 25 млн. ваксинации

24 часа  Стр. 19


Алергична реакция към ваксина?! Когато нещо привлича толкова внимание, колкото ваксините срещу новата коронавирусна инфекция, всяка новина в темата задейства ефекта на увеличителната лупа. Така становището на Британската агенция за регулиране на здравните продукти MHRA ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтек“ да не се поставя на хора, които в миналото са имали значителни алергични реакции към лекарства, храни и други ваксини, се разпространи за минути по света.

Причината за намесата е, че още през първия ден от ваксинационната кампания във Великобритания двама души с предхождащи алергии са показали признаци на най-тежката форма на алергия -анафилаксия, анафилактичен шок, но се възстановяват. Реакцията е потенциално животозастрашаваща. Кръвното се понижава критично и органите не получават достатъчно кислород, а бързо развиващ се оток стеснява дихателните пътища и дишането се затруднява. Паралелно се появяват аритмии, възможно е повръщане и драматични обриви. Анафилаксия може да възникне след излагане на алергени от различни източници, включително храна, ухапване от насекоми, лекарства. Подобен кризисен отговор на някоя от съставките на ваксина е изключително рядък. Но колко често се случва все пак? Имат ли значение възрастта и полът? Или дали ваксината е комбинирана, или за едно заболяване? Ориентировъчни отговори може да се търсят в най-мащабното до момента проучване. То е от 2015 г. на базата на над 25 милиона поставени дози ваксини на деца и възрастни в САЩ. Публикувани са в изданието на Американската академия по алергия, астма и имунология и сочат нисък риск в сравнение с ползите.

Взети са предвид медицинските истории на 25 173 965 ваксинации от януари 2009 г. до декември 2011 г. и са отделени потенциалните случаи на анафилаксия. На тази база са потвърдени 33 случая на анафилаксия, или 1,31 на милион дози комбинирани ваксини.

Честотата не варира значително според възрастта и има незначително по-висок дял при жени.

Появата на симптомите според проучването е в рамките на първите 30 минути до 24 часа.

В заключение авторите казват, че, „Анафилаксията след ваксинация е рядка във всички възрастови групи. Въпреки своята рядкост тя е потенциално животозастрашаващо спешно медицинско състояние, за което доставчиците на ваксини трябва да имат готовност за лечение.“

Конкретно сегашните случаи не са били с екстремни прояви и са се появили при двама души с предхождащи тежки алергии.

По време на клиничните изпитвания на иновативната ваксино на „Пфайзер“ и „Байонтек“ с над 20 000 души не е имало подобни случаи.

Възможно обяснение е, че в извадката не са попаднали хора, които са предразположени към тежки алергии.

Обичайно която и да е инжекционна ваксина обаче предизвиква пренебрежимо леки отговори на организма – зачервяване и болезненост на мястото на убождането, треска, отпаданолст. Според станалите известни данни от проучването на „Пфайзер“ участниците са съобщавали и за главоболие и студени тръпки.

Д-р Кирил Николчев, управител на АбВи: В пандемията бързо трябва да се намери начин да се улесни пътят на лечение на пациента

В България достъпът до терапии е бавен – нужни са над 611 дни от одобрението на медикамента от Европейската агенция по лекарствата до въвеждането му от здравната каса у нас

24 часа  Стр. 19


– Д-р Николчев, преди около двайсетина години медицината преживя огромен прогрес с откриването на биологичните лекарствени продукти за лечение на автоимунни заболявания. АбВи е една от водещите компании в света в сферата на биологичните лекарства. Какво промениха тези лекарства?

– Биологичните медикаменти преобразиха терапията на пациенти с множество тежки заболявания, включително рак и автоимунни заболявания. Тези лекарства представляват големи, комплексни молекули, произведени от живи клетки или организми. Обикновено се създават посредством рекомбинантна ДНК технология за синтезиране на протеин, който се използва за лечение на конкретно заболяване. АбВи е лидер в биологичната терапия за лечение на автоимунни заболявания в сферата на ревматологията, дерматологията, гастроентерологията и офталмологията. Пациенти, които в миналото бяха инвалидизирани и в тежест на семействата, обществото и най-вече на самите себе си, получават шанса да бъдат активни и да живеят пълноценно.

– Каква беше 2020 г. за АбВи? Повлия ли световната пандемия на бизнеса ви в

България?

– 2020 г. е трудна за АбВи, тъй като е трудна и за пациентите, лекуващи се с нашите лекарства. Пациентите с тежки автоимунни заболявания, хепатит С, болест на Паркинсон получават назначение или одобрение на терапията си от специализирани комисии, съставени от най-изтъкнатите лекари в дадена област, но разположени само в столицата и няколко големи града. Налага се пациентите да пътуват, да чакат в болниците за одобрение от експертни лекарски комисии, което, освен че изисква пари и време, в тази ситуация е и доста рисковано. Да не говорим, че много от самите лекари в комисиите също са изложени на по-висок риск от зараза. И цялата тази логистика противоречи на смисъла от всякакви мерки срещу COVID-19.

Друг е въпросът, че и без коронавируса достъпът до терапия е достатъчно усложнен. Трябва да се намери начин да се улесни пътят на пациента до лечение, без да се налага да пътува из цялата страна, както и лекарите в експертните комисии да получават достойно заплащане за експертизата си. Например да преглеждат телемедицински пациента, онлайн да проверяват документите и изследванията му. Същевременно основната грижа за лечението и проследяването на пациента да имат лекарите по места, както на практика е и в момента.

– В какво са насочени научните инвестиции на компанията? Можете ли да дадете пример?

– Инвестициите са основно в терапии, насочени към тежки автоимунни заболявания, онкология и неврологични заболявания. За изминалата година въпреки предизвикателствата на пандемията компанията е вложила над 5 милиарда долара в разработката на нови лекарства. Над 16 хиляди водещи учени и експерти са ангажирани в научна и развойна дейност в АбВи, така че непрекъснато имаме нещо ново, което да предложим на пациентите по цял свят. За съжаление, иновацията на компанията идва доста по-бавно в България заради системата на реимбурсация. В момента очакваме да бъде одобрена нова индикация за терапия за остра миелоидна левкемия, заболяване, което е с тежка прогноза. Надяваме се продуктът скоро да премине през всички етапи на одобрение, за да може да бъде заплащан с публични средства от здравната каса. Терапията ще бъде ценно оръжие в арсенала на българските хематолози, защото за някои от пациентите тя е последна опция да се подобрят.

– Какво е да бъдеш мениджър на глобална фармацевтична компания в България? Благоприятна ли е регулаторната рамка у нас? Достатъчно ли се инвестира в лекарства у нас?

– Да си мениджър на глобална фармацевтична компания, означава да имаш много здрави нерви и да издържаш на стрес – натискът е много голям и вътре и извън компанията. Предполагам като при всеки мениджър, отговарящ за бизнес за десетки милиони, фармацевтичните компании са на фондовите борси и се борят за инвестиции заедно с всички останали компании – автомобилни, софтуерни, комуникационни, военнопромишлени и т.н. Това, че правим лекарства, спасяващи живот, не ни дава предимство в очите на инвеститорите. Трябва да работим за печалба, за да съществуваме и да създаваме нови и по-добри лекарства -това е реалността.

За регулаторната рамка мисля, че е излишно да анализирам, когато европейският индикатор за бързина на достъп до лечение W.A.I.T ни поставя на едно от последните места. В България са нужни повече от 611 дни от момента на одобрение на лекарството от Европейската агенция по лекарствата до неговата реимбурсация.

Много нови лекарства закъсняват да дойдат в България, както и много навлезли напускат страната. И зад всичко това се крие страдание на нуждаещи се хора. Но здравият на болния не вярва, така че обществото ни има да извърви много дълъг път, преди да си промени приоритетите. Например в посока, че нищо не е по-важно от доброто образование и доброто здравеопазване в една държава. Ако те са наред, всичко останало може да се нареди чудесно.

С генетична редакция направиха от аденовирус убиец на ракови клетки

Направен е невидим за 3 вида имунни защити и така стига до тумора

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  Стр. 20


Пандемията ограничи понятието за вирус до страх и асоциации за смъртен враг. Само вирусолозите май не забравят, че тези „зомбита“ между живата и неживата природа могат да служат и на здравето. Най-безспорно е значението на онколитичните вируси -клас патогени, които могат да заразяват и убиват ракови клетки, възпроизвеждайки се ефективно в тумора, без да увреждат здравите тъкани. Някои естествено онколитични вируси са открити в природата, други са прекопирани лабораторно за конкретни лечебни роли. Областта е сред най-примамливите в биотехнологичната медицина.

Повече от 5 години над техники за създаване на лечения на рак с вируси работи фармаколожката д-р фийби Стюарт, ръководител на кливландския Център за мембранна и структурна биология към университета „Кейс Уестърн Ризърв“. Екипът й е фокусиран върху възможностите за взаимодействие между човешки аденовирус и папиломавирус. Занимава ги предизвикателството как да използват похватите за лечение на някои видове кожен рак с инженерно създадени вируси и за унищожаване на други злокачествени образувания в тялото, като рак на белия дроб например.

В сътрудничество с екипа на проф. Дмитри Шаякметов от университета „Емори“ центърът постигат забележителен успех в елиминирането на човешки ракови клетки в мишки. Основният фокус на изследователската програма на д-р Шаяхметов е върху ролята на вродения имунитет във възникването и обострянето на възпалението в отговор на вирусни (аденовирусни) и бактериални патогени и увреждане на тъканите. Приносът на „Емори“ за онколитичния проект е в генетичното редактиране на аденовируса.

Изследователите постигат онколитичния резултат чрез инжектиране на умно модифициран щам на аденовирус в кръвта. В тялото на мишките той открива раковите клетки, прониква в тях и възпроизвеждайки се ефективно в тумора, се бори с него. „Въпреки че все още не сме готови за прилагане при хора, това е голяма стъпка напред.“

Технологията е описана в публикация в сп. „Сайънс транслейшън медсин . Първата стъпка е да се подбере подходящият аденовирус и геномът му да бъде лабораторно променен с възможностите на генното инженерство. След това лабораторията на Стюарт прилага криоелектронна микроскопия и структурно моделиране, за да визуализира инженерния аденовирус, генериран от техните партньори от „Емори“.

Криоелектронната микроскопия е методът зад Нобеловата награда за химия за 2017 г., която използва преохлаждане на вируси, изображения с електронен микроскоп и компютърна обработка на големи масиви от данни.

Целта в проекта за лечение на рак е да се проектира и създаде модифицирана форма на респираторен аденовирус, който да може да „заобиколи“ имунната система, след което да локализира злокачествените клетки и да ги убие. Изследователите наричат преработения от тях аденовирус Ad5-3M. Геномът му е така модифициран, че устоява на 3 различни антивирусни отговора на вродения имунитет, с който човек се ражда.

Онколитичните вируси, оптимизирани за убиване на туморни клетки, са обещаващ начин за имунотерапия на рака. Има обаче някои предизвикателства, които тези вируси трябва да преодолеят, включително антивирусните имунни отговори, които могат да повлияят както на ефикасността, така и на безопасността на метода. Например естествено срещащите се антитела срещу имуноглобулин М (IgM) се свързвате човешкия вид аденовирус С, което води до имунна реакция и токсичност в черния дроб. За да се преодолее нежеланият механизъм, екипът от „Емори“ проектира модифицирана версия на аденовирус, като му привнася мутации в мястото на свързване за IgM. При венозно вливане това „спасява“ патогена от елиминация и потиска туморния растеж при мишки без компромис с безопасността.

Ad5-3M по същество е аденовирусен вектор, който използва за транспорта си в тялото кръвта, но успява да се изплъзне на имунните клетки в нея и в черния дроб и така необезпокояван търси и атакува целта, за която е създаден – раковите клетки.

Методи за справяне с безплодието в клиника Biotexcom

Медиците от Biotexcom с уникални авторски техники дават надежда и на пациенти, опитвали всичко

24 часа  Стр. 21


Репродуктологията се развива бързо. И това, което беше присъда вчера, днес се лекува. Специалистите от клиника Biotexcom (Украйна) избират „правилния ключ“ за всеки отделен случай, благодарение на който постигат толкова високи резултати – 83% успешни програми.

Biotexcom практикува донорство на яйцеклетки, донорство на митохондрии, слагане на ембриолепило и други алтернативни методи за лечение на безплодие. Освен това тук всеки репродуктолог има уникални авторски права, като например автотрансплантация на ендометриума. Какво представлява всеки метод?

Донорство на яйцеклетки

Клиниката извършва над 1500 ембриотрансфера на донорски яйцеклетки годишно, 83% от които са успешни. Как Biotexcom постигна такива показатели?

Първо, благодарение на висококачествените и свежи яйцеклетки. Донорите на клиниката са млади – средно на 22-24-годишна възраст, здрави – щатният терапевт и психолог се грижат за това. Донорът трябва да има собствени здрави деца и да води здравословен начин на живот.

Базата данни на донорите на Biotexcom съдържа повече от 1000 участници с постоянна ротация.

Донорство на митохондрии

Процедурата се нарича още подмладяване на яйцеклетките. Донорството на митохондрии е надеждата за пациентите на около четиридесет да родят дете, генетично свързано с тях. Преди няколко години за много пациенти това беше нещо като фантазия. Днес репродуктолозите на Biotexcom обогатяват „уморените“, стареещи се яйцеклетки с митохондриите на млад и здрав донор.

Митохондриите са органели, които осигуряват енергия на клетката. Това е много символично, защото на израза „часовникът тиктака“ вече може да се отговори „аз просто ще сменя батериите в него“.

Ембриолепило

Това е асистирана репродуктивна технология, чиято същност е крипти рана в името й. Ембриолепило е „лепилото“ за ембриона. При ембриотрансфера лекарят използва специално вещество, което задържа ембриона и му позволява да се имплантира по-дълбоко в лигавицата. Процедурата е подходяща за тези, чиято матка отхвърля ембриони поради ниска рецептивност.

Автотрансплантация на ендометриума

Но когато ендометриум изобщо отсъства, тогава се прилага по-сериозна техника. Лекарят намира една или две здрави клетки на базалния слой на ендометриума в маточната кухина, култивира семейство клетки в лабораторията и го трансферира в маточната кухина.

Процедурата дава надежда за имплантация и износване на детето самостоятелно за тези, за които алтернативата е само осиновяване или сурогатно майчинство.

Ембриодиагностика

Ако имате дълга история от неуспешни бременности, генетичната диагностика на ембриона може да бъде точно решението на проблема ви. Еволюцията работи така, че тялото ни отхвърля повечето от ембрионите с генетични аномалии. Обаче има решение – проверка на ембриона за генетични аномалии още преди трансфериране в маточната кухина.

Лекарите и ембриолозите на Biotexcom имат научна степен от международна класа и редица авторски изследвания в областта на репродуктивната медицина. Всяка година тук се въвеждат нови методи, които дават надежда на пациентите, опитвали всичко.

Какво прави процедурите още по-ефективни?

Колкото и банално да звучи – покой, спокойна атмосфера и подкрепа. Всичко това е особено ценно, ако сте на лечение в друга държава. Biotexcom има отдел, координиращ двойки от България. Мениджърите знаят български език, разбират спецификата на страната, вече имат голям опит в оформяне на документи и „отъпкани пътеки“ до българското посолство. Те ще ви помогнат с пристигането, ще организират настаняването, ще ви посрещнат в клиниката и ще ви придружават на всички етапи на лечението.

Ще бъдете настанени в хотела, собственост на Biotexcom, или в отделни апартаменти, които се обслужват от служителите на компанията. Всеки тип настаняване предполага пълноценна храна, пълно хотелско обслужване, помощ от детегледачки и педиатър.

Клиниката Biotexcom се намира в столицата на Украйна – Киев. Клиниката работи повече от 10 години и през това време се е утвърдила като уникален център, в който поемат най-трудните случаи и помагат на вече загубили надежда.

Решение за отварянето на детските градини и яслите до края на седмицата

Труд  Стр. 3


„Не се готвим да отворим детските градини и яслите. Към настоящия момент данните, с които разполагаме, не ни водят в тази посока. Следят се данните за заболеваемост, смъртност и още 15 показателя. Остават 4 дни от седмицата, в които ще продължим да ги следим“, обяви по време на брифинга на здравните власти министър проф. Костадин Ангелов.

Толкова е крехка кривата на намаляване на заболеваемост, че е рано да се правят изводи за постигане на успех на последните въведени мерки, добави още той. По думите му Министерството на здравеопазването планира мащабна информационна кампания за ползите от ваксинирането срещу коронавирус.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор

Кантарджиев допълни, че България е на второ място по смъртност от коронавирус за последните 14 дни сред страните от ЕС с показател 27.5 на 100 000 човека. Със заболеваемост от 554 на 100 хил. души страната ни е на девето място в ЕС.

До 2050 година няма да имаме вредни емисии

Убеден съм, че ще излезем с решение за МФР, каза министър- председателят

Труд  Стр. 4


Поели сме ангажимент 2050 година да имаме нулева климатична неутралност, да нямаме вредни емисии, амбицирани сме да работим и по това. Това акцентира премиерът Бойко Борисов по темата за Зелената сделка преди началото на срещата на върха в Брюксел. „Предстои ни изключително важен Съвет.

Убеден съм, че ще излезем с решение следващите часове за Многогодишната финансова рамка“, посочи Борисов преди началото на заседанието. Освен бюджета на Съюза за следващите 7 години, европейските лидери трябва да обсъдят и календара, по който ваксините срещу COVID-19 ще пристигат в страните от ЕС.

Борисов отбеляза, че е добре да има сделка по Brexit: „Това е добре за един голям съсед на ЕС, какъвто е Великобритания. Трябва така да направим, че всички държави членки да бъдат солидарни“. Премиерът подчерта, че ключови ще са и разговорите за отношенията между Гърция, Турция и Кипър, както и отношенията с новата администрация на Съединените американски щати. „САЩ са геостратегически партньор и на България, и на ЕС“, посочи Борисов. Преди да отпътува за Брюксел, Премиерът разговаря на летището с пратеника на PC Македония за България Владо Бучковски. И подчерта, че „бъдещите поколения няма да простят че не е намерен компромис, който да даде перспектива“.

Магистрати с дарение за „Майчин дом“

Труд  Стр. 6


Прокурори, следователи и съдебни служители дариха два нови апарата за плазмафереза на болница „Майчин дом“ в София. Средствата за тях са били събрани от дарения в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България.

Двете автоматизирани устройства са от най-ново поколение на германска компания.

Магистратите дарители посочиха, че апаратите осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма.

Главният прокурор Иван Гешев похвали инициативата на колегите си в личния си профил в туитър и им благодари, че са доказали, че „трудностите могат да ни обединят като нация“.

Ротарианци с жест за МБАЛ „Св. Анна“

Труд  Стр. 6


700 медицински гащеризона, 40 специални ламинирани гащеризона и предпазни шлемове на стойност 12 500 лв. дариха представители на Ротари Клуб „Варна“, Ротари Клуб „Варна Евксиноград“ и Ротари Клуб „Галатея – Варна“ за медиците от първа линия в МБАЛ „Св. Анна“. Предпазните средства ще се ползват от екипите на Спешното отделение, Отделението по анестезиология и CОVID сектора.

Хакери удариха Европейската агенция за лекарствата

Ваксините на Pfizer и BioNTech на мушката

Труд  Стр. 20


Германската компания BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer заявиха вчера, че хакери са получили незаконен достъп до данни за техните ваксини срещу коронавируса при кибератаката срещу Европейската агенция за лекарствата, предадоха световните агенции.

„Важно е да се отбележи, че нито системата на

BioNTech, нито тази на Pfizer са пострадали в резултат на този инцидент и ние не знаем дали са били откраднати лични данни“, посочи Pfizer в комюнике.

„Очакваме повече информация по разследването на Европейската агенция по лекарствата и ще реагираме по подходящ начин, в съответствие с европейското право“, се добавя в комюникето.

Базираната в Амстердам Европейска агенция за лекарствата, която в момента обсъжда предоставянето на разрешения за няколко ваксини срещу COVID-19, вчера съобщи, че е била мишена на кибератака, без да уточни кога и от кого е била извършена.

Европейският бюджет на Рубикон

Полша и Унгария близко до сваляне на ветото си

Труд  Стр. 20


Бюджетът на ЕС и логистиката по разпределението на ваксините срещу COVID-19 ще са сред темите, които европейските лидери ще обсъждат на днешното си заседание в Брюксел.

Преди началото на заседанието вчера следобед, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изпрати писмо до държавните и правителствени ръководители, в което изрази надежда, че ветото на Полша и Унгария върху бюджета и плана за възстановяване от пандемията ще бъде преодоляно.

Според Мишел лидерите на страните членки трябва да поддържат усилията си за координиране за тестовете за коронавирус и вдигането на ограниченията, в т. ч. и за пътуване, когато епидемиологичната ситуация позволява това.

Намаляването на вредните емисии в атмосферата, съобразно предвидените планове, до поне 55 на сто до 2030 година е друга тема, която ще бъде на вниманието на лидерите.

Те ще дебатират и за отношенията си с Турция в контекста на действията й в Източното Средиземноморие, а също така и със САЩ.

„След изборите, трансатлантическите отношения навлизат в нов етап и трябва да създадем основата за силно и равнопоставено сътрудничество“, подчертава Мишел в посланието си преди Съвета. В сряда полският президент Анджей Дуда заяви, че ЕС е стъпка по-близо до намирането на компромис, който ще разблокира бюджета и Фонда за възстановяване от коронавирусната пандемия след заплахите за вето от Полша и Унгария.

Миналия месец Варшава и Будапеща блокираха бюджета от 1,8 трлн. евро и възстановителния пакет заради обвързване на фондовете с върховенството на закона, прието от останалите 25 страни членки.

„Гугъл пуска панели за CОVID ваксини

Труд  Стр. 21


Компанията „Гугъл“ обяви в четвъртък, че пуска нови информационни панели за ваксините срещу коронавирус в резултатите на своята търсача, за да противодейства на дезинформацията и да обучава хората за това, което е на разположение в тяхното местоположение, предаде БТА.

В Search ще има нова функция, така че когато хората търсят информация за ваксините срещу COVID-19, Google ще изведе списък с разрешените ваксини, които са на разположение според тяхното местоположение, както и информационни панели за всяка отделна ваксина.

„Тъй като редица здравни органи започват да разрешават ваксини, ние ще въведем тази нова функция в повечето държави. Нашите екипи също така планират да информират за нови заплахи и модели на злоупотреба, свързани конкретно с ваксините срещу Covid-19. Нашите екипи вече премахнаха над 700 000 видеоклипа, свързани с опасна или заблуждаваща медицинска информация за COVID-19“, заявяват от компанията.

Окончателно: без ДДС за ваксини зa COVID-19

Монитор  Стр. 4


Ваксините срещу CОVID-19 да не се облагат с данък добавена стойност за следващите две години. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за ДДС. С нулев налог ще бъдат и медицински изделия за инвитро диагностика на C0V1D -19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия, като доставката на комплектите за тестване. С промените депутатите уредиха режима с Великобритания, като залисаха, че Обединеното кралство трябва да се счита за трета страна за ЕС, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. В същото време, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката тя ще се третира като страна от ЕС. С промени в Закона за извънредното положение пък депутатите приеха, че през 2020 г. Министерството на здравеопазването може да субсидира лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения за поддържане готовност им за оказване на медицинска помощ през периода на обявеното извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести.

Ген. Мутафчийски: Ваксинирането е вярно и отговорно решение

Половината медици на първа линия искат да се имунизират

Монитор  Стр. 4


Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски ще се ваксинира срещу CОVID-19, стана ясно от пост във фейбсук страницата на болницата. „Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща“, заявява генералът и прозовава колегите си да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети. „Медицината се развива с гигантски крачки. А изискванията към нас са да бъдем непрекъснато на пулса на времето, с промените, които се случват в медицината, за да може да дадем вярно послание.“, завършва проф. Мутафчийски.

Междувременно стана ясно, че около 48% или близо половината от служителите на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ваксина срещу C0V1D-19. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Той обясни, че България е готова да приеме първата пратка от ваксини, като се очаква това да стане в началото на следващата година. Ваксината ще се съхранява на температура минус 75 градуса. Здравният министър обясни още, че няма забавяне на трансфери към НЗОК, а има дефицит, който се дължи на несъбрани постъпления в бюджета на Касата.

Решават до края на седмицата ще отварят ли детските градини

Здравният министър: Засега няма данни, даващи основание да заработят наново

Монитор  Стр. 1, 5


В края на седмицата ще бъде взето решението дали детските градини ще заработят отново от 14-ти декември или ще останат затворени. Това стана ясно на вчерашния редовен брифинг на за CОVID-обстановката. Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи обаче, че към настоящия момент няма достатъчно данни, които да дадат основания забавачките да заработят от следващата седмица. „Ако данните към края на седмицата покажат тенденция за намаляване на заболяемостта, смъртност и още 15 показатели, ще вземем това решение.

ТО НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО, ЩЕ СЛУШАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ“, заяви проф. д-р Ангелов.

В същото време директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗРБ) проф. Тодор Кантарджиев отчете, че последните 10 дни се забелязва тенденция за намаляване на случаите, но тя е крехка и не трябва да намали бдителността, нито да си позволяваме да тръгнем в обратна посока. Като пример той даде София, където за месец от над 1000 заболели на ден на 100 000 души население, в момента цифрата е около 600. Нямаме и „черни“ области – с 1000 заболели на 100 000 население. Враца обаче се намирала в плато. Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че 14-дневната заболяемост 554 на 100 000 население. Така се нареждаме на 9-о място в ЕС и 3-о място на Балканския полуостров. 14-дневната ни смъртност е 27.5 на 100 000 население. За последните 7 дни излекуваните случаи от коворнавирус са 16 872-ма.

Общо за последните 4 дни – само за тази седмица, са 11 405. „Това прави впечатление, защото тези числа за надеждата в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната системата.“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов

В лечебни заведения са 6998 пациенти, от тях 544 са в интензивни структури. 52% от леглата са леки форми на коронавирус,

42% от интензивните легла също са заети.

Най-много са в Ямбол – 98%, Шумен -85%, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен, Разград. Здравният министър подчерта, няма притеснения, че леглата ще стигнат.

Директорът на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов пък обясни, че ЕК е договорила 2 млрд. ваксини, като за България има гаранция, че ще получи всички, които е пожелала. По думите му няма информация за забавяне на графиците към този момент. След становище на европейската агенция по лекарствата ще бъдат описани всички показания и“ противопоказания за ваксините и до края на месеца се очаква да се получи по-детайлна информация за ваксините, допълни Кирлов. Все още обаче няма одобрена ваксина, подчерта здравният министър.

Той посочи още, че през 2003-а сме имали Sars-Covid-1 .“Тази година антигенните тестове и другите са Sars-Covid 2.

ТОВА Е ВТОРА ВЕРСИЯ НА КОРОНОВИРУСА ОТ 2003-А, ако можем да си позволим такова сравнение. От 2003-а фирмите работят по създаването на ваксина срещу вируса. Тя преминава всички лабораторни изисквания“, каза проф. Ангелов.

Допълнителните 1000 лв. за джипитата не били получени, но проблемът е бил при приемането на бюджета на Здравната каса, откъдето трябвало да дойдат парите. Министърът увери, че те ще получат средствата такива, каквито са били обещани. Със средствата за останалите служители, които са на първа линия, които се изплащат по европейски проект, нямало проблеми.

Търсят виновника за починалия пред варненска поликлиника

Монитор  Стр. 5


„Категорично няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите. Това, което виждам, за мен е недопустимо“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга. Думите му дойдоха в коментар на трагедията с пациент, починал на стол пред стъпалата на Четвърто ДКЦ във Варна, като снимката от случилото се буквално взриви социалните мрежи. „Случайно забелязах човека на стола, който не беше във видимо добро състояние. Правеше впечатление, че има нужда от помощ Около него се разхождаха доста хора с бели престилки“, разказа авторът на снимката Константин Парчев. Той посочи, че мъжът е останал на стола около два часа. Според събраните по случая данни, мъжът отишъл с направление за уролог от личния си лекар. Минал през регистратурата, където го информирали, че няма такъв специалист и той излязъл. Междувременно граждани алармирали, че състоянието на същия човек се е влошило. Впоследствие той починал.Оглечебното заведение твърдят, че позвънили на телефон 112, на „Социални грижи“, както и на Бърза помощ При пристигането на линейката, екипът отказал да вземе починалия с мотива, че не се занимават с трупове. Така той останал часове пред входа на общинското здравно заведение. В момента върви проверка на случая.

Коко не иска подаръци за Коледа, а мама да оздравее

Младата жена се нуждае спешно от средства за химио- и имунотерапия

Ива ДИМИТРОВА

Монитор  Стр. 8


4-годишният Коко от Добрич не иска подаръци за Коледа. Единственото желание на детето за тази Коледа е мама Жули да се прибере и да си играят двамата. Майката на момченцето -Жулиета Василева, в момента се лекува от коварна болест в болница American Hospital в Турция, а всички събрани за това средства са изчерпани.

На 5 октомври Информационна агенция „Монитор“ публикува историята на Жули. Нейният кошмар започва през 2017 г., когато е диагаосгицирана с карцином на шийката на матката.

След направената операция и проведени 25 курса лъчетерапия се налага поставяне на уретрални стентове. През януари тази година е открито вторично злокачествено образувание на малкия таз, което притиска седалищен нерв и жената е прикована на легло. Заради усложненото състояние и малкото килограми – Жули тежи само 33 кг, лекарите в България не се ангажират да й бъде направена следваща операция. Последната надежда за нея е лечението в болницата в Турция.

Близки приятелки на 41-годишната Жулиета Василева от Добрич създадоха в социалната мрежа група „Помощ за Жули“ и призоваваха за спешна помощ. До 2 ноември трябваше да бъде събрана сумата от 20 000 евро за започване на лечението й в турската клиника. Средствата, и то доста повече, се събраха и Жули бе настанена в American Hospital. Още в началото на престоя обаче се налага да й бъдат направени две операции по спешност.

Първата операция е направена, защото туморът притиска дебелото и тънкото черво и има опасност от получаване на перитонит. Следващата операция е заради получен хематом.

До момента за лечението на Жули са похарчени около ПО хиляди лева а химиотерапията и имунотерапията все още не са започнали. Именно заради непредвидените по лечението разходи събраните средства вече са изчерпани, а семейството на Жулиета дължи пари на болницата за престоя й и за операциите. Тези пари са непосилни за тях.

„Ето я нашата Майка-героиня, на която й се случиха толкова много неща само за една седмица. След четиричасовата интервенция за премахване на хематома тя продължава да се бори, за да може да бъде до малкото си дете Коко.

Коко знае, че мама е при най-добрите доктори и скоро ще я прегърне силно с двете си ръчички. Това е най-силната жена, майка, сестра и приятелка, която познавам. Благодарение на вас продължаваме напред. Средствата ни се стопяват много бързо, необходими са ни още, за да може тя да се оправи. Налагат се операция след операция, които са животоспасяващи за нея. Към момента семейството й дължи пари на болницата за операциите и престоя и през последните седмици. Тези пари са непосилни за ТЯХ! Поради честото правене на интервенции тази сума постоянно нараства!

Молим Ви, отново да се активизираме, да споделяме нашата страница и базара, за да може нашият апел да достигне до повече добри хора!!! Коледа наближава, стават чудеса!!!

Надяваме се на най-голямото чудо а то е Жули да оздравее и да се радва отново на детенцето си. Нека отново се обединим и помогнем, кой с каквото може“, апелират от групата „Помощ за Жули“.

Средства за Жули могат да бъдат преведени по банков път. За нея е организиран благотворителен базар във Фейсбук, поставени са и около 50 кутии за дарения на различни места в Добрич.

Дарителската сметка в

Уникредит: IB AN: BG 02UNCR 7000 1524152013 BIO.UNCRBGSF Титуляр: Жулиета Василева

Димитър Димитров, управител на болницата в град Бяла: Хора с положителен антигенен тест се разхождат и сеят зараза

Изследването трябва да се признае като повод за карантиниране

Жанета ЙОРДАНОВА

Монитор  Стр. 11


– Г-н Димитров, болницата в Бяла даде свидна жертва в битката с COVID-19 – неотдавна след като се зарази, почина дългогодишният й директор д-р Ботьо Ботев. Как ще го запомни екипът на лечебното заведение?

– Д-р Ботьо Ботев не беше обикновен лекар, д-р Ботев беше кауза. Този човек отдаде 53 години на здравеопазването в град Бяла и винаги е казвал, че ако един ден трябва да си остане вкъщи, това за него е краят на живота. Учил ни е, че каквото и да ни сполети, никога не трябва да излизаме от живота. Когато човек няма цели, няма мисии, животът просто е свършил. Имаше множество придружаващи заболявания и ние сме го съветвали, че би било разумно в тези времена да е малко по-предпазлив. Но независимо от тежките си болести и възрастта си -беше на 79 години, идваше всеки ден на работа. Когато се почувства недобре, настояхме да си направи изследвания и се оказа, че е положителен за коронавирус. Пораженията върху белите му дробове бяха много тежки. На 12 ноември за последно бе на работа, а след три дни постъпи за интензивно лечение в русенска клиника, където почина. Мисля, че след д-р Ботев болницата в Бяла няма да е същата. Работих дълги години рамо до рамо с него, винаги ми е давал възможности и е бил мой учител. Сега повечето от нещата в управлението на болницата не са нови за мен и смятам, че въпреки голямата загуба трябва да продължим с достойнство.

– В МБАЛ „Юлия Вревска“ се лекуват пациенти с коронавирус в средно тежко състояние, а нуждаещите се от интензивно лечение изпращате в Русе. Това означава ли, че не толкова често срещате смъртта при тези болни?

– Имаме починали с коронавирус, седем души са досега. Заболяването е много коварно и в някои случаи още при приемането, докато правим необходимите прегледи и изследвания, човекът издъхва. Само един случай имаме на жена, която лежа в COVID отделението, беше контактна и трябваше да й се направи контролен скенер на белия дроб. След скенера изведнъж падна и почина – толкова е коварна тази зараза. На починалите с коронавирус не се прави аутопсия, но лекарите ни предполагат, че е получила белодробна тромбоемболия.

– Помните ли първия си пациент с коронавирус, как е той сега?

– Това беше една 90-годишна жена от Бяла. Приехме я през август. Близките й казваха, че си е стояла само вкъщи и няма откъде да хване болестта, но въпреки това се беше заразила. После се оказа, че и внукът й има коронавирус. Жената се лекува при нас и се прибра по живо по здраво у дома. Досега около 160 пациенти са преминали през COVID отделението в Бяла, което се ръководи от д-р Павлинка Георгиева, специалист по вътрешни болести и пневмология. От самото начало тя е сред своите болни и нито веднъж не се е оплакала. Започнахме с шест легла, после станаха 16, сега са 31. В цялата ни болница има 155 легла и при нас се лекуват хора не само от Бяла, а и от общините Борово, Ценово, Две могили, Полски Тръмбеш, Свищов, Попово. Около 28 на сто от пациентите не са от нашата община. Здравеопазването е такава дейност, че не можеш да откажеш хоспитализация на нуждаещ се човек.

– Ситуацията във вашата болница не е по-различна от тази в останалите – работа в условията на пандемия, недостиг на легла, тревоги. Но вие се опитахте да направите и още нещо в полза на хората – да тествате безплатно пенсионери и социално слаби с антигенни тестове. Защо се нагърбихте с това, нямахте ли си достатъчно работа и не е ли това задължение на държавата?

– Още в началото, преди да приемем пациент в болницата, му правехме антигенен тест за коронавирус и който е с положителен резултат – допълнително и скенер на белия дроб. Това не се правеше на други места и така се „замърсиха“ останалите отделения. Но при нас това не се случи и нямаме установен коронавирус в другите отделения – вътрешно, нервно, хирургия. Така дадохме сигурност на пациентите и персонала в тях, че няма да се заразят. Мина известно време и разбрахме, че това е верният път. От друга страна, забелязахме, че много служители в общината, банките, поземлените комисии, съда са с коронавирусна инфекция. Те работят с граждани и вероятно в контактите си с тях се заразяват. А гражданите не се изследват, защото няма къде. PCR тестове се правят в Русе, затова започнахме посредническа дейност – вземаме с наши консумативи тестовете и ги изпращаме за резултат в лабораториите в Русе и Варна. Когато излязоха антигенните тестове, които са с точност 95 процента, решихме с кмета на Община Бяла Димитър Славов да започнем безплатно тестване на всички пенсионери и социално слаби граждани, като се използват средствата от несъстоялите се заради пандемията културни мероприятия. Целта ни беше хората да знаят дали са заразени и ако се окаже, че са положителни за коронавирус, да пазят себе си и околните и така да се ограничи разпространението на болестта.

– Гражданите проявиха ли интерес, какъв беше резултатът?

– За малко повече от две седмици направихме 730 антигенни теста. Дори не сме искали на хората да доказват по някакъв начин, че са социално слаби. Един не сме върнали от тези, които са дошли да се изследват безплатно. Оказа се, че 350 души са положителни за коронавирус. Оттук нататък, ако нямат пари за PCR тест, те би следвало да се изолират и така да предпазят себе си и околните.

– Така ли постъпиха?

– Нищо подобно. Бяла е малък град, с около 5000 жители и всички се познаваме. Хората виждат, че имат положителен антигенен тест и не спазват мерките. Забелязваме ги по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка. Мълчи, като му се карам, и толкова… Срещам друг по улиците и му казвам: „Направи си PCR тест, ако нямаш пари, изолирай се“. А той ми отвръща: „Ти луд ли си? Да дам 60 лева“.

– Нали знаете, че със самосъзнанието е трудна работа…

– Трудна работа е, но хората трябва да разберат, че всичко зависи от самите нас, ако искаме да излезем от тази ситуация. Срещам онзи ден един приятел, който има фирма. Хвали ми се, че работят. Слава Богу, казва, нямам болни и заразени служители. А аз знам, че има, и не мога да му кажа.

– Кажете му в името на живота.

– Резултатите от изследване ние не можем да си позволим да коментираме. Ние сме администратори на лични данни, но не можем да обявяваме в обществото. Разчитаме на самосъзнание. И продължаваме да апелираме, да обясняваме, да разговаряме с хората, ако ги срещнем, да пазят себе си и близките си. Намразваме се така, но нямаме избор. Гледахме в Закона за здравето дали не ни позволява някакви лостове – няма! Само Регионалните здравни инспекции дават предписание за карантиниране на базата на PCR тест.

– При това положение продължавате ли да правите тези тестове? Градът е малък, населението бързо може да се обхване и така ще имате ясна картина на заразата. Но какво от това?

– Разбира се, че продължаваме, макар и някои да мислят, че при подобна реакция е безсмислено. Имаме закупени още 1000 антигенни теста, ако трябва, ще вземем повече. Обадиха ни се кметовете на Борово, Ценово и Две могили, че искат да участват в тази наша инициатива с по 100 закупени теста за хора от техните общини. Мога да кажа, че каквото е в Бяла, това ще бъде и в цялата страна. Ето го резултата – дори да бяха пуснали в цялата страна тези тестове, това щеше да е картинката. Другият начин е държавата да разреши положителният антигенен тест да е повод за карантиниране.

ВИЗИТКА

■ Роден е през 1967 г. в град Бяла, Русенско

■ Завършил е инженерство в Русенския университет „Ангел Кънчев“ през 1992 г.

■ Във Варна е завършил здравен мениджмънт

■ В МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла работи от 1993 г., като е минал през всички нива на администрацията

■ Дълги години е бил началник на отдел „Медико-информационен“

■ От няколко дни е временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Юлия Вревска“ до провеждането на конкурс

Педро Санчес готов да се ваксинира публично

Монитор  Стр. 12


Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че е готов да се ваксинира публично срещу CОV1D-19 по примера на избрания президент на САЩ Джо Байдън, предаде АФП.

Държавникът социалист увери, че ще го направи „без никакви съмнения, не само като глава на правителството, но и като гражданин“, за да окуражи другите да сторят същото. Той отговоря на въпроси на испанската телевизия Телесинко, уточнява АФП.

В САЩ Байдън и бившите президенти Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън вече заявиха, че също са готови да се имунизират публично срещу коронавируса.

Помолен да коментира в петък от онлайн изданието „Брют,,, френският президент Еманюел Макрон отговори: „Изобщо няма да направя обратното на това, което препоръчвам за населението. Нямаме същата стратегия във ваксинацията като тях. Съответно днес не казваме на хората „ваксинирайте се“, „ваксинирайте се“ с всичка сила“.

От испанското правителство съобщиха, че смята да ваксинира 15-20 милиона души в страната с 47-милионно население до май или юни, включително 2,5 милиона до края на февруари.

Испания е сред най-силно пострадалите от пандемията държави в Европа с над 47 000 жертви на вируса и над 1,7 милиона открити случая на болестта. През последните седмици обаче ситуацията се подобри и репродукцията на вируса спадна до 193 случая на 100 000 жители за 14 дни.

 

Хакнаха европейската агенция по лекарствата

Евролидерите близо до споразумение за фонда за възстановяване

Монитор  Стр. 1, 12


Европейската агенция по лекарствата ЕМА стана обект на кибератака – това се казва в съобщение, публикувано на сайта на агенцията, предадоха световните медии.

Започнало е разследване в близко сътрудничество с правоохранителни и други институции, свързани с казуса. Не се уточнява кога е извършена хакерската атака.

Хакерите са получили достъп до документите за ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19. Същевременно американският концерн Pfizer съобщи, че засега няма данни за пробив в неговата система, германската BioNTech също заяви, че няма изтичане на данни

От ЕМА посочват, че няма да разкриват детайли по случая, докато тече разследването. Агенцията отговаря за оценката и одобрението на лекарства, медицински изделия и ваксини за Европейския съюз.

Очаква се всеки момент агенцията да даде одобрение за ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19.

На 1 декември германската биотехнологична компания BioNTech и американският им партньор Pfizer обявиха, че са подали документи за получаване на разрешение от регулатора на ЕС за прилагане на ваксината им срещу коронавируса.

Обединеното кралство поръча 40 милиона дози от ваксината, което покрива около 60% от населението на страната. В страната вече започна масова имунизация. Британската Агенция за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа отправи препоръка ваксината да не се прилага при хора с тежки алергии, след като двама медици показаха симптоми на алергична реакция.

През този месец се очаква разрешение за използване на ваксината от САЩ.

САЩ вече поръчаха 100 милиони дози, а ЕС – 200 милиона.

На този фон председателят на Европейския парламент Давид Сасоли изрази готовност евродепутатите да гласуват бюджета на ЕС до 2027 г. още следващата седмица, стига Европейският съвет да постигне необходимото единодушие. Очаква се ръководителите да определят по-ясно как бъдещите бюджетни разходи да бъдат обвързани със състоянието на законността.

Преди началото на заседанието на Европейския съвет Сасоли посочи, че ЕП не би приел решение, което не отговаря „на буквата и духа“ на договореностите, постигнати досега. Преди месец държавите от ЕС, Европейската комисия и евродепутатите се договориха комисията да проверява съмнения за нарушения на върховенството на закона, които може да се отразят на управлението на бюджетните разходи.

В тези случаи комисията ще може да предлага спиране на бюджетните плащания към уличената в нарушения страна. С квалифицирано мнозинство това предложение следва да бъде одобрено от един до три месеца по-късно от Съвета на ЕС, за да влезе в сила. Предвижда се комисията да внася предложения не само при установени нередности, но и в случаи на заплахи срещу независимостта на правосъдието, при произволни съдебни решения и ограничаване на правата на правна защита.

Полша и Унгария възразиха срещу внасянето на тези промени в правилата за бюджетните разходи. Германия като председател на Съвета на ЕС предложи да бъде внесено допълнително уточнението, че засегнатата от спирането на средствата държава ще може да отнесе въпроса до Европейския съд.

На този фон унгарският министър-председател Виктор Орбан каза, че Европейският съюз е на прага на постигане на споразумение за бюджета и възстановителния пакет за коронавируса, давайки сигнал, че почти са преодолени възраженията на Унгария и Полша срещу обвързването на общностното финансиране със спазването на върховенството на закона, предаде АП.

„Ние сме само на сантиметър от постигане на консенсус“, заяви Орбан, пристигайки на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел. Бюджетът и възстановителният пакет са смятани за изключително важни за много европейски страни, чиито икономики са тежко засегнати от пандемията. Полша и Унгария се съгласиха със сделката през юли, но по-късно й наложиха вето заради новия механизъм, който би позволил на Брюксел да спира финансирането за страни, нарушаващи демократичните стандарти на ЕС.

Очевидният напредък настъпва броени дни, след като изглеждаше, че останалите 25 държави членки може да създадат нов възстановителен пакет за коронавируса без Полша и Унгария.

Коронавирусът в САЩ взема повече жертви на ден от 9/11

Монитор  Стр. 13


САЩ с нов рекорд на починалите от коронавирус за денонощие, пише „Ню Йорк таймс“. Най-малко 3011 души са починали. Според данните на Университета „Джонс Хопкинс“ са регистри_ рани 3124-ма починали и 221 276 нови случая. За първи път САЩ отчитат повече от 3000 починали за едно денонощие. Хоспитализираните с коронавирус достигнаха рекордните 106 000. Журналистът Майкъл Барбаро съобщи, че по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г. са загинали 2977 души.

„Помислете. Смъртност на 9/11 всеки ден“, пише той в Туитър. САЩ се насочват към общо 300 000 починали от коронавируса. До момента са регистрирани най-малко 288 000 жертви. Повече от 15 милиона заразени с коронавирус има в държавата.

10 области водят по заразени

Телеграф  Стр. 6


Десет области в страната водят по брой заразени. Нито една от тях обаче не е в последната – черна зона, с над 1000 болни на 100 000 население. Това стана ясно вчера по време на редовния брифинг на здравното министерство.

С над 600 случая на сто хиляди са Бургас, Варна, Враца, Габрово, Кюстендил, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Ямбол. Ситуацията в тези области обаче е различна. „София е много близо до отпадане от тази зона, тъй като очакваме случаите да паднат под 600“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Враца пък вече е в платото, докато в Габрово има повишаване на заболеваемостта, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „В момента се бележи слаба тенденция за намаляване на общия брой на случаите. По 14-дневна заболяемост България е на 9-о място в ЕС с 554 на 100 000 души. На Балканския полуостров заемаме трето място“, обясни проф. Кантарджиев.

„Това са обнадеждаващи данни. Минали са само 10 дни от въвеждането на мерките и е рано да правим изводи. Остават ни 10 дни до 21-ви, в които заедно трябва да постигнем успех, да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим“, коментира здравният министър. Той беше категоричен, че на национално ниво проблем с леглата няма. „България е на водещи места в ЕС по болнични легла на глава от населението. Нямаме притеснение, че ще свършат“, каза министър Ангелов. Въпреки това той посочи, че има области, в които ситуацията с местата е по-сложна. Общо за страната заетостта на леглата за лечение на пациенти с COVID е 52%, а на интензивните – 42%. В Ямбол обаче запълнени са 98%, а в Шумен 85%. Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен и Разград също регистрират по-високи проценти на заетост.

„В Бургас и Варна има голям натиск върху лечебните заведения“, отчете здравният министър. Той изтъкна, че от последните дни има няколко случая, за които лично е разпоредил спешни проверки на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Един от тях е за починал пациент, който е сниман увит в чаршаф пред варненската болница „Св. Анна“. „Знам за тази снимка. За мен това е недопустимо. Няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите. Сигурен съм, че ще има санкционирани лица, след като приключи проверката“, заяви Ангелов. По-късно обаче от лечебното заведение в морския град информираха, че починалият мъж не е бил пациент на болницата. Той е посетил ДКЦ-то, което се намира в същата сграда. Според информацията мъжът е издъхнал малко след като е посетил личния си лекар, но се е наложило тялото да остане пред сградата, докато пристигнат експерти за съдебномедицинска експертиза. Здравният министър каза още, че всеки случай на жертва в млада възраст му се докладва лично. „Много често ситуацията при тези случаи е късно потърсена лекарска помощ. Недоверието в системата е много голямо. Трябва да положим максимални усилия да го върнем“, каза още министърът.

Без ДДС за серумите

Телеграф  Стр. 6


Доставките на ваксини срещу COVID-19 няма да се облагат с данък. Това гласува окончателно парламентът вчера с поправки в Закона за ДДС. Освен серумите освободени от облагане са и PCR тестовете и консумативите към тях, т.е. тампоните, с които се взима пробата, както и реактивите. Вносители на текста са парламентарната група на ГЕРБ. В мотивите е посочено, че освобождаването от ДДС ще намали разходите за ваксини и медицински изделия за диагностика на вируса, както и на услугите, свързани с тях. „Ние сме една от първите държавичленки на ЕС. която прие решение за нулева ставка на ДДС за ваксините и тестовете за COVID“, обясни Евгения Ангелова от ГЕРБ.

Ген. Мутафчийски: Ще се ваксинирам

Телеграф  Стр. 6

Началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски обяви в социалните мрежи, че ще се ваксинира. „Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща. Призовавам моите колеги да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети“, каза той. По-късно по време на заседание на здравната комисия здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че около 47% от медиците на първа линия са заявили желание да се имунизират. „Вече са проведени няколко заседания на Националния ваксинационен щаб, на които е изработена програмата по ваксинацията“, каза още Ангелов.

Стартират кампания за имунузациите

Телеграф  Стр. 6


Екип на здравното министерство работи в тясно сътрудничество с представители на фирмите производители на ваксини срещу коронавирус. Това стана ясно от думите на министър Ангелов. ..Когато получим цялата информация, която имат до настоящия момент, свързана с ваксините, ще направим голяма информационна кампания, която да стигне до всеки български гражданин“, каза здравният министър. На свой ред шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че все още не е излязла кратката характеристика на продукта. „Предстои да я получим, което вероятно ще е до края на годината. след като Европейската агенция по лекарствата издаде становище. Там ще бъдат описани всички показания и противопоказания'“, каза Кирилов и допълни, че след издаване на разрешението за употреба ще станат ясни конкретните дати, на които ще бъдат извършени доставките. Експертите отново увериха, че ваксините, които получат одобрение, ще бъдат абсолютно безопасни и ще са преминали през редица изпитвания.

Пациент скочи от 6-ия етаж на „Пирогов“

Телеграф  Стр. 6


Мъж скочи от шестия етаж на „Пирогов“. Пациентът се е хвърлил от главната сграда на болницата. Той е излязъл през прозореца, минал е през скелето, поставено заради ремонт на сградата, и е паднал върху покрива на Детска противошокова зала 1. Починал е на място. Обстоятелствата около случая се изясняват. Подобен инцидент имаше и в края на ноември, но в Бургас. Тогава възрастен пациент, болен от COVID-19, скочи от осмия етаж на болницата в морския град.

Болниците в Пловдив: Оказваме помощ на всеки

Нели КОЛЕВА

Телеграф  Стр. 6


Всички болници в Пловдив и областта излязоха с обща декларация, в която се посочва, че на всеки хоспитализиран е оказана медицинска помощ, но понякога липсата на персонал е причина за забавяне. „Апелираме към медиите да се спре с негативизма! Всяка отрицателно насочена към медицинското съсловие публикация и репортаж води до демотивация и напускане на специалисти, които и без това са малко“, призовават в декларацията болниците.

Там се посочва още, че работата на всички медицински служители е призвание. „Но заслужаваме поне уважение или най-малкото – възможност безпрепятствено да упражняваме своята професия и да изпълняваме Хипократовия си дълг“.

БЛС с кампания за излекуваните

Телеграф  Стр. 6


Българският лекарски съюз и Българското дружество по офталмология стартират кампания под наслов: „Излекуваните“. „Преди предстоящите светли празници цялото общество, но най-вече лекарите, героите в бяло, имат нужда от положителна енергия, която да им дава сили да продължат в нелеката битка. Всички те имат нужда от „светлината в тунела“. Имат нужда да виждат и чуват топлите думи на благодарните пациенти, които с тяхна помощ са успели да преборят коварната болест COVID-19″, обясняват от БЛС. Кампанията се осъществява с медийната подкрепа на Нова телевизия и стартира от днес. Популярни личности ще благодарят на своите лекари и ще разказват историята си за битката с болестта в сутрешния блок „Здравей, България“.

Няма да отварят детските градини

Телеграф  Стр. 7


Към настоящия момент данните не ни водят в посока отваряне на детските градини. Това заяви по време на редовния брифинг в Министерския съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ден по-рано същото заяви и столичният зам.-кмет по образование Тодор Чобанов. „Моето мнение е, че сме далеч от статистиката, която дава възможност за отваряне на детските заведения. Всичко се прави в името на живота“, каза той. За да се върнат децата в забавачките, здравните власти очакват спад в броя на новорегистрираните случаи, както и на хоспитализираните пациенти. Към момента обаче всекидневно се доказват по над 3000 заразени, а в болниците лежат близо 7000 души с коронавирус, от които над 540 са в интензивните отделения. Общият брой на случаите в страната надхвърля 171 000, като активни са 94 132. Страната ни продължава да е водеща и по смъртност. Жертвите през последните 14 дни ни нареждат на второ място в ЕС. До вчера общият им брой бе 5283. „Ние не се готвим да отворим детските градини. Имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение. Остават още 4 дни. Когато имаме достатъчно данни, ще вземем решението. Вие сами разбирате колко непредвидимо протича ходът на заразата тази есен. Тепърва предстои зимата. По отношение на детските градини натискът е огромен и хората са разделени“, коментира здравният министър. Той обаче изтъкна, че има лека тенденция към намаляване на заболеваемостта, а позитивната новина е ръстът на оздравелите. 72 078 души вече са преборили коронавируса.

4-годишният Коко не иска подаръци, а мама да оздравее

Ива ДИМИТРОВА

Телеграф  Стр. 8


4-годишният Коко от Добрич не иска подаръци за Коледа. Единственото желание на детето за тази Коледа е мама Жули да се прибере и да си играят двамата.

Майката на момченцето -Жулиета Василева, в момента се лекува от коварна болест в болница American Hospital в Турция, а всички събрани за това средства са изчерпани.

На 5 октомври „Телеграф“ публикува историята на Жули. Близки приятелки на 41 -годишната Жулиета Василева от Добрич създадоха в социалната мрежа група „Помощ за Жули“ и призоваваха за спешна помощ. До 2 ноември трябваше да бъде събрана сумата от 20 000 евро за започване на лечението й в турската клиника. Средствата, и то доста повече, се събраха и Жули бе настанена в American Hospital. Още в началото на престоя обаче се налага да й бъдат направени две операции по спешност.

„Молим Ви отново да се активизираме, да споделяме нашата страница и базара, за да може нашият апел да достигне до повече доори хора!!! Коледа наближава, стават чудеса!!! Надяваме се на най-голямото чудо, а то е Жули да оздравее и да се радва отново на детенцето си. Нека отново се обединим и помогнем, кой с каквото може“, апелират от групата „Помощ за Жули“.

Средства за Жули могат да бъдат преведени по банков път. За нея е организиран благотворителен базар във Фейсбук, поставени са и около 50 кутии за дарения на различни места в Добрич.

Дарителската сметка в УниКредит: IBAN: BG 02UNCR7000 1524152013 BIC: UNCRBGSF Титуляр: Жулиета Василева

Ваксинацията е личнен принос в битката с пандемията

Телеграф  Стр. 12


Здравните власти за пореден път увериха, че ваксините срещу коронавирус, които се очаква да пристигнат у нас в началото на януари, ще бъдат напълно безопасни (виж стр. 6).

1 582 249. Толкова човешки животи е отнел коронавирусът от началото на пандемията. Един милион петстотин осемдесет и две хиляди двеста четиридесет и девет. Това не е просто число. Това са нечии баби и дядовци, майки и бащи, синове и дъщери. Днес, докато четете тези редове, статистиката вече е друга. Цифрите са променени. Смъртните случаи са се увеличили. И това се случва всеки ден. Единствено науката и медицината могат да ни предпазят от това да попаднем в тази статистика като жертви или като близки на хора, изгубили живота си в битката с коронавируса.

Ваксините са най-големият триумф на медицината. Те могат да ни предпазят от над 26 болести, голяма част от които са способни да причинят тежки увреждания и смърт. Всяка година имунизациите спасяват до 3 милиона човешки живота. От 1980 г. заболяването едра шарка, което е убивало пет милиона души годишно, е заличено от лицето на планетата. Същото може да се случи и с полиомиелита, познат като детски паралич, който е елиминиран в Европа от 18 години, но продължава да инвалидизира деца в страни като Афганистан, Нигерия и Пакистан. Дифтерията, срещу която също има ваксина, убива 1 на всеки 10 заразени, дори при наличието на лечение. А за коронавируса лечение няма. Но вече има ваксина.

Още на 28 януари американските здравни власти обявиха, че са започнали разработка на ваксина срещу смъртоносния вирус. През следващите месеци учени от цял свят съсредоточиха усилията си в тази насока. Те обаче на са започнали от нулата. Защото подобни разработки са стартирани още през 2003 г. с появата на тежкия остър респираторен синдром (SARS или ТОРС на български). Заболяването, причинено от него, започва с повишена температура, главоболие и болки в мускулите. След 3-7 дни се появява задух, затруднено дишане и суха кашлица. При рентгенография на белите дробове се установява пневмония. Звучи ли ви познато?

Последните случаи на тази инфекция са съобщени в Китай през април 2004 г. и малко след това разработката на ваксина срещу SARS е .замразена“. Десетилетие по-късно човечеството се сблъска с друга разновидност на коронавирусите – респираторен синдром на Близкия изток (MERS). Тогава учените отново стартират разработването на ваксина. Вирусът обаче се самоограничава и последните случаи са били съобщени преди осем години.

Всеки медикамент, дори и най-обикновеното хапче за глава, има описани нежелани странични ефекти, показания и противопоказания. Регулациите, през които преминават лекарствените продукти, включително и ваксините, са жестоки. Критериите, на които трябва да отговарят, за да бъдат пуснати на пазара – също. Всяка от ваксините срещу коронавируса, която в момента кандидатства за одобрение, е преминала през точно определени фази на клинични проучвания, била е изпитана върху хиляди доброволци на различни възрасти, от различни краища по света. Сега Европейската агенция по лекарствата гледа под лупа събраните данни. Именно това е гарантът, че която и ваксина да стигне до нас, тя ще бъде ефективна и безопасна. Защото е създадена не за да ни убие, а за да ни спаси. Аз ще се ваксинирам, защото това ще ми донесе спокойствието да прегръщам и целувам любимите си хора без страх, че мога да ги заразя. Ще се ваксинирам, защото не вярвам в конспирации, но вярвам в науката, в медицината и в българските лекари. Ще се ваксинирам, защото това е моят принос в битката с пандемията.

Хакнаха данни за ваксината на Пфайзер

Телеграф  Стр. 26-27


Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) съобщи, че е станала жертва на кибератака и че хакери са получили достъп до документи за ваксина срещу COVID-19, предаде Би Би Си.

Германската компания „Бионтех“, която прави една от ваксините в партньорство с американската фирма „Пфайзер“, заяви, че при атаката е получен достъп до молбата й за регулаторно одобрение на препарата.

ЕМА работи по издаването на одобрение за две ваксини срещу COVID-19, като се очаква този процес да приключи до седмици. Агенцията не предостави подробности за естеството на кибератаката в краткото изявление, което помести на своя уебсайт. Тя само добави, че е започнало пълно разследване. Говорител на агенцията със седалище в Амстердам изтъкна, че тя все още е .действаща“.

Но „Бионтех“ заяви в специално изявление, че са уведомени, че хакерите са получили достъп до документите на компанията. „Днес бяхме информирани… че агенцията е станала жертва на кибератака и че е получен незаконен достъп до някои документи, свързани с молбата за регулаторно одобрение за евентуалната ваксина на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу COVID-19 – BNT162D2, които са били качени на сървър на ЕМА“, изтъкна фирмата. „От ЕМА ни увериха, че кибератаката няма да има отражение върху графика за разглеждането на документите“, допълниха от „Бионтех“. Фирмата заяви, че е направила тези подробности обществено достояние, „като се имат предвид критичните съображения за общественото здраве и важността на прозрачността“. Фирмата добави, че не й е известно да са били откраднати лични данни на участници в медицинските й проучвания. „Важно е да се отбележи, че нито системата на „Бионтех“, нито тази на „Пфайзер“ са пострадали в резултат на този инцидент, и ние не знаем дали са били откраднати лични данни“, посочи от своя страна „Пфайзер“ в комюнике. „Очакваме повече информация по разследването на Европейската агенция по лекарствата и це реагираме по подходящ фачин в съответствие с европейското право“, се добавя в комюникето.

ЕМА разрешава да се използват лекарства на територията на Европейския съюз. Тя се опитва да реши дали ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“, която току-що започна да се прилага във Великобритания, и друга, направена от американската фирма „Модерна“, са безопасни за употреба в страните от ЕС. Не е ясно дали хакерите са получили достъп до документите на „Модерна“.

Тази кибератака е поредната от серия нападения и предупреждения за заплахи от хакери спрямо производители на ваксини и органи, отговарящи за общественото здравеопазване през последните месеци, изтъкна Би Би Си. Тайните служби предупредиха това лято, че руското разузнаване взима за мишени организации, които се опитват да разработят успешни ваксини срещу коронавируса във Великобритания, САЩ и Канада. Британският Национален център за киберсигурност (NCSC) заяви, че хакерите почти сигурно действат като „част от руските разузнавателни служби“. NCSC назова хакерската група АРТ29, известна и като The Dukes или Cozy Bear. Центърът изтъкна, че е над 95% сигурен, че групата е част от руските разузнавателни служби. Cozy Bear за пръв път бе идентифицирана като значителна заплаха през 2014 г. от американската фирма за киберсигурност Crowdstrike. Тя описа групата като агресивна. АРТ29 бе замесена в хакването на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ по време на президентските избори през 2016 г. Година по-късно тя атакува и норвежката Партия на труда, министерствата на отбраната и на външните работи, както и националната служба за сигурност на Норвегия, припомни Би Би Си.

Няма яснота за детските ясли и градини

Дума   Стр. 2


Детските ясли и градини може и да не бъдат отворени от понеделник, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов. В понеделник премиерът Борисов обяви, че от 14 декември те ще бъдат отворени, по-късно същия ден Ангелов уклончиво потвърди, а след още няколко часа заяви, че ще зависи от данните за заболеваемостта към края на седмицата. „Не се готвим да отворим детските градини. Към момента данните не ни водят в тази посока, остават още 4 дни от седмицата“, заяви министът вчера и допълни, че решението не било политическо и трябвало да бъдат чути експертите.

Данните от Националната информационна система показват спад на положителните ПСР тестове с по-малко от половин процент в сравнение с 27 ноември, когато бяха въведени по-строгите противоепидемични мерки. 14-дневната заболеваемост показва известен спад, но по 14-дневна смъртност страната продължава да е втора сред 31 европейски държави, сочат данните на Европейския център за контрол на болестите.

Ангелов призна, че за последните 12-13 дни натискът върху болниците като цяло не е намалял. По думите му са заети 52% от леглата за пациенти с неусложнен КОВИД-19 и 42% от интензивните легла. Министърът настоя, че България има най-много в ЕС болнични легла на глава от населението. Въпреки това в сряда бе съобщено за починал пациент пред лечебно заведение в Благоевград, а вчера – и във Варна. Случаите се резследват от медицинския надзор.

Още днес ще бъде решен проблемът със забавените 1000 лв. за личните лекари, обеща министър Ангелов и обясни, че ставало въпрос за бюджетна процедура. От НЗОК заявиха, че авансово ще бъдат преведени и парите за декември.

Властта продължава да дели лечебните заведения

Изменение в ЗОП се е „загубило“ от Министерския съвет до Народното събрание

Дума   Стр. 3


Управляващите продължават тихомълком да прокарват свои „правила“, стана ясно при вчерашното обсъждане на промените в Закона за обществените поръчки. Става въпрос за възможността частните болници, които макар да ползват обществен ресурс (пари от НОЗОК), продължават да не са задължени да правят обществени поръчки за лекарства. В началото на годината се разрази скандал, че едно и също лекарство в частна и в държавна болница се купува със 7 до 8 пъти разлика в цената. Това по-ложение е от 2016 г. Оказа се, че само за година, и само за 1 продукт, НЗОК е ощетена с около 800 хил. лв.

БСП няколко пъти пуска позиции и критики по темата към управляващите, а министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща занапред въпросните болници, заедно с държавните и общинските, да правят обществени поръчки за лекарства, консумативи и пр. Когато в началото на юли бе представен за обсъждане проект на промени в ЗОП, това условие бе записано. В края на октомври обаче стана ясно, че частните болници запазват привилегията да не правят обществени поръчки, въпреки че 20 дни по-рано от правителството съобщиха обратното. „Недоразумението“ се изясни: текст за промяната бил приет на правителствено заседание, но в правителствената информационна система бил въведен законопроектът без текстовете за частните болници.

„За 8 месеца това предложение се загуби по коридорите на властта и сега ни се предлага текст, който отново дава възможност на същите лечебни заведения да не извършват обществени поръчки. Тоест извършва се нещо, което е абсолютно неправомерно и неправилно“, възнегодува депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той припомни и законопроект, в който лечебните заведения бяха определени като публичноправни. „Тогава се обясни как определени лечебни заведения и техните ръководители трябва да бъдат гласувани от Агенцията за публични предприятия, която няма нищо общо със здравеопазването“, категоричен е проф. Михайлов, който подчерта, че ЕС започва процедура срещу България по този въпрос. „С това законотворчество в областта на здравеопазването, което ние реализираме под натиска на управляващата коалиция през последните 4 години, няма никога да се сдобием с качествено здравеопазване“, предупреди социалистът.

Въпреки по-ранните обещания, мнозинството отхвърли предложението на БСП частните болници, които се финансират с обществен ресурс, да бъдат задължени да правят обществени поръчки при закупуването на медикаменти и консумативи.

 

Работа наполовина

Аида ПАНИКЯН

Дума   Стр. 6


Правителството щедро-щедро обещава. И съвсем очаквано – още „по-щедро“ пести или поне бави. Очевидно месец не е бил достатъчен, за да изпълни обещанието си към личните лекари и да им даде по 1000 лева. Не е единичен случай. Колко пъти личните лекари с месеци чакаха обещаната от държавата добавка от 1,90 лева към намалените потребителски такси на пенсионерите? Все накрая касата опира пешкира (не, чеитяе безгрешна!), когато стане въпрос за пари от бюджета за доктори или болници. Винаги друг е „виновен“, но никога правителството. Важното е в навечерието на празници премиерът да се изправи под прожекторите и да обяви колко много пари Той е дал на докторите.

Проблемите се нижат един подир друг. КОВИД-кабинети в ДКЦ има, но те договори с касата още нямат, а когато ги имат, ще са до края на годината. Тогава ли е крайният срок на действие на болестта? Електронни направления за PCR тестове има, но добре, че останаха и хартиените, че модерното нещо комай доста време ще отнеме, докато заработи както трябва навсякъде. Чакаме електронните рецепти, но отсега знаем, че и там нещата ще са… наполовина направени.

Болнични легла имаме най-много на глава от населението в ЕС. Но те все някак не достигат, когато са най-необходими и все някой пациент умира на стълбите пред болницата.

Овладяваме пандемията, но болните в реанимация стават все повече, а по починали упорито стоим на първо-второ място в ЕС. Да, това е просто статистика, но зад нея стоят човешки съдби и животи. Защо нещо все куца? Онова, дето куца, куца от години, а стопанинът му правеше всичко възможно да му отнеме дъха. Онова, дето куца, сякаш чакаше една пандемия, за да куца още повече. И днес, колкото и хвалби да се леят за дадени пари, то не може да се поправи. Защото пак работата е свършена наполовина.

Няма да отворят детските градини и яслите в понеделник

Земя  Стр. 2


Не се готвим да отворим детските градини. Към момента данните не ни водят в тази посока, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб седмица след като премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова допуснаха отваряне на детските градини и ясли на 14 декември, съобщи Топновини.бг. За по-ранно отваряне за забавачниците заговори премиерът, а столичният кмет пък заяви готовност това да се случи, ако броят на новозаразените намалее. За здравния министър обаче данните не са достатъчни, за да се разпореди отваряне на детските градини. Той призова да се изчакат останалите дни до края на седмицата, които ще покажат дали има тенденциозен спад на заболеваемостта и смъртността от COVID-19. Ако до края на седмицата имаме данни, които показват намаляване на заболеваемостта и смъртността, ще вземем решение“, допълни здравният министър, като подчерта, че решението няма да е политическо, а ще се основава на експертни мнения. Министърът обърна внимание, че до края на въведените по-строги мерки остават още 10 дни, което означава, че все още е рано да се правят изводи от частичното затваряне на обекти в страната.

Властите отчетоха „крехки признаци“, че епидемията отслабва

Земя  Стр. 2


Здравните власти отчетоха първи крехки признаци, че епидемията започва да отслабва по време на редовния си брифинг вчера.

За последните 7 дни оздравелите от COVID-19 инфекция у нас са 16 872 души, а само за тази седмица те са 11 405. Тези числа са надеждата в битката, която продължава да указва натиск върху здравната системата, каза здравният министър, цитиран от Медия пул.

По показателя 14-дневна заболеваемост България е на 9-о място в Европейския съюз с 554 на 100 000 заболели. На Балканите сме на трето място, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По отношение на 14-дневната смъртност България е с показател 27,5 на 100 000 население – на 2-ро място в ЕС и Европейското икономическо пространство. Но хубавото в цялата работа е, че в момента в нашата страна се бележи през последните 10 дни слаба, крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което в никаква степен не бива да намали нашата бдителност и да направи така, че нещата да тръгнат в обратна посока, заяви Кантарджиев. Много е крехка кривата на намаляване на заболеваемостта и е много рано да правим каквито и да било изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорим при въвеждането на мерките, каза от своя страна Ангелов.

Той отчете, че 52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42%. Вчера в страната бяха отчетени 3328 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, докато броят на излекуваните е 3050.

Направени са 8578 PCR теста, което означава, че заразените са 38,7% от тестваните. Така общият брой на заразените с коронавирус от началото на пандемията у нас вече е 171 493, от които активни са 94 132. Броят на излекуваните е 72 078. На лечение в болниците засега са 6998 души, от които 544 в интензивни отделения. Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 5283, като 127 са смъртните от последните 24 часа. Продължава да се увеличава броят на заразения медицински персонал и той вече достига 7445 души от началото на пандемията. От тях 2516 са лекари, а 2420 – медицински сестри. Активните случаи на медици към момента са 3590, от които на домашно лечение са 3362, в лечебни заведения са 228, в интензивни структури са 27. Натискът е огромен. Според едни мерките са либерални, според други – не, а трети не вярват в съществуването на вируса, предупреди здравният министър. Ангелов припомни, че вирусът изненадва всички прогнози и „всички сбъркаха“.

Предпазвам се от категорични мнения, заяви министърът. Следим всяка една тенденция, в България, във и извън Европейския съюз. Ситуацията е много динамична, тя изисква едно надлъгване с вируса, така че да го победим. Надеждата идва с ваксините, заяви още Ангелов, цитиран от Медияпул.

В Италия дете е преболедувало CОVID още в края на ноември миналата година

Земя  Стр. 13


Новият коронавирус е бил открит у дете на 4 годинки в Италия още през ноември 2019 г., показва ново изследване на Държавния университет в Милано, предадоха АНСА и ТАСС.

Детето от северния италиански град проявило първи симптоми – кашлица и хрема – още на 21 ноември 2019 г. В края на същия месец то било доведено в отделение за спешна помощ в града.

След няколко дни детето получило и кожен обрив, тогава то било подложено на изследвания. По това време обаче никой в Италия не е могъл да заподозре, че може да става дума за новия коронавирус, за който бе съобщено официално от китайските власти едва на 31 декември във връзка с огнището в град Ухан.

На детето била поставена диагноза дребна шарка. Впоследствие го изследвали отново и тогава установили новия коронавирус.

Това показва, че вирусът е циркулирал в Италия много по-рано от предполаганото. Италианските власти съобщиха за първи потвърден случай на зараза с коронавирус в страната на 21 февруари 2020 г.

Само на едно заседание правителството отпусна

Капитал  Стр. 5


допълнителни разходи за над 460 млн. лв. Решенията са като „загрявка“ за традиционното голямо харчене в края на годината, което вероятно ще се прояви с пълна сила в следващите три седмици. Сега най-голямата сума е за различни общински проекти и възлиза на 264 млн. лв. Над 61 млн. лв. ще отидат за допълнителен трансфер към здравната каса заради очаквано неизпълнение на приходите. Сред по-едрите разходи са и 21 млн. лв. за авансово плащане по договора за патрулен кораб за армията.

Кой излекува излекуваните

Капитал  Стр. 6


Премиерът Бойко Борисов обяви, че „най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко“ и те започнаха да рапортуват бодряшка статистика. Нищо, че за поредна седмица България е на първите места по смъртност в ЕС от COVID-19, а заетите болнични легла достигнаха обявения максимум от 7000. На заседание на правителството министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва и за излекуваните рекордни 16 028 души за седмица, което означавало, че системата се справяла все по-успешно. В България за болни се смятат всички с положителен PCR (антигенните не влизат в обявяваните данни). Тези, които не стигат до болница, са основният дял в статистиката и „оздравяват“ автоматично на 14-ия ден, когато им свършва карантината. Данни за реалното им състояние няма – хората си създават представа от собствения си опит и това, което научават от близките и познатите си. От началото на пандемията България е страната с най-малко тестове в ЕС и без разбивка колко са повторни на пациенти в болниците, колко са безплатните и колко са си платили гражданите. С уточнението, че платени от здравната каса тестове за гражданите има едва от седмица.

И вместо дори сянка на неудобство от това, че за разлика от повечето европейски страни тук хиляди хора се изследват за своя сметка, властта изпраща директори на държавни болници в медиите да хвалят политиката й. В сряда проф. Борис Богов, новият директор на „Александровска“, се престара с обяснението си по „Нова“, че PCR-ите не са безплатни, защото българите били на първо място в ЕС по пътувания в чужбина. Не беше и попитан откъде му е информацията, която данните на „Евростат“ силно опровергават.

Със сигурност, ако след като „отворим отново всичко“, ситуацията се влоши, виновни пак ще са гражданите – причина винаги ще се намери.

Каква е връзката на Пфайзер с Бил Гейтс

Стандарт  Стр. 6, 7


През последната седмица едно изглеждащо Дизключително достоверно“ писание, подписано от някой си К. Милка, се разпространява из редица сайтове и социални медии. Любителите на конспирациите си го разпращат с невиждана страст. Но никой не си прави труда да провери дали фактите, изложени в този текст, имат нещо общо с действителността. Вместо това, стотици са коментарите как брака между сина на Пфайзер и дъщерята на Гейтс хваща в сатанинска прегръдка компанияга и милиардера, която задушава света.

Каква е истината?

„Компанията Пфайзер е на 57-мо място в света по приходи според Fortune“, пише в поста. Това е публична информация. Нещо повече – по данни от 2019 г. приходите са 51,75 милиарда щатски долара, приходите от дейност -16,30 милиарда щатски долара, чистият доход е 16,27 милиарда щатски долара. Общата сума на активите е 167,489 милиарда щатски долара, общият собствен капитал е 63,14 милиарда щатски долара и 88 300 са служителите на компанията.

ДУправител на Амстердам Интернет Ексчейндж (тук е разказана сложна взаимовръзка между споменатата фирма, която била въвела 4G инфраструктурата в Холандия, Белгия и част от Франция, но всъщност била собственост на едно от дружествата на Пфайзер – бел.ред.) е Евиан Блейк, съпруг на Кристин Гейтс-Блейк – сестра на Бил Гейтс“, пише в поста на Милка.

Сестрата на Бил Гейтс Катрин обаче е омъжена за скромен човечец на име Джон Блейк, който няма нищо общо с фирмата, разкрива Списание 8.

„Управител на Pfizer е Алберт Бурла- 59 годишен Грък“. Алберт Бурла, освен управител на Pfizer е и член на борда на Директорите на Биотехнолоджи Иновейшън Организейшън (ВЮ)И, се разказва още в поста. Това е всеизвестен факт. Но не е истина следващото Дразкритие“.

„Опасни“ връзки

„Изпълнителен директор на BIO до 2012-а година е Мишел Мак Мъри-Хийф – сегашният президент на фондацията на Бил Гейтс – „Бил и Мелинда Гейтс Фондейшън“, пише в поста. Всъщност, Мишел МакМъри-Хийф е настоящ директор на BIO и не само че не е президент, но изобщо не фигурира в управителното тяло на фондацията, нито е сред попечителите.

„Синът на Алберт Бурла (управителят на Pfizer) е Джейми Бурла Ц 28 годишен, сгоден за Дженифър Катрин Гейтс – 24-годишната дъщеря на Бил Гейтс“, пише в поста. Вярно е само, че една от дъщерите на Бил Гейтс е на 24 и се казва Дженифър. Тя обаче не е сгодена. Има си гадже, египтянин на име Найел Насър.

Все пак има връзка между Бил Гейтс и Пфайзер.

Първият факт, който го доказва, е илюстрацията към този материал. Това е скрийншот от сайта на „Бил и Мелинда Гейтс Фондейшън“.

Вторият факт е изказване на Бил Гейтс от преди 4 месеца, което гласи: „…Единствената ваксина, която, ако всичко върви перфектно, може да потърси лиценз за спешна употреба до края на октомври, ще бъде Pfizer.“

И третият факт е „Фондацията Гейтс, създадена от Бил Гейтс и съпругата му Ме-1 линда, обяви през март сътрудничество за разработване на ваксина против коронавирусе няколко компании, включително Pfizer. Семейството потвърди, че притежава акции в Pfizer, както и в Johnson & Johnson, Merck и други и че фондацията е отпуснала безвъзмездни средства на Pfizer за милиони долари за разработването на различни ваксини през последните години.

V day даде старт на десанта срещу вируса

Екатерина НИКОЛОВА

Стандарт  Стр. 8


Когато всяка година след края на Втората световна война светът с благодарност отбелязва D day, едва ли е някой е подозирал, че в мирна, щастлива и богата Европа ще настъпи ден, който ще се правят аналогии с десанта в Нормандия и началото на победния поход на съюзниците. 6 юни 1944 г. остава в историята като най-големия десант в света. Операция, обединила 7000 кораба и десантни съда, 11000 самолета и 176000 бойци от САЩ, Англия и Канада.

Днес е V day, обяви здравният министър на Кралството Мат Хенкок пред Скай Нюз, изтъквайки по този начин историческата значимост на най-голямата логистична операция на Острова от времето на Втората световна война. На 8 декември Великобритания стана първата страна в света, която започна десант срещу новия враг на човечеството – смъртоносния коронавирус. В 50 болници на Острова стартира масовата ваксинация срещу Ковид-19 – още преди Европейската комисия по лекарствата официално да е дала всички разрешения за препарата. Тя ще се прави с медикамента на Pfizer и BioNTech

За да се подсили усещането, че светът наистина е във война със заразата, операцията по доставката и охраната на ваксините в Англия пое външното разузнаване на Кралството. Най-голямата логистична операция на Острова е под контрола на британското разузнаване. МИ-6 призова да не се оповестяват местата, на които се пази ваксината. Армията се включи в доставките. Военни самолети се заеха с транспорта на дозите от завода в белгийското градче Пюре, което бе избрано от Pfizer за производството на медикамента, до всички точки на Острова. Целта е да се избегнат забавяния по пристанищата, обяви британското здравно министерство.

Къде вече ваксинират

40 милиона ваксини осигури Великобритания за гражданите си. Те ще стигнат за имунизацията на два етапа на 20 милиона души в 70-милионната страна. Втората ваксина се поставя точно 21 дни след първата, за да е ефектът от имунизацията максимално добър. До края на седмицата във Великобритания ще бъдат доставени първите 800 000 дози. От 14 декември общопрактикуващите лекари ще поставят ваксината в над 1000 дистанционни центъра в страната.

Първи ще се ваксинират хората над 80 г., медиците и останалите лица на първа линия, както и обитателите на старческите домове,които са най-уязвими. Британската кралица Елизабет, която е на 94 г. и съпругът й Филип, който е на 99 г., заявиха готовност да се ваксинират и обещаха, че се съобщят официално, когато го направят.

Масова ваксинация, но със собствения си медикамент, започна в същото време и Русия. По разпореждане на президента Врадимир Путин първо започна имунизацията на военните. Планира се да бъдат ваксинирани над 400 хиляди военнослужещи като 2,5 хиляди от тях вече са имунизирани. До края на тази година броят им трябва да стигне 80 хиляди, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу. Руската ваксина е много добра, защото федерацията има много развита вирусология, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Но уточни, че ние не можем да я ползваме, защото Русия не е в ЕС и медикаментът не може да бъде признат от европейската регулация.

Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и министър проф. Костадин Ангелов обявиха, че ще са сред първите у нас,които ще се ваксинират. Очаква се стартовата пратка на Pfizer и BioNTech да е в България до 31 декември. До 27 декември пък Европейската комисия по лекарствата трябва да даде дългоочакваната зелена светлина за препарата.

3 вида ваксини ще дойдат у нас. Първа ще е тази на Pfizer и BioNTech, за която държавата закупи и специални хладилници, тъй като медикаментът се съхранява при минус 70 градуса. В тях могат да се пазят 100 000 дози. При нормална температура ваксината е годна едва 5 дни. До края на януари се очаква и препаратът на американската компания „Модерна“, който може да се пази в обикновените болнични хладилници.

Кой коя ваксина ще предпочете е въпрос на личен избор, каза доц. Кунчев, въздържайки се от препоръка, тъй като все още спецификациите на отделните ваксини и листовките им за потребители не са дадени на отделните здравни власти в Европа.

Ваксината у нас ще е безплатна и доброволна, ще се поставя само от лекар. Здравното министерството изготви и оповести национален ваксинационен план, според който българите ще се имунизират на 5 групи. В първата са 243 600 души на първа линия – медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи,лекари по дентална медицина, фармацеври, помомощник-фармацевти. Във втора фаза ще се ваксинират учители и педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки. Третата група са лица, участващи в дейности по поддържането на държавата, като ВиК секторът например. След това са възрастни над 65 г. и хората с придружаващи заболявания. Очаква се необходимият брой ваксини за тях да е 1 800 000. В пета фаза влизат уязвими групи заради начина им на живот. Абсолютна глупост е, че ваксината променя човешкото ДНК,обори поредните спекулации доц. Кунчев. И обясни, че информационното РНК,използвано за ваксината, влиза в цитоплазмата на клетката, където са митохондриите. Това не е генетика, заяви Кунчев. Никога не се дънили с ваксинациите, обобщи Кантарджиев.

Pfizer прави и ваксина като капки за нос

Стандарт  Стр. 8


Нова, още по-мощна ваксина срещу коронавируса, разработва Pfizer. Испанският вирусолог Хосе Антонио Лопес разкри пред LaSexta Noche, че „фирмата работи с лиофилизирана ваксина (преминаване на продукта от твърдо в газообразно състояние), която със сигурност ще бъде поемана през носа. Новата ваксина е революция, тъй като няма да е необходимо да се поддържа при екстремно ниски температури от минус 70 градуса. Лопес подчерта, че приемането на ваксината през носа „ще означава активиране на по-директната имунна система, която се задейства при заразяване с вируса“. По думите му поради това „със сигурност имунният отговор може да бъде по-мощен“. Освен това съхраняването и транспортирането на такава ваксина ще е много по-лесно.

Бъдещето на света зависи от града на дяволската бира

Стандарт  Стр. 8


Бъдещето на света зависи от белгийско градче – Пюре. То е толкова малко, че паркингът му е „сърцето на града“. Приютява едва 17 хил. холандско говорящи жители. Но в момента всички са вперили очи в него. Защото именно там американската компания Pfizer ще произвежда така чаканата ваксина срещу коронавируса. Създаде я заедно с германската компания BioNTech. Доскоро светът не бе чувал за Пюре. А в самата Белгия го свързваха предимно с дяволската му бира – тъмно и доста силно пиво с 8,5 % алкохол, което носи името Duvei (от холандски – дявол). Само допреди месеци кметът му Коен Ван ден Хювел, който от 24 години управлява града, нямаше друга грижа освен да решава конфликти между крайно десни. Сега обаче той се ползва с внимание, по-голямо от това към холивудска звезда. Получава тонове медийни запитвания за интервюта и репортажи от цял свят, разказва Politico. През XIX век градът е бил просто земеделска земя, приемана като „края на света,, заради своята отдалеченост. Това се променя към средата на XX век, когато Пюре е свързан с пристанищния град Антверпен посредством влак и редица нови пътища. Благодарение на това сега той се намира между летището в Брюксел и пристанището на Антверпен. Благодарение на тези инвестиции можете да изнасяте продукти от тук с кораб и самолет по доста бърз начин, което е основен актив, ако произвеждате нещо, което се изнася в световен мащаб, обяснява Ван ден Хювел. Още през миналия век белгийското правителство лансира поредица от закони, за да направи страната по-привлекателна за външни инвестиции. След старта на плана Маршал в региона започват да се вливат капитали от чуждестранни медицински и химически компании като Alcon и Upjohn.HflKon от тях напускат страната впоследствие, а други като Pfizer – процъфтяват. Първоначалната инвестиция на Upjohn- компания, която по-късно е придобита от Pfizer, направи Pfizer Puurs един от най-големите производствени обекти на гиганта в цял свят. В резултат на това днес там се произвеждат повече от 400 млн. дози ваксини и лекарства всяка година. Броят на служителите се е удвоил през последните 10 години и към момента той достига 3000. Наетите може да нараснат още, след като обемът на производството на ваксината се увеличи през идните месеци, според говорителя на Pfizer Коен Колпарт. Той твърди, че компанията продължава да инвестира в Белгия благодарение на „високотехнологичния опит и обучението на нейния персонал и високото ниво на академични изследвания». Pfizer Puurs всъщност е част от по-голяма фармацевтична екосистема в Белгия. Страната се нарежда в челната тройка на Европейския съюз за износ на фармацевтични продукти, заедно с Германия и Ирландия. Големите фармацевтични имена като Johnson, Biocartis, Novartis и GlaxoSmithKine имат дълга история в страната – както в производството, така и в научноизследователската и развойна дейност. Според Франк Бекс, ръководител на химическата федерация във Фландрия, неслучайно има и толкова много белгийци сред големите имена в индустрията. Достатъчно е да споменем Пол Янссен, основателят на Johnson Pharmaceut са, която в момента е дъщернакомпания на Johnson & Johnson, Пол Стофелс, главен научен директор на Johnson & Johnson, Питър Пиот, който помогна за откриването на вируса Ебола и сега е специален съветник по коронавируса на председателя на Европейската комисия. Белгиец е и ръководителят на Оксо)юрдските университетски болници – Бруно Холтоф, който също е близо до пробив за ваксина заедно с Astra Zeneca.

Фармацевтичният сектор определено процъфтява. Инвестираме много във висше образование и научни зследвания, което води до високообразован персонал и академични болници, с които фармацевтичните компании могат да работят заедно по клинични изпитвания“, каза фламандският министър на икономиката Хилде Кревиц. Освен всичко друго местоположението на Белгия в сърцето на Европа много помага. Летище Брюксел е едно от първите, които са специално сертифицирани от Международната асоциация за въздушен транспорт за превоз на товари на фармацевтични продукти. Половината от производството на белгийски фармацевтични продукти се изнася извън ЕС. Кметът на Пюре признава, че градът му е имал късмета да бъде избран за производствен обект на Pfizer, но също така гарантира, че американците искат да останат. Ван ден Хювел е известенкато приятелски настроен към бизнеса. Такава е местната му политика – когато Pf zer поиска нещо, градът прави всичко възможно да го осъществи. Показателен е примерът за продадения накомпанията път, скойто тя успява да свърже два от своите обекти. Фармацевтичните компании в града- Pfizer, Novartis, Alcon и местният стартъп Purna, осигуряват над 5000 стабилни работни места. Равнището на безработица в Пюре е едно от най-ниските в провинция Антверпен. „Почти всеки в града познава някой, който работи за една от тези компании“, споделя кметът. Хората в Пюре са доволни от това, но признават, че за съжаление местното производство няма да им осигури по-бърз достъп до ваксината срещу коронавирус.

Швеция доказа, че в пандемията богоизбрани няма

Иван ВАТАХОВ

Стандарт  Стр. 10-11


„Историята ще ни съди“, казваше шведска епидемиоложка още в края на март, коментирайки специалния подход на страната към борбата с коронавируса. Оттогава минаха повече от осем месеца и вече можем да кажем, че препоръките към хората, вместо задължителните ограничения, не дадоха очаквания резултат дори в държава, чиито граждани се доверяват на властите до голяма степен безпрекословно.Шефът на епидемиолозите на Швеция Андерс Тегнел смело повтаряше, че твърдите ограничения (които по-късно възприеха английската дума „локдаун“), каквото е дори носенето на маски, само пораждат ненужна паника. „Шведският модел“ обаче още в онези първи стъпки на пандемията беше подложен на остра критика, не само от чужди, но и от местни медици и епидемиолози. Някои от тях и допреди дни все още призоваваха властите да наложат ограничения по примера на съседните и близки по манталитет държави Дания, Норвегия и Финландия.

Днес наблюдатели и хора, следящи новините от света, продължават да се питат какво се случва с епидемията в Швеция и дали можем да говорим за провал на „шведския модел“ на борба с COVID-19.

Незадължителни маски и по-малко тестване

Заразен номер едно в Швеция беше регистриран още на 31 януари – жена, завърнала се от китайския град Ухан, който по онова време беше епицентърът на COVID-19. На 9 март страната откри и първия случай на местно предаване на вируса, а два дни по-късно първият пациент почина от усложнения. До края на март коронавирусната болест вече бе засегнала почти 5000 души, от които 334 починаха. Докато при подобни темпове повечето страни в Европа и света въвеждаха първия си в историята локдаун, Швеция бе почти единствената (с изключение, може би, на Беларус), която твърдо реши да не се съобрази с препоръките на лекарите…

Още през януари главната епидемиологична агенция на Швеция – Държавната агенция по здравеопазване – смело и безотговорно препоръча да не се ограничават пътуванията в чужбина. По-късно се видя колко недалновидно е това, след като коронавирусът бе открит при завръщащи се от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, където епидемията бушуваше с пълна сила.

Заповедите не се смениха и през февруари, когато тестваха само посетители от страни с огнища на COVID-19. И след потвърждаването на местното предаване на вируса, агенцията публикува редица препоръки: ако е възможно, не напускайте дома си, поддържайте социална дистанция и не се свързвайте с възрастни роднини. Но страната не въведе никакви наказания за нарушаване на тези иначе умни мерки. В началото на април коментаторите ахнаха и възхваляваха целия народ на скандинавската държава: шведите се доверяват на властите и следователно просто няма нужда да се въвеждат твърди ограничения. Единственото изключение беше забраната за събиране на групи от над 50 души, която беше въведена в края на март. Само ученици от гимназиите и студентите посещаваха занятия, а по-малките минаха на дистанционно обучение. „Шведският модел“ обаче имаше две съществени разлики, свързани с отношението към маските и тестването. И тогава, и сега маските дори не се споменават в списъка със съвети за противодействие на разпространението на COVID-19. Андерс Тегнел в началото на април, в писмо до Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, се противопостави на задължителното носене на маски на обществени места. Тогава той заяви, че зад тази препоръка не стои никаква доказателствена база и тя само „ще навреди на комуникацията и на доверието сред населението и медиците.“ Освен това лекари се оплакаха, че са били порицавани от началниците си, че носят маски, дари имаше и изгонени от работа.

Тестването за COVID19 също бе ограничено. В самото начало, както вече бе споменато, тестовете бяха правени само на посетители от страни в риск. След това – само на хора с тежки симптоми и пневмония. Дори през септември Държавната агенция по здравеопазване се аргументираше с твърдението, че хората с коронавирус без симптоми на заболяването не могат да бъдат заразни. Да не говорим, че в Швеция липсва и централизирана система за проследяване на контактите -каквато имат повечето държави по света.

Когато шефът е сигурен, че е прав

Подходът на Швеция (или по-скоро подходът на Андерс Тегнел) към борбата срещу коронавируса, разбира се не беше споделян от всички. Още на 14 април 22-ма учени пуснаха открит призив във вестник „Дагенс нихетер“, озаглавен „Агенцията за защита на здравето се провали. Политиците трябва да се намесят.“ Те посочиха, че през април повече хора на милион умират в Швеция от COVID-19, отколкото в Италия. Тогава Тегнел пренебрегна призива, като каза че авторите му се осмеляват да манипулират данните (независимо, че ставаше дума за официални статистически данни). По-късно авторите на статията създадоха независимата асоциация Vetenskapsforum COVID-19 (в превод Научен форум COVID-19) и призоваха за въвеждане на локдаун в Швеция, по примера на съседните Дания, Норвегия и Финландия. Далеч не всички разбираха тяхната критика към действията на властите. Според члена на Vetenskapsforum COVID-19, алерголога Ян Льотвал, един от колегите му нарекъл статията в „Дагенс нихетер“ срамна и казал, че те „трябва да се отнасяме с уважение към длъжностните лица, отговарящи за общественото здраве. За твърдоглавата позиция на Тегнел не на последно място повлия и неговият предшественик на поста – епидемиологът Йохан Гизеке. В средата на април той публично разкритикува изявленията на неговите британски колеги за необходимостта от въвеждане на строги ограничения, за да се сдържа COVID-19, и заяви, че след края на пандемията смъртността от коронавируса ще бъде на нивото на сезонния грип (0,1%), а може би и по-малко. И всичко това, защото преобладаващото мнозинство от хората (98-99%) дори не забелязваха как се разболяват от COVID-19. Освен това, според Гизеке, „авторитарни“ лидери като Виктор Орбан в Унгария са се възползвали от пандемията, за да концентрират още повече власт в своите ръце и да ограничат свободите на хората. Няма нищо по-вредно от скандинавските народи от това да се ограничава демокрацията. В това отношение те са може би най-зрелите общества в света.

През юни обаче Тегнел, в интервю за общественото радио на Швеция, за първи път публично призна недостатъците на стратегията за борба с коронавируса, за която активно се застъпваше. Тези недостатъци, по неговото мнение били само два – че властите са реагирали по-късно и че не са били спасени обитателите на приюти за възрастни хора. Само в Стокхолм близо хиляда от общо 14 000 възрастни жители са починали във въпросните домове. Наскоро шведски журналисти изригнаха и нарекоха това „асистирано от властите самоубийство“.

Тегнел се опита да се измъкне, като каза, че ако пак се случело подобна болест да се появи, то властите биха действали с ограничения, но в среден размер, на този прилаган в останалия свят за противодействие на коронавируса.

Както Тегнел, така и Гизеке, също публично популяризираха идеята за т.нар. стаден имунитет, който учените унищожиха като идея. Подходът, който Великобритания и Холандия за кратко възприеха по това време, беше да позволят на населението да се възстанови от COVID-19 и да развие антитела към него, като се фокусират върху подпомагането на най-уязвимите групи от населението.

В началото на май Гизеке изчисли, че 21% от населението в Стокхолм има антитела; измерванията показаха, че реалното число е три пъти по-ниско. През септември Държавната агенция по здравеопазване заяви, че 6-8% от хората в Швеция са развили антитела до средата на юни, т.е. далеч по-малко от 60-70%, необходими за стадния имунитет.

През лятото в Швеция беше създаден комитет, който да разследва действията на властите за противодействие на коронавируса. Уви, разследването трябваше да се ограничи само върху това защо ограничителните мерки по отношение на домовете за възрастни хора са били въведени късно. Окончателните резултати от разследването трябва да бъдат оповестени от комисията чак до февруари 2022 година. Я камилата, я камиларят, както обичаме да казваме ние българитеЕ

И дойде втората вълна на напастта

До юли изглеждаше, поне така славеха късогледи коментатори по света, че Швеция е поела контрола над епидемията: броят на хората с COVID-19, регистрирани на денонощие, рязко бе намалял. А шведската икономика, без да се отчита предишната голяма криза от 2008-2009 г., пострада по-малко от средното за Европейския съюз и водещите страничленки.

„Най-накрая стигнахме показателите, които се надявахме да постигнем много по-рано“, нееднозначно обяви тогава Андерс Тегнел. С настъпването на есента, в света (включително в Европа) започна втората вълна от заразяването с коронавируса. Природата на вируса все още не е напълно изяснена: има предположение, че SARS-CoV-2 (както е пълното му име) мутира и се разпространява предимно в Европа. Друго обяснение е, че нарастването на броя на инфектираните е резултат от отслабените през лятото ограничения. Специално шведите през лятото традиционно ходеха на почивка в селски къщи, където няма тълпи от хора – така че завръщането на почиващите в градовете може да обясни отлагането на втората вълна на COVID-19 в скандинавската държава.

През октомври дойде и отмъщението на вируса. Броят на пациентите с коронавирус, включително болните, в Швеция започна рязко да нараства. На 19 ноември в страната бяха регистрирани рекордните 7629 души с COVID-19 и от тогава насам средно броят е около 3000-4000 (като изключим статистиките от последните дни по обясними причини). Според официалната статистика от края на октомври броят на смъртните случаи от усложнения, свързани с от с болестта, както и броят на хоспитализираните в интензивни отделения, започва да расте.

Влошената ситуация с коронавируса се е отразила и на отношението на хората към него, твърдят интервюирани от информационни агенции хора, живеещи в големите градове на страната. Според тях сега шведите сега по-съзнателно следват препоръките на властите. Хората все повече се опитват да избягват близък контакт и да носят маски по-често. Въпреки това много от все още не спазват препоръките за социално дистанциране, дори ако се вземе само публичният транспорт.

Най-накрая ограничения

Странно, че чак сега за сериозността на ситуацията се сети и шведският премиер Стефан Льовен. В началото на ноември той премина в доброволна самоизолация след контакт с човек, контактувал със заразен с COVID-19. „Все повече хора се заразяват. Все повече умират. Ситуацията е сериозна“, каза той тогава. И по-късно тонът на Льовен продължи да остава песимистичен: „Всичко, което ние, като страна, сбъркахме досега, ще си го платим на по-късен етап… Може да звучи грубо, но това е реалността.

През ноември шведските власти увеличиха броя и силата на „ограниченията“, но отново под формата на препоръки, а не на задължителни разпоредби. Страната лимитира продажбата на алкохол след 22:00 ч. в ресторанти и кръчми, а по-късно забрани на повече от осем души да се събират на обществени места, с изключение на заведенията за хранене при частни срещи. Но и сега много от ограничените не спазват мерките, признават шведи. Най-скорошно проучване на статистическия институт Ипсос показва, че шведите все по-често поставят под въпрос действията на правителството. Ако през октомври действията на властите за борба с COVID-19 бяха подкрепени от 55% от хората, сега тази цифра е спаднала до 42%. Защо сега има повече ограничения, отколкото през пролетта, питат се гражданите. Те подозират, че политиците искат да бъдат възприемани като по-способни на решителни действия, независимо, че остават още две години преди следващите редовни избори. Партиите на власт в момента искат да покажат, че са способни да държат епидемията под контрол, но е късно и за това.

Поредният удар идва в момент когато светът се готви усилено да започне масово ваксиниране. Този въпрос ще е все по-трудна тема в Швеция. Скептицизмът по отношение на ваксинирането срещу COVID-19 е на особено високи нива. Доверявайки се на препоръките на властите през 2009-2010 г., рекордните 60% от населението на страната са били ваксинирани срещу свинския грип. В момента към бъдещата ваксина срещу COVID-19 в Швеция се отнасят много по-хладно: 26% казват, че определено ще се ваксинират, други 28% все още не са решили. Шведското правителство, подобно на останалата част от Евросъюза, очаква да получи ваксина срещу COVID-19 в началото на 2021 г. и на първо място да я предостави на най-уязвимите групи – възрастни хора и медицински персонал.

Как шведите възприемат примера на другите държави в Европа?

„Шведският експеримент приключва и действията на страната все по-вече съвпадат с това, което правят съседните страни“, констатира научното списание „Сайънс“. Броят на тестовете в страната на хиляда души население е почти същият като в Норвегия. Сега властите проследяват контактите на пациенти с COVID-19, както се случва в Дания и Финландия. И все пак сухата статистика показва, че ситуацията с коронавируса в Швеция е по-лоша от тази в нейните съседи. Към края на ноември починалите от COVID-19 шведи са 64,37 на 100 хиляди население, докато за Дания тази цифра е 13,83, за Финландия – 7,03, а за Норвегия – 5,95.

Прословутият вече Андерс Тегнел твърдеше през юли, че поради липсата на локдаун Швеция в страната са боледували повече хора, но сега при втората вълна нещата ще преминат по-леко. Учудваща прогноза! През ноември шведската държавна агенция по здравеопазване призна, че греши в предвижданията си относно втората вълна. Както Тегнел, така и премиерът Льовен обаче продължават да уверяват, че в сравнение със съседните страни Швеция е избрала правилната дългосрочна стратегия за борба с CO VID-19. Но това мнение вече не се споделя от повечето шведи. Те се питат защо не е било направено повече по-рано, защо не са имали същите ограничения като в Дания или Норвегия, с които често се сравняват в пандемията.

В края на пролетта, при първото разпускане на ограниченията, специалният подход на Швеция към коронавируса дори предизвика конфликт с Норвегия и Дания. Те се съгласиха да отворят границите помежду си, но не направиха изключение за Швеция. Там пък се разсърдиха, като твърдяха, че това е чисто политическа акция срещу тях. И ето, че дори и днес шведите все още могат да пътуват до другите скандинавски страни, при условие, че се самоизолират за 14 дни или покажат отрицателен тест за COVID-19. Но това вече няма значение, освен ако не бягат от страната по чисто икономически и социални причини. Влошава се положението с икономиката и заетостта. Кой знае какво ще се случи още… Бяха уволнени много хора с образование и стаж. Сега те безуспешно се състезават за работа с висшисти без опит, готови на по-ниски заплати. Подкрепата дойде от съседна Дания, която прегърна останалите без работа опитни шведи, но не се знае колко може да поеме и тя, защото и там ситуацията върви към влошаване.

А властите, въпреки че въвеждат ограничения, май още дълго ще си мислят, че „шведският модел“ и бил за подражание. Такава заблуда в даден момент може да стигне и до геноцид спрямо собственото население. И не се знае дали ще се сбъдне прогнозата на онази шведска епидемиоложка, че историята ще съди управляващите. Много възможно е те да бъдат вкарани в съда и в затвора съвсем реално -за срам за една от най-добрите демокрации в света…

Излизаме от пандемията? Какви са фактите

Диляна ДИМИТРОВА

Сега  Стр. 3


ФАКТ: Премиерът издържа едва седмица локдаун и заговори отново за разхлабване на мерките. „Ние трябва да свикнем, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите са научиха да лекуват“ – тази безоблачна картина рисува Борисов, докато страни с далеч полека диагноза от нашата предпазливо отлагат „свободната Коледа“ (справка – Нидерландия).

Още след първите няколко дни на локдауна здравните власти заговориха, че има наченки на добри новини. Случаите паднаха под 600 на 100 000. За две седмици имаме намаление със 7.1% на заболяемостта спрямо предходните две.

КОМЕНТАР: Какви са данните, за които Борисов никога не говори? Смъртността у нас продължава да бъде в пъти по-висока от отчитаната в почти всички европейски страни. В момента не водим по този черен показател само защото в Словения нещата рязко се влошиха. У нас за последните 14 дни смъртните случаи са 27.7 на 100 000, в Словения са 28.7 и само в още три страни са над 20. Нидерландия има 4.4 смъртни случая на 100 000 и въпреки това се отказа от отваряне за Коледа. Ние не само не се подобряваме, а се влошаваме – през седмицата 23-29 ноември загубихме

929 души, а през първата седмица на локдауна (30 ноември – 6 декември) жертвите бяха 980. Това е над два пъти повече от смъртните случаи в първата седмица на ноември.

В ЕС България е на предпоследно място по тестове след Полша, а от месеци повечето страни правят в пъти повече изследвания от нас, т.е. представителността на нашите данни е съмнителна. Делът на положителните тестове намалява – от 40 на 37.5%. Само в Полша този дял е по-висок, а в страни като Германия, Франция, Испания, Великобритания той в момента е около и под 10%.

В последните дни болнични директори от София говорят за намален натиск над системата. Повикванията в Спешна помощ например са спаднали от 600 на 380-400 на смяна. Това за отделни градове е възможно, но на национално ниво хоспитализациите не намаляват, а в понеделник достигнаха рекордното ниво от 7000 души. В страната има много болници, които са на предела на възможностите си и всеки ден десетки медицински работници се заразяват с COVID-19. Във вторник системата отчете над 150 нови случая сред тях, в сряда -още 164. В много COVID отделения грижите за 20-30 болни са поверени на един човек. Продължаваме да губим всеки ден млади хора без данни За съпътстващи заболявания, а едно предписание за 10-дневна карантина стига до получателя си на 19-ия ден.

На този фон вече е почти сигурно, че от понеделник ще има предсрочно отваряне на детските градини и яслите. Не защото има основание, а защото така иска Борисов. „С бърза отмяна на мерките много бързо ще се върнем в изходна позиция“, предупреди Кунчев. Отсега е ясно, че гласът му няма да бъде чут.

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19?

Премахването на бюрократичните пречки направи възможно бързото разработване и одобрение на оръжието за борба с пандемията

Д-р Марк ТОШНЕР*, СПЕКТЕЙТЪР

Сега  Стр. 6-7


След всички добри новини, които се появиха за ваксините срещу Covid-19 през последните седмици, стана ясно, че не адресираме достатъчно добре опасенията на хората относно безопасността им.

Преди да продължим обаче е важно да знаете кой съм. Аз съм академик в хубав университет. Обикновено не работя върху разработване на ваксини, никога не съм получавал финансиране от „Биг Фарма“ (или който и да е) за проучвания на ваксини, не съм направил кариера в областта и не мога да спечеля много от написването на тази статия. Никога не съм срещал Бил Гейтс и нямам интерес да ви имплантирам микрочип. Както каза някой в Туитър – аз съм само носител на идеята да останем живи. Защо да ме прочетете? Имам опит в клинични изпитвания, провеждам магистърски курсове, в които преподавам на студентите как да анализират клинични изпитвания и, може би най-важното, бях въвлечен да помагам в изпитванията за ваксината на Оксфорд ChadOx, без заплащане и заедно с нормалната ми работа като наблюдател на клинични изпитвания в Кеймбридж. В дебата за ваксината имам кристално ясна идея какво се случва.

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19? Бях притеснен, когато Започнахме изпитванията. Това чувство нямаше нищо общо с доказателствата за безопасност, които според мен бяха категорични. Бях притеснен,

Защото бях посочен за главния учен, който ще поеме отговорност за стотиците колеги в здравеопазването, някои от които мои приятели, получили експериментална в аксина.

Хиляди от най-алтруистичните ми колеги от цялата страна се включиха доброволно като опитни зайчета, така че да не ви се налага на вас да го правите. Това са най-големите герои на пандемията, за които се говори най-малко. Сега имаме 6000 пациенти и множество натрупани данни, които сочат, че ваксините са безопасни. Това не означава, че те не крият рискове, но рисковете от COVID-19 далеч надхвърлят рисковете от ваксината.

Въпреки това много хора се колебаят и има опасения относно скоростта, с която са проведени проучванията, и дългосрочната безопасност на ваксината. Те не са антиваксъри, а притеснението им е основателно.

Вярно е, че ваксините срещу COVID-19 бяха разработени бързо, особено на фона на факта, че обикновено този процес отнема от 7 до 10 г. Причината е проста и няма нищо общо с безопасността. Разработването включва трудна борба за финансиране, доминирана от търговски решения, пълна с бюрокрация и забавяния като преговори по договори, които се проточват с години. През по-голямата част от

10-те години, необходими за разработването на ваксина, не се провеждат изпитвания. Не се получават данни за безопасност. Напротив – обикновено информацията за безопасността е по-малко, отколкото имаме сега, защото заради пандемията опитите са много по-мащабни. Сега знаем, че бързото провеждане на тези изпитвания беше „лесната“ част: просто се нуждаете от неограничено количество пари, цялата инфраструктура на света, обединена около една цел, огромен набор от доброволци алтруисти и някои фокусирани регулатори.

В крайна сметка целият свят наблюдаваше и всеки аспект, касаещ безопасността, беше анализиран подроб* Д-р Марк Тошнер е преподавател и директор на магистърската програма 3а транслационни биомедицински изследвания В университета в Кеймбридж. но. 100-200 хил. души взеха участие в опитите. Колко заглавия, в които се говори за един възможен сериозен страничен ефект, си спомняте? Едно? Две? Няколко? Това показва нещо много важно. Видях данните за безопасност от нашите изпитвания, те са отлични и през следващите дни вие също ще получите шанса да ги разгледате. Моля, направете го. Проверете внимателно данните – както за нашето изпитване, така и за останалите. Що се отнася до опасенията относно дългосрочната безопасност на Ваксината, честният отговор е, че все още чакаме, но това не е причина да предизвикваме безпокойство. Ако погледнете всяка разработена ваксина, ще видите ясен модел. Страничните ефекти са преобладаващо краткосрочни. Все пак това е вградено в начина на действие на ваксините: една или две дози насърчават краткосрочните имунни реакции, които ни подготвят за по-късно.

Ваксината срещу грип е хубав пример: вероятно дори и не помисляте за страничните ефекти, когато се ваксинирате. Нека бъдем честни – кой е проучвал резултатие от изпитванията на противогрипната ваксина? Аз не съм. По-скоро основният ми въпрос е: „Да го направя ли през седмицата, или в петък и да рискувам да си разваля уикенда?“ Очаквам да се чувствам малко отпаднал в продължение на два дни, да помрънкам на жена ми и след това да продължа с живота. Няма причина да мислим, че ваксината срешу COVID-19 ще бъде по-различна.

Антиваксърите използват дВа примера, за да ви изплашат за дългосрочните негативни ефекти. Притесненията относно развитието на аутизъм като възможен страничен ефект са най-често срещаните, но това е толкова лесно да се разобличи, че няма да губя време; потърсете доказателствата в Google – те са безспорни. Друга често споменавана в онлайн форумите е връзката между нарколепсията и ваксината срещу свински грип от 2009 г. Работя в същата болница като екипа, който е намерил тази връзка, и имам основателна причина да вярвам, че това е истина. Но въпреки това рискът е много малък: случва се при 1 на 50 хиляди ваксинирани. Нужни са милиони ваксинирани, за да се хване този страничен ефект. Истината е, че конвенционалните изпитвания, които не са свързани с COVID-19, не биха направили опити с толкова хора (и всъщност не са). Друго важно уточнение е, че това дори не е дългосрочен ефект, тъй като повечето от тези редки диагнози бяха поставени за месеци, а не години. Механизмът на действие беше достатъчно бърз, за да забави диагнозата, така че това отново подчертава липсата на каквито и да било доказателства За дългосрочни проблеми.

И така, мога ли да твърдя, че няма да има неизвестен дългосрочен страничен ефект на ваксината срещу COVID-19? Не, не мога. Мога само да ви кажа, че шансовете да има такъв са много, много ниски. Но това, което знам, е, че ако регулаторите не лицензират ваксината, рисковете от COVID-19 ще бъдат по-високи. Погледнете данните, когато излязат. Посъветвайте се. Ако се притеснявате, не бързайте. Едва ли ваксината ще бъде достъпна в следващите няколко месеца. Никой няма да бъде принуден да се ваксинира, но това според мен е най-мъдрият избор.

7 въпроса за ваксините, които всеки си задава

Мащабната операция по имунизиране на населението трябва да започне в първите дни на януари

Таня ПЕТРОВА

Сега  Стр. 6-7


Първата доставка с ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ вече е в България. От края на миналата седмица имаме и национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Приоритетните групи са определени, ясни са фазите на мащабната операция, фризерите за съхранение са доставени и даже не са наопаки. Подобни планове изготвиха всички държави-членки на ЕС, като Брюксел координира и подпомага методически процеса. Във Великобритания вече започна и първата масова имунизация на населението извън клинично изпитване. Какво предвижда българският план за ваксиниране срещу COVID-19 и кои са неясните моменти в него?

Правителството обяви 5 фази на ваксиниране:

Фаза 1: 243 600 лекари, специалисти по здравни грижи, фармацевти, зъболекари, помощен медицински персонал;

Фаза 2: 112 080 потребители и персонал в социални институции, учители, 80 служители на ферми за норки;

Фаза 3: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности – енергийна инфраструктура, ВиК инфраструктура, полиция;

Фаза 4: Възрастни хора над 65 години – 1,5 млн. души, и 300 000 души с хронични заболявания на възраст 45-65 г.;

Фаза 5: Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. До момента са доставени само 125 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, която е достатъчна за ваксинирането на 62 000 души (поставят се две дози от ваксината през 21 дни). Очаква се Европейската агенция по лекарствата да даде разрешение за употреба, за да започне имунизацията на населението.

13ащо възрастните • останаха назад?

Определянето на приоритетните групи предизвика сериозни критики Заради задните позиции, на които са поставени възрастните хора. Редица държави поставят възрастните хора, особено тези в домове, на първо място. Като първи приоритет Великобритания например посочи настанените и работещите в социални Заведения, следвани от възрастните над 80 години, тези над 75 и т.н., а първите ваксинирани бяха жена на почти 91 г. и мъж на 81 г. Домовете 3а възрастни са първи приоритет и в Испания, следвани от медицинския персонал на първа линия и едва след това идва останалият здравен персонал. Чехия поставя сред най-приоритетните хронично болните и хората над 65 години, здравните работници и служителите в социални заведения.

У нас възрастните са оставени на по-задни позиции, вероятно за да се изчака момент, когато ще има повече ваксини, тоест няма да се налага да се приоритизира в рамките на тази голяма група от 1,8 млн. души (заедно с хроничните) и логистиката вече ще е изпробвана при други по-малки групи. Властите се опитаха да избягат от неудобните въпроси, като разясниха, че фазите ще са от решаващо значение в началото, когато няма да има достатъчно ваксини. В момента, в който имаме достатъчно ваксини, ще се работи паралелно с различни групи. Отсега е ясно, че при 243 600 души в първа група – здравен персонал, възможното покритие на първо време е едва 25%, а голяма част от лекарите Заявяват желание да се ваксинират.

2Кога започВа • Ваксинирането?

Първите ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ ще започнат да се поставят на здравния персонал в първите 10 дни на януари. За момента няма повече яснота кога ще има втора пратка от „Пфайзер“ и кога ще получим от другите разработки, нито в какви количества ще са те. За ваксината на Moderna например се знае, че очаква да получи одобрение от Европейската агенция за лекарствата до 12 януари.

ЗКъде ще се правят • имунизациите?

Държавата ще разчита на вече съществуващите структури за осигуряване на ваксината, вместо да се опитва да изгражда допълнителен капацитет, както правят в други държави. Засега е известно, че първите пунктове ще са в 6 РЗИ-та u някои големи болници като „Пирогов“ и ВМА, като се очаква впоследствие доставки да има за всички 28 РЗИ в страната. Неслучайно ваксинирането започва със здравната система, където може да се организира най-лесно при сложните условия на съхранение.

Следващата приоритетна група – социални домове и учители, също имат сравнително добра готовност. В по-големите населени места детските заведения и училищата имат самостоятелни здравни кабинети, в по-малките населени места има инфраструктура за обслужването им от системата на първичната медицинска помощ. В тези здравни кабинети също има налична хладилна техника. Ако е необходимо, такава ще се осигури допълнително, обявиха от МЗ.

Най-голямото предизвикателство обаче ще е ваксинирането на възрастните хора над 65 г. – 1,5 млн. души, и 300 000 души на възраст над 45 години с хронични заболявания. Това прави 1,8 млн. души, които трябва да бъдат ваксинирани от личните лекари.

Предизвикателство ще бъде и ваксинирането на целевата група от фаза 5. Здравните власти не посочиха еднозначно кой попада в тази група, но в нея вероятно са включени малцинствата. Може да се очаква, че при тях за ваксинирането ще се използват и мобилни групи.

4Кой няма • да се Ваксинира?

Ваксинирането ще е доброволно и безплатно. Въпросите около самите характеристики на ваксините са много, тъй като у нас все още липсва официална информация за тях.

Според предоставената информация на медицинските специалисти във Великобритания ваксината на „Пфайзер“ не следва да се поставя на деца под 16 години заради липсата на достатъчно данни за безопасността и ефективността й за тази възрастова група. Няма достатъчно данни и за прилагането на ваксината при бременни, така че тя не се препоръчва и за тях. При жени във фертилна възраст бременността следва да се изключи, препоръчва се период на изчакване от минимум 2 месеца след поставяне на ваксината За забременяване. Поставянето на ваксината следва да се отложи при фибрилни пациенти. Пациенти на имуносупресорна терапия може да се повлияят в огр аничена степен от ваксината.

5Трябва ли да се Ваксинират • прекарали COVID-19?

Ваксината няма да навреди на хора, които вече са преболедували, и ще подсили защитата им, твърдят специалистите. В момента няма достатъчно солидни данни колко дълго продължава естественият имунитет – предполага се, че организмът е защитен за период от около 6 месеца. Експертите изтъкват възможността хора, които са изкарали вируса, да си направят тест за антитела, за да видят доколко са защитени по естествен път.

6Ами ако сме В инкубационен • период на заразяване?

Ваксинирането ще става след консултация за здравния статус на желаещия. Няма да се правят тестове за установяване на наличие или липса на вирус. Медицинските специалисти са категорични, че ваксината няма да навреди на пациент в инкубационен период, като само психологически ще повлияе на оценката му как се е заразил.

7Защо се иска информирано •съгласие?

Поставянето на ваксина ще става срещу подписване на декларация За информирано съгласие. Макар че това е стандартна процедура при други медицински дейности, включително и някои видове имунизации, в случая тази клауза създава доста поводи за тревога около безопасността на ваксините заради тяхното експресно одобряване. В глобален план производителите също се стремят да се застраховат срещу евентуални съдебни искове. Договорите на ЕК за доставката на ваксини не са оповестени, но станаха известни клаузи, с които националните правителства се ангажират да покрият евентуални вреди от определен праг нагоре.

Вилхелм Рьонтген геният, който не завършва училище

Истинският учен работи не за слава и пари, а от любопитство

Сега  Стр. 30


Това откритие праВи истинска революция в медицината и дава тласък в развитието на медицинската диагностика. За лекарите става по-лесно да разпознаят дори ранните стадии на заболявания, засягащи вътрешните органи, като например туберкулозата.

Авторът е крайно необичаен човек. Рьонтген е бил професор в редица университети, включително ректор на някои от тях, макар че така и не успява да завърши училище. Откритието му го прави лауреат на Нобелова награда за физика, но той винаги е отказвал откритите от него лъчи да носят името му. Удостояван е с множество награди и отличия, включително с правото да прибави към името си благородническата добавка „фон“ и да бъде наричан „Ваше превъзходителство“, но се отказва от всичко това.

Ленив и неприлежен?

Вилхелм Конрад Рьонтген е роден в селце, което днес е квартал на град Ремшайд. Семейството на родителите му било заможно – бащата имал тъкачна фабрика. Когато малкият Вилхелм бил на 3 г., семейството се преселило в Холандия, откъдето произхожда майка му. В Утрехт Вилхелм тръгва на училище. Там той не се справя много добре, което донякъде потвърждава широко разпространената легенда, че много от бъдещите гении, като Айнщайн, са били лоши ученици.

Рьонтген не е бил слаб ученик, но учителите го смятали за неприлежен и мързелив. След като у него открили злобна карикатура на един от преподавателите, ръководството на училището предположило, че тя е нарисувана от Рьонтген, което не отговаряло на истината. Той обаче отказал да издаде истинския автор и бил изключен от училище за грубо нарушение на дисциплината.

Без зрелостно свидетелство, а и с подобно „срамно петно“ в досието

Рьонтген нямал право да постъпи в университет. Позволили му единствено да посещава лекции като външно лице. Но Рьонтген показал забележително усърдие – редовно ходел на лекции по биология, физика, математика, древногръцки и латински. И не само като слушател.

Дипломиран инженер

Година по-рано Рьонтген случайно научил, че в Швейцария не се изисква зрелостно свидетелство за постъпване в университет – влизало се със събеседване и приемен изпит. Събеседването се водело от самия ректор на Политехническия институт в Цюрих. Той бил толкова впечатлен от познанията на младия германец, че го приел, без да полага изпит.

Само след 3 години Рьонтген завършил института, справяйки се блестящо с изпитите, след което получил диплома за инженер. Тогава бил на 24 години.

Решаваща роля за по-нататъшната съдба на Рьонтген изиграва един от неговите преподаватели по физика – професор Аугуст Кундт. Той взел многообещаващия млад учен за свой асистент. Рьонтген работил с него първо във Вюрцбург, а после в Страсбург. Защитил докторска дисертация, после сам станал директор на Института по експериментална физика към университета в Гисен.

Оженил се за приятелката си от студентските години Берта. Двамата нямали деца и осиновили племенница на Берта – дъщеря на овдовелия й брат.

В Гисен, а после и във Вюрцбург, където Рьонтген отначало оглавил Катедрата по физика, а после станал и ректор на университета, затвърдил своята висока научна репутация – много преди да открие Х-лъчението и да получи Нобеловата награда.

Откритие, което принадлежи на всички

Интересен факт е, че той открива въпросните лъчи съвсем неслучайно, макар да е широко разпространено обратното твърдение. Рьонтген не бил съгласен откритието да бъде наречено на него, защото смятал, че то принадлежи на всички. Освен това категорично отказвал да получи патент за използваната от него специална конструкция от катодни тръби за рентгеново лъчение, макар фирмите да му предлагали за нея значителни суми. Рьонтген не желаел неговото откритие да се превръща в източник на приходи – нито за него самия, нито за фирмите.

Когато му присъдили Нобеловата награда, Рьонтген учтиво благодарил, приел почетния медал от краля на Швеция, но отказал да държи реч, каквато по традиция произнасят всички лауреати. Той бил скромен и мълчалив човек. Любимото му занимание в свободното време било да се разхожда сред природата и да ходи на лов.

Вилхелм Конрад Рьонтген умира на 77-годишна възраст. Погребан е в Гисен до своите родители и жена си.

Студът също може да отключи мигрена

Преди да се посяга към лекарствата, човек трябва да отстрани външните фактори, които водят до тежкото главоболие

Сега  Стр. 40


Пулсираща болка в главата, която може да ни държи в мъчителната си „клопка“ цели 3 дни. Гадене, мравучкане, нарушения в говора. Така може да изглежда безмилостното „лице“ на мигрената. Защо коварната диагноза „предпочита“ жените? Обостря ли я студът и кога главоболието може да ни „връхлети“ заради премръзване? Има ли ефективна терапия срещу пристъпите и как при самолечение рискуваме да влошим състоянието си? На всички тези въпроси отговаря изтъкнатият невролог д-р Кана Принова, която ръководи Клиниката по нервни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в София. Текстът е публикуван в профила на академията във Фейсбук.

„С мигрена съм!“ е диагноза, която сме склонни да си сложим сами и с твърде лека ръка. Но дали е така? „Главоболието се дели на две големи групи: първично – мигрена, тензионно и клъстерно главоболие, както и други видове, несвързани със структурни промени. Има и вторично -то е симптом на друго заболяване – повишено артериално налягане, нарушения на мозъчното кръвообращение, възпалителни заболявания на мозъка, тумори, болести на очите, ушите, синусите“, обяснява разликите д-р Кана Принова.

Жените са 3 пъти по-уязвими

Мигрената е хронично заболяване, протичащо с пристъпи на пулсиращо главоболие – с аура или без. »При 2,5% от болните от епизодично то може да премине в хронично“, казва неврологът. Корените й обикновено се крият още в детството – началото на заболяването най-често започва до 20-годишна възраст, като 3 пъти по-често поразява жените. „Тези различия между половете се обуславят от цикличните хормонални промени на естрогените. Пристъпите зачестяват именно около менструалния цикъл и по време на бременността. Естрогените имат невромодулиращи свойства, като повлияват невротрансмитерите – серотонин, допамин и норадреналин“, отбелязва неврологът.

Аурата предшества болката

„Разгърнатият мигренен пристъп често започва с аура. Тя е комплекс от пристъпни неврологични симптоми, които в 84% от случаите са зрителни – с трепкащи светлини, петна, зигзаговидни линии или загуба на зрение; сетивни – парестезии, боцкания; преходни говорни и двигателни нарушения. Аурата предшества главоболието от 5 до 20 минути и продължава до 60 минути“, казва ръководителят на Клиниката по нервни болести във ВМА. „Пристъпите са с типично протичане – продължителност от 4 до 72 часа, Засилваща се постепенно болка, с пулсиращ характер, умерено до силно, в челно-слепоочната област, придружена с гадене, повръщане, фоно- и фотофобия“, споделя опита си д-р Принова. При движение на главата или дори рутинна физическа активност главоболието се засилва. „Затова и пациентите предпочитат по време на пристъп да почиват в тъмни и тихи помещения. Честотата на епизодите най-често е до 2-3 месечно. В междупристъпния период пациентите не се оплакват от главоболие“, уточнява специалистът по нервни болести.

Сладоледът може да отключи пристъп

Студът също може да събуди болката. „При тези пациенти, след поглъщане на натрошена ледена суспензия, дори и при бавно ядене на сладолед или консумация на студени напитки, може да се провокира мигренозен пристъп“, предупреждава д-р Принова. Причината – ниската температура предизвиква свиване на кръвоносните съдове. „Кръвта циркулира по-мудно и доставя по-бавно кислород и хранителни вещества до тъканите при студово излагане, което провокира главоболие. Естествено, тези пристъпи могат да бъдат предотвратени чрез покриване на главата с шапка и шал и избягване на студени храни и напитки“, напомня неврологът.

Не всяко главоболие, предизвикано от измръзване, обаче е белег на мигрена. „Оплакването понякога възниква при излагане на непокрита глава на много ниска температура. Клинично протича с интензивна краткотрайно пробождаща болка – по средата на челото или едностранно. Диагнозата се поставя най-малко при два епизода на остро главоболие, възникващо по време на студов стимул и отзвучаващо в рамките на 30 минути след премахването му“, подчертава специалистът от ВМА.

Поставянето на диагнозата „мигрена“ изисква консултация с опитен и компетентен специалист. „Не съществуват обективни методи за потвърждаването й, така че се налага провеждането на невроизобраЗяващи изследвания – магнитнорезонансна томография (МРТ) на глава с МРА и венография, за изключване на вторично главоболие“, обяснява д-р Принова. И допълва: „Необходимо е да се направи диференциална диагноза с други първични главоболия – като тензионното и кластърното“.

Кога глаВата „стяга“ като шапка?

„Тензионното е най-често срещаното главоболие, то е стягащо като шапка или каска, притискащо, обикновено двустранно, по-често при ежедневен лек стрес, пренапрежение и преумора, работа в нефизиологична поза или пред компютър. То е с продължителност от 30 минути до 7 дни, слабо до умерено по интензивност, непридружено от гадене и повръщане, локализирано тилно, с разпространение към раменете и не се влошава от рутинна двигателна активност“, уточнява ръководителят на Клиниката по нервни болести на ВМА. „Нерядко болните се събуждат с главоболие или то се явява скоро след това, остава през целия ден, като най-силно е вечер“, изтъква още д-р Принова.

Кластърното главоболие се среща по-рядко и – обратно на мигрената – се наблюдава между 4 и 6 пъти по-често при мъжете. „Появява се по време на периоди с продължителност от 2 седмици до 3 месеца, разделени от дълги интервали на липса на главоболие“, разкрива неврологът. Пристъпите могат да са от един до няколко дневно. „Обикновено болката е едностранна, силна, изгаряща, дори непоносима, във или около окото или слепоочната област. Може да е последвана от запушване или секреция от носа, както сълзене на окото или спадане на клепача от същата страна. Най-силната болка е с времетраене от 10 до 60 минути, след което започва да отслабва“, описва клиничната картина д-р Принова.

Самолечението Вкарва в „омагьосан кръг“

Лекува ли се мигрената? Да, но не и на своя глава, тъй като злоупотребата с медикаменти на свой ред може да доведе до главоболие. „При 65-90% от болните с мигрена са установени множество тригерни (т.е. външни) фактори, предизвикващи мигренния пристъп или повишаващи месечния брой на епизодите. Такива са: стрес, хормонални фактори, физическа преумора, алкохол – шампанско, бели и червени вина, както и бира“, казва д-р Принова. Някои храни също провокират пристъпи. „Това са шоколад, Зрели сирена, цитрусови плодове, консервирани меса, китайска храна, пържени храни. По-рядко – ядките, мидите, стридите и раците. Бих препоръчала да се избягват максимално тригерните фактори, с оглед превенция на пристъпите“, съветва неврологът.

ДОСТАВКАТА НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ

Политика  Стр. 2


COVID-19 и медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и изделия временно се освобождават от данък върху добавената стойност (ДДС). Това реши парламентът с приетите на второ четене изменения в Закона за данък върху добавената стойност. Вносител на законопроекта е народният представител Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители. Според приетите текстове нулевата ДДС ставка за доставката на ваксини и въпросните медицински изделия е за срок до 31 декември 2022. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Премиерът Борисов: Български ваксини се купуват по цял свят

Кабинетът отпусна 2,5 млн. лева за ремонт и реставрация на храмове

Политика  Стр. 7


Премиерът Бойко Борисов инспектира предприятие на БулБИО, една от дейностите на което е производство на ваксини. Заедно с него бяха шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, здравният министър Костадин Ангелов, както и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Благодарение на вас български ваксини се купуват по цял свят. Продължавайте така, защото разнасяте славата на България“, каза Борисов.

Министър Ангелов поясни, че БулБИО има договор за над 19 млн. долара с Уницеф, отделно има договори и с Южна Корея.

23 млн. дози са произведени от БЦЖ ваксината тази година, докладва Ангелов. Балтов пък поясни, че именно Пирогов са един от най-големите консуматори на змийският серум, който се произвежда от именно от БулБИО.

По-рано през деня в сряда кабинетът одобри 22 млн лева за БулБИО.

Борисов поясни, че предишната власт е предвиждала затваряне и неговото приватизиране, а те са запазили предприятието и сега те го развиват

Междувременно МС отпусна 2,5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната, съобщиха от Дондуков 1.

Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Света Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Киркова Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София – „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“2.

„Наближава много велик ден – Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той бе категоричен, че в своите действия правителството винаги се е водило те да бъдат в името на Бога и на българските граждани. „Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта“, изтъкна премиерът Борисов.

Специална благодарност към министър-председателя за оказаната подкрепа изрази Негово преосвещенство Белоградчшкият епископ Поликарп.

Д-р Николай Брънзалов: С първата доставка ще ваксинираме 60 000 души срещу COVID

Поли ПАНТЕВА

Политика  Стр. 10-11


Визитка

НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ е заместник-председател на Българския лекарски съюз. Председател на Контролната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Член е на новосформирания Национален ваксинационен щаб. Завършва медицина през 1988 г. в Пловдив. Работил е като корабен лекар на пасажерски кораби, плаващи под чужд флаг. През 1990 г. започва работа като участъков лекар в 17-о ДКЦ, където работи до днес. Има придобити специалности по Обща медицина и Вътрешни болести.

– Д-р Брънзалов, има ли вече ваксини срещу коронавирус в България?

– Физически ваксините все още не са пристигнали, но е въпрос на няколко седмици. Първата доставка ще е от 120 000 дози.

– Това за имунизацията на колко души ще стигне?

– На 60 000, защото ваксината се прилага на два пъти през 21 дни.

– С първите пристигнали у нас дози ще се ваксинират хората от Фаза I – лекари, зъболекари, фармацевти и т.н. Започна ли вече организацията на процеса?

– В момента с Националния ваксинационен щаб обсъждаме точно това. Моето предложение е общопрактикуващите лекари, които искат да се ваксинират, да подават заявка към РЗИ. И оттам да се изготвят списъци.

– А самите имунизации къде ще се извършват?

– Първата кампания няма да е като останалите. Тя ще стартира в няколко болници. Там ще трябва да ходят всички лекари, зъболекари, фармацевти и т.н. Със сигурност няма как на този етап това да се случва в кабинетите на общопрактикуващите лекари заради условията на съхранение на ваксината. Това е едно от предизвикателствата в този процес.

– След това обаче във Фаза IV, когато трябва да бъдат ваксинирани хората на и над 65 години, се предполага, че именно общонрактику вашите лекари ще го правят?

– Да, начинът, по който аз виждам възможност за организация, е със създаването на зелени коридори, каквито в момента има за децата. След като се извади от тези хладилници, които поддържат минус 70 градуса, ваксината може да бъде приложена в срок от 5 дни. Надявам се този период да е достатъчен. Със сигурност ще има трудности, затова е необходимо да бъдат изготвени точни указания и максимално добра логистика. Защото тук ще са нужни много повече усилия, отколкото в нормална обстановка, ще е нужен много по-голям човешки ресурс, който трябва да бъде обезпечен и финансово. Говорим за различни етапи на организация – първо проучването на желаещите да се ваксинират, изготвянето на списъци, извикването на всеки човек в точно определен час. Преди имунизацията всеки трябва да подпише информирано съгласие, пациентът да бъде уведомен и да поеме ангажимент, че след точно 21 дни ще се върне за втората инжекция.

– Вашите пациенти питат ли ви вече за ваксината?

– Да, питат. Аз самият бях учуден, но питат, което е обнадеждаващо.

– Лекарите вече запознати ли са с листовките на ваксината, пристигнала ли е тази информация у нас или това ще се случи заедно с доставката?

– Все още не разполагаме с кратка характеристика на ваксината, но е въпрос на много кратко време да я получим и да се запознаем с нея, за да можем да разясняваме и на пациентите.

– А ще получават ли хората някакъв документ след направена имунизация?

– Да, обсъждаме да се издава сертификат на хората, които са си поставили ваксина, за да могат да го ползват при нужда. Това е абсолютно логично. Аз познавам хора, които имат под над 30 направени PCR теста, защото имат работа в Гърция например и на всяко влизане и излизане си плащат. Така че издаването на сертификат на български и английски е нещо полезно, но не е най-важното. Най-важното е, че с имунизациите за първи път ще се постави бариера между болестта и хората.

– Какво се случва с направленията за PCR, които вече имате право да издавате?

– На някои места вече се осъществява, но има колеги, които споделят за проблеми при обратната връзка с лабораториите. Някои от тях отказват електронни направления и искат да бъдат издавани на хартия. Надяваме се, че до края на годината това ще бъде изчистено.

– Вашият колега д-р Костадин Сотиров от лекарската колегия в Пловдив сподели в интервю пред „Телеграф,,, че проблемът е в софтуера на лабораториите, тъй като някои отказват обновяване…

– Да, има такова нещо, но тези лаборатории, които отказват да обновят софтуера си и връщат хората с електронни направления, в даден момент ще останат без пациенти. Защото не може аз да искам да работя с НЗОК, да имам колкото се може повече пациенти и след това да отказвам да въведа една иновация, защото трябва да си обновя софтуера или да закупя електронен подпис на лаборантите, което общо е на цената на един платен PCR тест.

– Споменахте здравната каса и няма как да не ви попитам за напрежението между фонда и Българския лекарски съюз. Вие дори изпратихте писмо до премиера Бойко Борисов с настояване за среща…

– Нашите притеснения са, че комуникацията с НЗОК не се получава. Ние следим какво се случва в държавата, обявяват се едни цифри от Народното събрание, гласува се бюджетът на НЗОК, оперативното ръководство на БЛС преди това се срещна и с финансовия министър г-н Кирил Ананиев и изведнъж, когато стигнем до преговори с касата, все едно тези неща не са се случили. Ще ви дам пример -въпросните допълнителни средства, които ще бъдат отпускани на общопрактикуващите лекари като работещи на първа линия, ще бъдат само за ноември и декември. Парите за разкритието на тези COVID кабинети в ДКЦ-та са осигурени само за ноември и декември. И след това не знаем какво ще става. Значи ние трябва да попитаме някого, който знае какво ще става, за да дадем спокойствие на колегите да работят.

– Как си го обяснявате? Смятате ли, че става въпрос за нежелание да се осигурят допълнителни средства?

– Ние не искаме допълнителни средства, искаме тези, които вече са гласувани. Да, някои казват, че целит резерв на касата вече е разпределен, но ние знаем, че има и 600 млн. лв. буфер в този бюджет. И това са средства, които се заделят от бюджета на България за борба с COVID. А кой я води тази борба? Всички ние. В здравната каса или не искат, или не могат да разберат, че ние се намираме в извънредна епидемична обстановка. Решенията трябва да се вземат бързо и да бъдат много гъвкави, за да-можем да излезем по най-безболезнения начин от тази ситуация. Освен това от касата забравят, че БЛС е договорен партньор, което означава, че ние сме равностойни. Но преговорният процес се води много трудно. До последния момент нещо уточняваме, ние предлагаме текстове, те ги връщат и казват, че това или онова не може да стане.

– Ще поискате ли оставката на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев?

– Няма да отговоря на този въпрос сега. Нека да изчакаме.

Ние винаги сме били толерантни. Това, което мога да заявя, е, че ако не се предприемат някакви мерки и няма никакъв отговор от институциите, БЛС няма да се яви за преговори с НЗОК за рамковия договор. Този сценарий вече е разиграван и няма да бъде прецедент за България. Нека този, който ще наложи каквито и да е правила за работа в системата на здравеопазването след 1 януари 2021 г., да си носи цялата отговорност за всичко, което се случва.

– Реално, ако не подпишете анекса към НРД 2021 г., ще останат сега действащите правила за работа…

– Да и при това положение БЛС няма да носи отговорност. Защото липсата на преговори ще спъне много други процеси като дигитализацията на здравеопазването, което беше заявено от проф. Салчев като негов приоритет. Той сам го посочи пред комисията по здравеопазването и аз лично присъствах.

– Как виждате ситуацията у нас в момента?

– Системата е поставена на много голямо изпитание. От общопрактикуващите лекари до колегите в интензивните отделения, всички сме под напрежение, уморени сме, но се държим. Всеки дава кой колкото може и колкото е по силите му, както е написано в Хипократовата клетва. И заради тази всеотдайност, а и заради много други фактори аз съм непоправим оптимист относно изхода от епидемията.

Уилям Шекспир си постави ваксина срещу COVID-19

91-годишна британка дадеример на сънародниците си

Политика  Стр. 18


Улям Шекспир също бе ваксиниран срещу COVID-19, съобщи Франс прес.

Това не е остроумна шега, а истинското име на 81-годишния мъж от Уоруикшър, който във вторник стана вторият британец, ваксиниран с антивирусната ваксина на компаниите Пфайзер и Бионтех. Господин Шекспир каза, че е очарован от събитието, а кадрите с момента на неговото ваксиниране в Университетската болница в Ковънтри, излъчени директно по телевизията, накараха британския министър на здравеопазването Мат Ханкок да се просълзи и да заяви: „Това беше една трудна година“, а после да добави: „Горд съм, че съм британец“.

Първият ваксиниран с продукта на Пфайзер и Бионтех бе Маргарет Кийнан,

която навършва 91 години другата седмица. Ваксината й бе поставена в 6.31 ч. (8.31 ч. българско време) в Университетската болница в Ковънтри. „Чувствам се „изключително привилегирована да бъда първият човек, ваксиниран срещу COVID-19“, заяви възрастната дама. После допълни, че това е бил най-добрият подарък за предстоящия й рожден ден и че ваксинирането й означава, че може да планира да прекара известно време със семейството и приятелите си през Новата година.

И Уилям Шекспир, и Маргарет Кийнан бяха се погрижили за ваксинирането да вплетат коледен елемент в облеклото си. Господин Шекспир беше заложил на червени чорапи с коледни мотиви, а госпожа Кийнан на синя тениска с пингвин с коледно шалче и коледна шапка и с надписа „Весела Коледа“ под него.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 11.12.2020