Уважаеми колеги,

с голямо удоволствие ви представяме видео материали, които може да сте пропуснали в забързаното ежедневие. Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да не пропускате и друга интересна информация, които споделяме. За да гледате материалите кликнете върху всяко от изображенията. 

Пътят и историята на БЦЖ ваксинатаГодишно се произвеждат над 40 млн. ваксини, които предпазват от тежкото инфекциозно заболяване ТУБЕРКУЛОЗА, което се разпространява в целия свят. Вижте какво е уникалното в българската ваксина и нейното производство от специалиста, който познава тези процеси най-добре. С този кратък документален филм надникнахме зад завесите на производствената база на БулБио и НЦЗПБ, към които изказваме искрена благодарност за съдействието. 
Ваксините –Предизвикателства и бъдещеВ края на годината Фондация Астра Форум, с подкрепата на офиса на СЗО в България, проведе и два уебинара от поредицата Училище за ваксини.През ноември в изданието на тема: „Ваксините – предизвикателства и бъдеще“ проф. Радостина Александрова заяви, че: „2023 година е най-горещата година в историята. Очаква се интервалът от 2023 г. до 2027 г. да бъде най-топлият петгодишен период, регистриран някога“. Как това влияе на здравето и вирусите, вижте в записа. 
Обществени ползи от ваксинацията„През 2024 г. увеличаваме бюджета за ваксини с 15 млн. лева“ – това сподели зам. министърът на финансите Георги Клисурски в декемврийското издание на „Училище за ваксини“.гл. ас. Светослав Стоев, дф, представи оценка на икономическата тежест на ваксинопредотвратимите заболявания с фокус върху грип, ротавирус и HPV.
     Сезонни вируси и Декларация за ваксинопрофилактиката в БългарияЗа сезонните вируси си говорим с д-р Милен Чолаков, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен. Акценти в неговото представяне са актуалната вирусна картина в реалната практика на семейния лекар; примери от ежедневието за успешен подход при пациенти с остри вирусни симптоми и др. Маг. фарм. Мариела Марчева представя “Декларацията за подобряване на ваксинопрофилактиката в България”, която беше резултат от националната конференция по ваксинопредотвратими заболявания.     
  В рамките на събитието през 2023 г., се очертаха постиженията от предходната, като съвместно с делегатите, се очертаха и нови области, нуждаещи се от подобрения. Този значим документ предлага пътна карта за здравните власти по проблемите на профилактиката и общественото здраве.  
Компилация уебинари