Завършилият наскоро Софтуерно инженерство Теодор Ъков от Ямбол разработва уникален дигитален тренажьор, който да бъде полезен в необятния свят на човешката психика. Целта е под формата на компютърна игра, човек да изследва самия себе си и да развива конкретни свои качества. Проектът му представен вчера в предаването „Европейци” по БНТ 1.

Теодор Ъков е възпитаник на ямболската ПМГ „Атанас Радев”, а наскоро завърши „Софтуерно инженерство” в Техническия университет в София. Именно там, още от втори курс започва разработката на  стажантски проект, който доусъвършенства през годините.

Проектът му, наречен  „Храм Лайт” е специална компютърна игра, предназначена да работи като дигитален тренажор. Чрез него хората развиват качества като бързи рефлекси, гъвкаво мислене, отборна игра и интуиция, коментира в репортажа, излъчен по националната телевизия Теодор Ъков.

„Ние не искаме тази игра да ангажира човека, а да му напомня колко време отнема от деня му. Не искаме трениращият да влезе вътре в играта, а да влезе вътре в себе си – тя да го насочи към него самия”, обяснява младият учен. По думите му е нужен е период от 10 или 15 минути дневно, в който човек да развива определени качества и си прави самоанализ доколко е успял

В друго представяне на „Храм Лайт” – в рамките на европейската нощ на учените, Теодор разкрива как тренажорът може да бъде полезен и при клинични случаи и да служи като психотерапия.

Добавена стойност на проекта е и идеята да т.нар. „игров двигател” или „екологичен софтуер”, чрез който да се потребява по-малко електроенергия.

Идеята на Теодор Ъков е подкрепена от преподавателите в университета и от студентския хъб, а още през декември 2021 г. е отличен с Първа награда в секция „софтуерни технологии” на Федерацията на научно-техническите съюзи.

В предаването „Европейци” проектът бе представен като пример за иновативни идеи, които могат да спечелят финансиране по европейските фондове и да бъдат разгърнати в по-голям мащаб.

Самият Теодор Ъков коментира, че при разработването на една идея, човек не трябва да се съсредоточава толкова върху печалбата, която евентуално би имал от нея. „Така можем да забравим защо изобщо сме започнали да я правим. Може да се окаже, че дори ако, например, загубиш една партия шах, това да се окаже по-полезно за теб – ако възприемеш идеята да подобриш себе си”, убеден е младият учен.

Вижте цялото представяне на проекта в репортажа на БНТ 1.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Младият изследовател от Ямбол Теодор Ъков с вдъхновяващо представяне на проекта си по БНТ1